Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marrakech – streetfoodtour met locals

 • Duur 18h00 - 20h30
 • Prijs vanaf
  € 40 / MAD 400 p.p.
Uitgelicht:
 • Samen met de locals lekkere dingen proeven
 • Gezellig in de avondsfeer van Marrakech struinen door de smalle straatjes van de souks
 • Langs alle eetstalletjes op het beroemde plein Jemaa el Fna; met, voor wie het durft, zelfs slakken ;-)
 • Speciale ingrediënten en speciale gerechten die je alleen in Marokko of zelfs Marrakech gaat vinden
 • De leukste avondbeleving in Marrakech
Inbegrepen:
 • Diverse proeverijen
 • Begeleiding en uitleg van een lokale Marakchí
Niet inbegrepen:
 • fooi (in Marokko zeer gebruikelijk)
 • vervoer naar het meeting point - Place Mellah (op loopafstand van het plein Jemaa el Fna)

De geuren en kleuren komen je in Marrakech tegemoet als je over de straten loopt. De vele kruidenwinkeltjes (herboristen) maken direct al duidelijk dat kruiden in de Marokkaanse keuken een belangrijke plaats innemen. Niet alleen in de keuken; ook als gezondheidselixer zijn kruiden in Marokko erg populair. Dat je in restaurants andere gerechten krijgt geserveerd dan dat de locals zelf eten weten wij als Nederlanders natuurlijk ook. Wat is er is Nederland nu populairder als een ‘kapsalon’? Maar hoe kom je daar als toerist dan achter? Tijdens deze ontdekkingstocht door de smalle straatjes van de oude binnenstad nemen wij je mee naar kraampjes en winkeltjes waar ook de locals genieten van het échte Marokkaanse eten. Ordinary local street food – dat is waar je mee kennis maakt tijdens deze sfeervolle en gezellige excursie in de avondschemer.

Marrakech street-food-tour met locals

Tijdens deze ontdekkingstocht door de smalle straatjes van de oude binnenstad nemen we je mee naar kraampjes en winkeltjes waar ook de locals genieten van een hapje en een drankje. Niet alle ingrediënten die je mag proeven zullen jou misschien bekoren, niet iedereen is immers dol op slakken. In Marrakech zijn ze echter bekend als een échte delicatesse; en er eentje een keer geproefd te hebben hoort er wel een beetje bij. Om echt deze werldstad, zo anders en zo dichtbij, van ‘binnenuit’ te proeven en doe je mee met de locals, die ook de bouillon heerlijk vinden om op te drinken. En … goed om te weten, in Marokko is het niet onbeleefd als je een klein beetje slurpt van je thee, soep of bouillon. Op die manier, met het mee naar binnen zuigen van wat lucht, schijnen de smaken nog beter tot zijn recht e komen! Bij al die gerechten en drankjes bij zitten, zitten er zeker een paar waarvan je tijdens je Marrakech bezoek nog vaker zult gaan genieten. Want zo’n panachée van gemixte verse vruchten met zelfs avocado erin, dat kan je in Holland misschien ook krijgen in een sapjesbar, maar in Marrakech smaakt al dat verse fruit, in de echte zon gerijpt, toch echt veel lekkerder! En de Marokkaanse pannenkoekjes, msemen, die vindt iedereen lekker; bij het ontbijt of als tussendoor. Voor de vleesliefhebbers is er de Tanghia een delicatesse; een authentiek Marrakchí gerecht; meer Marokkaans en meer duurzaam dan dit kun je niet vinden !!

Vanaf 4 personen ook mogelijk met extra Nederlandstalige begeleiding
(extra leuk voor met kinderen)

Op aanvraag is dit (meestal) ook mogelijk. Supplement MAD 105 / € 10 per persoon (minimaal 4 deelnemers).

Voor vegetariërs aparte mogelijkheden

Voor vegetariërs kunnen wij op aanvraag de streedfood proeverijen aanpassen.

Jemaa el FnaJemaa el Fna - Marrakech - streetfoodtour met locals

Een bezoek aan Marrakech kan niet zonder het plein Jemaa el Fna

Centraal in de medina – de oude ommuurde binnenstad – aan de voet van de Koutoubia moskee ligt het plein Jemaa el Fna. Overdag een bijna leeg plein; maar wel altijd met de kraampjes met vers sinaasappelsap, gedroogde zuidvruchten en de slangenbezweerders met hun monotone fluitmuziek. In de avond verandert het plein in een groot “street-food” restaurant met talloze kraampjes en rechten. Daarnaast is er het ‘artiestendeel’ waar je kunt kijken en luisteren naar muzikanten, acrobaten en verhalenvertellers of een gokje kunt wagen bij een het ‘hengel-spel’ om een fles frisdrank te winnen. Centraal onderdeel van onze street food tour is dat we je meenemen in de grote drukte op dit plein en dat de lokale Marrakchi gids uitleg geeft over alles wat je daar ziet. Voordat we die, wat overweldigende, drukte ingaan, starten we op het wat rustigere pleintje van de Joodse wijk Mellah – Place Mellah (officiële naam Place Ferblantiers, het plein van de ‘blikslagers’ die hier vroeger zaten, maar in de volksmond heet het hier ‘het pleintje van de joodse wijk – Place Mellah’).

Ons advies als je rondloopt in Marrakech: wees ontspannen en een beetje vrolijk in je ontmoeting met alle (soms wat té opdringerige) handelaren en souvenirverkopers. Met een grapje en een lach heb je dan het meeste plezier. En vergeet niet dat je nooit, in geen enkele situatie, verplicht bent om iets te kopen. Ook niet als je ergens het gastvrij aangeboden glaasje muntthee hebt geaccepteerd.

Meeting PointMeeting Point - Marrakech - streetfoodtour met locals

17h30 – Verzamelen bij meeting point Café Mazel – Place Mellah

Voor deze sfeervolle avondexcursie verzamelen op het gezellige pleintje Place Ferblantiers – precies voor Café Mazel. Als je wat vroeger arriveert kun je daar alvast genieten van een bijzondere drankje met de bloemetjes van de bittere sinaasappelbooom, die je overal langs de straten in Marrakech ziet. Vraag om orangade (met sinaasappel) of de lemonade (met citroen/limoen). Bij de start van de streetfoodtour geeft de lokale gids eerst kort uitleg over het programma, wat je kunt verwachten en wat we doen om elkaar (vooral straks in de drukte op het plein Jemaa el Fna) niet kwijt te raken.
Daarna beginnen we met de ‘whiskey berber’ (de Marokkaanse munt thee) als aperitief met een lekker zeer eenvoudig aperitief hapje daarbij: de sfenj. De gids laat je onderweg zien welke kruiden er nog meer op straat worden verkocht voor allerlei smaken kruidenthee. En natuurlijk krijg je ook uitleg hoe je een goede Marokkaanse muntthee maakt en inschenkt.

Kleuren, geuren en smakenKleuren, geuren en smaken - Marrakech - streetfoodtour met locals

Marrakech = kleuren, geuren en smaken

Een echte plus van deze streetfoodtour in Marrakech is dat je in de gezellige avondsfeer van Marrakech lekker ontspannen met een klein groepje door de steegjes dwaalt om rustig en relaxed overal om je heen te kijken en te genieten van alle geuren en kleuren die op je afkomen. Daarbij stellen wij je in de gelegenheid om een altijd bijzondere producten en gerechten te leren kennen en te proeven. Gerechten die je zelf misschien niet zo direct zou hebben aangedurfd. En daarnaast is het grote voordeel van met een officiële stadsgids ’s avonds over het plein en door de omliggende straatjes struinen het ook voor alleen-gaanden en dames of jongedames met zijn tweeën op stap, net iets leuker wordt om ’s avonds de straat op te gaan. Marrakech is immers wel een echte drukke wereldstad.

KruidenwinkelKruidenwinkel - Marrakech - streetfoodtour met locals

Herboriste – de Marokkaanse kruidenwinkel

Tijdens de avondwandeling is er ook gelegenheid voor een bezoek aan één van de vele “herboristen” (kruidenwinkeltjes). Daar mag je ruiken aan de vele verschillende kruiden en andere producten (amber) en krijg je een leuke uitleg waar de kruiden goed voor zijn. En helaas; als die spits torentjes met verschillende kleuren kruiden zijn geen echte torentjes van kruiden maar oud-Marokkaanse etaleerkunst.

TanghiaTanghia - Marrakech - streetfoodtour met locals

Tanghia van de hammam stoker

Het allerleukste aan deze Marrakech streetfoodtour is dat je een aantal zeer authentieke gerechten ziet en proeft. Het allerberoemdste is de Tanghia Marrachi; misschien wel special ontwikkeld voor de vele arbeiders van buiten de stad die Marrakech bevolken. Een gerecht dat eer doet aan de slowfood Marokkaanse keuken maar war je zelf niet uren voor in de keuken hoeft te staan. Je halt het bij de slager en brengt het naar de stoker van de hammam. Daar hoeft het alleen mar en flink aantal uren langzaam te stoven in de hete kooltjes van het badhuis. Duurzaamheid ten top om efficiënt met die energie om te gaan. Net zoals je vaak de broodovens dicht in de buurt van een hammam zult treffen. Juist door op pad te gaan met een echte local ontdek je zo de leukste ‘geheimen’ van Marrakech.

Cocktails en sapjesCocktails en sapjes - Marrakech - streetfoodtour met locals

Detox Marrakech – cocktails en sapjes

Dat je in Marrakech niet overal op elk terras een biertje of een glas wijn kunt bestellen is voor sommige buitenlanders een teleurstelling. Tegenwoordig zijn er, ook in de oude binnenstad leuke plekken waar ook alcohol wordt geserveerd. Maar om je echt Marrakchi te voelen kunnen wij een kleine detox met alleen maar vruchtensappen juist in Marrakech van harte aanbevelen. Naast alle soorten verse kruien voor de heerlijkste thee vind je in Marrakech ook het lekkerste door de zongerijpt fruit. Van sinaasappel, tot avocado, grapefruit, granaatappel en zelfs cactusvijgen. Niet alleen op het plein Jemaa el Fna staat het vol met kraampjes met vers vruchtensap, ook in de steegjes en straatjes vind je de leukste juice-bars met hun lekkerste eigen cocktails. En dat alles zonder alcohol.

Foto’s en video’s 

fernatchi

fernatchi – de stoker van de hammam

sinaasappels

sinaasappels door de zon gerijpt

Marokkaanse koekjes

Marokkaanse koekjes

Marokkaanse thee

Marokkaanse thee

sfenj

sfenj – Marokkaanse oliebollen/beignets

el feran

el feran – de publieke broodoven

Jemaa el Fna

eetkraampje Jemaa el Fna

kooekjes

zoete koekjes voor bij de thee

kruiden voor thee

verse munt en andere kruiden voor thee

el feran

de publieke oven voor bakken van brood

Ervaringen van deelnemers

Onze gids die de streetfood tour verzorgde was Fatim Zahra. Zij is geboren en getogen in Marrakech. Na een korte uitleg over het programma gingen we op pad. Onze eerste stop was natuurlijk de Marokkaanse muntthee; die je niet alleen met munt maar ook met heel veel andere kruiden kunt maken. Als “aperitiefje” kregen we bij de thee ‘sfenj’; en soort oliebol in beignet vorm waarvan de ’take-away’ versie een voorbeeld van duurzaamheid is. Na de Marokkaanse oliebollen probeerden we ook de Marokkaanse pannenkoekjes: msemen; om het deeg te kneden en te vouwen is een hele kunst; dat wordt in Marrakech aan vakvrouwen overgelaten. Ook deze heerlijk luchtige pannenkoekjes worden in Marokko, net als in Nederland eten, met verschillende soorten ‘beleg’ gegeten. Al gebruiken de Marokkanen dat beleg meer om hun pannenkoekje in te dopen; olijfolie, honing, jam en ook de typisch Marokkaanse amlou van de argannotenboom die alleen in Marokko voorkomt. Msemen wordt vooral in de ochtend als ontbijt gegeten – maar ook voor het 17h00 uurtje wordt het bij de kruiden-koffie vaak genuttigd. Natuurlijk hebben we ook tajine en Marokkaanse salade geproefd en het meest bijzondere gerecht, de specialiteit van Marrakech; de Tangia. Het leukste is natuurlijk het bezoek aan de stoker van de hammam waar de tanghia-kruiken in de hete kooltjes liggen om het gekruide vlees heel langzaam gaar te koken; een prachtig voorbeeld van SLOW food door de jaren heen! Als afsluiter zorgden de bijzondere Cactus vijgen en de vele, wel heel erg veel, verschillende soorten olijven, dat de complete proeverij wordt tot een waar feest voor neus, oog en mond; geuren, kleuren en smaken! We hebben langs gezellige pleintjes gelopen in de avondschemering van Marrakech en overal lekkere dingen geproefd en veel uitleg van Fatim Zahra gekregen. Het was een hele leuke en gezellige foodtour en een zeer geslaagde avond!

[/tab]

 • Duur 18h00 - 20h30
 • Prijs vanaf
  € 40 / MAD 400 p.p.
Uitgelicht:
 • Samen met de locals lekkere dingen proeven
 • Gezellig in de avondsfeer van Marrakech struinen door de smalle straatjes van de souks
 • Langs alle eetstalletjes op het beroemde plein Jemaa el Fna; met, voor wie het durft, zelfs slakken ;-)
 • Speciale ingrediënten en speciale gerechten die je alleen in Marokko of zelfs Marrakech gaat vinden
 • De leukste avondbeleving in Marrakech
Inbegrepen:
 • Diverse proeverijen
 • Begeleiding en uitleg van een lokale Marakchí
Niet inbegrepen:
 • fooi (in Marokko zeer gebruikelijk)
 • vervoer naar het meeting point - Place Mellah (op loopafstand van het plein Jemaa el Fna)

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | Marrakech - één avond (2,5 uur) struinen door de straatjes van de medina en proeven wat de locals eten
In deze reis
 • Culinair
 • Cultuur
 • Marrakech