• Ait Benhaddou

Individuele Rondreis Highlights Zuid Marokko

Vanuit het magische Marrakech, de parel van het zuiden, brengt deze gevarieerde rondreis u nog verder naar het zuiden, tot aan de Sahara woestijn. U doorkruist de kleurrijke bergen van het Hoge Atlasgebergte, rijdt langs oude karavaanroutes en door de vallei van de 1000 Kasbah’s. Na een kamelen-‘safari’ in de zandduinen van de Sahara voert de weg door droge uitlopers van de Anti-Atlas naar de Draa Vallei met duizenden palmbomen. Deze reis is ook zeer geschikt voor families en kan op maat worden aangepast.

Vanuit het magische Marrakech, de parel van het zuiden, brengt deze gevarieerde rondreis u nog verder naar het zuiden, tot aan de Sahara woestijn. U doorkruist de kleurrijke bergen van het Hoge Atlasgebergte, rijdt langs oude karavaanroutes en door de vallei van de 1000 Kasbah’s. Na een kamelen-‘safari’ in de zandduinen van de Sahara voert de weg door droge uitlopers van de Anti-Atlas naar de Draa Vallei met duizenden palmbomen. Deze reis is ook zeer geschikt voor families en kan op maat worden aangepast.

 • Een prachtige rondreis vanuit Marrakech naar het zuiden.
 • We passeren de kleurrijke bergen van de Hoge Atlas en zien oases met dadelpalmen tijdens de reis naar de Sahara woestijn.
 • Kamelentocht door de woestijn.
 • U gaat op pad met eigen chauffeur/gids zodat u heerlijk ontspannen kunt genieten van het indrukwekkende landschap dat aan u voorbij trekt.
Hotel Ouarzazate
Goed om te weten

 • Naar keuze maakt u een kamelenrit en slaapt u een nacht in een bedoeïenen-bivak midden tussen de zandduinen van de Sahara woestijn.
 • Ook leuk met kinderen en tevens geschikt voor 50+ of als 3-generaties reis.
Kamelentrektocht
Dag 1

Aankomst in Marrakech

De chauffeur/gids brengt u naar uw hotel in het oude, ommuurde stadscentrum (medina). ’s Avonds brengt u natuurlijk een bezoek aan het fameuze plein Jemaa El Fna met zijn eetstalletjes, acrobaten, slangenbezweerders, verhalenvertellers, dansers en muziek.

Dag 2

Start rondreis: Marrakech – Ait Ben Haddou over de Hoge Atlas; langs oude kasbahs en karavaanroutes

Na het ontbijt vertrekt u in een comfortabele wagen met chauffeur. Over de vlakte van Haouz op weg naar de bergen – bij helder weer ziet u de witte toppen met sneeuw (tot ver in het voorjaar). Een kronkelende bergweg brengt u boven op de pas Tizi n’Tichka (2.260m) – let op: het kan hier fris en koud zijn! Over een secundaire weg daalt u af naar het dorp Telouet met zijn oude lemen Kasbah, in de 19de eeuw gebouwd door de Glaouï-dynastie op een strategische plaats langs de karavaanroute van Timboektoe naar Fès. Na de lunch en een traditionele Berber thee reist u verder, over een half verharde weg, door de vallei van Ounila met kleine Berberdorpen en een fascinerend berglandschap. Bij de Kasbah of Ksar (verstevigd dorp) van Ait Ben Haddou, een bijzonder fraai lemen dorp, zijn diverse films opgenomen. U hebt hier de tijd voor een uitgebreid, wandelend bezoek. Let op: flink klimmen, het dorp ligt tegen een steile heuvel aangebouwd!

Overnachting nabij Ait Ben Haddou in een sfeervol Riad hotel of net buiten de garnizoensstad Ouarzazate (spreek uit: Warzazet) in het dorpje Tarbounte in een hotel met zwembad.

Dag 3

Ouarzazate – Gorges de Dadès – Gorge du Todra

Vandaag bezoekt u de diep, uitgesneden kloven (gorges) in de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas. Via Ouarzazate volgt u de route van de duizend kasbah’s; de talrijke als fort gebouwde woonvormen. Vaak omgeven door tuinen met dadelpalmen (Skoura). In de schaduw onder de palmen vindt u kleine akkertjes met irrigatiekanalen bezaaid met gerst, groenten, munt, henna en luzerne. Luzerne is een klaversoort die als (gedroogd) voer voor het vee wordt gebruikt. In de Vallée des Roses bij El-Kelaâ M’Gouna ziet u hagen van rozen rond de akkers. In mei is het hier groot feest. Dan worden de rozenblaadjes geoogst voor de rozenolie, rozencrème en rozenwater. Met rozenwater verfrissen Marokkanen hun gasten en geven ze extra smaak aan verfijnd gebak. Vanaf Boulmalne Dadès verlaat u de hoofdweg voor een mooi uitzicht over de grillig gevormde rotsen van de Dadès-kloof. Daarna voert de weg u via Tinghir naar de volgende spectaculaire kloof met bijna verticale wanden van wel 300 meter hoog: de Gorge du Todra.

Diner en overnachting in een sfeervol hotel bij de Gorge du Todra.

Dag 4

Gorge du Todra – zandduinen van Merzouga

Langs de Todra rivier en zijn smalle vruchtbare vallei daalt u weer af naar het stadje Tinghir. De reis gaat verder langs de hoofdroute naar het zuidoosten; hier worden uitgestrekte vlaktes afgewisseld met een enkele palmentuin. Voorbij het stadje Erfoud stopt u aan de voet van de zandduinen. Dit is de woestijn! Hier mag u een woestijnrit maken op de rug van een kameel (het zijn dromedarissen met maar één bult) en gaat u de zandduinen in tot aan een kamp met bedoeïenententen bij een kleine oase. De zandduinen zijn wel 200 meter hoog; een fikse klim in het mulle zand, maar ook een fantastische basis om van de zonsondergang te genieten. En wat denkt u van de prachtige sterrenhemel?

Diner en overnachting in kamp met bedoeïenen-tenten. Tweepersoons ‘privacy’ door afscherming van de kamers met kleden (bedden met lakens/dekens, handdoek aanwezig).

Dag 5

Merzouga – Alnif – Tazzarine – Agdz

Na een zonsopgang – bij voorkeur vanaf een hoge zandduin – genieten van een rustig ontbijt voordat u op de rug van de kameel de kleine oase verlaat en over de zandduinen terugkeert naar de herberg waar de landrover weer voor u klaar staat. Gelegenheid om te douchen. De reis gaat verder naar Rissani met zijn ‘fossielen-steenhouwers-werkplaaten’. Na het doorkuisen van een woestijnige vlakte en een lunch in Alnif gaat het verder naar Tazzarine; dit is het decor van de film Babel. Niet ver van Agdz, in de vallei van de rivier de Draa, vindt u bij Tamnougalt nog een oude kasbah in een grote palmentuin, omgebouwd tot een hotel. Is dit de plek die Jeffrey Tayler beschrijft in zijn boek ‘Het dal van de Kasba’s’ ?:

“.. zagen we tussen de palmen door de poorten van Tamnougalt. Het lemen fort bestond uit verschillende verdiepingen en een flink aantal torens. De kasba deed denken aan een oud Arabisch kasteel maar ook aan een versgebakken koekhuisje. Onder aan de kasba stroomde de glinsterende groene Dra. Voorbij het dorp lag in de verte de meedogenloze roestbruine Jbel Asal.”

Diner en overnachting in Tamnougalt.

Dag 6

Agdz – Ouarzazate – Marrakech

Vandaag een lange rit om terug te komen in Marrakech. Langs fraaie rotspartijen klimt u via kronkelwegen en de pas Tizi n’Tinififft de Draa Vallei weer uit. Vanaf Ouarzazate rijdt u weer dwars door het Hoge Atlasgebergte over de pas Tizi n’Tichka terug naar Marrakech.

Overnachting in Marrakech.

Dag 7

Vrij te besteden in Marrakech

Een hele dag om oude paleizen en musea te bezoeken en rond te dwalen in de steegjes van de souks om (nog meer) souvenirs te kopen. Een bezoek aan de fraai gedecoreerde azuur blauwe tuinen van de ‘Jardin Majorelle’ mag u niet missen. Evenals een laatste avond op het centrale plein van de oude stad: het Jemaa el Fna met al zijn geuren, geluiden en spektakel.

Dag 8

Marrakech – transfer naar het vliegveld

Afhankelijk van de tijd waarop u terugvliegt is er vandaag nog gelegenheid voor een laatste bezoek aan deze magische stad. Voor uw persoonlijke transfer naar het vliegveld wordt gezorgd. Wij zorgen dat u daar 2 uur voor vertrek van uw vlucht weer aanwezig bent.

Bij de prijs inbegrepen:

 • transfers van- en naar het vliegveld;
 • compleet verzorgde rondreis per comfortabele wagen met eigen chauffeur/gids
 • tijdens de rondreis inclusief overnachtingen met diner en ontbijt;
 • kamelentocht in de woestijn met overnachting in bedoeïenenkamp;
 • 3x overnachting in Marrakech inclusief ontbijt in een leuk klein Riad hotel in de medina; vlakbij het beroemde plein en toch lekker rustig.

Niet bij de prijs inbegrepen:

 • intercontinentale vlucht naar Marrakech (kijk bij vlucht boeken);
 • lunches (5x) onderweg en in Marrakech lunches en diner (3x) en fooien, drankjes, souvenirs;
 • (verplichte) reis- en, eventueel ook, annuleringsverzekering.

Bekijk foto’s in het online fotoboek:
Rondreis Highlights Zuid Marokko

‘Dag Helma en Omar,

Mijn man en ik hebben een fantastische vakantie achter de rug dankzij jullie vlekkeloze organisatie en het prachtige programma. We begonnen in Marrakesh vanuit de  heel  aangename Riad Todra, van een buitengewoon sympathiek  en behulpzaam echtpaar.  De kamers zijn sfeervol en de verzorging optimaal, de ligging in de Medina dichtbij Jemaa el Fna en al het moois van Marrakesh.. (en niet vlak naast een Moskee).
De kookcursus hadden we niet willen missen ! Onder de deskundige begeleiding van Aïsna (heb ik het goed onthouden ?) hebben we inkopen gedaan op plaatsen waar je anders nooit zou komen.. Super ! En na de gezellige voorbereiding hebben we ’s avonds ( bijna) alles buiten opgepeuzeld op het dakterras van de prachtige Riad Maud.
 
En  toen begon de excursie: met de prima chauffeur\ gids Mohammed door het land. Ik spreek liever Frans dan Engels en dat was geen enkel probleem. We vielen van de ene verbazing in de  andere. Prachtige Atlas-bergen met sneeuw ( heel goed georganiseerd hoor!), overal aardige “zonnige “mensen , dromedarissen langs de weg, geiten in de struiken, de ondergaande zon op Erg Chebbi , de bijzondere belevenis om over een weekmarkt te lopen (Agdz) .. en wat wij iedere dag weer zo geweldig vonden waren  de “Sprookjes van duizend -en één-nacht slaapplaatsen”. We voelden ons telkens heel erg verwend. Ook de lunch plekken waren prima trouwens. Alles liep op rolletjes en het weer werkte ook mee, want het was tamelijk helder in de woestijn en in de loop van de week werd het  steeds warmer.  Wij hebben het heel erg gewaardeerd dat jullie zo flexibel waren om ons, toen we deze reis boekten,  in het begin in de steeds wisselende plannen te volgen (en het is nergens fout gegaan).  Hartelijk dank  en ik zou bijna vergeten te schrijven dat wij zeker terugkomen omdat we Marokko een fijn land vinden met heel aardige mensen. We sturen hierbij een paar van onze foto’s mee..
 
We hebben genoten !
 
Conny en Leo.

PS. Zou ik ook kunnen leren om Marokkaanse ontbijtpannenkoekjes te bakken? Van die vierkante ?

Met het recept van het Berber-guesthouse in Imlil?..

Of is dat strikt geheim..

Groet, Conny’

‘Beste Helma en Omar,
We zijn inmiddels al weer een paar dagen thuis en willen jullie bedanken voor het verzorgen van een onvergetelijke vakantie in Marokko. We hadden hoge verwachtingen van deze reis maar dat het zo mooi zou zijn hadden we niet kunnen bedenken. Een chauffeur en gids wat een luxe, ze hebben ons op de mooiste plekjes gebracht  en een hoop verteld. De zorg die ze aan ons besteed hebben was overweldigend we voelde ons de koning te rijk. We hebben warme herinneringen aan deze reis over gehouden.
Met vriendelijke groet,
Annet en Henk
PS
Naar aanleiding van deze onvergetelijke rondreis is het idee geboren om samen met onze 2 zonen een 5 daagse wandeling naar de top van de Toubkal te gaan maken.’