Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Toer Ski – Toubkal & Jebel Oukaïmeden

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1550 p.p.

Skiën in Marokko? Ja, dat is mogelijk als je tenminste ervaring hebt met toerskiën. Dan is dit een ideale week er helemaal tussenuit voor een wel heel bijzondere Marokko Toerski tocht. Zo dichtbij en zó anders: een onvergetelijke ervaring in het Hoge Atlasgebergte. Deskundige begeleiding met een lokale gids en een internationale UIAGM gids: Jelle Staleman of een kundige vervanger.

Toer Ski in Marokko is een onvergetelijke ervaring. Niet alleen de indrukwekkende bergen ook de andere cultuur maken het zo bijzonder. Voor iedereen die graag zijn grenzen verlegt onder deskundige begeleiding van een UIAGM berggids. Voor sneeuwcondities zie: http://nl.snow-forecast.com/resorts/Oukaimeden of kijk bij http://www.mountain-forecast.com/peaks/Toubkal

 • Toer Ski in Marokko is een echt avontuur. Niet alleen de bergen maken indruk; ook de zo andere cultuur, met muntthee en djellaba’s maken het een onvergetelijke ervaring.
 • Je gaat naar het hoogste dorp en vanaf daar naar de hoge pas Tizi Likemt 3.555m. om je voor te bereiden op de allerhoogste top Jebel Toubkal 4.167m.
 • Daarna lopen we naar het centrale massief voor de allerhoogste berg van Marokko: Jebel Toubkal 4.167m.
 toerski
Goed om te weten

 • Veel toppen & passen in het Toubkal massief zijn hoger dan 3000m.;
  in de ‘couloirs’ ligt al snel voldoende sneeuw.
 • Verblijf in Berber-huizen (gîtes) en berghutten; eigen slaapzak mee.
 • Neem ook wandel-schoenen mee; de verplaatsingen tussen de (ver) afgelegen bergdorpjes en de berghut doen we te voet.
 • Onverhoopt onvoldoende sneeuw? Dan maken we een mooie winter-wandel-trektocht.
 • De prijs is zonder de vlucht. Transavia vliegt elke dag vanaf Schiphol. Ryanair vanaf Brussel op za, di & do, vanaf Eindhoven do & ma en vanaf Dusseldorf-Weeze op zo & wo.
 • Extra nachten klein Riad hotel in Marrakech: 1-pers. kamer euro 45 per nacht, tweepersoons euro 65. Inclusief ontbijt; op het dakterras.
berber in de sneeuw

Dag 1Dag 1 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Aankomst vliegveld Marrakech

Transavia vliegt elke dag vanaf Schiphol direct naar Marrakech (in de winter niet op dinsdag). Op zondag, maandag en vrijdag vertrek ’s middags ca. 15u35. Aankomst Marrakech ca. 18u25. Op de andere dagen van de week (wo, do, za) is de vlucht heel vroeg in de ochtend. Transavia vliegt vanaf de winetr 2017/2018 ook een paar keer per week vanaf Eindhoven.
Ryanair vliegt vanaf Brussel op za, di & do, vanaf Eindhoven do & ma en vanaf Weeze op zo & wo.

Bij aankomst in Marrakech ben je in ca. 20 min. vanaf het vliegveld in de medina, de oude ommuurde binnenstad. Soms moet je wat lang wachten bij de paspoorten controle. Je Riad hotel is vlakbij het beroemde plein en toch heerlijk rustig. ’s Avonds gaan we daar een kijkje nemen om te genieten van dit bijzondere spektakel.

Dag 2Dag 2 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Transfer (1u15m.) naar Oukaïmeden (2.600m), start ski + lopen naar Tacheddirt (2.400m)

’s Morgens heel vroeg, nog voor de zonsopgang hoor je de muezzin die oproept voor het eerste gebed. Wij ontbijten ook vroeg. Vandaag gaan we naar de bergen. Bij helder weer zie je de witte toppen al vanuit Marrakech. Zodra je de stad verlaat kom je in een andere wereld, omgeven door de bergen waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Het leven van alle dag is hier nog een en al eenvoud.
In het bijzondere bergdorp Oukaïmeden (2.600m.) stappen we direct al even op de ski’s voor Jebel Oukaïmeden – 3.262m. Vanaf die top hebben we mooi uitzicht hebben over het hele Toubkal massief. In de zomer komen de herders naar dit bergdorpje met hun kuddes schapen en geiten. In de winter komt de Marrokaanse ‘jet-set’ zich hier vermaken. Nadat we enige tijd boven de 3.000 meter zijn geweest, goed voor het acclimatiseren, trekken we te voet over de pas Tizi-n-Eddi 2.960m. Zo komen we in de volgende Berbervallei. In het hoog gelegen bergdorpje Tacheddirt (2.400m.) gaan we slapen. In een eenvoudig en prachtig gelegen Berber-guesthouse. Aan het einde van de middag kunnen we nog even genieten vanaf het terras van ons Berberguesthouse van het leven op een winterse dag in een klein en geïsoleerde bergdorpje. Zelfs het bereik voor je mobiele telefoon is hier nog niet gearriveerd. Vergeet niet ook naar de zonsondergang te kijken; die is hier vaak bijzonder fraai. En ’s nachts is de lucht bezaaid met duizenden sterren.

Dag 3Dag 3 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Beklimming Tizi Likemt (3.555m) + ski afdaling
middag: lopen naar Aremd.

Vandaag maken we een fikse klim en gaan we 1.150 meter omhoog naar de hoge pas Tizi Likemt. Onze inspanning wordt beloond met – bij helder weer – een mooi uitzicht over de verlaten vallei van Assif-n-Tinzer. Daar vindt je slechts afgelegen zomer-dorpen (Azib’s) met herdershutten voor een tijdelijk verblijf in de zomermaanden. Wij gaan terug naar de bewoonde wereld met een prachtige ski-afdaling. Wie had dat verwacht, dat je kan toer-skiën in Marokko. Aan het eind van de afdaling wacht onze bagage en een heerlijke picknick lunch. Daarna gaan we lopend over de pas Tizi Tamatert 2.280m. naar de ‘drukke’ vallei van Mizane. Hier ligt het bergdorp Imlil en vertrekken de meeste ‘expedities’ naar de Toubkal. Je vindt er winkeltjes, kleine café’s en zelfs luxe hotels en … WiFi. Wij lopen nog een klein stukje verder naar het hooggelegen dorpje Aremd (1900m.).

Dag 4Dag 4 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Aremd – Sidi Chammharouch – Toubkal hut (3.200m)

Vandaag lopen we alleen maar omhoog. Te voet naar de sneeuwgrens. Soms is dat al op 2.300m. bij het pelgrimsoord Sidi Chammharouch. Vanaf daar gaan we nog 900m. verder omhoog. Muildieren vervoeren onze bagage, hoger, vanaf de sneeuwgrens nemen dragers het over. In de drukke berghutten op 3.200m. – ‘basecamp Toubkal’ – wacht ons een houtvuurtje met een glaasje … muntthee. Blijf voldoende drinken en laat de warme maaltijd je smaken. Die energie kun je morgen goed gebruiken. Wees niet verbaasd als je een beetje hoofdpijn krijgt en/of je eetlust wat minder is; je bent boven de 3.000m. ’s Avonds gaan we op tijd slapen; ook in Marokko hutten-nachtrust.

Dag 5Dag 5 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Beklimming Toubkal (4.167m)

Vandaag is de grote dag. Met de lichtjes op ons hoofd gaan we de vrieskou in. Het eerste stuk is lastig en doen we met onze stijgijzers onder. Er moeten steile stukken overwonnen worden en hoe hoger we komen hoe meer we ook de hoogte gaan voelen. Stap voor stap. Volg de bewegingen van de lokale gids; die was hier eerder en weet praktisch gezien hoe je de lastige en steile stukken overwint. Rond de 4.000m. heb je misschien even een dip en vraag je je af waarom je dit nou zo graag wilde. Praat elkaar wat moed in als dit nodig is of neem een paracetamol voor wat extra energie. Want … als je dan eindelijk op de top staat is het leed weer snel vergeten. Wat een uitzicht. En wat een super afdaling. Ook al gaat die altijd weer te snel voorbij.

Dag 6Dag 6 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Beklimming Tizi-n-Ouagane (3.735m)

Na de voldoening van de top van gisteren gaan we vandaag nog een mooie pas doen om lekker te kunnen nagenieten. In de namiddag dalen we terug af naar Aremd. Met een laatste gezellig avond met onze lokale crew nemen we langzaam afscheid van deze prachtige bergen met haar vriendelijke Berber bevolking.

Dag 7Dag 7 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Afscheid van de bergen – terug naar Marrakech.

Vandaag verlaten we de bergen. Voor hen die vandaag terug vliegen is de transfer direct naar het vliegveld. Anders is het vervoer tot aan de oude binnenstad van Marrakech naar je Riad hotel. In Marrakech kun je nog ronddwalen in de steegjes van de medina om souvenirs te kopen in de souks (markten en winkeltjes) of lekker ontspannen in één van de vele hammam‘s.

En natuurlijk gaan we ook weer genieten van het spektakel op het grote plein. Dat zal wel even wennen zijn; al die drukte.

Dag 8Dag 8 - Toer Ski - Toubkal & Jebel Oukaïmeden

Marrakech – transfer naar het vliegveld

Afhankelijk van de tijd van je vlucht kun je vandaag nog bezienswaardigheden in de historische binnenstad van Marrakech bezoeken.

Je persoonlijke transfer naar het vliegveld is geregeld: wij zorgen dat je 2 uur voor het vertrek van je vlucht daar weer bent om in te checken. Wil je Dirhams terug wisselen? Dat kan alleen op het vliegveld; zorg dat je nog een bonnetje kunt laten zien. Bij de taxfree shops betaal je in euro’s.

Op dinsdag (en vrijdag) vliegt Transavia eerst naar het zuiden. De vlucht is dan met een stop in Agadir. Als de vlucht overdag is (dinsdag 10u05 – 16u45) en als je mag kiezen …. Kies dan voor een stoel links bij het raam. Misschien zie je de Toubkal wel liggen. Je vliegt er bijna over heen.

Bij de prijs inbegrepen:

 • transfers van- en naar het vliegveld;
 • compleet verzorgde skitocht inclusief overnachting, maaltijden, bagagevervoer (muildieren of dragers)
 • begeleiding door lokale gids en internationale (Engelsprekende) UIAGM gids
 • overnachting in Marrakech (2x) in een leuk Riad hotel in de medina inclusief ontbijt;

Niet bij de prijs inbegrepen:

 • intercontinentale vlucht naar Marrakech; (kijk bij vlucht boeken); vergeet niet je ski-uitrusting als aparte extra bagage te reserveren!
 • fooien, drankjes, souvenirs
 • lunch en diner in Marrakech;
 • verplichte bergsport reisverzekering
  optioneel: ook annuleringsverzekering.

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1550 p.p.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

In deze reis
 • Klimmen & Toerski