Tips in Marrakech: wat moet je zeker zien?

Marrakech is een veelzijdige stad. Wilt u verdwalen in de souks of de bekende bezienswaardigheden bezoeken? Met onze tips bent u verzekerd van een geslaagd bezoek aan de rode koningsstad.

Boek één van onze stedentrips of excursies naar Marrakech

 

Hét plein: Djemaa-el-Fna

Overdag kun je hier terecht voor overheerlijke verse jus d’orange (vaste lage prijs; 4 Dirham, staat aangegeven op de stalletjes), je kunt je handen en voeten met henna laten beschilderen of met een echte slang om je nek op de foto. ’s Avonds loop je er rond om een kijkje te nemen bij alle artiesten – verhalenvertellers, waarzeggers, acrobaten, muzikanten, behendigheidspelletjes – en kun je aanschuiven bij één van de vele eetstalletjes. Het eten is er niet duur; je betaalt wel voor elk gerecht afzonderlijk. Als je dus al het lekkers dat je wordt aangeboden accepteert moet je daar ook voor betalen (en kan de rekening nog aardig oplopen). Bij stalletje nr. 100 kun je van alles een beetje proeven. Laat onze foto zien en je krijgt een vaste lage prijs (80 DH + 20 DH fooi = 100DH).

Aan het einde van de middag kun je vanaf één van de (dak)terrassen rondom het plein kijken hoe al die stalletjes elke dag weer opnieuw worden opgebouwd. Klik op de video voor een indruk van het plein overdag.

 

De Koutoubia moskee

De grootste en meest bekende moskee van Marrakech: ’s avonds fraai verlicht en gebouwd volgens het oude Marokkaanse basis principe: de breedte en de diepte zijn 1/5 van de hoogte. Alleen moslims mogen hier naar binnen. Deze regel is door de Fransen ingevoerd om tegen hun eigen onbeleefde landgenoten te beschermen. Op vrijdag staan de deuren open voor het gebed.

Rue Bab Agnaou

Dé ‘winkelwandelstraat’ aan de zuidkant van het plein; zeg maar ‘De Kalverstraat’ van Marrakech. Met veel terrassen. In de stille zijstraten aan de oostkant vindt je veel fraaie oude ‘riads’ (huizen met een binnentuin) nu ingericht als (budget)hotel. Als je door deze straatjes slentert kun je door de openstaande deuren van de hotels een blik naar binnen werpen. Deze wirwar aan smalle straatjes loopt door tot de Rue Riad Zitoun el Kedim die ook weer op het plein uitkomt. Sommige straatjes lopen dood, maar dan keer je weer gewoon terug om je weg te vervolgen. Op de hoek van Rue Bab Agnaou en Av. Houman el Fetouaki vindt je Hotel Tazi; een wat verslonst sjiek hotel (wat wordt opgeknapt). Eén van de weinige plekken in de medina die een (dure) drankvergunning heeft. Hier kun je een biertje of een wijntje drinken. Ze hebben ook een (klein) zwembad!

Bab Agnaou

De mooiste oude stadspoort die toegang geeft tot de Kasbah wijk. In het voorjaar met veel ooievaars (nesten). Ga naar de overkant van de straat om de oude glorie van deze fraaie poort in zijn geheel te overzien.

De Saadische graven

Lange tijd verborgen gebleven. Toen de nieuwe heersers het El Badi paleis in Marrakech vernietigden en hun nieuwe paleizen in Meknès gingen bouwen durfden ze het niet aan om de heilige graven te vernietigen. Deze lieten ze inmetselen en pas met de komst van de Fransen (en de eerste luchtfoto’s) werden ze herontdekt.

En op weg naar de Saadische graven kom je ook langs de wat meer verborgen tombe van de stichter van Marrakech – Youssef Tachfine.

Mariëtte van Beek – reisjournaliste, arabist en schrijfster van o.a. de Dominicusgids van Marrakech laat u dit soort en andere bijzondere ‘achter de schermen‘ plekjes in Marrakech en het Atlasgebergte ontdekken tijdens de 8 daagse reizen die zij in voor- en najaar met veel deskundigheid en mooie verhalen begeleidt.

 

De Kasbah moskee & Place Ferblantiers & Joodse wijk Mellah

De minaret van de Kasbah moskee is qua bouwstijl vergelijkbaar aan de Koutoubia, net als de meeste anderen moskees in Marrakech. Als je de straat aan de noordzijde langs deze moskee volgt is er een leuke doorgang naar Place des Ferblantiers (het plein van de ‘blikslagers’). Je moet dan door een souvenir-winkel; maar zij openen graag de (achter)deur voor jou. Kijk wel even rond in hun winkel; iets kopen is niet verplicht. Dit hele gebied is overigens net opnieuw aangelegd met een mooie nieuwe weeg met breed trottoir. Ook de zij-ingang (voor de vrouwen) van de fraaie Kasbah Moskee is nu te zien en wie weet openen ‘ze’ hier ooit wel weer de doorgang naar de ruïne van het grootse Palais el Badi waar deKasbah moskee en de Saadische graven bijhoorden.

De “Mellah” – met kruidenmarkt

De oude joodse wijk. De ingang vind je ten oosten van de Place des Ferblantiers. Je gaat een poort in en komt op een authentieke kruidenmarkt met veel traditie en ook diverse kruiden en ‘andere spulletjes’ om onheil en ziekte te bezweren. Ook hier wordt aardig vernieuwd; soms ten koste van de authentieke sfeer en architectuur.

Vanaf de Mellah leiden er twee wegen terug naar het plein:

  • door de Rue Riad Zitoun el Kedim; met aan het begin de juweliersmarkt en verderop veel leuke winkeltjes;
  • door de Rue Riad Zitoun el Djedid; langs 3 bijzondere musea: Palais El Bahai, Maison Twsikin en Musée Dar Si Said. Deze straat komt uiteindelijk – als je bij de ‘witgoed’ winkels naar links gaat – ook weer op het plein – ter hoogte van Café de France (Rue des Baques).

Palais El Bahia en Museum Dar Si Said

In Palais El Bahai vind je prachtig gedecoreerde zalen. In het Museum Dar Si Said is de collectie aan pracht en praal iets minder groot maar even fraai. In Maison Twiskin een verzameling kunst en tapijten van beneden de Sahara.

Medersa Ben Youssef

De eeuwenoude Koranschool in het noorden van de ‘souks’ waar destijds honderden studenten op kamertjes verbleven, afgesloten van de buitenwereld. Inmiddels opengesteld als museum. Het verleden komt je tegemoet en het houtsnijwerk van alle deuren en poorten is meer dan imposant.

Jardin Majorelle

De kobaltblauwe tuinen ingericht door Yves St. Laurent. Zeer fraai gedecoreerde groene, tropische tuin met veel bloemen en prachtige blauwe ornamenten. Net buiten de ‘souks’, vlakbij de poort Bab Doukala. Je kunt er lopend naar toe al is het een aardige tippel. Neem anders een ‘petit taxi’ of een ‘caleche’ (paardenkoets).

Of bezoek de tuin tijdens een leuke dagexcursie op de fiets langs de tuinen van Marrakech.

 

Bezoek aan een ‘herborist’ (kruidenwinkel)

Overal in de souks vind je ze: winkeltjes met de mooiste kleurstoffen in fraaie glazen flessen. Die staan er vooral ter versiering en laten je de kleuren zien die met de natuurlijke verfstoffen worden gemaakt. Ze zijn de aankondiging voor de verkoop van natuurlijke kruiden, geneesmiddelen en zalfjes. Ook cosmetica producten zoals rozen- of amandelcrême en natuurlijk de inmiddels zeer populaire argania-olie. Bij deze ‘herboristen’ (kruidenwinkels) geven ze je graag (en vaak op een leuke manier) uitleg over alle natuurlijke kruiden en potentiële geneesmiddelen. Je betaalt er wat meer dan op de ‘gewone markt (o.a. in de ‘Mellah’ en rondom het plein Rahba Kedima, een groot plein ten oosten van de Rue Souk Smarine). De uitleg en de demonstratie die je krijgt bij alle wondermiddeltjes is echter onvergetelijk. Laat vooral ook even je nek masseren met een wonderlijke combinatie van argan en arnica…. (en vergeet niet om 10 of 20 dirham aan de masseur/masseuse te geven!). Veel herboristen vind je tegenover de ingang van het moderne Musée de Marrakech (goede toiletten; aangenaam en rustig terras om even koffie te drinken) dat je vlakbij de Medersa Ben Youssef vindt. Ook aan de zuidkant bij de Saadische graven en de Kasbah Moskee en op diverse andere plekken in de ‘souks’ zijn er talloze.

Rondrit met een ‘caleche’ (paardenkoets)

Vooraan in elke koets staan (verplicht) de vaste prijzen aangegeven. Je vindt ze naast het plein in de wandel- straat die vanaf het plein naar de Koutoubia loopt. Vooral met kinderen ook leuk om te doen. Laat je rijden naar het oude ‘Palais Royal’ / Dar El Makhzen, vroeger in gebruik door Koning Hassan II.

Bezoek aan een Hammam

Ook de luxueuze badhuizen springen als paddenstoelen uit de grond. Als je goed zoekt zijn er ook nog voldoende ouderwetse en traditionele badhuizen waar je ook de ‘Marrakechi’ zult treffen. Vrouwen en mannen apart. Ingang te herkennen aan de betegelde poortjes. O.a. als je vanaf het plein door het poortje de Rue Zitoun Kadem in gaat aan je rechterhand (westzijde). Zelf meenemen: (droge) onderbroek (je houdt de jouwe aan in de hammam), handdoek, scrubhandschoen, shampoo, zeep, slippers. Een scrubhandschoen en savon baldi (de traditionele zwarte zeep op basis van olijven) koop je in de hammam of op de kruidenmarkt. Je kunt je ook laten scrubben; spreek vooraf de prijs af. In de luxe hammams gelden westerse prijzen.

Overige leuke tips:

  • Thee drinken in het sjiekste hotel van Marrakech: La Mamounia (Blvrd El Yarmouk). Je komt er echter alleen binnen als je ook ‘netjes’ gekleed bent (geen spijkerbroek, geen gymschoenen) of in een mooie Riad; bijv. Dar Zouia, Rue Riad Zitoun Jdid, Derb Zaouia, no. 1
  • Biertje drinken in de vergane glorie van Grand Hotel Tazi of in het gezellige onlangs geopende Café Mabroek midden in de winkel-wandestraat Rue Bab Agnaou. In die straat kun je ook terecht voor lekkere gezond vruchtensapjes; met diversen soorten fruit en bijvroobeeld ook avocado met en melk!
  • Eten op een dakterras of bij de restaurantjes in de hoek v/h plein – t/o de ingang naar de Rue Zitoun el Kedim eet je goed en goedkoop. Wil je wat Marokkaans amusement? Voor een diner met buikdanseres kun je terecht bij Le Marrakchi. Voor een rustig terras is Riad Omar met goede prijs/kwaliteit.
  • Wil je eten in een restaurant met een fraaie binnentuin? Restaurant Dar Mimoun in de Rue Riad Zitoum el Kedim is een aanrader. Met o.a. – super lekker – kip met honing en tomaat; ‘poulet aux miel et tomates’.
  • Fietstochtje naar de buitenwijken, de tuinen van Menara (met fotogeniek paviljoen en veel olijfbomen; geliefd bij Marokkanen voor de zondagse picknick) of de Agdal tuinen – achter het oude Koninklijke paleis. Of doe de korte versie – een ochtendje op de fiets door de medina van Marrakech.

Maak een dagexcursie naar de bergen met een leuke wandeling langs de Berberdorpjes (vanaf 4 pers. € 50 p/p, bij 2 pers. € 75) of een spectaculaire afdaling per mountainbike “La descent de Haut Atlas”. Je wordt omhoog gebracht naar de pas Tizi Tamatert (2.250m.) en fietst vanaf daar bergafwaarts over een ‘piste’ (dirt road) naar het ‘stadje’ Asni (1300m.). Totaal ca. 40 km. Op zaterdag en/of vanaf 4 pers.: € 95,- p/p. incl. transfers, lunch, helm en fietshuur. Twee dagen kan ook € 250,- p/p incl. overnachting en maaltijden, gids, fiets, transfers van/naar Marrakech.

Vooraf reserveren (24u): e-mail info@maroctravel.info

of info@toubkaladventure.info T. +212 (0) 524 45 79 56

M. + 212 (0) 6 73 11 66 65 / M. + 212 (0) 6 77 01 64 38

mintthee

Reisgidsen

Onze tip als meest complete, handzame gids met goede achtergrond info: Dominus stedengids Marrakech – € 19,95.

Voor meer reisboeken over Marokko www.opreiswinkel.nl of bestel via een goede libris boekwinkel zoals Boekhandel Stevens Dominicus Marrakech in Hoofddorp. Bestellingen vanaf € 15,- worden gratis bezorgd 🙂

Kookworkshop

Veel reizigers zijn enthousiast over een kookworkshop. Dat kan bij www.lamaisonarabe.com voor 600 DH. Of bij de Nederlandse Gemma www.soukcuisine.com € 50 p/p).

Onze favoriet = KOKEN MET FATIMA (€ 35 p/p) lekker gezellig op zijn Marokkaans bij Riad Maud met Fatima en / of Saadia. Je gaat eerst samen met hen naar de lokale kruiden en groenten markt om inkopen te doen en je mag vooraf mee beslissen over het te koken menu. Daarna ga je gezellig samen aan de slag.

Buiten de stad

Voor een dagje groots tropisch zwembad in de buitenlucht www.oasiria.com DH 210 (€ 20) voor een hele dag. De gratis ‘navette’ (pendeldienst) vertrekt t/o de Koutoubia tijden: 9h30, 10h15, 11h00, 11h45, 13h30, 14h15 en 15h00. Een erg toeristische attractie is een zgn. fantasia avond in de ´palmeraie´. De bus er naar toe is inbegrepen: vertrek vanuit de stad 20u00 retour om 23u00. Ervaringen zijn erg wisselend. Vooraf boeken scheelt aanzienlijk in de prijs (vanaf ca. € 40 p/p).

Reserveer in je eigen Riad hotel of kijk op www.ilove-marrakech.com/chezali/

Voor meer bijzondere Marokko reizen en leuke Marrakech arrangementen en excursies: reisbureaumaroctravel.nl

Voor kleine groepen; individueel en op maat.

Verantwoord (SGR, calamiteitenfonds) en met een groen en goed hart (eigen Marokko Hoge Atlas Groen Fonds)

Vanuit: De Zilk – Marrakech – Imlil

zie ook Toubkal Adventure en Biking-in-Marrakech