Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

 • Duur 12 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1090 p.p.
Uitgelicht:
 • voor klimmers én wandelaars
 • klimmen tussen de palmbomen
Inbegrepen:
 • alle maaltijden, transfers en overnachtingen
 • deskundige begeleiding door Crux Outdoor
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech. Tip: Transavia PLUS tarief en je mag 20 kg mee - daarna kun je nog 10 kg extra bijboeken
 • klimmateriaal; zelf meenemen in overleg met Crux Outdoor

Vanuit het exotische Marrakech ga je rotsklimmen in Zuid Marokko. In de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas vind je uitgesleten rotspartijen. Een paradijs voor klimmers en een prachtige omgeving om te wandelen. De bijzondere Marokko reis “Rotsklimmen in Zuid-Marokko” is op twee prachtige locaties: de Gorge du Todra en de Gorges d’Imiter bij Amellago. Het verblijf is in eenvoudige, sfeervolle Berber guesthouses. Aan het einde is er ook nog een nacht in de woestijn!  Voor klimmers en wandelaars is het verblijf heerlijk kleinschalig en aangenaam vertoeven; ook omdat voor alle maaltijden wordt gezorgd. Met heerlijke picknicks ‘on the klim-spot’ of tijdens de wandeling onderweg. Zelf hoef je alleen te klimmen, te wandelen en te genieten. Van het prachtige landschap en het bijzondere Marokko; natuur en cultuur ontdek het van binnenuit. 

Deskundige begeleiding door Crux Outdoor. Deze reis is ook leuk voor hen die alleen willen wandelen! Een lokale gids zorgt voor de mooiste routes

 • Je hebt al een basis als rotsklimmer en vindt het heerlijk om met mooi weer buiten te klimmen. Je droomt ervan om langere rotsroutes te gaan klimmen op een exotische bestemming, maar je ziet het niet zitten om dat alleen te doen?
 • Dan is dit iets voor jou! Onder begeleiding van een ervaren instructeur zet je de eerste stappen in dit nieuwe en fascinerende terrein.
 • Tussendoor is er natuurlijk tijd en gelegenheid om het land, het landschap en de lokale Berber bevolking beter te leren kennen. We verblijven in kleinschalige Berber guesthouses.
 • De uitgesleten kloven en steile wanden aan de warme en droge zuid-kant van de Hoge Atlas zijn ideaal voor klimmers én wandelaars!
 • Wij nemen je mee naar twee bijzondere en mooie locaties: Gorge du Todra en de Gorges d’Imiter, vlakbij het Berber dorpje Amellago.
Rotsklimmen klimmen en Amellago
Goed om te weten

 • Voor klimmers met een behoorlijke basis die onder deskundige begeleiding zelfstandig willen gaan rotsklimmen.
 • Behaakte routes 4+ t/m 8b+
 • In de Todra veel mooie 5 en 6 routes; ook van meerdere touw-lengtes.
 • Bij Amellago zijn de meeste routes 6 en 7, ook een aantal van 5+
 • Begeleiding door ervaren instructeurs van Crux Outdoor
 • Korting voor niet-klimmers € 100 pp
  Ook voor wandelaars is dit een mooie reis. En … je krijgt een leuke korting!
 oude berberman

Dag 1Dag 1 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Aankomst vliegveld Marrakech

Bij aankomst in Marrakech ben je in ca. 20 min.vanaf het vliegveld in de medina, de oude ommuurde binnenstad. Soms moet je wat lang wachten bij de paspoorten controle. Je Riad hotel is vlakbij het beroemde plein. ’s Avonds gaan we daar natuurlijk een kijkje nemen om te genieten van het bijzondere spektakel met straatartiesten en eetkraampjes.

Dag 2Dag 2 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Transfer over de Hoge Atlas naar de Todra Gorge

Al heel vroeg wordt je misschien even wakker van de muezzin die oproept voor het eerste gebed. Dit is Marokko. Wij ontbijten ook lekker op tijd want vandaag gaan we naar de bergen! Over de vlakte van El Haouz rijden we naar de Hoge Atlas. Een kronkelende bergweg brengt ons over de pas met de mooie Berbernaam Tizi*-n-Tichka** (2.260m.) * Tizi = bergpas, ** Tichka = moeilijk. Voorbij de garnizoensstad Ouarzazate volgen we de route van de duizend kasbah’s; de als fort gebouwde vestingen die hier talrijk zijn. Vaak omgeven door tuinen met dadelpalmen met in hun schaduw kleine akkertjes met irrigatiekanalen voor de kleinschalige teelt van wat gerst, groenten, munt, henna en luzerne. Even voorbij het stadje Tinerhir vormen de bijna verticale wanden van wel 300 meter hoog de spectaculaire kloof Gorge du Todra.

Dag 3 t/m Dag 7Dag 3 t/m Dag 7 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Rotsklimmen of wandelen Gorge du Todra

De behaakte wanden in en rondom de Todra gorge zijn voor rotsklimmers een heus El Dorado. Zelfs midden in de winter kun je hier in je T-shirtje je techniek beproeven met routes van 4+ tot 8b+ Samen met onze kliminstructeur(s) gaan we op zoek naar nieuwe uitdagingen en routes die bij ons passen. In de namiddag genieten we vanaf het terras van ons hotel van de bijzondere en voor ons ongewone omgeving. Maar niet alles is hier anders; kijk “die Murmeltiere ….”. Voor de wandelaars is er elke dag een mooie dagwandeling met een lokale gids. Soms beginnen we hiervoor met een kleine transfer of we laten ons aan het einde ergens ophalen.

vervolgvervolg - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Rotsklimmen Gorge du Todra

Er is hier zoveel keuze; niet alleen in moeilijkheidsgraad en touwlengtes; ook het feit of routes in de schaduw dan wel in de zon kunnen worden geklommen is bepalend voor de keuze die past bij het moment van de dag. En tussendoor worden we haast als ‘sultans’ verzorgd door onze lokale crew die zorgt voor munt thee en lekkere picknicks ‘on the spot’.

Dag 7Dag 7 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Rotsklimmen Todra Gorge

Vandaag is het alweer de laatste dag dat we dit unieke gebied al klimmend verkennen. Dus maak je keuze en ga voor de multi pitch route die je altijd al een keer had willen doen!

Dag 8Dag 8 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Transfer van de Todra kloof naar de Gorges d’Imiter
(ca. 1,5 uur)

Vandaag trekken we verder de bergen in. Via dorpen met mooie namen als Tamtatouchte, Aït Hani en Assoul rijden we dwars door de bergen van de Aït Mobrhad. Aït = zonen van .., volk van ..
Onderweg zien we misschien wel nomaden met hun donkere tenten van kamelenhaar. Of passeren we een lokale ‘souk’ (weekmarkt).
Bij de rotsen van het gehucht Imiter is het landschap indrukwekkend. Even verder arriveren we in het Berberdorpje Amellago bij de sfeervolle en sympathieke gîte ‘Bonjour le calme’. Dit is de komende twee nachten onze uitvalsbasis voor mooie klimroutes.

Dag 9,10, 11Dag 9,10, 11 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Klimmen Gorges D’Imiter

Ook de rotsen rondom Imiter zijn inmiddels geopend en diverse routes zijn van haken voorzien. De topografie is nog wat beperkt. Bijna maagdelijk en nog vrijwel onontdekt als klimgebied.
In het februari/maart nummer 2010 van het franse blad ‘Grimper’, le magazine d’escalade staat een uitgebreid artikel over dit klimgebied. Ook Niek de Jonge heeft een mooi (foto)verslag gemaakt Marokko: klimmen tussen de palmbomen. Klimmen in Marokko is zoveel meer dan alleen maar klimmen … Ontdek Marokko van binnenuit: natuur & cultuur.

vervolgvervolg - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Amellago: klimmen Gorges d’Imiter

Ook al zijn niet alle routes hier even gedetailleerd beschreven; keuze is er volop. Samen maken we ook een plannetje om te zorgen dat we de lokale Berberguesthouse beheerder verder kunnen helpen met het bijwerken van zijn ’topo’. Er zouden echt meer mensen moeten weten hoe fantastisch het hier is. Zelfs als je alleen maar naar de klimmers komt kijken ….

Vanuit ons gastvrije Berberguesthouse waar we goed worden verzorgd door Moha en Ahmed gaan we nog een laatste dag op zoek naar nieuwe uitdagingen. De omgeving en bijzonderheid van de routes is hier zo overweldigend dat we haast niet weten wat te kiezen. Wat is het jammer dat deze prachtige rotsen zoveel verder weg liggen dan onze ‘petites Ardennes’.

Dag 12Dag 12 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Verder naar de Sahara woestijn

Aan alle mooie dingen komt een eind. We nemen afscheid van het mooie Amellago en reizen nog verder naar het zuidwesten naar de zandduinen van Eg Chebbi – de grootse Sahara woestijn. Bij aankomst in de namiddag gaan we op de kameel en rijden naar ons nomaden-bivaque midden tussen de grootse zandduinen. Hier kun je – liefst vanaf het hoogste zandduin – genieten van een zonsondergang en een zonsopgang.

Dag 13Dag 13 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Terug naar Marrakech – via Aït Benhaddou

Na de bijzondere nacht in de woestijn wacht ons vandaag een lange rit (ca. 9 uur rijden!) terug naar Marrakech.
Onderweg is er nog een optie voor een bezoek aan het bijzondere Kasbah dorp Aït Benhaddou; de historische halteplaats van de oude karavaanroutes van Fès naar Tombouctou. ’s Avonds in Marrakech is het eerst even schrikken; al die drukte rondom dat centrale plein Jemaa el Fna.

Dag 14Dag 14 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Visit Marrakech

Vandaag een heerlijk dagje om op souk te gaan naar souvenirs, een museum te bezoeken een leuke fietstocht door Marrakech of gewoon helemaal lekker niks en je laten verwennen bij een hammam voor een heerlijk scrub- en massage. En ’s avonds te genieten van een laatste avond op het bijzondere plein Jemaa el Fna.
Deelnemers die van woensdag t/m woensdag mee reizen vertrekken om 15h30 naar het vliegveld.

Dag 15Dag 15 - Rotsklimmen Todra & Amellago 12 dagen

Afscheid Marrakech – transfer naar vliegveld

Al heel vroeg op voor een korte transfer naar het vliegveld. Zo neem je op een bijzondere manier afscheid van de magische koningsstad Marrakech en is dit het einde van je bijzondere Marokko reis. Hier ga je vast nog wel eens terug komen.

Bij de prijs inbegrepen:

 • begeleiding door ervaren kliminstructeur(s) van Crux Outdoor;
 • compleet verzorgde rotsklimreis met vervoer, overnachtingen, maaltijden en lokale transfers;
 • in Marrakech 3x overnachting in een leuk hotel in de medina – oude binnenstad – inclusief ontbijt;
 • Korting voor niet-klimmers € 100 pp

Niet bij de prijs inbegrepen:

 • fooien, drankjes, souvenirs
 • optioneel: ook annuleringsverzekering.

 • Duur 12 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1090 p.p.
Uitgelicht:
 • voor klimmers én wandelaars
 • klimmen tussen de palmbomen
Inbegrepen:
 • alle maaltijden, transfers en overnachtingen
 • deskundige begeleiding door Crux Outdoor
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech. Tip: Transavia PLUS tarief en je mag 20 kg mee - daarna kun je nog 10 kg extra bijboeken
 • klimmateriaal; zelf meenemen in overleg met Crux Outdoor

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | Aankomst Marrakech
 • Dag 2 | Bezoek Marrakech
 • Dag 3 | Transfer naar Todra gorge - 's middags klimmen
 • Dag 4 | Klimmen - Todra gorge
 • Dag 5 | Klimmen - Todra gorge
 • Dag 6 | Klimmen - Todra gorge
 • Dag 7 | Klimmen - Todra gorge
 • Dag 8 | Transfer naar Amellago - klimmen Gorge d'Imiter
 • Dag 9 | Klimmen - Gorge d'Imiter
 • Dag 10 | Klimmen - Gorge d'Imiter
 • Dag 11 | Retour naar Marrakech - bezoek Kasbah Aït Benhaddou
 • Dag 12 | Transfer naar vliegveld
In deze reis
 • Klimmen & Toerski