Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marrakech Tips – wat te doen in Marrakech

Tips in Marrakech: wat moet je zeker doen in Marrakech?

Marrakech is een zeer veelzijdige stad. De naam van de stad komt van “mur (n) akush”, dat ‘land van God’ betekent in het Berbers / Tamazight (spreek uit Tamazirt; gh wordt r). De naam van deze koningsstad in Zuid Marokko – die ook de rode stad wordt genoemd – wordt in alle talen anders geschreven: Marrakech in het Nederlands, Marrakesh in het Engels en de Duitsers schrijven Marrakesch. Het is een bruisende stad waar je van alles kunt vinden; oud, modern, cultuur, natuur en ook een beetje avontuur. En dat er veel in Marrakech anders is dan “bij ons” in het westen en in Europa dat merk je overal; geuren, kleuren en ook andere gebruiken en tradities. Door de straten lopen mannen in hun traditionele djellabah en de kleur van de stad wordt nog kleurrijker met alle hoofddoekjes die hier eerder normaal dan uitzondering zijn. De oude binnenstad is in vele opzichten nog écht oud en dan bedoelen we niet alleen de prachtige historische monumenten die je er volop vindt. Marrakech zo anders en zo dichtbij. En dat alles voor velen op slechts 3,5 uur vliegen. Marrakech; voor je leukste droomstedentrip. En goed om vooraf te weten: je hoeft niet alles tijdens je eerste bezoek te doen, want …. Bijna iedereen die 1x in Marrakech is geweest komt nog wel een keer terug. Net als Winston Churchil: “one who has seen Marrakesh will come back”.  Kijk ook gerust bij de Maroc Travel populaire reis van 5 dagen  Droomstedentrip naar Marrakech (5dagen) met 4 nachten in een leuk Riadhotel. Je verblijft 4 nachten in een sfeervol Riadhotel op een goede locatie in de oude binnenstad. Twee leuke excursies zijn inbegrepen. Net als 2x de vliegveldtransfer.

Marrakech tip 1 – maak een fietstocht

Start je verblijf in Marrakech met een fietstocht  (3h) langs de highlights van Marrakech om een goede indruk te krijgen van wat je allemaal kunt gaan bezoeken in deze mooie stad. Door de wijken Gueliz en Hivernage en daarna de oude binnenstad met de oude stadsmuur , de Koutoubia moskee, de Kasbah wijk, paleizen, de joodse wijk en natuurlijk het beroemde plein Jemaa el Fna dat er overdag zo heel anders uitziet dan ’s avonds. Tijdens de fietstocht maak je 7 stops om foto’s te maken en geven de lokale fietsgidsen op een aantal bijzondere plekken uitleg over wat geschiedenis, cultuur en de andere gebruiken en tradities.

Zo’n ontdekkingstocht op de fiets geeft je een wat beter gevoel hoe deze uitgestrekte stad in elkaar steekt. Dat geeft wat meer vertrouwen om daarna zelf verder te ontdekken. Om de weg aan iemand te vragen is onze tip, vraag dit aan aan een winkelier. Hij loopt niet met je mee als ‘gids’ jou de weg te gaan wijzen en daar vervolgens geld voor te vragen. Deze praktijken komen steeds minder voor in Marrakech, maar vooral in de buurt van leerlooierijen moet je hier zeker op bedacht zijn. En ‘by the way’; de leerlooierijen in Fez, de alleroudste koningsstad van Marokko verder naar het noorden, zijn de must-see. In Marrakech geven wij zelfs als tip om NIET naar die leerlooierijen te gaan. Juist vanwege die noem het gerust een straatbende van opgeschoten jongens die er omheen hangt.  Voor het verhaal en fotogenieke beelden van kleurrijke verfbaden kom je best nog een keer terug naar Marokko . Voor een bezoek aan de alleroudste koningsstad Fez. Zie ook de reis van 8 dagen Koningssteden Fès, Meknès en Midden Atlas in één week.

Marrakech tip 2 – maak een dagexcursie naar het Atlasgebergte

Daar gaat er nog weer een heel andere wereld voor je open. Bij zo’n dagexcursie naar de bergen maak je een leuke wandeling langs de Berberdorpjes en naar een kleine waterval. Daarna geniet je van een lunch in een traditioneel Berber family home. Smakelijk, authentiek en kleurrijk. En dat alles tusen imposante en prachtige bergen met als hoogste top de Jebel Toubkal met meer dan 4.000m. Die prachtige bergen op slechts iets meer dan een uur rijden vanaf Marrakech die moet je gezien hebben. Bij helder weer – in de winter met wit besneeuwde toppen – ook vanuit de stad al een prachtig plaatje. Op dinsdag en zaterdag is er onderweg ook een bijzondere lokale boerenweekmarkt. En op de terugweg is er gelegenheid voor een korte kamelenrit (20 minuten) in de rivierbedding van de Oued Ghiaghaya. Voor wie dat leuk vindt (niet verplicht).
Voor de sportievelingen er is ook mountainbike versie” van deze dagexcursie . Over de hoge pas Tizi Tamatert (2.250m.) met prachtig uitzicht naar de volgende nog meer afgelegen Berber vallei. Langs piepkleine dorpjes tegen steile hellingen aangekleefd gaat het daar vooral bergafwaarts door de groene vallei van de rivierbedding van de Imenane bergstroom.
Onze tip voor insiders; naar de grote watervallen van Ouzoud is het 2,5 rijden. Dat wil zeggen 2,5 uur heen en 2,5 uur rijden terug. Voor een dagexcursie is dat best lang.

Marrakech tip 3 – Hét plein: Djemaa-el-Fna

Dat is het centrale punt in de oude binnenstad. En 365 dagen per jaar is het hier elke avond een spektakel; met artiesten en overal mobiele eetkraampjes en stalletjes, sfeervol en ouderwets verlicht. Mannen in witte kokspakken prijzen hun eten aan en aan lange tafels wordt aangeschoven door zowel de Marokkaanse bezoekers als de butnelandse toeristen. Dat maakt het plein zo bijzonder en zo leuk; het is er niet alleen voor de toeristen. De verhalenvertellers ’s avonds staan omringd door de lokale bevolking. Deze culturele traditie van verhalen vetellen maakt het plein tot Unesco monument. En die sfeer wil je natuurlijk ’s avonds een keer mee maken. Overdag ziet het plein er heel anders uit. Dan kun je hier terecht voor de kraampjes met de overheerlijke verse jus d’orange voor slechts 4 dirham (MAD) en kraampjes met zuidvruchten zoals amandelen, dadels, vijgen, walnoten, allemaal in het land zelf geproduceerd. En nog gewoon van de tijd van voor alle verpakkingen. Het gaat gewoon in een papieren zak. Hier kun je op een ouderwetse manier heel hip verpakkingsvrij winkelen. ’s Avonds staat het vol met geurende eet-kraampjes; het zijn eigenlijk ‘food-trucks’ avant la lettre – ze worden met handkarren verplaatst en elke dag handmatig opgebouwd. Hoe “eco” wil je het hebben. Gratis sportschool en wat gymnastiek erbij als je hier in een openlucht keuken werkt. Over het plein verdeelt zijn er ook een aantal specialisten; daar vindt je bijvoorbeeld alleen soep – harrira – of geitenkop – een delicatesse voor veel (oudere) Marokkanen. En natuurlijk moet je de slakken gekookt in kruidige bouillon niet overslaan. Straatartiesten zijn er ook altijd op het plein; behalve in de ochtend; heel vroeg. En goed om te weten: voor al deze straatartiesten is dit hun beroep en hun basis bron van inkomsten. Losse munten van MAD 5 of 10 komen hiervoor goed van pas. Wil je samen met een local ’s avonds op pad om verschillende Marokkaanse lokale gerchetn te proeven? Ga dan mee met een sunset – streetfood – walking tour – start elke avond om 18h00 – duur; 2,5 uur. Kosten 400 MAD p/p.
Op het plein kun je ook je handen en/of voeten met henna laten beschilderen. De dames op het plein zijn nogal opdringerig – er zijn tegenwoordig ook rustigere henna cafés zoals het henna café en het henna art café. En als je kiest voor de dagexcursie naar het Atlasgebergte; daar zijn ook Berbervrouwen en meisjes bij wie je een henna tekening kunt laten zetten. Daar is het zeker puur natuur. Let ook op bij de slangenbezweerders; zij verleiden jou om met een slang om je nek op de foto te gaan en het zijn harde en doorgewinterde acteurs. Ze leggen snel een slang bij voorkeur om de nek van de jongste dame in het gezelschap om je zo te verleiden om toch die foto te maken. En wat ze daarvoor vragen kan oplopen tot 200 MAD (€ 20) of meer. Wees hier op voorbereid en zorg dat je bijvoorbeeld een briefje van 20 of 50 MAD bij de hand hebt en dat je niet je portemonnee hoeft te openen om al je MAD te laten zien. Vanaf 16u30 wordt het plein steeds voller. Een leuk moment om vanaf een (hooggelegen dak) terras toe te kijken hoe het plein verandert. Het eten op het plein zelf hoeft niet duur te zijn. Je betaalt wel voor elk gerecht afzonderlijk. Als je dus al het lekkers dat je wordt aangeboden accepteert moet je daar ook voor betalen (en kan de rekening nog aardig oplopen). En je moet er tegen kunnen dat je haast wordt overvallen door alle “proppers” die om de kraampjes heen zwermen en je naar nummer 100 of 73 proberen te verleiden. Ga daar zo luchtig mogelijk mee om; maak grapjes en ga daar in mee. Dan heb je het leuker dan geïrriteerd te raken. Ook dit is Marrakech; iedereen probeert ergens een centje bij te verdienen. In een land met zoveel werkloosheid is dat niet raar. Wees er alleen op voorbereid. Verwachting en teleurstelling hebben alles met elkaar te maken.

Op de video: een sfeerindruk van het plein overdag met de monotone muziek van de slangenbezweerders. Aan het einde van de middag kun je vanaf één van de (dak)terrassen rondom het plein kijken hoe al die stalletjes elke dag weer opnieuw worden opgebouwd.

Marrakech tip 4 – De Koutoubia moskee

De Koutoubia is de grootste en meest bekende moskee van Marrakech. ’s Avonds is fraai verlicht. Deze moskee is gebouwd volgens het oude Marokkaanse basis principe: de breedte en de diepte zijn 1/5 van de hoogte. Alleen moslims mogen hier naar binnen. Deze regel is door de Fransen ingevoerd om de moskeeën en moslims tegen hun eigen onbeleefde landgenoten te beschermen. Op vrijdag staan de deuren open voor het gebed.

Marrakech tip 5 – Flaneren in de winkelwandelstraat Passage Prince Moulay Rachid

Op veel kaarten ook aangeduid als Rue Bab Agnaou. Het is dé winkelwandelstraat aan de zuidkant van het plein waar door Marokkanen ’s avonds graag geflaneerd wordt. Er zijn ook veel terrassen en kleine restaurantjes met goede sandwiches en smoothies. In de stille zijstraten aan de oostkant van deze drukke straat vind je veel fraaie oude ‘riads’ (huizen met een binnentuin) nu ingericht als (budget)hotel. Als je door deze straatjes slentert, kun je door de openstaande deuren van de hotels een blik naar binnen werpen. Deze wirwar aan smalle straatjes loopt door tot Rue Riad Zitoun el Kdim, die ook weer op het plein uitkomt. Sommige straatjes zijn doodlopend, maar dan keer je weer gewoon terug om je weg te vervolgen. Op de hoek van Passage Prince Moulay Rachid en Avenue Hommane al Fatouaki bevindt zich Hotel Tazi; een wat verwaarloosd sjiek hotel (dat wordt opgeknapt). Eén van de weinige plekken in de medina die een (dure) drankvergunning heeft. Hier kun je een biertje of een wijntje drinken. Ze hebben ook een (klein) zwembad. Onze tip voor insiders; op het dakterras van Café Mabrouk op de 4de etage – midden in de winkelwandelpassage zelf – een prachtig dakterras waar ze ook alcohol serveren. Ook in de Rue des Banques – achter Café de France – zijn een aantal restaurants met alcohol vergunning – met vaak ook een happy hour aan het eind van de middag. Onder andere bij Le Salama. En bij Le Marrakchi eet je met prachtig uitzicht op het plein – ook daar serveren ze wijn en bier bij het eten en eet je er slow food cooking specials zoals de Marokkaanse mechoui; langzaam gegaard schapenvlees van de grill.

Marrakech tip 6 – de oude stadspoort Bab Agnaou

De mooiste oude stadspoort die toegang geeft tot de Kasbah wijk. In het voorjaar met veel ooievaars(nesten). Ga naar de overkant van de straat om de oude glorie van deze fraaie poort in zijn geheel te overzien.

Marrakech tip 7 – De Saadische graven

Lange tijd verborgen gebleven. Toen de nieuwe heersers Palais El Badi in Marrakech vernietigden en hun nieuwe paleizen in Meknès gingen bouwen, durfden ze het niet aan om de heilige graven te vernietigen. Deze lieten ze inmetselen en pas met de komst van de Fransen (en de eerste luchtfoto’s) werden ze in 1917 herontdekt. Tip voor insiders: lees het verhaal over de herontdekking van de graven in blog Helma; de herontdekkking van de Saadische graven hoe het gegaan moet zijn. .

En op weg naar de Saadische graven kom je ook langs de wat meer verborgen tombe van de stichter van Marrakech – Youssef ben Tachfine.

Marrakech tip 8 – De Kasbah moskee, Palais el Badi, Place Ferblantiers & de Joodse wijk Mellah

De minaret van de Kasbah moskee is qua bouwstijl vergelijkbaar met die van de Koutoubia. Net als de meeste anderen moskeeën in Marrakech. Ga je bij de Kasbah moskee een klein stukje terug naar het noorden dan kun je naar het oosten een doorsteek maken naar Place des Ferblantiers (het plein van de blikslagers) en de ruïnes ven het enorme Badi Paleis. Hier woonde Sultan Ahmed el Mansour (de onoverwinnelijke) die voor zichzelf en zijn familie de praalgraven in de tuin van het paleis liet bouwen. Bij de Kasbah-moskee om de hoek – net voorbij de zij-ingang (voor de vrouwen) zie je dat daar een doorgang is naar het grootse Palais el Badi, nu een ruïne. In vroegere tijden hoorden de Kasbah moskee en de Saadische graven bij dit Paleis en de ‘Royal’ – koninklijke – wijk waar de Sultan met zijn grote familie woonde – met extra muren voor de beveiliging; vandaar de naam Kasbah wijk.

De “Mellah” – met kruidenmarkt

Mellah is de oude joodse wijk. De ingang vind je ten oosten van Place des Ferblantiers. Daar loop je een poort door en kom je terecht op een  authentieke kruidenmarkt met veel tradities. Er zijn diverse kruiden en andere ‘zaken’ te koop om onheil en ziekte te bezweren. De kruidenmarkt is recent vernieuwd.

Vanaf de Mellah leiden er twee wegen terug naar het plein:

  • door de Rue Riad Zitoun el Kdim; met aan het begin de juweliersmarkt en verderop veel leuke winkeltjes;
  • door de Rue Riad Zitoun el Jdid; langs drie bijzondere musea: Palais El Bahia, Musée Tiskiwin en Musée Dar Si Said. De twee laatste musea bevinden zich in een zijstraat van deze straat: Rue de la Bahia.
    De Rue Riad Zitoun El Jdid komt uiteindelijk – als je bij de ‘witgoed’ winkels van de Rue des Banques naar links gaat – ook weer uit op het plein; ter hoogte van Café de France.

Marrakech tip 9 – Oude archtitectuur: Palais El Bahia, Musée Dar Si Said, Madrassa Ben Youssef

In zowel Palais El Bahia als Musée Dar Si Said vind je prachtige gedecoreerde zalen. Beiden staan bekend om hun mozaïeken en hout- en gipsbewerking. Je kijkt werkelijk waar je ogen uit.  In Musée Tiskiwin vind je een verzameling van gebruiksvoorwerpen uit Marokko en vooral ook uit landen ten zuiden van de Sahara verzameld door Nederlander Bert Flint. De eeuwenoude Koranschool in het noorden van de ‘souks’ waar destijds honderden studenten op kamertjes verbleven, afgesloten van de buitenwereld is ook een bezoek meer dan waard. Houtsnijwerk, mozaïeken en kaligrafie, het ene nog sierlijker dan het andere. Het verleden komt je tegemoet en het houtsnijwerk van alle deuren en poorten is meer dan imposant. De Koranschool is meer dan 5 jaar lang gesloten geweest voor restauratie. Nu kan dit eeuwenoude gebouw uit 1570 er wel weer even tegen. Aardig om te weten dat hier het oorspronkelijke centrum van de stad is ontstaan. Aan de kruising van de wegen die dwars door de binnenstad lopen kun je dat nog steeds terughalen.

Marrakech tip 10 – Jardin Majorelle

De kobaltblauwe tuinen ooit ingericht door de Franse schilder Jacques Majorelle en jarenlang bewoond door modeontwerper Yves Saint Laurent. Zeer fraai gedecoreerde groene, tropische tuin met veel bloemen en prachtige blauwe ornamenten. Net buiten de ‘souks’, vlakbij de poort Bab Doukkala. Je kunt er lopend naar toe al, maar ook met een ‘petit taxi’ of een ‘calèche’ (paardenkoets). De fietstocht die wij elke ochtend organiseren eindigt op slechts 15 minuten lopen vanaf deze prachtige botanische tuin. Een leuke tip dus voor de middag. Je moet wel verplicht vooraf online reserveren. Jardin Majorelle – tickets online. Naast de botanische tuin sinds nkele jaren ook het mooie moderne gebouw en museum over Yves Saint Laurent. Onze tip: koop een combi ticket en reserveer de hele middag na je fietstocht om hier rustig van te genieten. La Bonne Adresse is een heerlijke plek voor de lunch tussendoor en vanaf de Jardin Majorelle is het in iets meer dan 30 minuten een leuke wandeling dwars door de binnenstad (terug) naar het centrale plein Jemaa el Fna. Ook staan er altijd paardenkoetsen klaar bij de tuin. Ook een leuke manier om je terug naar het centrum n de oude stad te laten vervoeren. De paardenkoetsen hebben vaste (taxi) prijzen – die staan aangeduid in de koets. En let op: de prijzen zijn per koets; niet per persoon.

Bezoek aan een ‘herborist’ (kruidenwinkel)

Overal in de souks vind je ze: winkeltjes met de mooiste kleurstoffen in fraaie glazen flessen. Die staan er vooral ter versiering en laten je de kleuren zien die met natuurlijke verfstoffen worden gemaakt. Ze zijn de aankondiging voor de verkoop van natuurlijke kruiden, geneesmiddelen en zalfjes. Ook cosmetica producten zoals rozen- of amandelcrème en natuurlijk de inmiddels zeer populaire argan olie. Bij deze ‘herboristen’ (kruidenwinkels) geven ze je graag (en vaak op een leuke manier) uitleg over alle natuurlijke kruiden en potentiële geneesmiddelen. Je betaalt er wat meer dan op de ‘gewone markt (o.a. in de Mellah en rondom het plein Rahba Kedima, een groot plein ten oosten van de Rue Souk Semmarine. De uitleg en de demonstratie die je krijgt bij alle wondermiddeltjes is echter onvergetelijk. Laat vooral ook even je nek masseren met een wonderlijke combinatie van argan en arnica…. (en vergeet niet om 10 of 20 dirham aan de masseur/masseuse te geven!). Veel herboristen vind je tegenover de ingang van het moderne Musée de Marrakech (goede toiletten, aangenaam en rustig terras om even koffie te drinken) dat je vlakbij de Medersa Ben Youssef vindt. Ook aan de zuidkant bij de Saadische graven en de Kasbah Moskee en op diverse andere plekken in de ‘souks’ zijn er talloze van dit soort winkeltjes.

Rondrit met een ‘calèche’ (paardenkoets)

Vooraan in elke koets staan (verplicht) de vaste prijzen aangegeven. Je vindt ze naast het plein in de wandelstraat die vanaf het plein naar de Koutoubia loopt. Vooral met kinderen ook leuk om te doen. Laat je rijden naar het oude ‘Palais Royal’ / Dar El Makhzen, vroeger in gebruik door Koning Hassan II.

Bezoek aan een Hammam

Ook de luxueuze badhuizen springen als paddenstoelen uit de grond. Als je goed zoekt, dan zijn er ook nog voldoende ouderwetse en traditionele badhuizen waar je ook de ‘Marrakchi’s’ zult treffen. Mannen en vrouwen bevinden zich in aparte ruimtes. De ingang van een traditionele hammam is te herkennen aan de betegelde poortjes. Wanneer je vanaf het plein door het poortje naar Rue Riad Zitoun El Kdim gaat, dan vind je er één aan je rechterhand (westzijde). Zelf meenemen: (droge) onderbroek (je houdt de jouwe aan in de hammam), handdoek, scrubhandschoen, shampoo, zeep en slippers. Een scrubhandschoen en savon baldi (de traditionele zwarte zeep op basis van olijven) koop je in de hammam of op de kruidenmarkt. Je kunt je ook laten scrubben; spreek vooraf de prijs af.

Luxe hammam

In de luxe hammams gelden westerse prijzen. Maar daar wordt je dan ook tip top verzorgd op de manier zoals wij westerlingen dan erg kunnen waarderen.
Onze favorieten zij:
– in de Kasbah wijk: Hammam Le Bain de Kasbah (550 dirham p/p voor hammam, scrub en massage) – reserveren via whats app 00212668130577
vraag om: “Pack le Bain de Kasbah” en doe de groeten van Ghita en Helma 🙂 dan weten ze wat je bedoelt

– in de buurt van de Mouassine Moskee: : Hammam le Bain Blue – reserveren via whats app  00212666929268
vraag om
– Duo Massage Lightness of Gourmet 950 MAD (1h30)
– Traditional Duo hammam & massage: stimulation 880 MAD (1h40)
of idem Relaxing 700 MAD (1h30)
reserveren via e-mail kan ook: info@lebainbleu.com

Overige leuke tips:

  • Thee drinken in het sjiekste hotel van Marrakech: La Mamounia (Avenue Hommane al Fatouaki).
    Je komt er echter alleen binnen als je ook ‘netjes’ gekleed bent (geen korte broek en slippers).
  • Biertje drinken in de vergane glorie van Grand Hotel Tazi of op het dakterras van Café Mabrouk midden in de winkelwandelstraat Passage Prince Moulay Rachid.
  • Genieten van vruchtensap in alle variaties; op het plein maar ook in alle straatjes zijn er fruitige winkeltjes waar ze de lekkerste sapjes persen en mixen, bijvoorbeeld ook avocado met melk en lekkere Ramadan traditie!
  • Eten op een dakterras of bij de restaurantjes op de hoek van het plein – tegenover de ingang naar Rue Riad Zitoun el Kdim eet je lekker en goedkoop. Wil je wat Marokkaans amusement? Voor een diner met buikdanseres kun je terecht bij Le Marrakchi. Als je liever een rustig terras met een goede prijs/kwaliteit verhouding wilt, dan is het dakterras naast Riad Omar een goede keuze.
  • Wil je eten in een restaurant met een fraaie binnentuin? Restaurant Dar Mimoun in de Rue Riad Zitoum el Kdim is een aanrader. Met o.a. – super lekker – kip met honing en tomaat; ‘poulet aux miel et tomates’.
  • Start je verblijf in Marrakech met een fietstocht langs de highlights om een goede indruk te krijgen van wat je allemaal kunt gaan bezoeken in deze mooie stad.
  • Maak een dagexcursie naar de bergen met een leuke wandeling langs de Berberdorpjes; vooral leuk op dinsdag en zaterdag als er onderweg ook een lokale boerenweekmarkt is.
  • Voor de echte avonturiers: maak een spectaculaire afdaling per mountainbike “La descent de Haut Atlas”. Je wordt omhoog gebracht naar de pas Tizi Tamatert (2.250m.) en fietst vanaf daar bergafwaarts door de prachtige vallei van Imenane naar het ‘stadje’ Asni (1300m.).

Wil je reserveren voor één van deze leuke Maroc Travel Marrakech excursies?
Stuur een mail info@maroctravel.info of via whatsapp naar +31 (0) 6 55 27 72 35 (NL) of + 212 (0) 6 73 11 66 65 (Engels)

Marrakech groepsreis 8 dagen

Hou je van cultuur: in Marrakech zijn er volop historische gebouwen en musea. En je hoeft maar in de straten rond te lopen om de culturele verschillen te zien in de gewoonten en tradities. Wil je graag meer ontdekken en beleven van die cultuur en tradities? Dan is onze Marrakech groepsreis als soort van stedentrip in het kwadraat echt iets voor jou. In precies een week beleef je dan een Marrakech reis vol cultuur & natuur. Je verblijft 5 nachten in Marrakech en 2 nachten in een Berberdorpje in het Atlasgebergte. Met NL reisleiding ondersteunt door onze lokale Berber equipe. Tijdens deze groepsreis naar Marrakech zie je zo veel meer dan alleen de toeristische buitenkant. En je maakt op een leuke manier direct contact met de lokale bevolking.

Natuur in Marrakesh

Hou je van natuur: ook dan is er in Marrakech genoeg te ontdekken. Er zijn volop kleine en grotere, olijven, bloemen en botanische tuinen. De meest bekende is natuurlijk Le Jardin Majorelle met zijn kobalt blauwe ornamenten die deze tuin zo aantrekkelijk maakt voor de meest prachtige foto’s. En wil je naar de ‘échte’ natuur buiten Marrakech? Het Hoge Atlasgebergte zie je vanuit Marrakech – bij helder weer – al liggen. Ideaal voor een leuke dagexcursie; met een wandeling langs Berber-dorpjes en dan thee en lunch bij de Berbers thuis. Je zult zien dat met een bezoek aan de kleurrijke bergen met zijn vaak nog lemen kleine dorpjes er nog weer een andere wereld voor je open gaat.

Een beetje avontuur in Marrakesh

Hou je van winkelen – en een klein beetje avontuur – ga dan lekker op stap en verken en ontdek de smalle steegjes en straatjes van de souks. Wees niet (te) bang om te verdwalen; juist inde straatjes wat verder van de hoofdroute kom je op de leukste plekken. In het ergste geval kom je in een doodlopend steegje terecht. Dan keer je gewoon weer terug. En mocht je wel verdwalen; iedereen weet jou de weg te wijzen naar het centrale plein en tegenwoordig hangen er ook overal bordjes om bezoekers de weg te wijzen.

 

mintthee

Reisgidsen

Onze tip als meest complete gids met goede achtergrondinformatie: Dominus stedengids Marrakech. Bij goede libris boekwinkels, zoals Boekhandel Stevens in Hoofddorp worden alle internet bestellingen gratis thuis bezorgd.

Kookworkshop

Veel reizigers zijn enthousiast over een kookworkshop. Onze favoriet = KOKEN MET SARA (€ 35 p/p) lekker gezellig op zijn Marokkaans bij Riad Maud met Sara, Fatima, Malika en/of Saadia. Je gaat eerst samen met hen naar de lokale souks om kruiden en groenten in te kopen en je mag vooraf mee beslissen over het te koken menu. Daarna ga je gezellig samen aan de slag.

Buiten de stad

Voor een dagje in een groots tropisch zwembad in de buitenlucht kunt u naar Oasiria gaan (www.oasiria.com). Dit kost 210 dirham (€20) voor een hele dag. De gratis ‘navette’ (pendeldienst) vertrekt tegenover de Koutoubia. De vertrektijden zijn: 9.30u, 10.15u, 11.00u, 11.45u, 13.30u, 14.15u en 15.00u.

Chez Ali

Een erg toeristische attractie is een zogenaamde fantasia-avond in de ‘Palmeraie´. De bus er naartoe is inbegrepen: vertrek vanuit de stad 20.00u en retour om 23.00u. Ervaringen zijn erg wisselend. Vooraf boeken scheelt aanzienlijk in de prijs (vanaf ca. € 40 p.p.). Reserveer in je eigen Riad hotel of kijk op www.ilove-marrakech.com/chezali/

Voor meer bijzondere Marokkoreizen en leuke Marrakech excursies: maroctravel.nl

Vanuit: De Zilk – Marrakech – Imlil. Voor kleine groepen; individueel en op maat. Betrouwbaar en verantwoord op reis: lid ANVR, SGR, SGR-Z en calamiteitenfonds en Travelife partner in verantwoord toerisme met een groen en goed hart (zie ook ons Hoge Atlas Groen Fonds).