Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Ons verhaal

Marokko van binnenuit

Ontdek Marokko van binnenuit en ga op reis met Maroc Travel opgericht door Omar Souktan en Helma Matthijssen vanuit hun liefde voor wandelen in de bergen. Hun reisidee “contact met de lokale bevolking, slow travel en meer zien dan alleen de toeristische buitenkant“, werd een succes. Het reisprogramma werd aangevuld met rondreizen, privé of in kleine groep. Ook een groepsreis of stedentrip met leuke aanvulling naar Marrakech of Fez worden zo georganiseerd dat je de kans krijgt om leuk contact te maken met ‘de locals’. Kijk op de pagina ons team en maak alvast kennis met Omar, Helma, Ghita, Mohamed, Liesbet,  Sara, Mira, Fatim-Ezzahra, Anna, Ibrahim, Otto, Youssef, Claire en Caroline.

Marokko – ideaal voor een reis van vaker een week

Het hele land Marokko in één keer willen zien is eigenlijk een beetje gekkenwerk. Het land is 17x zo groot als Nederland en als je in 1x het hele land ‘doorkruist’ is het té jammer dat je onderweg van alles mist. Juist omdat Marokko zo anders is en toch heel dichtbij is het een ideale bestemming om vaker naar toe te gaan. En de ervaring leert dat bijna iedereen die Marokko ontdekt er nog een keer naar terug gaat. Ons advies is om te kiezen voor kwaliteit. Wil je graag alle vier de koningssteden in één reis bezoeken kijk dan bij de reis met ook Chefchaouen – de blauwe parel in het noorden – en de Sahara – de woestijn in het zuiden. Zo wordt de reis nette even anders met een goede combinatie van cultuur, natuur en ook een beetje avontuur. Er zijn tegenwoordige ook directe vluchten naar Fez vanaf Rotterdam (Transavia) en Eindhoven (Ryanair). Je kunt je bezoek aan de koningssteden dus ook geel goed opsplitsen in 2x een mooie reis. Eerst een week naar Marrakech en het zuiden. En later een week of iets langer naar Fez en het noorden. We hebben ook een mooie reis van 8 dagen naar Fez en van 10 of 11 dagen van Fez naar Tanger.

Op reis in Marokko: autohuur of op pad met lokale chauffeur gids

Bij voorkeur organiseren wij onze reizen met een lokale chauffeur/gids. Het is misschien net even anders, maar juist in Marokko heb je hier veel voordeel van. En juist door op pad te gaan met een local zie je echt veel meer en is jouw steun aan de lokale bevolking groter. Ook brengt jouw chauffeur/gids je weer in contact met andere locals en is op die manier ook een soort van cultuurmakelaar. Zo krijg je ook inkijk in de gewone dingen van het dagelijkse leven, die in Marokko zo heel anders zijn. Zo drink je misschien wel thee bij een échte nomaden familie en leer je hoe je een tajine (Marokkaans stoofpotje) op zijn Marokkaanse eet met gebruik van het brood als soort van bestek. Juist samen met de lokale bevolking wordt je reiziger in plaats van toerist. Ontdek Marokko van binnenuit!

Op reis in Marokko: de Berbers oprecht gastvrij

Het was april 2001 toen Helma als reisleidster voor een bijzondere wandelreis naar Marokko trok. De Hoge Atlas stond op het programma met de Jebel Toubkal – 4.167m. – als hoogtepunt. Met een lokale equipe met Berbergids, kok en muildiermannen voor het bagagevervoer. Onderweg zou er worden gekampeerd en overnacht in eenvoudige Berberhuizen. Helma had al eerder op de hoogste top van Marokko gestaan. In 2001 lag er eind april nog veel sneeuw. Bij aankomst in Marrakech kreeg Helma te horen dat beklimming van de Toubkal onzeker was. Enkele deelnemers in de groep waren speciaal voor ook die top gekomen. En al is het wandelen door de kleurrijke Berbervalleien eigenlijk het meest bijzondere van een Marokko wandelreis, de hoogste top van heel Noord Afrika is natuurlijk ook een ervaring die je wilt beleven. De lokale Berbergids was ‘open minded’ en flexibel. Na de eerste kennismaking liet hij weten dat als de wandelaars een beetje makkelijk uit de voeten konden op de soms steile bergpaadjes er toch een mogelijkheid zou zijn. Onderweg was er van kamperen geen sprake met nieuwe sneeuw en soms ook regen. Gelukkig bleken het handige wandelaars. Toen de groep na 4 dagen wandelen met een glaasje muntthee in een Berberhuis zat bij te komen, ging Helma er met de lokale Berbergids op uit, op zoek naar stijgijzers. En top! Er waren voldoende stijgijzers in het Berberdorp te huur voor alle deelnemers. Toen dat geregeld was, werd Helma uitgenodigd voor een glaasje thee bij de familie thuis van de lokale gids. En dat was het moment waarop haar hart een beetje brak; zo veel eenvoud en dan toch zó gastvrij. En je raadt het misschien al; Omar was de Berbergids en het was bij de familie Souktan dat ze op bezoek mocht komen. Voor Helma blijft dit contrast het meeste indruk maken; in Europa hebben we rijkdom en bijna altijd haast. In Marokko leven de Berbers in alle eenvoud en hebben, of maken, ze tijd. In de Hoge Atlas van Marokko zien de ‘locals’ het nog steeds als een eer dat jij van zover gekomen bent om aan hen een bezoek te brengen; ze zijn dan ook oprecht blij en gastvrij; Berbergastvrijheid.

Wandelen en andere mooie Marokko reizen

De Toubkal werd die reis door iedereen met succes beklommen, met stijgijzers, ook voor Helma was dat de eerste keer. De geduldige uitleg van Omar maakte dat iedereen daar al snel mee overweg kon. Verderop in het traject werd er wel gekampeerd en raakten alle tenten bedolven onder de nieuw gevallen sneeuw en moest de route opnieuw worden aangepast. Daardoor kwamen ze in de meest authentieke Berberdorpjes en werd de reis extra speciaal. Iedereen ging dan ook meer dan tevreden weer naar huis. Er volgden nog vele wandelreizen en Marokko werd Helma’s favoriet. Steeds vaker was Omar de lokale gids en hun samenwerking leidde tot iets moois. Helma wilde graag meer in Marokko zijn. Ze werd in Marokko ook reisleidster van rondreizen en om ook samen met Omar te kunnen reizen reed ze zelfs tot 3x toe met eigen naar Marokko. Zo doorkruisten ze samen het hele land. Voor Omar ook uniek om zo zijn eigen land te leren kennen. Helma en Omar ontdekten heel veel mooie plekken en maakten contact met heel veel vriendelijke locals. Hier werd de basis gelegd. De mooie en bijzondere Marokko reizen van Reisbureau Maroc Travel.

Onvergetelijke Marokko reiservaring

Op basis van hun eigen unieke reiservaringen weten Helma en Omar één ding zeker; op reis met Maroc Travel moet meer zijn dan alleen de toeristische buitenkant. Zo wordt ook jouw reis naar Marokko een onvergetelijke ervaring. De reisprogramma’s zijn altijd bijzonder en met een intercultureel team van Nederlanders en Marokkanen wordt uitgezocht welk programma het beste past bij jou. Alle Marokko reizen van Maroc Travel kunnen worden aangepast zoals jij dat wilt. Met liefde voor het mooie land en haar vriendelijke bevolking geeft Maroc Travel je graag advies. Zodat je nog eens terug komt om meer van Marokko te zien, te beleven en te ervaren.
Wij kennen het land, de bergen en de woestijn en de Berbers als onze eigen familie; het is onze familie. Het is ons genoegen om iedereen de bijzondere cultuur en de prachtige natuur van Marokko te laten ontdekken. Van binnenuit en vanuit ons hart“. Marhaba / Marhababikoum / Welkom