• Toubkal

Toubkal Trek groepsreis iedere week

 • Bestemming: ,
 • Reisduur: 8 dagen
 • Prijs: vanaf € 485

Een Marokko wandelreis met hoogtepunten. Lever een bijzondere prestatie en wandel naar de hoogste top van Marokko: de Jebel Toubkal is meer dan 4.000 meter hoog. In de zomer is het een zogenaamde wandelberg; voor iedereen die van wandelen houdt. In de winter komt er technische en met sneeuw wel wat meer bij kijken. Ga mee met deze bijzondere Marokko Toubkal wandelreis met een kleine groep en iedere week gegarandeerd vertrek. Prachtige aanloop door kleurrijke Berber valleien. Natuur en cultuur. En zo wen je ook aan de hoogte. Dit is de rustige variant met 4 tot 6 wandeluren per dag. Volledig verzorgd met lokale gids en bagagevervoer. De overnachtingen in Marrakech voor en na in een leuk Riad hotel inclusief ontbijt. Verlengen in Marrakech kan ook. Aansluiten voor minder wandeldagen is ook een optie: kijk bij bijzonderheden. Ga je juist liever met zijn tweeën of je eigen groep(je)? Kijk dan bij Marokko Toubkal Trek Individuele Wandelreis en kies zelf het aantal wandeldagen.

Marokko Toubkal wandelreis van 8 dagen met 6 dagen trektocht. Ga mee met een kleine (soms internationale) groep en beklim de berg der bergen. Gegarandeerd vertrek elke week. Zaterdag (of eerder) aankomst in Marrakech; de vlucht boek je zelf. De 6 daagse trektocht is van zondag  t/m vrijdag en geheel verzorgd vanaf Marrakech. Je kan ook aansluiten voor minder wandeldagen – kijk bij bijzonderheden.
Deze reis kan ook privé (individueel) – dat wil zeggen met je eigen ‘groepje’ van twee of meer. Dan is de vertrekdag naar eigen keuze.  Vanaf 4 personen geldt dezelfde prijs. Bij 2 of 3 personen: € 535 p/p. Verlenging in Marrakech in een leuk Riad hotel in de oude medina: € 75 voor een 2-persoonskamer per nacht (€ 55 per nacht voor een éénpersoonskamer).

 • Jebel Toubkal 4.167m./13.671 ft.
 • In de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken.
 • Het is de hoogste top van Noord Afrika en verdient alle respect.
 • Voor iedereen die van een uitdaging houdt; je moet er wel wat voor doen.
 • Deze 6 daagse trektocht heeft een prachtige aanloop door kleurrijke en afgelegen Berber valleien. Zo wen je ook goed aan de hoogte.
 • De wandeling naar de top is een uitdaging, de beloning is uitzonderlijk: dit voelt als “on top of the world“.
Toubkal
Goed om te weten

 • Als je wandelen leuk vindt is deze tocht echt iets voor jou.
  De trektocht is zeer gevarieerd en het programma is goed opgebouwd. Ook voor de acclimatisatie aan de hoogte. Je gaat wel naar een top van meer dan 4.000m. hoog!
 • Met wat doorzettingsvermogen is deze tocht voor iedereen die graag wandelt goed te doen. Langzaam aan is het advies: stap voor stap; dan wen je ook makkelijker aan de hoogte. Enige bergwandelervaring, vooral voor het afdalen; helpt zeker. Neem desgewenst wandelstokken mee. Dat geeft vaak wat meer zekerheid bij elke stap.
 • Heb altijd respect voor de bergen en onderschat de omstandigheden niet. Ook al is de lucht ’s morgens strak blauw; het weer kan altijd omslaan. Een regenbroek mee in je dag-rugzak is echt nodig en een (slecht drogende) spijkerbroek is niet praktisch.
 • Onderweg slaap je in eenvoudige Berberhuizen en in een berghut.
  Je neemt je eigen slaapzak mee (kan eventueel worden gehuurd: € 10)
 • Bagagevervoer op muildieren. Een lokale gids loopt met je mee.
  Een kok zorgt voor alle maaltijden; inclusief lekkere picknicks onderweg.
 • In de winter ligt er boven de 3.000m. zeker sneeuw.
  Periode grof weg tussen half november en eind april – al is dat tegenwoordig steeds lastiger te voorspellen. Voor de Toubkal klim ga je dan ’s morgens vroeg met stijgijzers onder je schoenen over de bevroren sneeuw.
 • Extra kosten in de winter als er veel sneeuw ligt € 50 p/p
  Voor gebruik stijgijzers en zo nodig ook voor dragers als de muildieren vanwege de sneeuw – niet tot aan de refuge kunnen komen. Als er veel sneeuw ligt is de sneeuwgrens vaak net boven Sidi Chamharouch op ca. 2300m. De meeste dorpen liggen onder die grens.
 • In de winter kan het overdag in de zon heerlijk opwarmen; als de zon achter de bergen gaat wordt het snel koud.
 • Wil de de tocht op kaart bekijken: elevation map
  zoek op bijvoorbeeld Morocco Imlil, Morocco Aroumd of Morocco Asni
  LET OP: je kan ook zoeken op Toubkal – de plaatsaanduiding is dan niet de summit zoals je ziet
toubkal top en het baken

Day 1

Transfer naar de bergen (ca. 1h30). Start trektocht in het kleine bergdorpje Tacheddirt (2400m.); in de winter wordt hier in de couloirs van de hoge toppen ge-toer-skied. In de zomer tref je hoog in de bergen de herders met hun kuddes geiten en schapen. De muildier-mannen staan al te wachten om de bagage op te laden. En daar gaan we dan. Met onze kleine karavaan dalen we langzaam af in de kleurrijke Imenane vallei langs afgelegen Berberdorpjes omgeven door ruige bergen. We lopen de vallei helemaal uit tot aan het gemoedelijke dorpje Imsker (op de Toubkal kaart Orientazion geschreven als Imska). Vanaf daar steken we nog de klein pas Tizi n Bour over en gaan slapen in ons Berberguesthouse van vanavond in Imi Ouhrlad.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: Berberguesthouse Imi Ouhrlad Alt. 1400m.

Day 2

De tocht vandaag voert van Imi Oughlad (1400m.) naar Tizi Oussem (1850m.) over een hoge pas. We gaan direct al omhoog en lopen de bewoonde wereld uit. Een slingerend pad brengt ons tot boven de laatste lemen huizen. Dan lopen we tussen het steeds spaarzamer struikgewas langzaam en geleidelijk omhoog naar de pas Tizi-n-Tacht (2.000m). Daar genieten we van het uitzicht over de kleurrijke vallei van Ouïssaden (spreek uit als Azaden). De mineralen in de grond geven de bergruggen verschillende tinten met groen (koper) en rood (ijzer) in de grond én de lemen huizen. Vanaf de pas dalen we een stukje af en lopen nog lang hoog boven de rivier om aan te komen in het afgelegen Berberdorpje Tizi Oussem (1850m.).

Wandelen 5 – 6 uur 
Overnachting: Berberguesthouse. Tizi Oussem Alt. 1850m.

Day 3

Vanaf Tizi Oussem (1850m) lopen we vandaag naar Imlil (1740m.) Over de pas Tizi Mezzik (2390m). Optioneel: in de ochtend een extra wandeling naar de watervallen “Cascades Irhoulidine”. In de namiddag kunnen de kleine, nog authentieke Berberdorpjes rondom Imlil worden verkend (Targa Imoula, Tagadirt, Achein, Imlil). Het is zelfs mogelijk om een bezoek te brengen aan de dorps-hammam (verschillende openingstijden voor mannen en vrouwen). Overnachting in een Berberguesthouse in één van de kleine dorpjes rondom Imlil.

Wandelen 4 – 5 uur 
Overnachting: Berberguesthouse Imlil / Mezzik / Aremd – Alt. 1740 m. 

Day 4

Vandaag gaat het alleen maar omhoog; van Imlil (1740m) naar de refuge du Toubkal (3200m). Het pad is duidelijk en niet moeilijk. Op ongeveer een derde van de tocht passeren we langs een bijzonder pelgrimsoord Sidi Chamharouch. Na de lange wandeling waarbij we ook de hoogte steeds meer kunnen voelen komen we dan eindelijk aan bij de berghut ‘refuge du Toubkal’. Gelukkig staat de thee al voor ons klaar.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’- Alt. 3200 m.

Day 5

Vandaag is dé dag. We gaan omhoog vanaf de Toubkal hut (3200m) naar de top van de Jebel Toubkal (4.167m).  We starten zo vroeg mogelijk (< 06u00) ; dat geeft de meeste kans op fraaie vergezichten. In het begin is het pad erg steil. Daarna wordt het pad wat makkelijker maar de lucht steeds ijler. Adembenemend. Soms ook aanleiding voor wat misselijkheid of hoofdpijn. Neem wat paracetamol mee in je dag-rugzak. En het meest belangrijke advies: doe het rustig aan. Langzaam lopen is de beste manier om te acclimatiseren. Omhoog naar de top is het ongeveer 4 uur lopen. Afdalen terug naar de hut ongeveer 2,5 uur. Tijden kunnen erg wisselen afhankelijk van het tempo van de groep. Vooral voor het afdalen kan de benodigde tijd heel verschillend zijn.

Wandelen ca. 6 uur
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’ – Alt. 3200m.

Voor wandelaars die makkelijk afdalen is het ook mogelijk om dezelfde dag nog verder af te dalen naar Aremd (1.900m). Totaal lopen is dan 8 tot 10 uur!

Day 6

De laatste dag al weer van een prachtige tocht met de afdaling naar Imlil (1.740m) en aansluitend een transfer naar Marrakech. Wie dat wil kan ’s morgens eerst omhoog naar de hoge pas Tizi Ouanoums (3.685m) voor uitzicht op het steeds kleiner wordende bergmeer “Lac d’Ifni”, heel ver in de diepte. Extra wandeluren: ca. 2,5 uur omhoog en 1 uur dalen. Zonder die extra klim is het een ontspannen wandeldagje om na te genieten van de prachtige klim van gisteren met een makkelijke afdaling naar Imlil. Daar staat het vervoer naar Marrakech al voor ons klaar. Als je gisteren al verder bent afgedaald, is er vandaag een mooie tocht over de pas Tizi Aguersioual.

Wandelen ca. 5 uur + transfer ca. 1u15
Overnachting: Marrakech – Riad hotel – Alt. 450m.

In Marrakech slapen we weer in een leuk Riad hotel niet ver van hét plein. Daar gaan we ’s avonds natuurlijk weer kijken en (sfeer) proeven.

 • 8 daagse reis inclusief vliegveld transfers en 2 nachten in een leuk Riad hotel.
  Pakket prijs 8 dagen = € 485 p/p. Alleen 6 daagse trektocht + € 385 p/p; start elke maandag vanaf Marrakech.
 • Vertrek voor de groepsreis vanuit Marrakech voor de 6-daagse trekking is op zondagochtend om 08h30. Vrijdag in de namiddag ben je weer terug in Marrakech.
 • Wintertoeslag: 15 november t/m 15 april = € 50 p/p
 • Ook mogelijk om aan te sluiten bij de groepsreis;
  – 5 dagen – elke maandag: € 355 p/p
  – 4 dagen – elke dinsdag: € 325 p/p
  – 3 dagen – elke woensdag: € 295 p/p
 • Je krijgt van ons een paklijst met advies wat mee te nemen tijdens de trektocht in de bergen.
 • Ook krijg je tips voor je bezoek aan Marrakech en een beschrijving van een leuke rondwandeling door de medina en de souks.
 • Op de topdag is het eventueel ook mogelijk verder af te dalen naar Imlil / Aremd. Dat is een stuk lager en daar slaapt het prettiger met ook wat meer comfort. De laatste dag in de bergen maak je dan nog een mooie wandeling over de pas Tizi Aguersioual.
 • Verlenging in Marrakech voor of na de tocht is altijd mogelijk: tweepersoonskamer € 75,- per nacht, éénpersoonskamer € 55,-  Die prijs is inclusief ontbijt en toeristenbelasting.
 • Toubkal wandelen kan ook individueel of met een eigen privé groep (min. 2 personen). Vertrekdag dan naar eigen keuze. Vanaf 4 personen € 485 p/p; bij 2 of 3 personen € 535 p/p

‘We hebben een hele goede tijd gehad tijdens de trekking. Het was allemaal goed verzorgd.

De gids, Omar, vonden wij fantastisch: hij gaf veel info over het gebied, de cultuur; hij sprak goed Engels; voelde zich verantwoordelijk voor ons; hij nam ook gepaste afstand (was niet opdringerig of zoiets); hij wilde graag Nederlandse woordjes leren; hij had humor. Onze complimenten!’

 

‘Hallo,

Graag wil ik jullie bedanken voor de geweldige week in Marokko.
Ik vond het een onvergetelijke reis en ben sinds vanavond weer in Nederland, maar denk enkel nog aan de reis!
Alle medewerkers waren erg vriendelijk en behulpzaam, in het bijzonder onze gids Hoesseen (ik schrijf het vast verkeerd). Hij deed zijn werk erg goed en heeft er voor gezorgd dat iedereen veilig en blij de hele tocht af heeft kunnen leggen. Fantastisch.
Ook was het erg leuk dat Omar ons nog even op kwam zoeken.

Nogmaals bedankt!
Ook namens de rest van de familie,
Roxanne’

6 dagen Toubkal Trek zomer 2018
of de complete 8 daagse reis oktober 2015 met o.a. Helma Matthijssen en Kundalini yoga teacher Tim Schipper van de Kundalini Yoga School.org