Toubkal Trek individuele wandelreis – summit only

 • Duur vanaf 3 dagen
 • Prijs vanaf
  € 295 p.p.

Individueel wandelen in Marokko door het Toubkal nationaal park is een adembenemende ervaring. Letterlijk en figuurlijk. Lever een bijzondere prestatie en wandel naar de hoogste top van Marokko: de Jebel Toubkal (4.167m). In de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken. Vertrek ELKE DAG mogelijk. Met deze individuele Marokko bouwsteen wandelt u in minimaal 3 dagen naar de allerhoogste top van Marokko. Om goed te acclimatiseren en om extra te genieten, is een aanloop door de kleurrijke Berbervalleien een aanrader. Heeft u tijd? Maak dan vooral een langere tocht. Natuur, cultuur en avontuur.

Onze Toubkal Trek Individuele Wandelreis door het Toubkal nationaal park is zowel letterlijk als figuurlijk een adembenemende ervaring. U kunt tijdens deze reis een bijzondere prestatie leveren door de hoogste top van Marokko te bereiken: de Jebel Toubkal (4.167m). In de zomer is het een wandelberg, maar in de winter komt er meer bij kijken. Het gaat om een volledig verzorgde reis met dagelijks vertrek.

 • Jebel Toubkal 4.167m./13.671 ft. – “feeling on top of the world”
  hoogste top van Marokko en heel Noord Afrika.
 • Voor iedereen die van een uitdaging houdt; u moet er wel wat voor doen.
 • In de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken.
Toubkal
Goed om te weten

 • Het is de hoogste top van Noord-Afrika en verdient alle respect; neem de voorbereidingen qua kleding serieus – het weer kan altijd omslaan!
 • Deze beklimming is ‘hurry up’ in slechts 3 dagen vanuit Marrakech; u loopt al snel alle Berberdorpjes en het gebied met de laatste bomen en struiken voorbij.
  Extra wandeldagen door de kleurrijke Berbervalleien kunnen wij u van harte aanbevelen. Dat maakt wandelen in Marokko zo bijzonder.
 • Met voldoende doorzettingsvermogen is voor iedereen die graag wandelt deze beklimming van de Toubkal goed te doen, in de zomer. Enige bergwandelervaring, vooral voor het afdalen, komt zeker van pas.
 • Bagage wordt vervoerd op muildieren. Er loopt een lokale gids mee en voor alle maaltijden wordt gezorgd. Ook de lunch-picknicks.
 • Twee keer overnachting in berghut; eigen slaapzak meebrengen (kan eventueel worden gehuurd: € 10 p.p.)
 • In de winter ligt er boven de 3.000m. zeker sneeuw. Dan gaat u ’s morgens vroeg met stijgijzers onder uw schoenen over de bevroren sneeuw. Wintertoeslag voor huur stijgijzers: december t/m april € 30 p.p. (voor 3 dagen). Ook kan het dan zijn – afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw – dat voor het vervoer van de bagage voor het laatste stuk naar de hut dragers nodig zijn. Hoge sneeuw te lastig voor de muildieren.
toubkal top en het baken

Dag 1Dag 1

Transfer naar de bergen (ca. 1u30). U wordt afgehaald in de buurt van uw hotel of op het plein Jemaa el Fna. Dan gaat u over een steeds meer kronkelende bergweg naar het Berberdorpje Imlil (1.740m.). Daar staan de muildieren al te wachten voor de bagage. De eerste dag gaat het alleen maar omhoog. Het pad is niet moeilijk. Wel zult u de hoogte gaan voelen. Lunch onderweg bij het pelgrimsoord Sidi Chamharouch.

Wandelen ca. 5 uur.
Overnachting: berghut (3.200m. / 10.499 ft.)

Dag 2Dag 2

Vandaag is dé dag en gaat u van de Refuge du Toubkal (3200m.) helemaal naar de top (4.167m. / 13.671 ft). U start al heel erg vroeg in de ochtend, als het nog donker is. Hoofdlampje meebrengen. Zo heeft de meeste kans op mooi uitzicht. In het begin is het pad erg steil en op sommige plekken een beetje klauteren. Daarna wordt het wat minder steil, maar dan begint u ook de hoogte te voelen. Wees niet verbaasd als u last hebt van een kleine inzinking als u bijna bij het zadel bent – op bijna 4.000 meter hoogte. Sommigen hebben hier wat last van hoofdpijn of misselijkheid. Een paracetamol kan helpen; neem die dus mee in uw dagrugzak. Belangrijkste advies: loop rustig en langzaam. Dat is de beste manier om aan de hoogte te wennen en zo houdt u het het langste vol. Want op de top wacht de beloning: een fantastisch uitzicht over alle andere toppen heen. Bij heel helder weer kunt u zelfs de Sahara woestijn ver weg zien liggen.
Omhoog lopen duurt ongeveer 4,5 tot  5 uur. Naar beneden ca. 2,5 uur. Of langer als u nog niet zo’n ervaren afdaler bent. Vooral het laatste stuk is nog best lastig. Blijf geconcentreerd en kijk goed waar u uw voeten neerzet. Beneden wacht de geurende muntthee en een welverdiende (late) lunch.

Wandelen ca. 7 uur.
Overnachting: Toubkal berghut ‘ (3200m./ 10.499 ft.)

Voor geoefende afdalers is het ook mogelijk om na de lunch nog verder af te dalen naar Berberdorp Aremd (1900m). Dan maakt u op dag 3 nog een mooie uitloop wandeling langs Berberdorpjes met nog een mooie pas ‘met uitzicht’.

Dag 3Dag 3

Afdaling naar Imlil (1740m.) – transfer terug naar Marrakech. Als u nog voldoende energie over hebt, kunt  ’s morgens eerst nog een extra klim maken naar de hoge pas Tizi Ouanoums (3.685m.) voor een mooi uitzicht op het steeds kleiner wordende bergmeer “Lac d’Ifni”, ver beneden. Extra: omhoog ongeveer 2,5 uur en terug afdalen tot de berghut ca. 1 uur. Zonder deze extra klim is het een ontspannen wandeling naar beneden. Nog nagenietend van uw prestatie van gisteren waarbij u op de hoogste top van Noord-Afrika stond. In Imlil wacht het transport om u terug te brengen naar Marrakech.

Wandelen ca. 5 uur.
Transfer naar Marrakech: 1u15min.

Als u ook via ons een hotel hebt geregeld , dan brengen wij u naar een leuk, klein Riad hotel in het oude stadsgedeelte vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. Daar zal het wel even wennen zijn aan alle drukte; met alle straatartiesten, muzikanten en eetstalletjes. Marrakech (450m. / 1467 ft.)

 • Vertrek vanuit Marrakech is om 08.30u.
 • Vanaf 4 personen korting € 50 p/p
 • Half november t/m half april wintertoeslag: € 30 p.p.
 • Na boeking ontvangt u een paklijst en onze tips voor Marrakech, inclusief een beschrijving van een leuke wandeling door de stad langs alle highlights.
 • Wij kunnen ook een leuk Riad hotel in Marrakech reserveren: tweepersoonskamer € 75 per nacht, eenpersoonskamer € 55 (inclusief ontbijt en toeristenbelasting)
 • Of een package met 2x airport transfer en 2x hotelovernachting in Marrakech (1 nacht voor de trek en 1 nacht na de trek) voor € 90,- p.p.
 • Meer dagen in de bergen blijven kan ook € 50,- p.p. per dag (incl. gids, maaltijden en de overnachting); er liggen nog voldoende andere 4.000 toppen die er om vragen om beklommen te beworden; o.a. Ras-n-Ouanakrim  (4.083m.), Timesguida (4.089m.) en de Akioud (4.030m.).
 • Week-package met 6 dagen trektocht, 2 nachten Marrakech en (vliegveld) transfers – als individuele reis vertrek ELKE DAG: 4 pers. € 485 p.p, 2 pers. € 535 p.p. Vlucht zelf boeken: zie vlucht boeken en vroegboekkorting.

zie ook: google reviews

De Toubkal beklommen begin April met Maroc Travel. Goed georganiseerd; het klopte allemaal, van het ophalen in Marrakesh tot het weer behouden afleveren. Behulpzame begeleiders, een goede lokale gids Omar, die er plezier in had en iedereen onderweg kende. De Toubkal is voor bergwandelaars met een goed conditie prima te doen. Ik raad voor het verblijf de Netlerhut aan. Ziet er misschien niet zo chique uit maar het is er goed toeven en warm!

We hebben een hele goede tijd gehad tijdens de trekking. Het was allemaal goed verzorgd.

De gids, Omar, vonden wij fantastisch: hij gaf veel info over het gebied, de cultuur; hij sprak goed Engels; voelde zich verantwoordelijk voor ons; hij nam ook gepaste afstand (was niet opdringerig of zoiets); hij wilde graag Nederlandse woordjes leren; hij had humor. Onze complimenten!

Je kan deze reis ook helemaal privé met het eigen gezin maken. Zie hieronder het prachtige fotoboek van de familie De Bakker van Juni 2018.

Link naar TOUBKAL fotoboek

of bekijk deze VIDEO

 • Duur vanaf 3 dagen
 • Prijs vanaf
  € 295 p.p.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

In deze reis
 • Wandelen