Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marrakech Tips – wat te doen in Marrakech

Tips in Marrakech: wat moet je zeker doen in Marrakech?

Marrakech is een zeer veelzijdige stad. De naam van de stad komt van “mur (n) akush”, dat ‘land van God’ betekent in het Berbers / Tamazight (spreek uit Tamazirt; gh wordt r). De naam van deze koningsstad in Zuid Marokko wordt in alle talen anders geschreven: Marrakech in het Nederlands, Marrakesh in het Engels en de Duitsers schrijven Marrakesch. Het is een bruisende stad waar je van alles kunt vinden; oud, modern, cultuur, natuur en ook een beetje avontuur. En dat er veel in Marrakech anders is dan bij ons in Europa dat merk je overal; geuren, kleuren en ook gebruiken en tradities. En dat alles op slechts 3,5 uur vliegen. Marrakech; de leukste stedentrip; zo anders én zo dichtbij.

Marrakech groepsreis 8 dagen

Hou je van cultuur: in Marrakech zijn er volop historische gebouwen en musea. En je hoeft maar in de straten rond te lopen om de culturele verschillen te zien in de gewoonten en tradities. Wil je graag meer ontdekken en beleven van die cultuur en tradities? Dan is onze Marrakech groepsreis als soort van stedentrip in het kwadraat echt iets voor jou. In precies een week beleef je dan een Marrakech reis vol cultuur & natuur. Je verblijft 5 nachten in Marrakech en 2 nachten in een Berberdorpje in het Atlasgebergte. Met NL reisleiding ondersteunt door onze lokale Berber equipe. Tijdens deze groepsreis naar Marrakech zie je zo veel meer dan alleen de toeristische buitenkant. En je maakt op een leuke manier direct contact met de lokale bevolking.

Natuur in Marrakesh

Hou je van natuur: ook dan is er in Marrakech genoeg te ontdekken. Er zijn volop kleine en grotere, olijven, bloemen en botanische tuinen. De meest bekende is natuurlijk Le Jardin Majorelle met zijn kobalt blauwe ornamenten die deze tuin zo aantrekkelijk maakt voor de meest prachtige foto’s. En wil je naar de ‘échte’ natuur buiten Marrakech? Het Hoge Atlasgebergte zie je vanuit Marrakech – bij helder weer – al liggen. Ideaal voor een leuke dagexcursie; met een wandeling langs Berber-dorpjes en dan thee en lunch bij de Berbers thuis. Je zult zien dat met een bezoek aan de kleurrijke bergen met zijn vaak nog lemen kleine dorpjes er nog weer een andere wereld voor je open gaat.

Een beetje avontuur in Marrakesh

Hou je van winkelen – en een klein beetje avontuur – ga dan lekker op stap en verken en ontdek de smalle steegjes en straatjes van de souks. Wees niet (te) bang om te verdwalen; juist inde straatjes wat verder van de hoofdroute kom je op de leukste plekken. In het ergste geval kom je in een doodlopend steegje terecht. Dan keer je gewoon weer terug. En mocht je wel verdwalen; iedereen weet jou de weg te wijzen naar het centrale plein en tegenwoordig hangen er ook overal bordjes om bezoekers de weg te wijzen.

Marrakech tip 1 – hoe vraag ik de weg

Onze Marrakesh tip: vraag de weg aan een winkelier, als je de weg wilt vragen. Hij zal niet onmiddellijk met je meelopen om als ‘gids’ jou de weg te gaan wijzen en daar vervolgens geld voor te vragen. Deze praktijken komen steeds minder voor in Marrakech, maar vooral in de buurt van leerlooierijen moet je hier zeker op bedacht zijn.

Marrakech tip 2 – ga niet naar de leerlooierijen

Onze Marrakesh tip: als je ambachtelijke leerlooierijen wilt zien kom dan een keer terug naar Marokko voor een bezoek aan de koningsstad Fès (of Fez). Daar zijn ze zo als op alle foto’s met die kleurrijke verfbaden. Vergeet ook daar niet dat het werken in deze nog ambachtelijke / handmatige – leerlooierijen niet het meest aangename werk is. In Marrakech wordt je op weg naar de leerlooierijen bijna altijd lastig gevallen door zeer opdringerige zogenaamde ‘faux guides’ (niet officiële gidsen).

Marrakech tip 3 – Hét plein: Djemaa-el-Fna

Overdag kun je hier terecht voor de kraampjes met de overheerlijke verse jus d’orange voor slechts 4 dirham (MAD) en kraampjes met zuidvruchten zoals amandelen, dadels, vijgen en veel andere noten. ’s Avonds staat het vol met geurende eet-kraampjes; met ‘food-trucks’ avant la lettre – ze worden met handkar verplaatst en elke dag handmatig opgebouwd. Er zijn een aantal specialisten op het plein die bijvoorbeeld alleen maar soep – harrira – of geitenkop – een delicatesse voor veel (oudere) Marokkanen. Straatartiesten zijn er ook altijd op het plein; behalve in de ochtend; heel vroeg. En goed om te weten: voor al deze straatartiesten is dit hun beroep en moeten zij hier hun geld mee verdienen. Losse munten van MAD 5 of 10 komen hiervoor goed van pas.
Op het plein kun je ook je handen en/of voeten met henna laten beschilderen. De dames op het plein zijn nogal opdringerig – er zijn tegenwoordig ook rustigere henna cafés zoals het henna café en het henna art café. Ook de slangenbezweerders die jou verleiden om met een slang om je nek op de foto te gaan zijn harde en doorgewinterde acteurs. Ze leggen snel een slang bij voor keur om de nek van de jongste dame in het gezelschap om je zo te verleiden om toch die foto te maken. En wat ze daarvoor vragen kan oplopen tot 200 MAD (€ 20) of meer. Wees hier op voorbereid en zorg dat je bijvoorbeeld een briefje van 20 of 50 MAD bij de hand hebt en niet je portemonnee hoeft te openen om al je MAD te laten zien. ’s Avonds wordt het altijd druk op het plein met groepen mensen rondom de  verhalenvertellers, waarzeggers, acrobaten en muzikanten en kun je aanschuiven bij één van de vele eetstalletjes. Het eten is er niet duur; je betaalt wel voor elk gerecht afzonderlijk. Als je dus al het lekkers dat je wordt aangeboden accepteert moet je daar ook voor betalen (en kan de rekening nog aardig oplopen).

Aan het einde van de middag kun je vanaf één van de (dak)terrassen rondom het plein kijken hoe al die stalletjes elke dag weer opnieuw worden opgebouwd. Klik op de video voor een indruk van het plein overdag.

Marrakech tip 4 – De Koutoubia moskee

De Koutoubia is de grootste en meest bekende moskee van Marrakech. ’s Avonds is fraai verlicht. Deze moskee is gebouwd volgens het oude Marokkaanse basis principe: de breedte en de diepte zijn 1/5 van de hoogte. Alleen moslims mogen hier naar binnen. Deze regel is door de Fransen ingevoerd om de moskeeën en moslims tegen hun eigen onbeleefde landgenoten te beschermen. Op vrijdag staan de deuren open voor het gebed.

Marrakech tip 5 – Passage Prince Moulay Rachid

Op veel kaarten ook aangeduid als Rue Bab Agnaou. Het is dé winkelwandelstraat aan de zuidkant van het plein waar door Marokkanen ’s avonds graag geflaneerd wordt. Er zijn ook veel terrassen en kleine restaurantjes met goede sandwiches en smoothies. In de stille zijstraten aan de oostkant van deze drukke straat vind je veel fraaie oude ‘riads’ (huizen met een binnentuin) nu ingericht als (budget)hotel. Als je door deze straatjes slentert, kun je door de openstaande deuren van de hotels een blik naar binnen werpen. Deze wirwar aan smalle straatjes loopt door tot Rue Riad Zitoun el Kdim, die ook weer op het plein uitkomt. Sommige straatjes zijn doodlopend, maar dan keer je weer gewoon terug om je weg te vervolgen. Op de hoek van Passage Prince Moulay Rachid en Avenue Hommane al Fatouaki bevindt zich Hotel Tazi; een wat verwaarloosd sjiek hotel (dat wordt opgeknapt). Eén van de weinige plekken in de medina die een (dure) drankvergunning heeft. Hier kun je een biertje of een wijntje drinken. Ze hebben ook een (klein) zwembad. In de passage zelf – ongeveer in het midden – ook café Mabroek met dakterras waar ze ook alcohol serveren. Ook in de Rue des Banques – achter Café de France – zijn een aantal restaurants met alcohol vergunning – met vaak ook een happy hour aan het eind van de middag. Onder andere bij Le Salama.

Marrakech tip 6 – de oude stadspoort Bab Agnaou

De mooiste oude stadspoort die toegang geeft tot de Kasbah wijk. In het voorjaar met veel ooievaars(nesten). Ga naar de overkant van de straat om de oude glorie van deze fraaie poort in zijn geheel te overzien.

Marrakech tip 7 – De Saadische graven

Lange tijd verborgen gebleven. Toen de nieuwe heersers Palais El Badi in Marrakech vernietigden en hun nieuwe paleizen in Meknès gingen bouwen, durfden ze het niet aan om de heilige graven te vernietigen. Deze lieten ze inmetselen en pas met de komst van de Fransen (en de eerste luchtfoto’s) werden ze in 1917 herontdekt. Lees ook onze blog met het hele verhaal over de herontdekking van deze prachtige praalgraven.

En op weg naar de Saadische graven kom je ook langs de wat meer verborgen tombe van de stichter van Marrakech – Youssef Tachfine.

Marrakech tip 8 – De Kasbah moskee, Palais el Badi, Place Ferblantiers & de Joodse wijk Mellah

De minaret van de Kasbah moskee is qua bouwstijl vergelijkbaar met die van de Koutoubia. Net als de meeste anderen moskeeën in Marrakech. Ga je bij de Kasbah moskee een klein stukje terug naar het noorden dan kun je naar het oosten een doorsteek maken naar Place des Ferblantiers (het plein van de blikslagers) en de ruïnes ven het enorme Badi Paleis. Hier woonde Sultan Ahmed el Mansour (de onoverwinnelijke) die voor zichzelf en zijn familie de praalgraven in de tuin van het paleis liet bouwen. Bij de Kasbah-moskee om de hoek – net voorbij de zij-ingang (voor de vrouwen) zie je dat daar een doorgang is naar het grootse Palais el Badi, nu een ruïne. In vroegere tijden hoorden de Kasbah moskee en de Saadische graven bij dit Paleis en de ‘Royal’ – koninklijke – wijk waar de Sultan met zijn grote familie woonde – met extra muren voor de beveiliging; vandaar de naam Kasbah wijk.

De “Mellah” – met kruidenmarkt

Mellah is de oude joodse wijk. De ingang vind je ten oosten van Place des Ferblantiers. Daar loop je een poort door en kom je terecht op een  authentieke kruidenmarkt met veel tradities. Er zijn diverse kruiden en andere ‘zaken’ te koop om onheil en ziekte te bezweren. De kruidenmarkt is recent vernieuwd.

Vanaf de Mellah leiden er twee wegen terug naar het plein:

 • door de Rue Riad Zitoun el Kdim; met aan het begin de juweliersmarkt en verderop veel leuke winkeltjes;
 • door de Rue Riad Zitoun el Jdid; langs drie bijzondere musea: Palais El Bahia, Musée Tiskiwin en Musée Dar Si Said. De twee laatste musea bevinden zich in een zijstraat van deze straat: Rue de la Bahia.
  De Rue Riad Zitoun El Jdid komt uiteindelijk – als je bij de ‘witgoed’ winkels van de Rue des Banques naar links gaat – ook weer uit op het plein; ter hoogte van Café de France.

Marrakech tip 9 – Palais El Bahia en Musée Dar Si Said

In zowel Palais El Bahia als Musée Dar Si Said vind je prachtige gedecoreerde zalen. Beiden staan bekend om hun mozaïeken en hout- en gipsbewerking. Je kijkt werkelijk waar je ogen uit.  In Musée Tiskiwin vind je een verzameling van gebruiksvoorwerpen uit Marokko en vooral ook uit landen ten zuiden van de Sahara.

Medersa Ben Youssef

De eeuwenoude Koranschool in het noorden van de ‘souks’ waar destijds honderden studenten op kamertjes verbleven, afgesloten van de buitenwereld. Inmiddels opengesteld als museum. Het verleden komt je tegemoet en het houtsnijwerk van alle deuren en poorten is meer dan imposant. De Koranschool is echter langdurig gesloten vanwege restauratiewerkzaamheden.

Marrakech tip 10 – Jardin Majorelle

De kobaltblauwe tuinen ooit ingericht door de Franse schilder Jacques Majorelle en jarenlang bewoond door modeontwerper Yves Saint Laurent. Zeer fraai gedecoreerde groene, tropische tuin met veel bloemen en prachtige blauwe ornamenten. Net buiten de ‘souks’, vlakbij de poort Bab Doukkala. Je kunt er lopend naar toe al, maar ook met een ‘petit taxi’ of een ‘calèche’ (paardenkoets). De fietstocht die wij elke ochtend samen met Baja Bikes organiseren eindigt ook niet ver van deze prachtige botanische tuin.

Bezoek aan een ‘herborist’ (kruidenwinkel)

Overal in de souks vind je ze: winkeltjes met de mooiste kleurstoffen in fraaie glazen flessen. Die staan er vooral ter versiering en laten je de kleuren zien die met natuurlijke verfstoffen worden gemaakt. Ze zijn de aankondiging voor de verkoop van natuurlijke kruiden, geneesmiddelen en zalfjes. Ook cosmetica producten zoals rozen- of amandelcrème en natuurlijk de inmiddels zeer populaire arganolie. Bij deze ‘herboristen’ (kruidenwinkels) geven ze je graag (en vaak op een leuke manier) uitleg over alle natuurlijke kruiden en potentiële geneesmiddelen. Je betaalt er wat meer dan op de ‘gewone markt (o.a. in de Mellah en rondom het plein Rahba Kedima, een groot plein ten oosten van de Rue Souk Semmarine). De uitleg en de demonstratie die je krijgt bij alle wondermiddeltjes is echter onvergetelijk. Laat vooral ook even je nek masseren met een wonderlijke combinatie van argan en arnica…. (en vergeet niet om 10 of 20 dirham aan de masseur/masseuse te geven!). Veel herboristen vind je tegenover de ingang van het moderne Musée de Marrakech (goede toiletten, aangenaam en rustig terras om even koffie te drinken) dat je vlakbij de Medersa Ben Youssef vindt. Ook aan de zuidkant bij de Saadische graven en de Kasbah Moskee en op diverse andere plekken in de ‘souks’ zijn er talloze van dit soort winkeltjes.

Rondrit met een ‘calèche’ (paardenkoets)

Vooraan in elke koets staan (verplicht) de vaste prijzen aangegeven. Je vindt ze naast het plein in de wandelstraat die vanaf het plein naar de Koutoubia loopt. Vooral met kinderen ook leuk om te doen. Laat je rijden naar het oude ‘Palais Royal’ / Dar El Makhzen, vroeger in gebruik door Koning Hassan II.

Bezoek aan een Hammam

Ook de luxueuze badhuizen springen als paddenstoelen uit de grond. Als je goed zoekt, dan zijn er ook nog voldoende ouderwetse en traditionele badhuizen waar je ook de ‘Marrakchi’s’ zult treffen. Mannen en vrouwen bevinden zich in aparte ruimtes. De ingang van een traditionele hammam is te herkennen aan de betegelde poortjes. Wanneer je vanaf het plein door het poortje naar Rue Riad Zitoun El Kdim gaat, dan vind je er één aan je rechterhand (westzijde). Zelf meenemen: (droge) onderbroek (je houdt de jouwe aan in de hammam), handdoek, scrubhandschoen, shampoo, zeep en slippers. Een scrubhandschoen en savon baldi (de traditionele zwarte zeep op basis van olijven) koop je in de hammam of op de kruidenmarkt. Je kunt je ook laten scrubben; spreek vooraf de prijs af. In de luxe hammams gelden westerse prijzen.

Overige leuke tips:

 • Thee drinken in het sjiekste hotel van Marrakech: La Mamounia (Avenue Hommane al Fatouaki). Je komt er echter alleen binnen als je ook ‘netjes’ gekleed bent (geen korte broek en slippers).
 • Biertje drinken in de vergane glorie van Grand Hotel Tazi of in het gezellige onlangs geopende Le Café Mabrouk midden in de winkelwandelstraat Passage Prince Moulay Rachid. In die straat kun je ook terecht voor lekkere gezond vruchtensapjes; met diversen soorten fruit en bijvoorbeeld ook avocado met melk!
 • Eten op een dakterras of bij de restaurantjes op de hoek van het plein – tegenover de ingang naar Rue Riad Zitoun el Kdim eet je lekker en goedkoop. Wil je wat Marokkaans amusement? Voor een diner met buikdanseres kun je terecht bij Le Marrakchi. Als je liever een rustig terras met een goede prijs/kwaliteit verhouding wilt, dan is het dakterras restaurant van Riad Omar een goede keuze.
 • Wil je eten in een restaurant met een fraaie binnentuin? Restaurant Dar Mimoun in de Rue Riad Zitoum el Kdim is een aanrader. Met o.a. – super lekker – kip met honing en tomaat; ‘poulet aux miel et tomates’.
 • Start je verblijf in Marrakech met een Baja Bikes fietstocht langs de highlights om een goede indruk te krijgen van wat je allemaal kunt gaan bezoeken in deze mooie stad.
 • Maak een dagexcursie naar de bergen met een leuke wandeling langs de Berberdorpjes; vooral leuk op dinsdag en zaterdag als er onderweg ook een lokale boerenweekmarkt is.
 • Voor de echte avonturiers: maak een spectaculaire afdaling per mountainbike “La descent de Haut Atlas”. Je wordt omhoog gebracht naar de pas Tizi Tamatert (2.250m.) en fietst vanaf daar bergafwaarts door de prachtige vallei van Imenane naar het ‘stadje’ Asni (1300m.).

Wil je reserveren voor één van deze leuke Maroc Travel Marrakech excursies? Stuur een mail info@maroctravel.info of via whatsapp naar +31 (0) 6 55 27 72 35 (NL) of + 212 (0) 6 73 11 66 65 (Engels)

mintthee

Reisgidsen

Onze tip als meest complete gids met goede achtergrondinformatie: Dominus stedengids Marrakech. Bij goede libris boekwinkels, zoals Boekhandel Stevens in Hoofddorp worden alle internet bestellingen gratis thuis bezorgd.

Kookworkshop

Veel reizigers zijn enthousiast over een kookworkshop. Onze favoriet = KOKEN MET SARA (€ 35 p/p) lekker gezellig op zijn Marokkaans bij Riad Maud met Sara, Fatima, Malika en/of Saadia. Je gaat eerst samen met hen naar de lokale souks om kruiden en groenten in te kopen en je mag vooraf mee beslissen over het te koken menu. Daarna ga je gezellig samen aan de slag.

Buiten de stad

Voor een dagje in een groots tropisch zwembad in de buitenlucht kunt u naar Oasiria gaan (www.oasiria.com). Dit kost 210 dirham (€20) voor een hele dag. De gratis ‘navette’ (pendeldienst) vertrekt tegenover de Koutoubia. De vertrektijden zijn: 9.30u, 10.15u, 11.00u, 11.45u, 13.30u, 14.15u en 15.00u. Een erg toeristische attractie is een zogenaamde fantasia-avond in de ‘Palmeraie´. De bus er naartoe is inbegrepen: vertrek vanuit de stad 20.00u en retour om 23.00u. Ervaringen zijn erg wisselend. Vooraf boeken scheelt aanzienlijk in de prijs (vanaf ca. € 40 p.p.).

Reserveer in je eigen Riad hotel of kijk op www.ilove-marrakech.com/chezali/

Voor meer bijzondere Marokkoreizen en leuke Marrakech excursies: maroctravel.nl

Voor kleine groepen; individueel en op maat.
Verantwoord (ANVR, SGR, calamiteitenfonds) en met een groen en goed hart (Hoge Atlas Groen Fonds).

Vanuit: De Zilk – Marrakech – Imlil