Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

 • Duur 10 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1295 p.p.
Uitgelicht:
 • rustige start met een dagwandeling
 • slapen in Berberhuizen (eenvoudig maar comfortabel)
 • slow wandelen met NL reisleiding
 • afsluiting 3 nachten in luxe berghotel met extra's
 • aan het einde kort bezoek aan bruisend Marrakech
Inbegrepen:
 • transfers, bagagevervoer, lokale gids
 • in de bergen alle maaltijden
 • 2 nachten in mountain lodge met comfort
 • voetmassage & hammam compleet
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • mineraalwater, drankjes, souvenirs, fooien
 • lunch / diner in Marrakech
 • evt. verlenging (Marrakech/Essaouira)

Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Dit is een bijzondere Marokko wandelreis in een kleine groep (max. 12 deelnemers) met Nederlandse reisbegeleiding. We nemen je mee naar de Hoge Atlas bergen om samen natuur en cultuur te ontdekken. De Hoge Atlas bewoners weten in een ruige bergomgeving in zeer eenvoudige omstandigheden te overleven. Dat verdient alle respect. Rondom de kleine dorpjes van lemen huizen, die tegen de bergwand geplakt lijken te zijn, worden terrasakkertjes nog met de hand bewerkt en zijn muildieren onmisbaar om de ploeg te trekken en de oogst binnen te halen. Het wandeltoerisme levert gelukkig extra inkomsten op. Dat kunnen de bewoners van deze authentieke Berberdorpjes goed gebruiken. De gastvrijheid van de Berberbevolking in deze afgelegen gebieden maakt een bezoek extra bijzonder. We slapen in eenvoudige Berberhuizen. We zijn slechts in een kleine groep waardoor de verzorging door Nederlandse reisbegeleiding en lokale gids met kok en muildiermannen heel persoonlijk wordt. Jouw bezoek aan deze afgelegen dorpen vinden zij oprecht een eer, je voelt je als reiziger dan ook zeer welkom. Geniet daarvan, nippend aan je glaasje traditionele muntthee! Welkom; Marhaba / Marhababikoum!

Wandelen in de Hoge Atlas

Als je gaat wandelen in de Hoge Atlas raak je vanzelf onder de indruk van de imposante bergen en de machtige natuur die het leven van de Berbers hier bepaalt. Om de wereld van deze Berbers op een mooie manier te leren kennen beginnen wij onze wandelreis vanuit Imlil, op 1740 m. hoogte. Er zijn muildieren voor het bagagevervoer, zelf loop je met een dag-rugzakje. De bergen van de Hoge Atlas zijn even hoog als de Alpen of de Pyreneeën, met als hoogste top de Toubkal van 4161 m. Maar die laten wij links liggen. We maken onze wandeltrektocht onder leiding van een ervaren gids. Er reist een kok mee die voor ons eenvoudige maar smakelijke maaltijden verzorgt,  en heerlijke picknicks midden in de natuur. Met steeds veel verse groenten, en als je liever vegetarisch eet, is dat geen probleem.

In de Berberhuizen zijn de (sanitaire) voorzieningen echt heel erg eenvoudig, soms zelf basic. Voor een aantal plekken, in de meeste kleine dorpjes, heb je zelfs een eigen slaapzak nodig. Slaapzak + lakenzak kun je bij ons huren (€ 10,-). Zelf een kussensloop meebrengen is een goede tip.

Op dag 07 van de reis eindigen we onze wandeltrektocht op bijna 3.000 meter in het bijzondere ski-dorpje Oukaïmeden. ’s Zomers trekken herders uit de omliggende dorpen naar deze hooggelegen ‘alpen’-weiden om hier hun kudde van schapen en geiten te  hoeden. In de winter ligt hier meestal voldoende sneeuw om te kunnen skiën. Wij nemen hier afscheid van onze lokale equipe van muildiermannen. Zij lopen nog ‘even’ terug naar huis.

Afsluiting wandelreis met comfort in mountain lodge en bezoek aan Marrakech

Als kers op de taart van deze wel heel bijzondere Marokko wandelreis verblijven we aan het einde van onze trektocht nog twee extra nachten in de bergen; in een prachtig gelegen en comfortabele mountainlodge. Hier laten we ons lekker verwennen. Met een voetmassage bij aankomst en de volgende dag een hammam behandeling met een complete lichaamsmassage. Na deze heerlijke dagen met alleen maar ontspanning ben je weer helemaal uitgerust voor het afsluitende bezoek aan wereldstad Marrakech, één van de vier koningssteden van Marokko en misschien wel de meest bruisende stad van Marokko. In Marrakech overnachten we in een klein Riadhotel in de oude binnenstad. Hier heb je nog bijna een hele dag vrij te besteden, met bijvoorbeeld een bezoek aan één van de vele historische monumenten of de beroemde en kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle. Op dag 10 – de laatste dag van je reis – is ook de transfer naar het vliegveld voor jou verzorgd.

En misschien vindt je het wel leuk om je verblijf te verlengen en nog wat langer in Marrakech te verblijven of een uitstapje te maken naar Essaouira aan de Atlantische Kust.

Dag 1Dag 1 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Aankomst vliegveld Marrakech – transfer naar Berberdorp (1.750m.)

Na aankomst  op het vliegveld van Marrakech wordt je direct naar de bergen gebracht. De rit er naar toe is al indrukwekkend en neemt je mee naar een andere wereld waar de tijd lijkt stil te staan. Hier hebben en nemen de bewoners van kleine Berberdorpen de tijd voor een gastvrij onthaal waarbij een traditionele  muntthee niet kan ontbreken.

Dag 2Dag 2 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Dagwandeling langs Berberdorpjes

Vandaag een lichte en ontspannen wandeling langs verschillende kleine Berberdorpjes. Zo krijgen we al een beeld van de eenvoud van het leven van de Berbers in deze afgelegen bergvalleien. Als er voldoende animo is kunnen we tot aan het bedevaartoord van Sidi Chamharouch (2300m.) gaan wandelen. We kunnen de te lopen wandeling van vandaag ook wat korter houden.

Dag 3Dag 3 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Trektocht Aït Souka naar Matate

Vandaag dalen we af in de Mizane vallei. Bij het piepkleine dorpje Aguersioual verlaten we het  bergriviertje en klimmen uit het dal naar het hoge gelegen dorp Matate. Daar gaan we overnachten en ervaren we goed hoe klein en nietig we zijn tussen deze ruige bergen.

Dag 4Dag 4 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Trektocht van Matate naar Azib Tamsoult

Vandaag trekken we over de bergpas Tizi Matate naar de volgende kleurrijke Berbervallei. We beginnen dus met een fikse klim die met mooi uitzicht vanaf de pas wordt beloond. Een lange wandeling voert ons door de prachtige Ouïssaden vallei (spreek uit Azaden vallei) langzaam omhoog tot aan het zogenaamde zomerdorp Azib tansoult. Op deze hoogte – boven de 2.000m. verblijven de herders moet hun kudden van geiten en schapen in de zomermaanden.

Dag 5Dag 5 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Trektocht van Azib Tamsoult over de pas Tizi Mezzik naar Ait Souka

Voor wie een extra pittige wandeldag wil is er de mogelijkheid om in de ochtend naar de watervallen van Irhoulidene te lopen. Extra wandeltijd ca. 1,5 uur. Zowel de korte als de lange variant gaan vervolgens over de pas Tizi Mezzik met uitzicht op de Mizane vallei. In de verte zien we ons dorp Ait Souka waar we nog een keer gaan overnachten in ons Berberhuis dat ondertussen haast voelt als thuis.

Dag 06Dag 06 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Trektocht van Ait Souka naar Tacheddirt

Een pittige klim brengt ons naar de pas Tizi Tamatert die toegang geeft tot de volgende vallei. Hier lopen we naar het hoog gelegen dorpje Tacheddirt.

Dag 07Dag 07 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Laatste wandeldag naar Oukaïmeden 

Het is alweer onze laatste wandeldag vandaag. Door de afgelegen Imenane vallei lopen we omhoog, eerst geleidelijk en daarna best pittig en steil, helemaal naar Tizi-n-Eddi. Vanaf die hoge pas hebben we uitzicht over bijna alle Berbervalleien waar we geweest zijn.  Met weemoed nemen we hier al een beetje afscheid van deze prachtige bergen. Maar eerst gaan we nog nagenieten in een comfortabel en sfeervol berghotel een eindje verderop.

Dag 08Dag 08 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Dagje ontspannen in een comfortable berghotel

Voordat we echt afscheid nemen van het bijzondere en mooie Hoge Atlas gebergte gaan we eerst nog een dagje heerlijk nagenieten. Dat doen we in een comfortabel berghotel waar we onszelf ook lekker late verwennen met een hammam behandeling en ontspanningsmassage. Net zoals veel Marokkanen dit zo nog steeds doen gaan wij ons heerlijk ontspannen en eens goed laten scrubben zodat we fris en even lekker leeg in het hoofd aan ons volgende avontuur kunnen beginnen: de bruisende stad Marrakech waar we morgen naar toe gaan.

Dag 9Dag 9 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Een dagje Marrakech

In de ochtend geniet je nog even van het rustige dorpsleven en een laatste ontbijt in de bergen. En dan is het alweer tijd om afscheid te nemen en terug te keren naar de hectiek van Marrakech. Gelukkig is er in je Riadhotel ook een heerlijk rustig dakterras als die drukte je nog net iets te veel is. Of breng een bezoek aan de botanische tuin van de Jardin Majorelle; dé plek om aan de drukte van Marrakech te ontsnappen.

Overnachting: Riad hotel – Marrakech medina / Hoogte 450m.

Day 10Day 10 - Marokko Hoge Atlas wandelen 50+

Transfer naar vliegveld

Wij zorgen dat je weer op tijd op het vliegveld bent voor je vlucht naar huis. Transfer ca. 20 minuten.

 • Voor iedereen met een normale wandelconditie is deze wandelreis goed te doen. Je loopt wel in de bergen dus af en toe moet er een steile heuvel of pas overwonnen worden. Doe het dan vooral rustig aan, stap voor stap. De lokale gids laat je zien hoe je juist door rustig te lopen lang(er) kunt blijven doorlopen.
 • De bagage tijdens de trekdagen wordt vervoerd op muildieren. Alle maaltijden in de bergen worden verzorgd met o.a. heerlijke picknicks midden in de natuur.
 • Je ontvangt een trekking paklijst en tips voor je bezoek aan Marrakech.
 • Extra nachten in Marrakech voor of na de reis: tweepersoonskamer € 125,- per nacht inclusief ontbijt voor twee personen; € 95,- per nacht voor een 1-persoonskamer.

Hallo Omar en Helma,

We zijn alweer een paar dagen thuis en willen jullie nog even laten weten dat we met veel plezier terugkijken op een onvergetelijke reis! Het was een goede combinatie van inspanning en ontspanning, eenvoudige berber guesthouses met de luxe begeleiding van een goede enthousiaste gids en kok. Door hen zijn we weer een heleboel meer te weten gekomen over ons favoriete vakantieland Marokko. Hamid was een fijne gids die al veel weet en kan vertellen, maar je ook lekker met je gedachten alleen kon laten lopen. Mohammed liep ook vaak stukken met zijn ezel met ons mee en verzorgde heerlijke thee (soms onderweg geplukt) en elke dag andere salades en tajineschotels. Echt helemaal naar onze zin. De rust, stilte en landschap was fantastisch. Bedankt voor deze fijne vakantie, we zullen jullie organisatie zeker bij anderen aanbevelen, vriendelijke groeten, Yvonne en Leo

 • Duur 10 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1295 p.p.
Uitgelicht:
 • rustige start met een dagwandeling
 • slapen in Berberhuizen (eenvoudig maar comfortabel)
 • slow wandelen met NL reisleiding
 • afsluiting 3 nachten in luxe berghotel met extra's
 • aan het einde kort bezoek aan bruisend Marrakech
Inbegrepen:
 • transfers, bagagevervoer, lokale gids
 • in de bergen alle maaltijden
 • 2 nachten in mountain lodge met comfort
 • voetmassage & hammam compleet
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • mineraalwater, drankjes, souvenirs, fooien
 • lunch / diner in Marrakech
 • evt. verlenging (Marrakech/Essaouira)

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | aankomst + transfer Atlas bergen
 • Dag 2 | dagwandeling Berberdorpjes
 • Dag 3 | wandelen: Mizane vallei
 • Dag 4 | wandelen: Azaden (Ouïssaden) vallei
 • Dag 5 | wandelen: naar Aït Souka
 • Dag 6 | wandelen: naar Imenane vallei
 • Dag 7 | wandelen + transfer luxe berghotel
 • Dag 8 | luxe berghotel: relax & hammam
 • Dag 9 | bezoek Marrakech
 • Dag 10 | transfer naar vliegveld
In deze reis
 • Cultuur
 • Marrakech
 • Natuur
 • Wandelen