• Kruidenreis Marokko

Kruidenreis Marokko

 • Bestemming: , ,
 • Reisduur: 8 dagen
 • Vertrekdatum: 25-09-2019
 • Datum Thuiskomst: 02-10-2019
 • Prijs: vanaf € 840

In deze bijzondere Marokko Kruidenreis neemt kruidenspecialiste Mira Roosenburg u mee naar Marrakech en het Atlasgebergte. In Marokko worden kruiden niet alleen gebruikt voor heerlijke maaltijden en verse thee. Kruiden zijn er ook, en nog steeds, een belangrijke bron voor natuurlijke geneeswijzen. Vooral in de bergen leeft men nog heel dichtbij de natuur. En kent iedereen wel een goede manier om met planten en kruiden kwalen en ongemakken te genezen. In Nederland runt Mira Roosenburg samen met haar vriend Bij Ons Delft. Hier verzorgt zij o.a. workshops en themalunches gericht op kruiden. Maroc Travel organiseert deze 8 daagse Marokko kruidenreis in 2019 alleen met vertrek op woensdag 25 september.

In deze bijzondere Marokko Kruidenreis neemt kruidenspecialiste Mira Roosenburg u mee naar Marrakech en het Atlasgebergte. In Nederland runt Mira Roosenburg samen met haar vriend Bij Ons Delft. Hier verzorgt zij o.a. workshops en themalunches gericht op kruiden.

 • Maroc Travel organiseert deze Marokko kruidenreis in 2019 alleen met vertrek op woensdag 25 september.
 • Speciaal voor liefhebbers die graag meer willen weten over het gebruik van kruiden in de keuken en in het medicijnkastje.
 • Tijdens de reis maak je ook kennis met de cultuur, de historie en natuurlijk niet te vergeten de prachtige natuur net buiten Marrakech.
 • Zowel in en rond Marrakech en in de bergen gaan we op bezoek bij diverse (kruiden)tuinen
 • Ook kom je meer te weten over de Marokkaanse olijf en andere oliën waarvan argana culinair en vooral cosmetisch het hoogst staat aangeschreven
 • Zelf ga je aan de slag tijdens twee leuke kookworkshops waarbij we eerst zelf met onze Marokkaanse kokkin de ingrediënten in de souks gaan verzamelen om daarna gezamenlijk een geurende stoofschotel (tajine) te leren maken.
  In de bergen gaan we samen met Berber vrouwen aan de slag om brood (met kruiden) en Marokkaanse pannenkoekjes (msemen) te maken.
 • Let op: voor de excursie naar de bergen heeft u wandelschoenen nodig met een goed profiel!
 
Dag 1

Aankomst in Marrakech (woensdag 25/09)

Bij aankomst in Marrakech transfer naar de medina (ca. 20 min). Welkom in ons sfeervolle Riad hotel! Een oase van rust en toch centraal gelegen midden in de oude binnenstad op steenworp afstand van het centrale plein Jemaa el Fna. Riad betekent ‘tuin’ en Riad hotels zijn oude herenhuizen gebouwd rondom een koer of binnenplaats. Natuurlijk gaan we de eerste avond een kijkje nemen op het “rariteitenplein” Jemaa el-Fna. Niet voor niets is dit plein door UNESCO als cultureel erfgoed benoemd. U vindt er artiesten van allerlei soort; van waarzeggers tot travestieten, van slangenbezweerders tot Berber troubadours. Net als de lokale bewoners en de talrijke bezoekers gaan wij lekker eten bij één van de vele eetstalletjes op het plein. En natuurlijk drinken we hier een glaasje vers geperste jus d’orange; je proeft dat deze sinaasappels in de zon gerijpt zijn.

Dag 2

Highlights van Marrakech – op een andere manier …

Ochtend in Marrakech. Voor vroege vogels een aanrader om naar buiten te gaan en een kijkje te nemen in de overdag zo overvolle straatjes van de medina. ’s Ochtends vroeg is er een hele andere sfeer.

Na een lekker ontbijtje op het dakterras van onze Riad gaan we op pad langs een aantal ‘highlights’ van Marrakech.

Zo loopt u langs de grote Koutoubia moskee, de Saadische graven, de ruïnes van het Palais el Badi, het nog steeds prachtig gedecoreerde Palais el Bahia met fraaie mozaïeken en houtsnijwerk …
Tussendoor komen we ook op allerlei minder bekende plekken om meer van de lokale gebruiken en gewoonten te ontdekken. Laat u verrassen. Het zal u zeker nieuwsgierig maken naar meer .…

Dag 3

Herboristen en tuinen – Jardin Majorelle

Natuurlijk gaan we in de souks ook op bezoek bij de diverse herboristen – kruiden verkopers met hun prachtig gedecoreerde en kleurrijke winkels. En er zijn een aantal prachtige tuinen die we vandaag deels per fiets gaan bezoeken. Zoals ook de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent. Ook  verkennen we een deel van de moderne wijk Gueliz met ter afsluiting een traditionele vrijdagse couscous lunch bij Amal’s training & women centre.

Dag 4

Vertrek naar Atlas bergen – boeren weekmarkt Asni

Vandaag gaan we naar bergen. We nemen een prachtige route via het meer Lalla Takerkoust, het Kik plateau en het bijzondere pelgrimsdorpje Moulay Brahim. Ook bezoeken we boeren weekmarkt die elke zaterdag in Asni wordt gehouden. In de middag installeren we ons in een fraai gelegen Berber guesthouse – waar de gastvrijheid begint met een glaasje muntthee. ’s Avonds laten we ons heerlijk verwennen met een maaltijd met natuurlijke ingrediënten. En als het donker is gaan we samen naar de sterren kijken.

Dag 5

Atlasgebergte – Berberhuis met uitzicht

Vandaag gaan we nog verder omhoog de bergen in. Hier gaan we slapen in een wat eenvoudiger maar even fraai gelegen Berberhuis. Ook gaan we gezellig samen in de keuken aan de slag met lokale Berber vrouwen om msmemen – die overheerlijke pannenkoekjes – te leren maken. Voor de thee moeten we misschien wel zelf de munt nog gaan plukken. Natuurlijk maken we een mooie wandeling langs de kleine Berberdorpjes te midden van de prachtige en kleurrijke natuur. En gaan we op zoek naar kruiden. We hebben alle tijd voor een rustige wandeling. Zo genieten we optimaal van de natuur, de rust en de kalmte in de bergen.

Dag 6

Afscheid van de bergen – terug naar Marrakech

Vandaag gaan we langzaam de bergen verlaten. Dat doen we met een mooie omweg via de Ourika vallei waar we nog een bijzondere kruidentuin gaan bezoeken. Hier laten we ons lekker verwennen met ook een bijzonder voetenbad met … kruiden. Ook gaan we nog een keer zelf aan de slag om brood met kruiden in een traditionele oven te leren bakken. Aan het einde van een heerlijke dag rijden we terug naar Marrakech.

Dag 7

Kookworkshop in Marrakech

In de ochtend doen we rustig aan om van ons ontbijt op het dakterras te genieten. Daarna gaan we samen met onze Marokkaanse kokkin winkelen in de souks om zelf een traditionele Marokkaanse lunch te gaan maken. En als u zelf nog wat kruiden wilt kopen om mee naar huis te nemen is dit het moment. Na de lunch gaan we weer in de relax stand en om 16u30 gaan we gezamenlijk (mannen en vrouwen apart) naar een traditionele hammam voor een badhuis bezoek met massage.

’s Avonds diner naar eigen keuze.

Dag 8

Vertrek uit Marrakech

Afhankelijk van de vertrektijd van uw vlucht is er vandaag sprake van een laatste vroeg ontbijt en dan is het alweer tijd voor vertrek. Na een bijzondere week met heel veel verschillende indrukken.
Of heeft u nog wat tijd voor een laatste bezoek aan het plein, het kopen van de laatste souvenirs of gewoon lekker luieren op een terras. Voor uw transfer naar het vliegveld wordt gezorgd.

 • Toeslag voor een éénpersoonskamer € 125.
 • Het exacte programma van dag tot dag wordt flexibel ingevuld en afgestemd op de wensen van de groep. De volgorde in het programma kan afwijken van het hier beschreven programma van dag tot dag.
 • U boekt zelf uw vlucht. Directe vluchten naar Marrakech o.a. met Transavia (vanaf Amsterdam of Eindhoven) en Ryanair (vanaf Charleroi, Eindhoven of Düsseldorf-Weeze).
  Zie ook pagina vlucht boeken
 • Vliegt u liever op een andere dag?
  Verlenging in Marrakech kan ook heel eenvoudig voor of na uw reis.
  Tweepersoons-kamer € 75 per nacht; éénpersoonskamer € 55 per nacht
  (inclusief ontbijt en toeristenbelasting).

In de prijs inbegrepen:

 • 2x vliegveld transfer
 • 4x nachten sfeervol Riad hotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt
 • 1x welkom diner in Marrakech
 • 1x lunch in Marrakech (tijdens de fietstocht)
 • 1x fietstocht in Marrakech
 • 4  dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden
  met 3 nachten verblijf in Berberhuis
 • reis(bege)leiding door Mira Roosenburg; ondersteund door onze lokale ‘Berber-equipe’.

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer € 125,-
 • Niet genoemde maaltijden (2x lunch in Marrakech; dag 2 + dag 8)
 • Diner naar eigen keuze Marrakech (3x; dag 2, 3 en 7)
 • Drankjes, souvenirs en fooien

In Marrakech kunt u voor minder dan € 10 gemakkelijk een lunch vinden. Voor een diner betaalt u eventueel wat meer. Wij laten u de leukste plekjes zien. En er is – als u dat liever wil – ook volop keuze in wat duurdere restaurants. Daar kunt u ook terecht als u graag van een glaasje wijn bij het eten geniet…