Ons verhaal

Marokko van binnenuit

Maroc Travel is opgericht door Helma Matthijssen en Omar Souktan; vanuit hun liefde voor de bergen, in het begin met wandelreizen. Al snel bleek hun reisidee van contact met de lokale bevolking, ‘slow travel’ en meer zien dan alleen de toeristische buitenkant, een succes. Het reisprogramma werd uitgebreid met rondreizen en ook stedentrips naar Marrakech en Fez. Het hele land Marokko in één keer willen zien vinden ze nog steeds een beetje gekkenwerk. Dan heb je er geen idee van hoe groot het land is (17x Nederland) en is het té jammer dat je onderweg van alles mist. Juist omdat Marokko zo anders is en toch heel dichtbij is het een ideale bestemming om vaker naar toe te gaan. En de ervaring leert dat bijna iedereen die Marokko ontdekt er nog een keer naar terug gaat. Het advies blijft dan ook om te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wel is er inmiddels ook een reis met alle vier de koningssteden, van noord naar zuid, maar dan net een tikkeltje anders. Door toevoeging van Chefchaouen, de parel in het noorden en de Sahara, de woestijn in het zuiden, ervaar je ook in deze reis de combinatie van cultuur, natuur en ook een beetje avontuur. Alle rondreizen worden uitgevoerd met chauffeur/gids. Voor sommige reizigers is het even wennen om niet alles zelf te doen. Juist door op pad te gaan met een local zie je echt veel meer en is jouw steun aan de lokale bevolking groter. De chauffeur/gids brengt je weer in contact met andere locals en is voor jou ook een cultuurmakelaar die inkijk geeft in ook de gewone dingen van het dagelijkse leven, die in Marokko zo heel anders zijn. Zo drink je misschien wel thee bij een échte nomaden familie en leer je hoe je een tajine (Marokkaans stoofpotje) eet met het brood als je bestek. Samen met de lokale bevolking ontdek je Marokko van binnenuit.

De Berbers oprecht gastvrij

Het was april 2001 toen Helma als reisleidster voor een bijzondere wandelreis naar Marokko trok. De Hoge Atlas stond op het programma met de Jebel Toubkal – 4.167m. – als hoogtepunt. Met een lokale equipe met Berbergids, kok en muildiermannen voor het bagagevervoer; zou er onderweg worden gekampeerd en overnacht in eenvoudige Berberhuizen. Helma had al eerder op de hoogste top van Marokko gestaan. Dat jaar lag er eind april veel sneeuw. Bij aankomst in Marrakech kwam het nieuws dat het daardoor onzeker was of de Toubkal zou kunnen. Voor een aantal reizigers was die teleurstelling groot. En al is het wandelen door de kleurrijke Berbervalleien misschien wel het meest bijzonder van zo’n Marokko wandelreis, de hoogste top van heel Noord Afrika is ook een ervaring die je wilt beleven. De lokale Berbergids was open minded en flexibel. Na de eerste kennismaking liet hij weten dat als de wandelaars een beetje makkelijk uit de voeten konden op de soms steile bergpaadjes er toch een mogelijkheid zou zijn. Onderweg was er van kamperen geen sprake met nieuwe sneeuw en soms ook regen. Gelukkig bleken het handige wandelaars. Toen de groep na 4 dagen wandelen met een glaasje muntthee in een Berberhuis zat bij te komen, ging Helma er met de lokale Berbergids op uit, op zoek naar stijgijzers. Toen dat geregeld was, werd zij uitgenodigd voor een glaasje thee bij zijn familie. En dat was het moment waarop haar hart een beetje brak; zo veel eenvoud en dan toch zó gastvrij. En je raadt het misschien al; Omar was de Berbergids en het was bij de familie Souktan dat ze op bezoek mocht komen. Voor Helma blijft dit contrast het meeste indruk maken; in Europa hebben we rijkdom en bijna altijd haast, in Marokko leven de Berbers in alle eenvoud en hebben, of maken, ze tijd en zien het als een eer dat jij van zover gekomen bent om hen een bezoek te brengen; oprecht gastvrij.

Wandelen en andere mooie Marokko reizen

De Toubkal werd die reis door iedereen met succes beklommen, met stijgijzers, ook voor Helma was dat de eerste keer. De geduldige uitleg van Omar maakte dat iedereen daar al snel mee overweg kon. Verderop in het traject werd er wel gekampeerd en raakten alle tenten bedolven onder de nieuw gevallen sneeuw en moest de route opnieuw worden aangepast. Daardoor kwamen ze in de meest authentieke Berberdorpjes en werd de reis extra speciaal. Iedereen ging dan ook meer dan tevreden weer naar huis. Er volgden nog vele wandelreizen en Marokko werd Helma’s favoriet. Steeds vaker was Omar de lokale gids en hun samenwerking leidde tot iets moois. Ze wilde graag meer in Marokko zijn en ging ook rondreizen begeleiden. Om ook samen met Omar te kunnen reizen reed ze er zelfs tot 3x toe met haar eigen auto helemaal naar toe. Samen doorkruisten ze Marokko. Ook voor Omar bijzonder en uniek om zo zijn eigen land te leren kennen. Helma en Omar ontdekten heel veel mooie plekken en maakten contact met heel veel vriendelijke locals. Hier werd de basis gelegd voor al hun mooie Marokko reizen.

Onvergetelijke Marokko reiservaring

Op basis van hun eigen unieke reiservaringen weten Helma en Omar één ding zeker; op reis met Maroc Travel moet meer zijn dan alleen de toeristiche buitenkant. Zo wordt ook jouw reis naar Marokko een onvergetelijke ervaring. De reisprogramma’s zijn altijd bijzonder en met een intercultureel team van Nederlanders en Marokkanen wordt uitgezocht welk programma het beste past bij jou. Alle Marokko reizen van Maroc Travel kunnen worden aangepast zoals jij dat wilt. Met liefde voor het mooie land en haar vriendelijke bevolking geeft Maroc Travel je graag advies. Zodat je bijna zeker nog eens terug wilt komen om meer Marokko te zien, te beleven en te ervaren. “Wij kennen het land, de bergen en de woestijn en de Berbers als onze eigen familie; het is onze familie. Het is ons genoegen om iedereen de bijzondere cultuur en de prachtige natuur van Marokko te laten ontdekken. Van binnenuit en vanuit ons hart“. Marhaba / Marhababikoum / Welkom

Kleinschalig, vertrouwd, verantwoord, duurzaam en sociaal

Er komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen een mooi reisprogramma maken. Maroc Travel zorgt ook dat alles goed geregeld is. Vanuit De Zilk waar Maroc Travel lid is van de ANVR (met duidelijke reisvoorwaarden), SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden voor jouw financiële zekerheid) en het calamiteitenfonds. Als bewust is Maroc Travel ook lid van de VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties) en als Marokko-specialist worden ervaringen gedeeld met andere reisspecialisten binnen de vereniging The Travel Stars.
In Marrakech heeft Maroc Travel met haar zusje (Morocco) Toubkal Adventure in de wijk Gueliz een eigen kantoor. Hier start ook de dagelijkse fietstocht langs de highlights van Marrakech die elke dag in samenwerking met Baja Bikes wordt georganiseerd. Als echte Marrakech specialist is Helma ook Wereldstadgids Marakech.
Duurzaamheid met aandacht voor natuur en cultuur staat voorop; zie ook de brief papierloos. Aan reizigers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 7,50 per persoon; het bedrag dat groenfondsen rekenen als CO2-compensatie voor een retourvlucht naar Marrakech. Dit geld gespaard middels een eigen Groene Hoge Atlas fonds wordt geïnvesteerd in (her)plant van (fruit- en walnoot) bomen in het Hoge Atlas gebergte; middels campagnes zoals ‘trees for life‘ en vergelijkbare sociale projecten voor behoud van natuur en ook cultuur. Zodat jij ook vanuit je hart van het mooie land Marokko blijvend kunt genieten.

Maak hieronder alvast kennis met een deel van ons Maroc Travel / Toubkal Adventure / Biking in Marrakech team:

Omar Souktan

Geboren en getogen in berg- en Berberdorp Imlil; aan de voet van Jebel Toubkal (4.167m). Zeker meer dan 100 keer stond Omar op de top van de hoogste berg van Marokko en heel Noord Afrika; in de zomer als het een ‘gewone’ en zonnige wandelberg is. En ook in de winter als er sneeuw ligt en stevige wandelaars de berg beklimmen met stijgijzers over de bevroren sneeuw. Omar ‘deed’ de berg dan ook vaak met tourski’s – alleen voor geoefende tour-skiers een prachtig avontuur. In 2002 stonden Omar en Helma voor het eerst samen op de top van de Toubkal. Dat werd een onvergetelijke herinnering ;-). Inmiddels hebben ze samen wel enkele honderden wandelaars naar deze top begeleid en met vele jaren ervaring helpen Omar en Helma je graag bij het uitstippelen van een wandelroute op maat. Omar spreekt ondertussen ook vloeiend Nederlands en is ook vrijwillig sportklimbegeleider (SKB) bij de afdeling Noord Holland van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Zij organiseren klim cursussen en trainingen o.a. reddingstechnieken waarbij ook wordt geoefend in de open lucht bij de meer dan bijzondere klimmuur – zie klimmen op een kunstwerk –  in het recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen-Noord. Dat is vlakbij het Noordzeekanaal; achter de indoor ski-hal van SnowWorld Amsterdam.

Foto: Omar Souktan

Helma Matthijssen

In 1990 op de mountainbike dwars door Afrika; van Antwerpen naar Kinshasa. Toen was wandelen volgens Helma nog iets voor ‘oude taarten’. Een beetje ouder en wijzer kwamen toch de wandelschoene; er ging een nieuwe wereld open. Wandelen brengt je naar mooie plekken waar je zelfs op de fiets niet kan komen. In 1994 stond Helma voor het eerst op de Toubkal. Toen ze daarna met volledige bepakking (incl. tent) in het afgelegen Mgoun massief wandelde en haar reisgenoot ziek werd maakte Helma voor het eerst een trektocht met een muildier voor de bagage. Tot haar verrukking werd wandelen zo zelfs tot een paradijs; vervoer van bagage, heerlijke picknicks midden in de natuur en een leuk contact met de lokale bevolking. En dat in een prachtig berglandschap dat zich (naar eigen ervaring!) kan meten met Bolivia, Peru, Pakistan, Tanzania en zelfs Nepal. “De kleurrijke bergen van de Hoge Atlas maken altijd weer indruk. Tussen de imposante toppen liggen kleurrijke valleien met in en rond de – vaak nog lemen – Berber-dorpjes overal groene terras-akkertjes en walnotenbomen. Het netwerk van wandelpaden wordt nog steeds gebruikt, ook door de Berbers die met hun muildier op weg zijn naar …“.  Aan de Universiteit van Leiden volgde Helma een beginnerscursus lessen in het Tashelhiyt – de Berber-taal van Zuid Marokko.

Foto: Helma Matthijssen

Mohammed ‘Aksoual’ Idboussalem

Geboren en getogen in het nog echt authentiek lemen Berberdorpje Mezzik in de vallei van Mizane vlakbij Imlil. Hij is opgeleid als ‘accompagnateur’ bij de Marokkaanse Federation Royal du Ski et Montagne. Hij is het toonbeeld van Berber-gastvrijheid en zorgt ook voor het nodige plezier tijdens jouw (wandel)reis. Zijn bijnaam Aksoual verwijst naar de één van de Hoge Alas bergen – Jebel Aksoual (3.903m.) en vooral de naar die berg genoemde auberge in Imlil waar Mohamed jarenlang de gastheer was. Café Aksoual was in die tijd dé ontmoetingsplaats voor wandelaars en de lokale bevolking. De koffie en muntthee was er goed en goedkoop, je kon er douchen voor een euro en de Berbers van buiten Imlil mochten er gratis hun ‘verplichtingen’ doen – met in de winter zelfs lauw water – vooraleer naar de naast gelegen kleine moskee te gaan voor het gezamenlijke gebed. De tijden zijn inmiddels veranderd; ook in het Bergdorp Imlil. Meer dan genoeg café’s en restaurants nu en net als in het Nepalese Kathmandu ook hier inmiddels met ook pizza op het menu. En inmiddels ook meer dan voldoende Berberguesthouses met eigen badkamer tot aan Dar Imlil met zelfs een zwembad en het luxueuze Kasbah du Toubkal – op de plek waar vroeger de residentie van het dorpshoofd – met luxe hammam en weids uitzicht over de hele Imenane vallei. Mohamed Idboussalem is nu de gérant en gastheer voor Maroc Travel en het logistieke wonder achter de Maroc Travel (wandel) reizen. In 2012 was Mohamed op bezoek in Amsterdam.

Foto Mohammed Idboussalem’

Mariëtte van Beek

Reis om te reizen; en daarover te verhalen, dat is wat Mariëtte van Beek het liefste doet. Met haar pen als schrijfster en in woord en gebaar als reisleidster voor Maroc Travel. Mariëtte deelt graag haar geheimen over Marrakech en de leukste wetenswaardigheden over Marokko. Ze spreekt Arabisch, is schrijfster van o.a. de Dominicusgids van Marrakech en Mariëtte woonde zelf geruime tijd – met kleine baby – in de oude medina van Marrakech. Daar deed ze veldonderzoek naar verhalen en tradities rondom de vele heiligen graven die er in Marrakech te vinden zijn. Niet alleen de 7 bekende heiligen van de stad maar ook de vrijwel onbekende heilige zoals Zehra-bent-al-Kouch. Die laatste ligt zelfs direct naast de grote Koutoubia moskee de Koutoubia langs de drukke Avenue Mohamed V in haar witte kouba (graftombe). En het leuke is dat Mariëtte van elke heilige het verhaal weet met minimaal één of twee leuke anekdotes daarbij; is het waar of is het niet waar? Mariëtte is daar zonder oordeel in. Deze manier waarop ze haar kennis deelt en amusant weet te vertellen – ook over gewone dingen van het leven – maken haar als reisleidster zeer geliefd. Door haar hobby en werk om ook andere reizen te maken is ze alleen beschikbaar in voor- en najaar voor de bijzondere Maroc Travel reizen: Marrakech achter de schermen en de Kasbah route van Zuid Marokko.

Foto: Mariëtte van Beek

Ghita Sardi

Ghita – spreek uit Rita – is het hart Morocco Toubkal Adventure; ons eigen kantoor in Marrakech.
Vanuit de Rue Oum Errabia in Marrakech – Gueliz zorgt zij voor alle reserveringen en de administratie.

Rita / Ghita spreekt Arabisch, Berber, Engels, Frans en inmiddels natuurlijk ook enkele woordjes Nederlands.
Om te bewijzen dat ze de centrale spil is in ons Morocco Toubkal Adventure team beklom zij samen met haar team van dierbare collega’s de Toubkal 4.167m.
Step by step, slowly, slowly. Zolang je daadwerkelijk de ene voet voor de andere zet kom je er uiteindelijk allemaal. En onze ervaren gidsen zoals Mohamed Idboussalem hebben ervaring en geduld om deelnemers te motiveren door te gaan tot aan de top. Ghita heeft met deze Toubkal beklimming letterlijk en figuurlijk bewezen een topper te zijn. Ook zorgt Ghita voor de optimale flexibiliteit in onze bereikbaarheid. Via whats app is zij bijna 24/24 bereikbaar: 00212 6 73 11 66 65

Liesbet Joris

Liesbet Joris van de Vlaamse stichting ResetT.be brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging. In 2017 wandelde ze zelf voor het eerst in het Hoge Atlasgebergte en was bijna onmiddellijk verknocht en verkocht aan het prachtige landschap en de gastvrije Berbers. Je hoofd leeg maken tijdens het wandelen, genieten van de stilte en de rust in de bergen, alles bij elkaar maakt het dat er ruimte vrij komt in je hoofd en je even stil kunt staan bij soms moeilijke momenten in je leven. Om daarna met (her)nieuw(d)e energie een volgende uitdaging in het leven aan te gaan. Die ervaring te delen, dat het leven het meervoud is van lef en dat je alleen door te doen ergens kunt komen is nadien Liesbet haar levens-motto geworden. Als gediplomeerd en oplossingsgericht (auti) coach begeleidt zij graag deelnemers al wandelend in dit proces. Of het nu jongeren of volwassenen zijn, met een kleine of met een grote uitdaging. Als ervaringsdeskundige met de focus op hoogbegaafden en jongeren, jong-volwassenen en volwassenen met (kenmerken van) een autismespectrumstoornis, ADHD, hoogsensitief, ….. Liesbet coacht je op de berg om tevreden te zijn met wat je hebt. Tegenslagen heb je niet in de hand en daarmee is het beter en ook de kunst om in te zien wat er wel is en wat je wel (al) hebt bereikt hebt. De ene keer ben je blij dat je de top hebt kunnen halen en een volgende keer kan het ook zijn dat je – misschien wel noodgedwongen – van het uitzicht halverwege geniet en accepteert dat dit ook goed genoeg is. Een reis midden in de natuur is ook een reis naar jezelf.

Foto: Liesbet Joris

Mira Roosenburg

Mede-bedenkster en spil in onze Marokko kruidenreis die zij samen met haar levenspartner Mich begeleidt. Mira Roosenburg is niet alleen een energieke en enthousiaste Marokko liefhebber met haar Delftse kruidentuin en workshop locatie laat ze zien een brede interesse te hebben. Voor bijna alles wat met koken, kruiden en craativiteit te maken heeft. Ontdek samen met Mira de smaak, de kleuren en de geuren van Marrakech en het nabij gelegen Atlasgebergte.
Mira is tevens de bedenkster en spil van Bij Ons Delft een bijzondere locatie voor workshops, themalunches en meer.

Sara Amjif

Sara is de benjamin van het team en onze stagiaire die graag meer Engels leert. Ze groeide op in bergdorpje Imlil en als je met haar meeloopt over de kleine paadjes langs de Berberdorpjes zijn het haar vriendinnen, buren en dorpsgenoten die ze onderweg allemaal groet. En dat de tijd hier af en toe lijkt stil te staan voel je, zie je en hoor je hier aan alles; zelfs bij het ontmoetingsritueel van gedag en hoe gaat zeggen hoor je dat iedereen hier oprecht de tijd voor neemt. Met Sara kun je niet alleen de Berberdorpjes in de Hoge Atlas van dichterbij leren kennen, Sara neemt je ook graag mee voor inkopen op de lokale versmarkt om daarna samen te gaan kokkerellen tijdens een kookworkshop of samen aan de slag voor het maken van msemen; die overheerlijke, vierkante, Marokkaanse pannenkoekjes.

Otto van der Wal

Otto is een door de NTFU opgeleid MTB 3 instructeur en is ervaren begeleider van meerdaagse mountainbike tochten.
Als trainer is hij actief voor meerdere verenigingen en organisaties. In vele landen en regio’s heeft Otto zijn mountainbikesporen achtergelaten zoals: the Highlands van Schotland, de Midi-Pyreneeën in Frankrijk, de Zwitserse Alpen en de Belgische Ardennen. Naast het mountainbiken is hij gespecialiseerd in het gebruik van GPS navigatie apparatuur. Zijn kennis en enthousiasme deelt hij graag met anderen.

Mountain biken door de anti Atlas naar Nekob

Claire Piters

Vlakbij het prachtige natuurgebied van Eijsder Beemden in Zuid Limburg heeft Claire een eigen praktijk voor intuïtieve Hatha Yoga en Helende Massage. In de zomer geeft ze yoga weken in de Vogezen in Frakrijk, in september in het Duitse Sauerland en in het voor- en najaar neemt ze u graag mee voor een week er helemaal even tussen uit naar Zuid Marokko. Daar begeleidt zij op ontspannen wijze onze lichte en comfortabel yoga-wandelreis. Vanuit Agadir of desgewenst vanuit Marrakech. Verlenging mogelijk aan de Atlantische Kust en ook in Marrakech.

Caroline van Wijngaarden

Caroline is de absolute creatieve topper in het team. Met haar organiseert Maroc Travel de bijzondere reis “ontdek de ambachten van Marokko” waarbij je niet alleen toekijkt hoe andere mooie spullen maken maar zoveel als mogelijk ook zelf aan de slag gaat. Met wol, raffia en klei. Caroline is niet alleen bedenkster van Crafting Nomad in de zomer vaart zij ook met veel genoegen op haar eigen veerpont-bont ‘de Anna’. Nieuwsgierig als Caroline is heeft zij natuurlijk ook overal haar fototoestel bij de hand om alle kleuren en materialen ook voor later vast te leggen.

Anna Aalten

Marokko werd ‘pas’ enkele jaren geleden ontdekt door Anna Aalten; cultureel antropoloog en yogadocent. Sindsdien is zij gefascineerd door de prachtige natuur in dit land, de bijzondere cultuur en de gastvrije bewoners. Haar belangstelling gaat vooral uit naar – de voor ons bijzonderheden van – het gewone dagelijks leven in Marokko; de overal aanwezige ambachtelijkheid  en de manieren waarop traditie en moderniteit in dit prachtige land samenkomen. Inmiddels heeft Anna al heel veel van vooral Zuid-Marokko gezien en ze neemt je graag mee in haar nieuwsgierigheid naar die andere cultuur en het genieten van de prachtige natuur. Tijdens de reizen van Anna neem ze je ook altijd graag mee naar een aantal mooie plekken voor een rustige wandeling. Niveau: voor iedereen goed te doen.

Zuid Marokko natuur cultuur reis