Woestijn wandelen en yoga + Essaouira & Marrakech

 • Bestemming: , ,
 • Reisduur: 16 dagen
 • Vertrekdatum: 01-03-2020
 • Datum Thuiskomst: 16-03-2020
 • Prijs: vanaf € 1,145

Woestijn wandelen en yoga. Vanuit het magische Marrakech reist u langs de oude karavaanroute naar het zuiden en maakt u een echte kamelen-trektocht met overnachtingen in de woestijn. Met deze 14-daagse variant heeft u voorafgaand aan de bijzondere woestijnervaring 3 nachten in Essaouira aan de Atlantische Kust en 3 nachten in het magische Marrakech. De reis begint en eindigt op vliegveld Marrakech!. Vluchten mogelijk met o.a. Transavia vanaf Amsterdam of Eindhoven. Nederlandstalige reisbegeleiding door Claire Piters met als extra ontspannen yoga oefeningen voor wie dat wil. Een prachtige en gevarieerde reis met een ontspannen en vooral ook ‘slow-travel’ karakter. In 2019 vertrek op maandag 11 maart
Note: in 2020 start deze reis in het voorjaar op maandag 2 maart.

 • Woestijn wandelen en yoga met een speciale rondreis door Zuid-Marokko vanuit Marrakech naar de woestijn.
 • Met een rustgevende trektocht met kamelen in ‘the middle of no where’;  dromedarissen zorgen voor het bagagevervoer.
 • Reisbegeleiding door Claire Piters
  met extra voor wie dat wil ontspanningsmomenten met eenvoudige en intuïtieve yoga oefeningen.
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels en in traditionele huisjes op een prachtige oase camping, op het randje van de woestijn.
 • In de woestijn 4 overnachtingen in een tentenkamp. Midden in de natuur; zonder voorzieningen (geen toilet / douche) => voor tenten wordt gezorgd. Onder de blote sterrenhemel slapen mag natuurlijk ook!
 • Slow Travel met vooraf 3 nachten in het vissersplaatsje Essaouira aan de Atlantische Kust en 2 nachten in Magisch Marrakech.
 
Goed om te weten:

 • Verlenging vooraf in Essaouira (3n,) en Marrakech (2n.)
 • Wilt u tijdens de dagen in de woestijn uw eigen dromedaris leiden en ook berijden, om te voelen hoe het is bovenop zo’n schip te deinen over de golven van de woestijn? Beleef de woestijn als een echte nomade …
  Extra kosten 5x € 75 = € 225 p.p.
 • Wil je tijdens de reis een 1-persoonskamer en een 1-persoonstent:
  toeslag bij 12 dagen € 175 p/p., bij 16 dagen € 225 p/p.
 • Eigen slaapzak meebrengen.
  Kan ook worden gehuurd; slaapzak en lakenzak € 10 p.p.
 • Er zijn dunne matrasjes aanwezig. Voor wie meer comfort wil, kan zelf een eigen (inflatable) matrasje meebrengen.
kamelensafari door de woestijn
Dag 1

Aankomst vliegveld Essaouira – transfer naar hotel

Met Royal Air Maroc kun je op dinsdag en zondag vanaf Amsterdam (17h00) of Brussel (17h35) naar Essaouira vliegen. Je hebt dan wel een tussenstop in Casablanca. De aankomsttijd in Essaouira is dan net na middernacht (00h10). Wij starten de reis in 2020 op zondag 01 maart.
En als je minder tijd hebt kun je aansluiten vanaf Marrakech op woensdag 4 maart (directe vlucht Transavia vanaf Amsterdam) of donderdag 05 maart (direct met Transavia vanaf Amsterdam of Eindhoven). Aansluiten op vrijdag in Ouarzazate kan ook nog. Met een vlucht vanuit Amsterdam (17h05) of Brussel (17h35) – Royal Air Maroc via Casablanca.

zondag – Dag 1 – laat in de nacht aankomst Essaouira (aankomst 02 maart: 00h50)
maandag – Dag 2 – relax & visit Essaouira
dinsdag – Dag 3 – relax & visit Essaouira
woensdag – Dag 4  – visit Essaouira + transfer naar Marrakech / possible for other arrivals
donderdag – Dag 5 – visit Marrakech / possible for other arrivals
vrijdag – Dag 6 – transfer to Ounila vallei / possible for other arrivals in Ouarzazate

Voor vluchten – kijk ook bij vlucht boeken. Of vraag een telefonisch advies. Wij helpen u graag bij het vinden van de best passende vlucht!  Het verblijf in Essaouira is in een sfeervol hotel in de oude binnenstad van dit oorspronkelijke vissersplaatsje aan de Atlantische Kust.

Dag 2

Relax & visit Essaouira 

Lekker uitslapen mag. Met 3 extra nachten in Essaouira heb je ruim voldoende tijd om dit oorspronkelijke vissersplaatsje te verkennen. Het strand is groot en vaak met veel wind; ideaal voor kite-surfers. En ideaal voor lekkere uitwaai wandelingen. Met de ontspannen begeleiding van Claire Piters kom je deze eerste dagen al helemaal tot rust.

Dag 3

Essaouira: visit and relax

Ook vandaag doen we het rustig aan om het dorpje Essaouira en haar strand te verkennen. Met de lucht van de zee is er altijd wel ergens een plekje voor een ontspanningsoefening om extra te genieten van deze bijzondere plek aan de Atlantische Kust. Hier heeft zich heel wat geschiedenis afgespeeld; je voelt de historie haast tot in je botten. Ook is het mogelijk om een lange strand wandeling te maken helemaal naar Borj el Oued. Let op de rivierbedding kan je alleen over steken bij eb! Voor de getijden tijden kijk je het beste op een surf website. Met zijn brede en lange strand waar het vaak flink waait is Essaouira een geliefde bestemming voor kite surfers.

Dag 4

Visit Essaouira + transfer naar Marrakech (3h30) = option for new arrivals

In de ochtend genieten we misschien nog van een laatste zonsopgang op het strand. In de middag reizen we naar Marrakech. Om ons over te geven aan de drukte van de stad. Gelukkig is ons Riad* hotel in de oude binnenstad een kleine oase van rust.
* Riad hotels zijn oude herenhuizen gebouwd rondom een binnenkoer of tuin. De ramen zijn naar binnen gericht. Hierdoor blijven de warmte, het lawaai en ook de ‘ogen van anderen’ buiten de deur.

Dag 5

Ontdek Marrakech of aankomst Marrakech

Vandaag (donderdag) gaan we op verkenningstocht in Marrakech. Hier is zoveel te zien dan het nog moeilijk kiezen is. Een lange wandeling door de kleine straatjes en steegjes van de souks naar de speciale donderdags markt ‘souk el khemis’ is één van de leuke opties. Ook kun je kiezen voor een fietstocht om Marrakech te verkennen (start 09h30, extra kosten € 35 p/p).
’s Avonds verkennen we natuurlijk het beroemde plein Jemaa el Fna waar het elke avond een spektakel is met straatartiesten en eetstalletjes.

Dag 6

Vertrek uit Marrakech naar het zuiden – over de Hoge Atlas

Vandaag gaan we op weg naar de woestijn. Daar nemen we de tijd voor net als de oude karavanen van vroeger. Een kronkelige bergweg brengt ons eerst omhoog naar de Tizi n’Tichka. Let op – hier kan het flink waaien en koud zijn. Vanaf daar dalen we af naar de prachtige vallei van Oumnilla. In Telouet bezoeken we een oude Kasbah die in het verleden diende als paleis voor een van sultans. Langs de route waar vroeger de karavanen langs trokken reizen we in een rustig tempo verder door de prachtige vallei van Ounila. Diep in de vallei verblijven we in een sfeervol hotel met een grote tuin. Deelnemers die op vrijdag met Royal Air Maroc naar Ouarzazate (aankomst 00h50) vliegen sluiten in de nacht aan.

Dag 7

Bezoek Kasbah dorp Ait Ben Haddou – vervolg reis naar het zuiden

In de ochtend hebben we alle tijd voor een wandelend bezoek aan het bijzondere Kasbah dorp Ait Ben Haddou. Dit oude lemen vestiging dorp ligt prachtig tegen een heuvel aangebouwd en is ondertussen Unesco monument. Daarna vervolgen we onze reis op weg naar de woestijn. Over de grillige rotsen van de pas Tizi Tinififft rijden we door de vallei van de Drâa rivier met zijn duizenden palmbomen. Vlakbij Zagora verblijven we in een sfeervol hotel. Hier voelen we al de sfeer van het bijna in de woestijn zijn.

Dag 8

Van Zagora naar Ouled Driss / M’hamid el Ghizlane

Steeds verder naar het zuiden gaat het. In de middag komen we aan op de sfeervolle camping nabij Ouled Driss in een mooie oasis aan de rand van de woestijn. Hier verblijven we in traditionele lemen huisjes waar gastenkamers in zijn gemaakt. De douches en sanitair zijn hier gemeenschappelijk; zoals op een camping. Dit is een heerlijke plek om ons ‘woestijn-avontuur’ te beginnen.

Dag 9, 10, 11, 12, 13

Wandeltrektocht door de woestijn met kamelen (voor de bagage).

Vandaag beginnen we aan een bijzondere trektocht door de stilte van de woestijn. Met onze kleine karavaan met kamelen (het zijn dromedarissen) voor het bagagevervoer lopen we door de prachtige natuur. In de middag genieten we van een heerlijke picknick lunch en ontspannen yoga oefeningen voor wie dat wil. Wat heeft een mens nog meer nodig om helemaal tot rust te komen? ’s Avonds maken we een bivak midden in de woestijn.
Op dag 13 komen we in de loop van de middag weer terug op onze sfeervolle oase-camping.

Dag 14

Transfer van de woestijn naar Tamnougalte

Rijdend door de vallei van de Draa rivier met zijn duizenden wuivende palmbomen nemen we langzaam afscheid van de woestijn en de stilte. Onderweg nemen we de tijd voor een bezoekje aan het plaatsje Tamegroute dat bekend staat om zijn groene, handgemaakte aardewerk. Er is ook een oude Kasbah met een oude koran bibliotheek. Daarna rijden we verder door de vallei met duizenden palmbomen en sluiten onze woestijn ervaring af met een overnachting in een sfeervolle Kasbah hotel nabij Agdz.

Dag 15

Transfer van Agdz naar Marrakech

Vnadaag verlaten we de prachyige vallei van de Drâa rivier en via de grillige pas Tizi n’Tinififft klimmen we over de Anti Atlas bergen heen. Daarna steken we ook de Hoge Atlas over en komen we weer terug in Marrakech. Daar moeten we zeker weer even wennen aan alle drukte. En zijn we blij met de kleine oase van rust in ons Riad hotel.

Dag 16

Bezoek Marrakech & transfer naar het vliegveld

Vandaag is het al weer de laatste dag van deze bijzondere en zeer afwisselende reis. De transfer naar het vliegveld wordt verzorgd.

 • In Marrakech verblijf op basis van loges en ontbijt.
  Overige dagen alle maaltijden inbegrepen !!
 • Extra nachten in Marrakech kan ook. Vooraf of achteraf.
  eenpersoonskamer € 55 per nacht en tweepersoonskamer € 75 per nacht (inclusief ontbijt en toeristenbelasting).
 • Het is ook mogelijk om op vrijdag in Ouarzazate aan te sluiten bij deze reis. Met een vlucht van Royal Air Maroc met overstap in Casablanca of vanaf Amsterdam of Brussel
 • ook een 12 daagse reis vanaf Marrakech is mogelijk
 • En compleet inclusief Eassaouira: 16 dagen vanaf Essaouira t/m Marrakech
 • heen Marrakech € 840
  9d. terug  Marrakech of Ouarzazate
  heen Ouarzazate € 840
  9d. terug  Ouarzazate
  heen Marrakech € 890
  10d. terug  Marrakech of Ouarzazate
  heen Marrakech € 940
  11d. terug  Marrakech of Ouarzazate
  heen Marrakech € 975
  12d. terug  Marrakech of Ouarzazate
  heen Essaouira € 1.050
  13d. terug  Marrakech of Ouarzazate
 • 12 dagen €    995  –  toeslag 1 persoonskamer / tent: € 175
  13 dagen € 1.050  – idem: € 190
  16 dagen € 1.145  –  idem: € 225
  17 dagen € 1.200  – idem: € 240