Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Ons team

Op reis met Maroc Travel is kennis maken met de locals

Bij Maroc Travel / Toubkal Adventure / Biking in Marrakech zijn we trots dat we met een heel team van bijzondere en fijne mensen jou het mooiste van Marokko kunnen laten zien en beleven. Kennismaken met de lokale bevolking hoort daar zeker bij. Maak hier alvast kennis met ons team van Nederlandse, Marokkaanse en ook Vlaamse locals.

Omar Souktan

Geboren en getogen in berg- en Berberdorp Imlil; aan de voet van Jebel Toubkal (4.167m). Zeker meer dan 100 keer stond Omar op de top van de hoogste berg van Marokko en heel Noord Afrika. In de zomer is dit een ‘gewone’ en zonnige wandelberg. In de winter ligt er sneeuw en beklimmen stevige wandelaars de berg met stijgijzers om makkelijk over de bevroren sneeuw te lopen. Echte avonturiers doen dat met toerski’s (met UIAM berggids, alleen voor geoefende tour-skiers). Al wandelend stonden Omar en Helma samen in 2001 voor het eerst samen op de top van de Toubkal. Dat werd een onvergetelijke herinnering ;-). Inmiddels hebben ze samen al vele wandelaars naar deze mooie bergtop begeleid. Vanuit hun eigen ervaring helpen Omar en Helma je dan ook graag bij het uitstippelen van een wandelvakantie op maat. Omar spreekt nu ook Nederlands. Bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) is Omar actief als sportklimbegeleider (SKB) bij de afdeling Noord Holland. Daar kun je klimcursussen en trainingen volgen. Ook reddingstechnieken. Dan wordt er geoefend in de open lucht bij de bijzondere klimmuur – zie klimmen op een kunstwerk –  in het recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen-Noord. Dat is vlakbij het Noordzeekanaal; achter de indoor ski-hal van SnowWorld Amsterdam.

Foto: Omar Souktan

Helma Matthijssen

In 1990 fietste Helma op de mountainbike dwars door Afrika; van Antwerpen naar Kinshasa. Toen was wandelen volgens Helma nog iets voor ‘oude taarten’. Een beetje ouder en wijzer kwamen toch de wandelschoenen. En … er ging een nieuwe wereld open. Wandelen brengt je naar mooie plekken waar je zelfs op de fiets niet kan komen. In 1994 stond Helma voor het eerst op de Toubkal. Toen ze daarna met volledige bepakking (incl. tent) in het afgelegen Mgoun massief wandelde werd haar reisgenoot ziek. Daardoor maakte Helma voor het eerst een trektocht met een muildier voor de bagage. Tot haar verrukking werd wandelen zo zelfs tot een paradijs. Wandelen in Marokko is voor Helma het ultieme wandelgenot; vervoer van bagage, heerlijke picknicks midden in de natuur en een leuk contact met de lokale bevolking. En dat in een prachtig en kleurrijk berglandschap dat zich (naar eigen ervaring!) kan meten met Bolivia, Peru, Pakistan, Tanzania en zelfs Nepal. “De kleurrijke bergen van de Hoge Atlas maken altijd weer indruk. Tussen de imposante toppen liggen kleurrijke valleien met in en rond de – vaak nog lemen – Berber-dorpjes overal groene terras-akkertjes en walnotenbomen. Het netwerk van wandelpaden wordt nog steeds gebruikt, ook door de Berbers die met hun muildier op weg zijn naar …“.  Aan de Universiteit van Leiden volgde Helma een beginnerscursus lessen in het Tashelhiyt – de Berber-taal van Zuid Marokko.

Foto: Helma Matthijssen

Mohammed ‘Aksoual’ Idboussalem

Geboren en getogen in het nog echt authentiek lemen Berberdorpje Mezzik in de vallei van Mizane vlakbij Imlil. Hij is opgeleid als ‘accompagnateur’ bij de Marokkaanse Federation Royal du Ski et Montagne. Mohamed is het toonbeeld van Berber-gastvrijheid en zorgt ook voor het nodige plezier tijdens jouw (wandel)reis. Zijn bijnaam Aksoual verwijst naar de één van de Hoge Alas bergen – Jebel Aksoual (3.903m.) en vooral de naar die berg genoemde auberge in Imlil. Mohamed was jarenlang de gastheer van de auberge “Café Aksoual”; in die tijd dé ontmoetingsplaats voor wandelaars en de lokale bevolking; met de ingang van de moskee naast de deur. De koffie en muntthee was er goed en goedkoop, je kon er douchen voor een euro en de Berbers van buiten Imlil mochten er gratis hun ‘verplichtingen’ doen – met in de winter zelfs lauw water – vooraleer naar de naast gelegen kleine moskee te gaan voor het gezamenlijke gebed. De tijden zijn inmiddels veranderd; ook in het Bergdorp Imlil. Meer dan genoeg café’s en restaurants nu en net als in het Nepalese Kathmandu met ook pizza op het menu. Ook de in alle Berberguesthouses zijn er tegenwoordig badkamers. Het hotel Dar Imlil heeft zelfs een zwembad en het luxueuze Kasbah du Toubkal – op de plek waar vroeger de residentie van het dorpshoofd – heeft een luxe hammam en weids uitzicht over de hele Imenane vallei. Met zijn mensenkennis en jarenlange ervaring is Mohamed Idboussalem nu de gérant en gastheer voor Maroc Travel. Hij is ook het logistieke wonder achter de Maroc Travel (wandel) reizen. In 2012 was Mohamed op bezoek in Amsterdam en De Zilk.

Foto Mohammed Idboussalem’

Tarik el Kaouakibi

Geboren in het Noorden van Marokko en opgegroeid in Spanje en Vlaanderen; Tarik is ons sympathieke talenwonder voor de begeleiding van onze leuke fietstocht in Marrakech. In 3 uur neemt hij je graag mee langs de highlights in zowel de nieuwe als de oude stad met leuke fotostops en verhalen. De leukste manier om een nieuwe stad te leren kennen: ontdek Marrakech op de fiets, Beschikbaarheid van de fietstour kun je direct checken bij Tarik via zijn persoonlijke whatsapp: M. 00212625536340


foto: Tarik el Kaouakibi

Karim Ait ben Brahim

Karim Ait ben Brahim is een Berber uit de Ourika vallei en al jaren een van onze vaste chauffeurs voor de individuele rondreis Zuid Marokko die hij met veel plezier, passie en kennis begeleidt. Zijn achternaam betekent dat hij afkomstig is van de stam van de zonen van Brahim. Ofwel Ibrahim. In onze taal Abraham of Bram. Zijn voornaam Karim betekent geluk. En al onze reizigers die met Karim op reis zijn geweest hadden geluk dat ze deze aangename en bescheiden man en tegelijk zeer kundige chauffeur/gids als hun begeleider hadden.

Foto: Karim Ait ben Brahim met zijn eigen comfortabele prive- wagen

Ghita Sardi

Ghita – spreek uit Rita – is het hart Morocco Toubkal Adventure; ons eigen kantoor in Marrakech.
Vanuit de Rue Oum Errabia in Marrakech – Gueliz zorgt zij voor alle reserveringen en de administratie.
Rita / Ghita spreekt Arabisch, Berber, Engels, Frans en inmiddels natuurlijk ook enkele woordjes Nederlands.
Met chocolade en stroopwafels maak je haar altijd blij. Om te bewijzen dat ze de centrale spil is in ons Morocco Toubkal Adventure team beklom zij samen met haar team van dierbare collega’s zelf de Toubkal 4.167m.
Step by step, slowly, slowly. Ghita heeft met deze Toubkal beklimming letterlijk en figuurlijk bewezen een topper te zijn. Zolang je daadwerkelijk de ene voet voor de andere zet kom je er uiteindelijk altijd. Dat geldt voor iedereen die van wandelen houdt en gemotiveerd is. Onze onze ervaren gidsen zoals Mohamed Idboussalem hebben ervaring en geduld om deelnemers te motiveren door te gaan tot aan de top. Voor de werkzaamheden op kantoor zorgt Ghita ook voor optimale flexibiliteit in onze bereikbaarheid. Via whats app is zij bijna 24/24 bereikbaar: 00212 6 73 11 66 65

Liesbet Joris

Liesbet Joris van de Vlaamse stichting Resett.be brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging. In 2017 wandelde ze zelf voor het eerst in het Hoge Atlasgebergte en was bijna onmiddellijk verknocht en verkocht aan het prachtige landschap en de gastvrije Berbers. Je hoofd leeg maken tijdens het wandelen, genieten van de stilte en de rust in de bergen, alles bij elkaar maakt het dat er ruimte vrij komt in je hoofd en je even stil kunt staan bij soms moeilijke momenten in je leven. Om daarna met (her)nieuw(d)e energie een volgende uitdaging in het leven aan te gaan. Die ervaring te delen, dat het leven het meervoud is van lef en dat je alleen door te doen ergens kunt komen is nadien Liesbet haar levens-motto geworden. Als gediplomeerd en oplossingsgericht (auti) coach begeleidt zij graag deelnemers al wandelend in dit proces. Of het nu jongeren of volwassenen zijn, met een kleine of met een grote uitdaging. Als ervaringsdeskundige met de focus op hoogbegaafden en jongeren, jong-volwassenen en volwassenen met (kenmerken van) een autismespectrumstoornis, ADHD, hoogsensitief, ….. Liesbet coacht je op de berg om tevreden te zijn met wat je hebt. Tegenslagen heb je niet in de hand en daarmee is het beter en ook de kunst om in te zien wat er wel is en wat je wel (al) hebt bereikt hebt. De ene keer ben je blij dat je de top hebt kunnen halen en een volgende keer kan het ook zijn dat je – misschien wel noodgedwongen – van het uitzicht halverwege geniet en accepteert dat dit ook goed genoeg is. Een reis midden in de natuur is ook een reis naar jezelf.

Foto: Liesbet Joris

Mira Roosenburg

Mede-bedenkster en spil in onze Marokko kruidenreis die zij samen met haar levenspartner Mich begeleidt. Mira Roosenburg is niet alleen een energieke en enthousiaste Marokko liefhebber met haar Delftse kruidentuin en workshop locatie laat ze zien een brede interesse te hebben. Voor bijna alles wat met koken, kruiden en creativiteit te maken heeft. Ontdek samen met Mira de smaak, de kleuren en de geuren van Marrakech en het nabij gelegen Atlasgebergte tijdens onze bijzondere Marokko kruidenreis. Mira is tevens de bedenkster en spil van Bij Ons Delft een bijzondere locatie voor workshops, themalunches en meer.

Sara Amjif

Sara is de benjamin van het team en wil heel graag meer en beter Engels leren. Ze groeide op in bergdorpje Imlil en als je met haar meeloopt over de kleine paadjes langs de Berberdorpjes zijn het haar vriendinnen, buren en dorpsgenoten die ze onderweg allemaal groet. Dat de tijd hier af en toe lijkt stil te staan voel je, zie je en hoor je hier aan alles; zelfs bij het ontmoetingsritueel van “goedendag” en “hoe gaat het?” zeggen. Je hoor dat iedereen in de bergen hier oprecht de tijd voor neemt. Met Sara kun je niet alleen de Berberdorpjes in de Hoge Atlas van dichterbij leren kennen, Sara neemt je ook graag mee voor inkopen op de lokale vers-markt in Marrakech om daarna samen te gaan kokkerellen tijdens een kookworkshop. Om de beste msemen; die overheerlijke, vierkante, Marokkaanse pannenkoekjes te leren maken kun je nog beter bij haar moeder zijn.

Otto van der Wal

Otto is een door de NTFU opgeleid MTB 3 instructeur en is ervaren begeleider van meerdaagse mountainbike tochten. Als trainer is hij actief voor meerdere verenigingen en organisaties. In vele landen en regio’s heeft Otto zijn mountainbikesporen achtergelaten zoals: the Highlands van Schotland, de Midi-Pyreneeën in Frankrijk, de Zwitserse Alpen en de Belgische Ardennen. Naast het mountainbiken is hij gespecialiseerd in het gebruik van GPS navigatie apparatuur. Zijn kennis en enthousiasme deelt hij graag met anderen.

Mountain biken door de anti Atlas naar Nekob

Brahim Bouarrouzn

Brahim of Ibraham is de alleskunner in ons team. Zelf opgeroeid in het dorpje Acheim naast de fraai gelegen Kasbah du Toubkal zijn de bergen voor hem geen verrassing. Ook niet op een mountainbike. In Marrakech is hij onze fietsgids die bijna vanaf het begin in 2006 bij de nauwe samenwerking met Baja Bikes betrokken is. Inmiddels is Brahim, behalve afgestudeerd econoom en sympathieke Berber die ook goed Engels spreekt, nu ook officiële stadsgids in Marrakech. Brahim is een kei in het mee opzetten van nieuwe tours en nieuwe producten of het samenstellen en bedenken van een mooie reis op maat. Een bescheiden toerisme professional.

Fatim Ezzahra Daouir

Fatim voor haar vrienden. Haar Engels is bijna perfect, ze is opgeleid als lerares Engels. Ze is dol op mensen ontmoeten. Met haar open mind en haar oprechte interesse om nieuwe mensen te leren kennen is ze onze perfecte gids om op pad te gaan voor een wandeling of fietstocht. Fatim heeft ook bij een kruidenwinkel (herborist) gewerkt en zij is dan ook vaste collega-deskundige tijdens onze Marokko kruidenreis met Mira van Bij ons Delft. Ook voor alle weetjes over kruidenmaskertjes voor op je gezicht ben je bij Fatim Ezzahra aan het goede adres.

Claire Piters

Vlakbij het prachtige natuurgebied van Eijsder Beemden in Zuid Limburg heeft Claire een eigen praktijk voor intuïtieve Hatha Yoga en Helende Massage. In de zomer geeft ze yoga weken in de Vogezen in Frakrijk, in september in het Duitse Sauerland en in het voor- en najaar neemt Claire je graag mee voor een 10 daagse slow travel reis er helemaal even tussen uit naar Zuid Marokko en de woestijn. De reis start vanuit Marrakech. Je kunt ook starten vanuit Essaouira. Dan is de reis 14 dagen.
Claire Piters

Caroline van Wijngaarden

Caroline is de absolute creatieve topper in het team. Met haar organiseert Maroc Travel de bijzondere reis “ontdek de ambachten van Marokko” waarbij je niet alleen toekijkt hoe andere mooie spullen maken maar zoveel als mogelijk ook zelf aan de slag gaat. Met wol, raffia en klei. Caroline is niet alleen bedenkster van Crafting Nomad in de zomer vaart zij ook met veel genoegen op haar eigen veerpont-bont ‘de Anna’. Nieuwsgierig als Caroline is heeft zij natuurlijk ook overal haar fototoestel bij de hand om alle kleuren en materialen ook voor later vast te leggen.

Anna Aalten

Marokko werd ‘pas’ enkele jaren geleden ontdekt door Anna Aalten; cultureel antropoloog en yogadocent. Sindsdien is zij gefascineerd door de prachtige natuur in dit land, de bijzondere cultuur en de gastvrije bewoners. Haar belangstelling gaat vooral uit naar – de voor ons bijzonderheden van – het gewone dagelijks leven in Marokko; de overal aanwezige ambachtelijkheid  en de manieren waarop traditie en moderniteit in dit prachtige land samenkomen. Inmiddels heeft Anna al heel veel van vooral Zuid-Marokko gezien en ze neemt je graag mee in haar nieuwsgierigheid naar die andere cultuur en het genieten van de prachtige natuur. Tijdens de reizen van Anna neem ze je ook altijd graag mee naar een aantal mooie plekken voor een rustige wandeling. Niveau: voor iedereen goed te doen.

Zuid Marokko natuur cultuur reis