Marrakech achter de schermen en het Atlasgebergte – Mariëtte van Beek

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.
Uitgelicht:
 • super NL reisleiding door Mariëtte van Beek; arabist en Marrakechdeskundige
 • meer zien dan alleen de toeristische buitenkant, Marrakech achter de schermen
 • slow travel en diepgang; met ook aandacht voor het 'gewone' leven en volksverhalen
Inbegrepen:
 • 2x vliegveld transfer
 • 5 nachten sfeervol riadhotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt en toeristenbelasting
 • welkomstdiner bij een van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el-Fna
 • excursies en transfers zoals vermeld in het programma
 • 3 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 2 nachten verblijf in een comfortabel Berber guesthouse ‘with a view’
 • Nederlandse Maroc Travel reisleiding ondersteund door onze lokale 'Berber equipe'
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • toeslag éénpersoonskamer € 125
 • lunches in Marrakech (4x: dag 2, 3, 7 en 8)
 • diner naar eigen keuze in Marrakech (4x: dag 2, 3, 6 en 7)
 • handig om te weten: in Marrakech kun je voor ca. € 10 gemakkelijk een lunch vinden. Voor een diner betaal je eventueel wat meer. Als je liever wat chiquer uit eten gaat, is er ook volop keuze uit duurdere restaurants. Daar kun je ook terecht als je graag van een glaasje wijn bij het eten geniet. Mariëtte kent de leukste plekjes.
 • drankjes, souvenirs en fooien (reken voor fooien ca. € 50 p.p.); totaal privébudget ca. € 200 p.p.
 • voor wie opziet tegen de wandelingen in de bergen: voor € 15 regelt Maroc Travel een muildier met begeleider. Dan ‘schrijd’ je net als de lokale bevolking op de rug van dit edele dier over de bergpaadjes.

Marrakech achter de schermen en het Atlasgebergte

Ontdek de geheimen van koningsstad Marrakech en ga mee met deze wel heel bijzondere Marokkoreis vol diepgang. Plezierige begeleiding door Marrakechdeskundige en arabiste Mariëtte van Beek voor veel kijkjes achter de schermen. Met haar bezoek je natuurlijk toeristische hoogtepunten zoals het plein Jemaa el-Fna, de Saadische koningsgraven en de Jardin Majorelle, maar daarnaast neemt ze je graag mee naar nog vrijwel onontdekte plekjes, die een heel andere kant van Marrakech laten zien. Het ene moment sta je in een rijkelijk gedecoreerd paleis en het volgende moment bij de wijkbakker of de stoker van de hammam, het traditionele Marokkaanse badhuis. Of hoor je wonderverhalen bij een van de vele, al dan niet verborgen, heiligengraven van Marrakech. Verhalen die al eeuwenlang van mond op mond worden doorverteld. Zo ontdek je Marokko van binnenuit en maak je kennis met de gebruiken en tradities van de lokale bevolking. De vele gezichten van Marrakech zullen je verrassen en nieuwsgierig maken om meer van Marokko te willen zien. Een speciale meerdaagse excursie naar het nabijgelegen Atlasgebergte met zijn kleurrijke natuur en cultuur maakt deze reis daarom écht compleet. Het logeren en eten bij de Berber bevolking is voor velen een onvergetelijke ervaring.

Bijzondere Marokkoreis met Nederlandse expert

Tijdens deze korte Marokkoreis maakt de kundige begeleiding door reisjournaliste Mariëtte van Beek dat jij zorgeloos en ontspannen kunt genieten. Mariëtte is schrijfster van o.a. de Dominicusgids voor Marrakech. Ze vertelt graag en met humor over het leven van alledag in Marokko. Na haar studie Arabisch deed ze langdurig onderzoek naar verhalen en tradities rondom heilige graven in Marrakech. Al die tijd woonde ze in de medina, de oude binnenstad van Marrakech, en maakte ze ook deel uit van een Marokkaanse familie. Als ervaringsdeskundige weet ze daardoor ook wat er zich privé onder de Merrakchi’s afspeelt. In slechts acht dagen doorleef je met deze bijzondere Marokkoreis het motto van Maroc Travel: ‘Reis en ontdek Marokko van binnenuit!’ Echt voor liefhebbers van wat meer diepgang in het ontdekken van een andere cultuur.

Let wel: deze bijzondere Marokkoreis vindt slecht een paar keer per jaar plaats

Mariëtte van Beek is doorgaans maar twee maanden per jaar in Marokko, in het voor- en najaar, wanneer de temperaturen er op zijn aangenaamst zijn. Het aantal plaatsen op haar reizen is bewust beperkt: maximaal 12 deelnemers. Vertrekdata in 2020: 09 maart en 07 november. Zie ook de kalender met alle reisdata van de bijzondere groepsreizen.

Dag 1Dag 1

Aankomst in Marrakech

Na aankomst op het vliegveld van Marrakech zit je met de door Maroc Travel verzorgde transfer binnen ca. een half uur in ons sfeervolle riadhotel. Het  voelt direct als een oase van rust te midden van de hectiek van de oude binnenstad. Natuurlijk is je eerste gang naar het befaamde plein Jemaa el-Fna, dat op een steenworp afstand van de riad ligt. Het plein is niet voor niets door de UNESCO aangewezen als niet-tastbaar cultureel erfgoed. Je vindt er artiesten van allerlei pluimage, van waarzeggers tot travestieten, van slangenbezweerders tot Berber troubadours. Natuurlijk drinken we hier een glaasje vers geperste jus d’orange en gaan we net als de lokale bewoners lekker eten bij een van de vele eetstalletjes op het plein. Ondertussen krijg je van gids Mariëtte uitleg over de historie en het bestaansrecht van het plein.

Dag 2Dag 2

Highlights van Marrakech – op een andere manier…

Wakker worden in Marrakech is speciaal. Bij zonsopgang maak je de mooiste foto’s en geven de overdag zo overvolle straatjes van de medina een heel andere, bijna serene sfeer. Na een lekker ontbijtje op het dakterras van onze riad gaan we langs een aantal ‘highlights’ van Marrakech.

Zo lopen we langs de Koutoubia, de grootste moskee  van Marrakech, de Saadische koningsgraven, de Kasbah-moskee, de ruïnes van het Paleis El-Badi, het met kleurige mozaïeken en fijn houtsnijwerk gedecoreerde Paleis El-Bahia. Maar voor wie met Mariëtte op stap gaat, blijf het daar niet bij. Tussendoor voert ze je ook naar minder bekende plekken om meer van de lokale gebruiken en gewoonten te proeven. Heel speciaal is het heiligdom van Sidi Bel Abbès, de belangrijkste van de Zeven Patroonheiligen van Marrakech. Maar je zult ervaren dat het niet bij die groep heiligen blijft. De hele stad ligt vol met graven van vrome mannen én vrouwen en het is bijzonder de pelgrims te volgen die ze met een bezoek vereren. Ze maken geen onderscheid tussen geloof en bijgeloof, al vinden sommige streng orthodoxe moslims dat je dat wél moet doen.

Dag 3Dag 3

Jardin Majorelle

We hebben nog lang niet alles van Marrakech gezien. Vandaag staat onder meer de kleurrijke Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent op het programma. Een oase van tropische planten. Om er te komen doorkruisen we de stadswijk rondom Bab Doukkala, die nog lekker volks en authentiek is. ‘s Middags verkennen we de moderne wijk Guéliz met ter afsluiting een bezoek aan het Ensemble Artisanal, een kunstnijverheidscentrum waar de ambachtslieden hun kwaliteitsproducten tegen vaste en redelijke prijzen aanbieden. Niks afdingen dus, een verademing!

Dag 4Dag 4

Bab el-Khemis

Op donderdag is een gang naar de stadspoort Bab el-Khemis eigenlijk een must, want dan vindt de grootste rommelmarkt van Marrakech plaats. Je kunt er werkelijk álles tegenkomen, van antieke deuren tot tweedehands kunstgebitten, maar géén toeristen. Om bij deze stadspoort aan de noordkant te arriveren, doorkruisen we de hele medina, de oude ommuurde binnenstad. Via drukke handelsstraatjes met souvenirs, kleurige kruidenmarkten en ateliers met ambachtslieden komen we in de steeds rustigere woonstraatjes. Natuurlijk kent Mariëtte overal weer leuke anecdotes bij.

Dag 5Dag 5

Meerdaagse excursie naar het Atlasgebergte

En dan is het tijd voor de tocht naar het majestueuze Atlasgebergte. Alleen de weg naar de bergen is al adembenemend. We nemen een bijzondere route via het mooi gelegen stuwmeer Lalla Takerkoust en het hooggelegen dorpje Moulay Brahim. Moulay Brahim is een bekend pelgrimsoord en we dalen al wandelend af naar het centrum waar de heilige Moulay Brahim in een mausoleum naast een moskee begraven ligt. Je hoort daar waarom gelovigen vanuit heel Marokko speciaal naar dit heiligdom reizen. Wij gaan daarna nog verder naar het hoger gelegen Imlil. In een van de kleine Berber dorpjes vlakbij Imlil overnachten we in een prachtig gelegen en comfortabel Berber guesthouse ‘with a view’. Zo genieten we optimaal van de rust in de bergen.

Dag 6Dag 6

Wandeling langs Berber dorpjes

In de bergen maken we kennis met de traditionele cultuur van de gastvrije Berbers, de oorspronkelijke bevolking van Marokko. De wandelschoenen kunnen uit de koffer voor een heerlijke wandeling langs mooie Berber dorpjes. Een lokale gids vertelt hoe de bergbewoners hier in alle eenvoud maar met veel saamhorigheid hun bestaan hebben opgebouwd. Een lunch bij de mensen thuis hoort er echt bij en natuurlijk worden we ook getrakteerd op ‘Berber whiskey’ – de muntthee die op elk moment van de dag voor gasten wordt uitgeschonken. ‘s Avonds klinkt er tussen de bergen misschien wel traditionele trommelmuziek met gezang, hét teken dat er ergens een bruiloft wordt gevierd.

Dag 7Dag 7

Ontspannen in de bergen en transfer naar Marrakech

De ochtend heb je lekker voor jezelf. Op het terras van het Berber gasthuis kun je nog even genieten van de rust in de bergen of je maakt een laatste kleine wandeling naar het gezellige bergdorp Imlil. Na de lunch nemen we afscheid van onze Berber gastheer en rijden we terug naar Marrakech om daar ’s avonds weer te genieten van het spektakel op het plein Jemaa el-Fna. Iets van een bonte avondgevoel geeft dat wel!

Dag 8Dag 8

Vertrek uit Marrakech

Een laatste vroeg ontbijt en dan is het helaas alweer tijd voor de thuisreis. Je vertrekt met koffers vol heel verschillende indrukken naar het vliegveld.

* Het programma kan in volgorde wijzigen, afhankelijk van de weekdagen en de weersomstandigheden. Omdat Mariëtte Marrakech zo door en door kent, kunnen deelnemers met een speciale belangstelling of hobby (van moderne kunst tot muziek) ook vragen om speciale aandacht hiervoor. Mariëtte kijkt dan of dit in het groepsprogramma in te passen is of regelt een individueel bezoek.

Verlengen Marrakechreis

Denk je dat je na een week nog lang niet genoeg zult hebben van Marokko? Dat begrijpen wij bij Maroc Travel natuurlijk! Deze korte Marokkoreis van een week kan daarom naar keuze worden verlengd. Bijvoorbeeld met nog twee nachten (of meer) ontspannen aan de Atlantische kust in het vissersdorpje Essaouira. Of je neemt deel aan de 8-daagse cultuurreis Highlights van Zuid Marokko. Zo krijg je dan een 15-daagse combinatiereis. Eerder aankomen en later vertrekken uit Marrakech kan ook. Voor je extra lange verblijf in het riadhotel betaal je € 55 per nacht in een eenpersoonskamer, € 75 per nacht in een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt en toeristenbelasting.

Privéreis naar Marrakech met Mariëtte van Beek op aanvraag

Schikken reisdata niet of ga je het liefst alleen met je eigen familie of vrienden of vriendinnen op pad? Deze Marokkoreis met Mariëtte van Beek kan ook voor je eigen privégroep worden aangevraagd. Het reisprogramma kan naar wens aangepast worden, vanaf 5 dagen. Minimum aantal deelnemers is vier personen. Bij minder dan acht personen geldt wel een toeslag van € 75 p.p..

FOTO’S/VIDEO

Nieuwsgierig? Bekijk de online fotoboeken:

Marrakech en Hoge Atlas

Foto’s van deze reis

Van de Facebookpagina van Mariëtte:
“Mijn reizen zijn geen doorsnee reizen naar Marokko. Ik neem je mee naar plekken waar nauwelijks of nul toeristen komen. Zo ervaar je meer van het échte leven van de Marokkanen, véél meer dan je in je eentje zou kunnen. Eerdere deelnemers waardeerden dat. ‘Zomaar’ wat recente complimenten:

‘Hee Mariëtte, wat een fantastische week heb je me weer gegeven! Veel gezien, mooie verhalen van jou, en goeie adviezen. Veel dank daarvoor!’

‘Mariëtte, het was een prachtige reis! Bedankt voor de mooie informatie en de fijne begeleiding.’

‘Dankjewel voor de prachtige Marokko-ervaring Mariëtte! Onder jouw begeleiding heb ik enorm kunnen genieten en me kunnen verbazen over de fascinerende dingen die ik hier mocht zien. Het ga je goed!’

#hierdoenwehetvoor #reisbegeleiden #andersreizen #marrakech #imlil #zuidmarokko #delenmag

Hallo Helma en Omar,
Heel veel dank voor de geweldige reis die jullie hebben georganiseerd! Ik ben zo blij dat Helma me gerustgesteld heeft over Marrakech en het kleine gezelschap en dat ik daardoor wel durfde te gaan. De reis was van begin tot eind echt helemaal fantastisch. Alles was leuk en fijn: de stad, de bergen, de uitstapjes, de hotels, het eten, en vooral de begeleiding door Mariette. Wat een genot om daar te zijn met iemand die gewoon van Marokko en de Marokkanen houdt. Ze heeft me leren kijken en het land en de mensen leren ervaren op een manier die zo goed voelt. Ik heb geprobeerd een kleine beoordeling voor tripadvisor te schrijven, maar die is, geloof ik, bij de fietstours terecht gekomen. Als ik uitvogel hoe het werkt zal ik het opnieuw proberen op de goeie plek. Maar voor nu vooral: heel heel veel dank! Groeten, Anna  (maart 2019)

‘Lieve Mariëtte, met jou willen we zeker nog eens thee drinken. Dank je wel voor je bijzondere verhalen en je magische tochten.’

Stella, Asja, Harrie, Nelleke, Petra, Norbert & Claire

‘We hebben het een prachtige reis gevonden, met niets anders te vergelijken. Mariëtte van Beek als gids was uniek en ieders enthousiasme en openheid hartverwarmend.’

Han & Miep

‘Bedankt voor alles, ik heb genoten! Kom hier terug.’

– Mariëtte

‘Bedankt voor een hele fijne week & misschien ooit eens tot ziens in Marokko.’

Tamara

‘Wat hebben we genoten van ‘jouw’ Marrakech! Wat een heerlijke stad, en de bergen niet te vergeten. We willen je hartelijk bedanken voor je vrolijke verhalen en alle goede zorgen! We hopen dat nog veel meer mensen op deze manier Marokko mogen leren kennen.’

– Hans & Jiska

‘Zo’n goed georganiseerde, leuke reis, waarbij je kennis maakt met het échte Marokko…..Het stadsleven van Marrakech, alle uithoeken gezien onder begeleiding van Mariëtte van Beek die de stad door en door kent en er interessante dingen over weet te vertellen. Wandelend door de rijke buurten, arme buurten, genieten van de hectiek, de muziek, de geuren en het eten, van de gastvrijheid van de mensen. En dan wandelen in de bergen, gezellige dorpjes waar verleden en heden samensmelten.

‘Een onvergetelijke week in Marokko gehad! Een week die wel een maand duurde! Zoveel gezien, zoveel beleefd. Mijn ogen hebben wel een maand nodig om tot rust te komen na al dit geweldigs. Eerst een paar dagen dwalen door het sprookjesachtige Marrakech, onder enthousiaste en zeer kundige begeleiding van Mariëtte van Beek, de auteur van de Dominicusgids Marrakech. Maar ook een paar dagen het pure Marokko beleefd in het Atlasgebergte. Een absolute aanrader! Wordt zeker vervolgd!’

– Theo & Marleen

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.
Uitgelicht:
 • super NL reisleiding door Mariëtte van Beek; arabist en Marrakechdeskundige
 • meer zien dan alleen de toeristische buitenkant, Marrakech achter de schermen
 • slow travel en diepgang; met ook aandacht voor het 'gewone' leven en volksverhalen
Inbegrepen:
 • 2x vliegveld transfer
 • 5 nachten sfeervol riadhotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt en toeristenbelasting
 • welkomstdiner bij een van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el-Fna
 • excursies en transfers zoals vermeld in het programma
 • 3 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 2 nachten verblijf in een comfortabel Berber guesthouse ‘with a view’
 • Nederlandse Maroc Travel reisleiding ondersteund door onze lokale 'Berber equipe'
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • toeslag éénpersoonskamer € 125
 • lunches in Marrakech (4x: dag 2, 3, 7 en 8)
 • diner naar eigen keuze in Marrakech (4x: dag 2, 3, 6 en 7)
 • handig om te weten: in Marrakech kun je voor ca. € 10 gemakkelijk een lunch vinden. Voor een diner betaal je eventueel wat meer. Als je liever wat chiquer uit eten gaat, is er ook volop keuze uit duurdere restaurants. Daar kun je ook terecht als je graag van een glaasje wijn bij het eten geniet. Mariëtte kent de leukste plekjes.
 • drankjes, souvenirs en fooien (reken voor fooien ca. € 50 p.p.); totaal privébudget ca. € 200 p.p.
 • voor wie opziet tegen de wandelingen in de bergen: voor € 15 regelt Maroc Travel een muildier met begeleider. Dan ‘schrijd’ je net als de lokale bevolking op de rug van dit edele dier over de bergpaadjes.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | Aankomst Marrakech
 • Dag 2 | Marrakech - highlights & geheimen
 • Dag 3 | Marrakech - tuinen & Jardin Majorelle
 • Dag 4 | Marrakech - markten en ambachten
 • Dag 5 | Excursie Atlasgebergte - natuur & cultuur
 • Dag 6 | Atlasgebergte - wandeling Berber dorpjes
 • Dag 7 | Excursie terug naar Marrakech
 • Dag 8 | Bezoek Marrakech / transfer vliegveld
In deze reis
 • Cultuur
 • Koningssteden
 • Marrakech
 • Rondreis