Ons verhaal

Onvergetelijke Marokko ervaring

Bij Maroc Travel willen we maar één ding: jouw reis naar Marokko en magisch Marrakech omtoveren tot een onvergetelijke ervaring. Ons interculturele team van Nederlanders en Marokkanen maakt ons uniek om mee te denken welke reis het beste bij jou past. Wij maken bijzondere reisprogramma’s om meer te zien dan alleen de toeristische buitenkant. En elk programma kan worden aangepast zoals jij dat wilt; wij geven graag advies voor een reis op maat.

Vertrouwd en verantwoord

Wij zorgen dat alles goed geregeld is. Vanuit De Zilk en vanuit ons kantoor in Marrakech – hier start ook onze dagelijkse fietstocht (samen met Baja Bikes). Onze kwaliteit en reisvoorwaarden zijn goed geborgd; wij zijn gecertificeerd lid van de branche-organisatie ANVR.  Als kleinschalig zijn we lid van de VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties) en als reisspecialist van de Travel Stars. Als  Marrakech specialist zijn wij Wereldstadgids Marakech. Voor onze wettelijk plicht om jouw vooruit betaalde reisgelden garant te stellen voldoen wij aan de strenge normen van SGR.  Ook zijn we aangesloten bij het calamiteitenfonds. Dit alles opdat jij als reiziger onbezorgd en volop kunt genieten van jouw reis om Marokko te beleven en te ervaren. Ook al tijdens de periode van voorpret en voorbereiding.

Sociale projecten

Duurzaamheid met aandacht voor natuur en cultuur staat bij ons voorop. We werken (bijna) papierloos – zie onze digitale brief papierloos – en wij rekenen – géén administratiekosten!!  Wel vragen wij onze reizigers een vrijwillige bijdrage van € 7,50 per persoon – het bedrag dat groenfondsen rekenen als CO2-compensatie voor een retourvlucht naar Marrakech. Dit geld gespaard door onze Maroc Travel reizigers investeren wij middels ons eigen Groene Hoge Atlas fonds in (her)plant van (fruit- en walnoot) bomen in het Hoge Atlas gebergte. Middels de campagne ‘trees for life‘ en vergelijkbare sociale projecten ten gunste van natuur en cultuur behoud.

Wij kennen het land, de bergen en de woestijn en de Berbers als onze eigen familie; het is onze familie. Het is ons genoegen om iedereen de bijzondere cultuur en de prachtige natuur van Marokko te laten ontdekken. Van binnenuit en vanuit ons hart“.
Marhaba / Marhababikoum / Welkom

Maak kennis met het Maroc Travel team:

Omar Souktan

Geboren en getogen in berg- en Berberdorp Imlil; aan de voet van Jebel Toubkal (4.167m). Zeker meer dan 100 keer stond Omar op de top van de hoogste berg van Marokko en heel Noord Afrika; in de zomer als het een ‘gewone’ en zonnige wandelberg is. En ook in de winter als er sneeuw ligt en stevige wandelaars de berg beklimmen met stijgijzers over de bevroren sneeuw. Omar ‘deed’ de berg dan ook vaak met tourski’s – alleen voor geoefende tour-skiers een prachtig avontuur. In 2002 stonden Omar en Helma voor het eerst samen op de top van de Toubkal. Dat werd een onvergetelijke herinnering ;-). Inmiddels hebben ze samen wel enkele honderden wandelaars naar deze top begeleid en met vele jaren ervaring helpen Omar en Helma je graag bij het uitstippelen van een wandelroute op maat. Omar spreekt ondertussen ook vloeiend Nederlands en is ook vrijwillig sportklimbegeleider (SKB) bij de afdeling Noord Holland van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Zij organiseren klim cursussen en trainingen o.a. reddingstechnieken waarbij ook wordt geoefend in de open lucht bij de meer dan bijzondere klimmuur – zie klimmen op een kunstwerk –  in het recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen-Noord. Dat is vlakbij het Noordzeekanaal; achter de indoor ski-hal van SnowWorld Amsterdam.

Foto: Omar Souktan in de klimmuur Spaarnwoude

Helma Matthijssen

In 1990 op de mountainbike dwars door Afrika; van Antwerpen naar Kinshasa. Toen was wandelen volgens Helma nog iets voor ‘oude taarten’. Een beetje ouder en wijzer kwamen toch de wandelschoene; er ging een nieuwe wereld open. Wandelen brengt je naar mooie plekken waar je zelfs op de fiets niet kan komen. In 1994 stond Helma voor het eerst op de Toubkal. Toen ze daarna met volledige bepakking (incl. tent) in het afgelegen Mgoun massief wandelde en haar reisgenoot ziek werd maakte Helma voor het eerst een trektocht met een muildier voor de bagage. Tot haar verrukking werd wandelen zo zelfs tot een paradijs; vervoer van bagage, heerlijke picknicks midden in de natuur en een leuk contact met de lokale bevolking. En dat in een prachtig berglandschap dat zich (naar eigen ervaring!) kan meten met Bolivia, Peru, Pakistan, Tanzania en zelfs Nepal. “De kleurrijke bergen van de Hoge Atlas maken altijd weer indruk. Tussen de imposante toppen liggen kleurrijke valleien met in en rond de – vaak nog lemen – Berber-dorpjes overal groene terras-akkertjes en walnotenbomen. Het netwerk van wandelpaden wordt nog steeds gebruikt, ook door de Berbers die met hun muildier op weg zijn naar …“.  Aan de Universiteit van Leiden volgde Helma een beginnerscursus lessen in het Tashelhiyt – de Berber-taal van Zuid Marokko.

Foto: Helma Matthijssen in de Hoge Atlas

Rachid Ouchicha

Geboren in het Zuid-Marokkaanse dorp Tazzarine op de rand van de woestijn. Al heel jong naar Nederland verhuisd en opgegroeid in Alkmaar. Inmiddels is Rachid onze super enthousiaste fietsgids in Marrakech die niets liever doet dan vertellen over zijn ‘geboorte-land’. Na school en werkervaring in de ICT is Rachid terug naar Marokko gegaan. In eerste instantie om zelf het land van zijn vader beter te leren kennen. Als digitale nomade reisde Rachid tot in de meest afgelegen Berber-dorpen om daar de verhalen te horen van de ‘oude mannen in het dorp’. Zijn interesse in de Marokkaanse en Berber-cultuur in combinatie met zijn Nederlandse levenservaring als Noord-Hollandse kaaskop maken hem tot een levendige verhalenverteller. Rachid is de bedenker van de bijzondere excursie vanuit Marrakech de ‘ultieme Marokko ervaring  in één dag. “Als je in je stedentrip naar Marrakech een woestijn beleving wilt ervaren maar niet een hele dag in de auto wilt zitten om helemaal naar de Sahara woestijn te rijden is dit een super-alternatief”. Vanuit Marrakech ga je eerst naar een Berberdorpje in het Hoge Atlas gebergte. Hier maak je een eenvoudige wandeling en krijg je met thee en lunch in een Berberhuis. Daarna brengen we je naar de savanne (stoney-desert) van Agafay voor een ‘sunset camelride’ en diner bij het kampvuur. Hoe leuk is dat.

Foto: Rachid Ouchicha tijdens de sunset camelride

Mariëtte van Beek

Reis om te reizen; en daarover te verhalen, dat is wat Mariëtte van Beek het liefste doet. Met haar pen als schrijfster en in woord en gebaar als reisleidster voor Maroc Travel. Mariëtte deelt graag haar geheimen over Marrakech en de leukste wetenswaardigheden over Marokko. Ze spreekt Arabisch, is schrijfster van o.a. de Dominicusgids van Marrakech en Mariëtte woonde zelf geruime tijd – met kleine baby – in de oude medina van Marrakech. Daar deed ze veldonderzoek naar verhalen en tradities rondom de vele heiligen graven die er in Marrakech te vinden zijn. Niet alleen de 7 bekende heiligen van de stad maar ook de vrijwel onbekende heilige zoals Zehra-bent-al-Kouch. Die laatste ligt zelfs direct naast de grote Koutoubia moskee de Koutoubia langs de drukke Avenue Mohamed V in haar witte kouba (graftombe). En het leuke is dat Mariëtte van elke heilige het verhaal weet met minimaal één of twee leuke anekdotes daarbij; is het waar of is het niet waar? Mariëtte is daar zonder oordeel in. Deze manier waarop ze haar kennis deelt en amusant weet te vertellen – ook over gewone dingen van het leven – maken haar als reisleidster zeer geliefd. Door haar hobby en werk om ook andere reizen te maken is ze alleen beschikbaar in voor- en najaar voor de bijzondere Maroc Travel reizen: Marrakech achter de schermen en de Kasbah route van Zuid Marokko.

Foto: Mariëtte van Beek bij het Unesco monument – Jemaa el Fna – in Marrakech

Mohammed ‘Aksoual’ Idboussalem

Geboren en getogen in het nog echt authentiek lemen Berberdorpje Mezzik in de vallei van Mizane vlakbij Imlil. Hij is opgeleid als ‘accompagnateur’ bij de Marokkaanse Federation Royal du Ski et Montagne. Hij is het toonbeeld van Berber-gastvrijheid en zorgt ook voor het nodige plezier tijdens jouw (wandel)reis. Zijn bijnaam Aksoual verwijst naar de één van de Hoge Alas bergen – Jebel Aksoual (3.903m.) en vooral de naar die berg genoemde auberge in Imlil waar Mohamed jarenlang de gastheer was. Café Aksoual was in die tijd dé ontmoetingsplaats voor wandelaars en de lokale bevolking. De koffie en muntthee was er goed en goedkoop, je kon er douchen voor een euro en de Berbers van buiten Imlil mochten er gratis hun ‘verplichtingen’ doen – met in de winter zelfs lauw water – vooraleer naar de naast gelegen kleine moskee te gaan voor het gezamenlijke gebed. De tijden zijn inmiddels veranderd; ook in het Bergdorp Imlil. Meer dan genoeg café’s en restaurants nu en net als in het Nepalese Kathmandu ook hier inmiddels met ook pizza op het menu. En inmiddels ook meer dan voldoende Berberguesthouses met eigen badkamer tot aan Dar Imlil met zelfs een zwembad en het luxueuze Kasbah du Toubkal – op de plek waar vroeger de residentie van het dorpshoofd – met luxe hammam en weids uitzicht over de hele Imenane vallei. Mohamed Idboussalem is nu de gérant en gastheer voor Maroc Travel en het logistieke wonder achter de Maroc Travel (wandel) reizen.

Foto: links Mohammed ‘Aksoual’

Liesbet Joris

Liesbet Joris van de Vlaamse stichting ResetT.be brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging. In 2017 wandelde ze zelf voor het eerst in het Hoge Atlasgebergte en was bijna onmiddellijk verknocht en verkocht aan het prachtige landschap en de gastvrije Berbers. Je hoofd leeg maken tijdens het wandelen, genieten van de stilte en de rust in de bergen, alles bij elkaar maakt het dat er ruimte vrij komt in je hoofd en je even stil kunt staan bij soms moeilijke momenten in je leven. Om daarna met (her)nieuw(d)e energie een volgende uitdaging in het leven aan te gaan. Die ervaring te delen, dat het leven het meervoud is van lef en dat je alleen door te doen ergens kunt komen is nadien Liesbet haar levens-motto geworden. Als gediplomeerd en oplossingsgericht (auti) coach begeleidt zij graag deelnemers al wandelend in dit proces. Of het nu jongeren of volwassenen zijn, met een kleine of met een grote uitdaging. Als ervaringsdeskundige met de focus op hoogbegaafden en jongeren, jong-volwassenen en volwassenen met (kenmerken van) een autismespectrumstoornis, ADHD, hoogsensitief, ….. Liesbet coacht je op de berg om tevreden te zijn met wat je hebt. Tegenslagen heb je niet in de hand en daarmee is het beter en ook de kunst om in te zien wat er wel is en wat je wel (al) hebt bereikt hebt. De ene keer ben je blij dat je de top hebt kunnen halen en een volgende keer kan het ook zijn dat je – misschien wel noodgedwongen – van het uitzicht halverwege geniet en accepteert dat dit ook goed genoeg is. Een reis midden in de natuur is ook een reis naar jezelf. Behalve voor haar speciale doelgroep met een uitdaging begeleidt Liesbet ook 2x per jaar de “women-Toubkal-challenge” samen met Helma Matthijssen als Toubkal-ervarings-deskundige.

Foto: Liesbet Joris in het Hoge Atlasgebergte

Ghita Sardi

Ghita – spreek uit Rita – is het hart van ons eigen kantoor in Marrakech.
Vanuit de Rue Oum Errabia in Marrakech – Gueliz zorgt zij voor alle reserveringen en de administratie.

Rita / Ghita spreekt Arabisch, Berber, Engels, Frans en inmiddels natuurlijk ook enkele woordjes Nederlands.

Ghita zorgt voor optimale flexibiliteit in onze bereikbaarheid.
Via whats app is zij bijna 24/24 bereikbaar: 00212 6 73 11 66 65

Hans Perik

Hans is al  meer dan 25 jaar Mountain Tour Leader voor de NKBV; de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.
Hij heeft vele bergtochten gemaakt in de Alpen en ver daarbuiten: naar Nepal, Japan, Kenia, Tanzania, Namibië, Rusland en de Verenigde Staten. Ook in het Hoge Atlas gebergte in Marokko.
In Marrakech liep hij de halve marathon in 2007, 2009 en 2010.
Tegenwoordig is hij reisleider o.a. voor onze speciale Marrakech (halve) marathon reis. In combinatie mogelijk met een winterbeklimming van de Jebel Toubkal (4.167m.).

Faissal Mellouki

Fietsen, fietsen en fietsen dat is wat Faissal het allerliefste doet. Bij voorkeur op de Mountainbike in de bergen maar ook in de koningsstad Marrakech kent hij goed de weg. Hij volgde de opleiding ‘guide des espaces naturel’; geaccrediteerd door het Marokkaanse Ministerie van Toerisme. Faissal spreekt goed Engels en maakt makkelijk contact met al zijn ‘nieuwe vrienden’.

Otto van der Wal

Otto is een door de NTFU opgeleid MTB 3 instructeur en is ervaren begeleider van meerdaagse mountainbike tochten.
Als trainer is hij actief voor meerdere verenigingen en organisaties. In vele landen en regio’s heeft Otto zijn mountainbikesporen achtergelaten zoals: the Highlands van Schotland, de Midi-Pyreneeën in Frankrijk, de Zwitserse Alpen en de Belgische Ardennen. Naast het mountainbiken is hij gespecialiseerd in het gebruik van GPS navigatie apparatuur. Zij kennis en enthousiasme deelt hij graag met anderen.

Claire Piters

Vlakbij het prachtige natuurgebied van Eijsder Beemden in Zuid Limburg heeft Claire een eigen praktijk voor intuïtieve Hatha Yoga en Helende Massage. In de zomer geeft ze yoga weken in de Vogezen in Frakrijk, in september in het Duitse Sauerland en in het voor- en najaar neemt ze u graag mee voor een week er helemaal even tussen uit naar Zuid Marokko. Daar begeleidt zij op ontspannen wijze onze lichte en comfortabel yoga-wandelreis. Vanuit Agadir of desgewenst vanuit Marrakech. Verlenging mogelijk aan de Atlantische Kust en ook in Marrakech.