Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marokko Toubkal wandelreis individueel

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 800 p.p.
Uitgelicht:
 • Prachtige aanloop door kleurrijke Berber-valleien
 • Slapen in Berberhuizen
 • Goede hoogte acclimatisatie
 • Inclusief bagagevervoer en maaltijden
 • Start en einde in Marrakech
 • Vanaf 2 personen
Inbegrepen:
 • Airport transfers & 2 nachten in Marrakech
 • Lokale gids & bagagevervoer (muildier)
 • Tijdens de trek: alle maaltijden incl. heerlijke picknicks 'on the road'
Niet inbegrepen:
 • Vlucht naar Marrakech
 • Eventuele verlenging in Marrakech: voor een 2-persoonskamer € 75 per nacht
 • Mineraalwater en andere (fris)drankjes onderweg
 • Fooien (in Marokko zeer gebruikelijk!)

Marokko Toubkal wandelreis met 6 dagen trektocht en een prachtige aanloop door kleurrijke Berber-valleien; natuur én cultuur. Zo wen je goed aan de hoogte. En wordt het een Marokko Toubkal reis met een figuurlijk hoogtepunt. Lever een bijzondere prestatie en wandel mee naar de hoogste berg van Marokko – Jebel Toubkal 4.167m. In de zomer een wandelberg; pittig maar goed te doen voor iedereen als … je van wandelen houdt en een redelijke conditie hebt. In de winter komt er meer bij kijken.
Dit is de ‘rustige’ variant van onze Marokko Toubkal wandelreizen (Toubkal trek); 4 tot 6 uur wandelen per dag, de topdag wat langer. Deze Marokko Toubkal trekking is volledig verzorgd; alle maaltijden, lokale gids en vervoer van bagage op muildieren. De overnachtingen in Marrakech voor en na zijn in een leuk Riad hotel. Vertrek elke dag naar keuze. Verlengen in Marrakech kan ook.
Prijs bij deelname 2 personen. Vanaf 4 personen korting.

Toubkal trek

 • Jebel Toubkal 4.167m./13.671 ft.
 • In de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken.
 • Het is de hoogste top van Noord Afrika en verdient alle respect.
 • Voor iedereen die van een uitdaging houdt; je moet er wel wat voor doen.
 • Prachtige aanloop door kleurrijke / afgelegen Berber valleien.
 • De top is een uitdaging, de beloning uitzonderlijk: dit voelt als “on top of the world“.
Toubkal Trek
Goed om te weten

 • Als je wandelen leuk vindt is deze Marokko Toubkal trek echt iets voor jou. De tocht is gevarieerd, het programma goed opgebouwd. Je gaat wel naar een top van > 4.000m.!
 • Met wat doorzettingsvermogen is deze tocht voor iedereen die graag wandelt goed te doen. Langzaam aan is het advies; dan wen je ook beter aan de hoogte.
 • Enige bergwandelervaring helpt zeker; vooral ook bij het afdalen. Loop je graag met wandelstokken? Breng ze dan zeker mee.
 • Heb altijd respect voor de bergen en onderschat de omstandigheden niet. Ook al is de lucht ’s morgens strak blauw; het weer kan altijd omslaan. Een regenbroek in je dag-rugzak is echt nodig en een (slecht drogende) spijkerbroek is uit den boze.
Toubkal Trek top en het baken

Toubkal Trek

Day 1Day 1 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

Aankomst vliegveld Marrakech. Transfer naar hotel in de oude binnenstad. Bezoek plein Jemaa el Fna.

Wandelen: –
Overnachting: Marrakech medina – Riad hotel. Alt. 45om.

Day 2Day 2 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

Transfer naar de bergen (ca. 1h30). De muildier-mannen staan al te wachten om de bagage op te laden. Met onze kleine karavaan dalen we af in de kleurrijke vallei langs afgelegen Berber-dorpjes omgeven door ruige bergen. We lopen de vallei helemaal uit en net voorbij het laatste dorpje is er een klim om een kleine pas over te steken voordat we arriveren bij ‘ons’ Berberguesthouse.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: Berberguesthouse Imi Ouhrlad Alt. 1400m.

Day 3Day 3 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

Vandaag moeten we een hoge bergpas oversteken. We gaan al direct omhoog en lopen langzaam de bewoonde wereld uit. Een slingerend pad brengt ons tot boven de laatste lemen huizen. Tussen steeds spaarzamer struikgewas lopen we langzaam naar de pas van 2.000m. Daar genieten we van het uitzicht over de kleurrijke vallei van Ouïssaden (spreek uit als Azaden). De mineralen in de grond (groen = koper, rood = ijzer) geven de bergruggen én de huizen van leem verschillende tinten. Vanaf de pas dalen we een stukje en lopen dan hoog boven de rivier verder. Na de picknick lunch arriveren we in Berberdorpje Tizi Oussem.

Wandelen 5 – 6 uur 
Overnachting: Berberguesthouse. Tizi Oussem Alt. 1850m.

Day 4Day 4 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

Vanaf Tizi Oussem (1850m) moeten we over de pas Tizi Mezzik (2390m) naar Imlil (1740m.). In de ochtend is er de optie voor een extra wandeling naar de watervallen “Cascades Irhoulidine”. In de namiddag kunnen de kleine, nog authentieke Berberdorpjes rondom Imlil worden verkend (Targa Imoula, Tagadirt, Achein, Fimlil). Het is zelfs mogelijk om een bezoek te brengen aan de dorps-hammam (verschillende openingstijden voor mannen en vrouwen). Overnachting in een Berberguesthouse in één van de kleine dorpjes rondom Imlil.

Wandelen 4 – 5 uur 
Overnachting: Berberguesthouse Imlil / Mezzik / Aremd – Alt. 1740 m. 

Day 5Day 5 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

Vandaag gaat het alleen maar omhoog; van Imlil naar de refuge du Toubkal. Het pad is duidelijk en niet moeilijk. Op ongeveer een derde van de tocht passeren we langs een bijzonder pelgrimsoord Sidi Chamharouch. Na de lange wandeling waarbij we ook de hoogte steeds meer kunnen voelen komen we dan eindelijk aan bij de berghut ‘refuge du Toubkal’. Gelukkig staat de thee al voor ons klaar.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’- Alt. 3200 m.

Day 6Day 6 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

Naar deze dag heeft iedereen uitgekeken: we gaan vandaag helemaal omhoog naar de top van de Jebel Toubkal (4.167m). We starten zo vroeg mogelijk (< 06u00); dat geeft de meeste kans op fraaie vergezichten. In het begin is het pad erg steil. Daarna wordt het pad wat makkelijker maar de lucht steeds ijler. Adembenemend. Soms ook aanleiding voor wat misselijkheid of hoofdpijn. Neem wat aspirine of paracetamol mee in je dag-rugzak. En het allerbelangrijkste advies: doe het rustig aan. Langzaam lopen is de beste manier om te acclimatiseren. Wandeltijden kunnen erg wisselen afhankelijk de groep. Vooral bij afdalen kan de benodigde tijd heel verschillend zijn. Voor wandelaars die makkelijk afdalen is het ook mogelijk om dezelfde dag nog verder af te dalen naar Aremd (1.900m). Totaal lopen is dan 8 tot 10 uur!

Wandelen ca. 6,5 uur (stijgen 4 uur, dalen 2,5uur)
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’ – Alt. 3200m.

Day 7Day 7 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

De laatste dag al weer van een prachtige trektocht met de afdaling naar Imlil (1.740m). Wie dat wil kan ’s morgens eerst omhoog naar de hoge pas Tizi Ouanoums (3.685m) voor uitzicht op het steeds kleiner wordende bergmeer “Lac d’Ifni”, heel ver in de diepte. Extra wandeluren: ca. 2,5 uur omhoog en 1 uur dalen. Zonder die extra klim is het een ontspannen wandeldagje om na te genieten van de prachtige klim van gisteren. In Imlil staat het vervoer naar Marrakech al voor ons klaar. Als je gisteren al bent afgedaald, is er vandaag een mooie tocht naar Aguersioual.

Wandelen ca. 5 uur + transfer ca. 1u15
Overnachting: Marrakech medina – Riad hotel – Alt. 450m.

In Marrakech slapen we weer in een leuk Riad hotel niet ver van hét plein. Daar gaan we ’s avonds natuurlijk weer kijken en (sfeer) proeven.

Day 8Day 8 - Marokko Toubkal wandelreis individueel

Afhankelijk van de tijd van de vlucht kun je vandaag Marrakech nog verder verkennen. Voor de transfer naar het vliegveld wordt gezorgd zodat je twee uur voor vertrek van je vlucht daar aanwezig bent.

 • Je krijgt van ons een paklijst met advies wat mee te nemen voor de trektocht in de bergen.
 • Ook krijg je tips voor je bezoek aan Marrakech.
 • Onderweg slaap je in eenvoudige Berberhuizen en een berghut; je brengt je eigen slaapzak en handdoek mee. Slaapzak kan eventueel worden gehuurd: € 10 p.p.
 • Op de topdag is het ook mogelijk verder af te dalen naar Imlil / Aremd. Dat is een stuk lager en slaapt prettiger. De laatste dag in de bergen maak je dan nog een mooie wandeling over de pas Tizi Aguersioual.
 • In de winter ligt er boven de 3.000m. sneeuw; grof weg tussen half november en eind april – al is dat tegenwoordig steeds lastiger te voorspellen. Voor de Toubkal klim ga je dan ’s morgens vroeg met stijgijzers onder je schoenen over de bevroren sneeuw.
 • As er heel veel sneeuw ligt zijn er extra kosten (€ 50 p.p.). De muildieren kunnen dan niet tot aan de refuge komen en er moeten dan extra ook dragers worden ingehuurd.
 • Wil de de tocht op kaart bekijken: elevation map, zoek dan op “Morocco Imlil”, “Morocco Aroumd” of “Morocco Asni”. Als je zoekt op Toubkal is de plaatsaanduiding niet de summit.


‘We hebben een hele goede tijd gehad tijdens de trekking. Het was allemaal goed verzorgd.

De gids, Omar, vonden wij fantastisch: hij gaf veel info over het gebied, de cultuur; hij sprak goed Engels; voelde zich verantwoordelijk voor ons; hij nam ook gepaste afstand (was niet opdringerig of zoiets); hij wilde graag Nederlandse woordjes leren; hij had humor. Onze complimenten!’

 

‘Hallo,

Graag wil ik jullie bedanken voor de geweldige week in Marokko.
Ik vond het een onvergetelijke reis en ben sinds vanavond weer in Nederland, maar denk enkel nog aan de reis!
Alle medewerkers waren erg vriendelijk en behulpzaam, in het bijzonder onze gids Hoesseen (ik schrijf het vast verkeerd). Hij deed zijn werk erg goed en heeft er voor gezorgd dat iedereen veilig en blij de hele tocht af heeft kunnen leggen. Fantastisch.
Ook was het erg leuk dat Omar ons nog even op kwam zoeken.

Nogmaals bedankt!
Ook namens de rest van de familie,
Roxanne’

6 dagen Toubkal Trek zomer 2018
of de complete 8 daagse reis oktober 2015 met o.a. Helma Matthijssen en Kundalini yoga teacher Tim Schipper van de Kundalini Yoga School.org

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 800 p.p.
Uitgelicht:
 • Prachtige aanloop door kleurrijke Berber-valleien
 • Slapen in Berberhuizen
 • Goede hoogte acclimatisatie
 • Inclusief bagagevervoer en maaltijden
 • Start en einde in Marrakech
 • Vanaf 2 personen
Inbegrepen:
 • Airport transfers & 2 nachten in Marrakech
 • Lokale gids & bagagevervoer (muildier)
 • Tijdens de trek: alle maaltijden incl. heerlijke picknicks 'on the road'
Niet inbegrepen:
 • Vlucht naar Marrakech
 • Eventuele verlenging in Marrakech: voor een 2-persoonskamer € 75 per nacht
 • Mineraalwater en andere (fris)drankjes onderweg
 • Fooien (in Marokko zeer gebruikelijk!)

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | Aankomst Marrakech - transfer naar hotel
 • Dag 2 | Transfer Hoge Atlas - wandelen naar Imi Ouhrlad
 • Dag 3 | Wandelen van Mizane vallei naar Ouïssaden vallei
 • Dag 4 | Wandelen naar Imlil of Aremd
 • Dag 5 | Wandelen naar "base-camp" Toubkal (berghut)
 • Dag 6 | Wandelen naar de top van de Toubkal (4.167m.)
 • Dag 7 | Afdaling naar Imlil - transfer naar Marrakech
 • Dag 8 | Bezoek Marrakech - transfer naar vliegveld
In deze reis
 • Avontuur
 • Cultuur
 • Marrakech
 • Wandelen