Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 765 p.p.

Klimmen in Zuid-Marokko op twee prachtige locaties: de Gorge du Todra en de Gorges d’Imiter. Start en einde in exotische Marrakech. In de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas vind je uitgesleten rotspartijen. Een paradijs voor klimmers en een prachtige omgeving om te wandelen. Het verblijf is in eenvoudige, sfeervolle Berberguesthouses. Op de klimdagen zijn àlle maaltijden inbegrepen; ook de picknick is verzorgd. Begeleiding en kliminstructie door Crux Outdoor. Voor de wandelliefhebbers is er een lokale gids. Ook mogelijk met verlenging voor- of achteraf in Marrakech.

Even een weekje er helemaal tussenuit: op zaterdag kom je aan in Marrakech en zondagmorgen vroeg vertrekken we naar het zuiden zodat je daar ’s middags al naast de rotsen staat. Voor zelfstandige klimmers met deskundige begeleiding van Jan-Willem Herder van Crux Outdoor . Het verblijf is in Berberguesthouses en voor ALLE maaltijden tijdens het klimmen wordt gezorgd. Met heerlijke picknicks ‘on the spot’.  Zelf hoef je alleen te klimmen en te genieten; van het prachtige landschap en de bijzondere Marokkaanse sfeer. Natuur, cultuur en een beetje avontuur: ontdek Marokko van binnenuit.

 • Je hebt al een goede basis als klimmer en vindt het heerlijk om met mooi weer buiten te klimmen. Je droomt ervan om langere rotsroutes te gaan klimmen op een exotische bestemming, maar je ziet het niet zitten om dat alleen te doen?
 • Dan is dit iets voor jou! Onder begeleiding van een ervaren instructeur zet je de eerste stappen in dit nieuwe en fascinerende terrein.
 • Tussendoor is er natuurlijk tijd en gelegenheid om het land, het landschap en de lokale Berber bevolking beter te leren kennen. We verblijven in kleinschalige Berber guesthouses.
 • De uitgesleten kloven en steile wanden aan de warme en droge zuid-kant van de Hoge Atlas zijn ideaal voor klimmers én wandelaars!
 • Wij nemen je mee naar twee bijzondere en mooie locaties: Gorge du Todra en de Gorges d’Imiter, vlakbij het Berber dorpje Amellago.
Rotsklimmen klimmen en Amellago
Goed om te weten

 • Voor klimmers met een behoorlijke basis die onder deskundige begeleiding zelfstandig willen gaan klimmen.
 • Behaakte routes 4+ t/m 8b+
 • In de Todra veel mooie 5 en 6 routes; ook van meerdere touw-lengtes.
 • Bij Amellago zijn de meeste routes 6 en 7, ook een aantal van 5+
 • Hier ook nog onbehaakte of slecht behaakte routes waardoor je ook je eerste stappen zet in het ’trad’ (tradiotionele) klimmen waarbij je zelf de beveiligings-punten aan de rotswand bevestigt. Veelal ‘nuts en friends’ maar ook het gebruik van een bandslinger bij rotsformaties in een zandlopervorm is mogelijk.
 • Deskundige begeleiding door ervaren instructeurs van Crux Outdoor
 • Je kunt ook in het zuiden aansluiten bij deze reis; korting € 100 pp.
 • Ook voor wandelaars is dit een leuke reis.
  Wij regelen een lokale gids voor een aantal  mooie dagwandelingen.
 oude berberman

Dag 1Dag 1 - Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

Aankomst vliegveld Marrakech

Bij aankomst in Marrakech ben je in ca. 20 min.vanaf het vliegveld in de medina, de oude ommuurde binnenstad. Soms moet je wat lang wachten bij de paspoorten controle. Het hotel is in de oude ommuurde binnenstad vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. ’s Avonds gaan we daar natuurlijk een kijkje nemen om te genieten van het bijzondere spektakel met diverse straatartiesten en de vele eetkraampjes.

Dag 2Dag 2 - Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

Transfer over de Hoge Atlas naar de Todra Gorge

Al heel vroeg wordt je misschien even wakker van de muezzin die oproept voor het eerste gebed. Dit is Marokko. Wij ontbijten ook lekker op tijd want vandaag gaan we naar de bergen! Over de vlakte van El Haouz rijden we naar de Hoge Atlas. Een kronkelende bergweg brengt ons over de pas met de mooie Berbernaam Tizi*-n-Tichka** (2.260m.) * Tizi = bergpas, ** Tichka = moeilijk. Voorbij de garnizoensstad Ouarzazate volgen we de route van de duizend kasbah’s; de als fort gebouwde vestingen die hier talrijk zijn. Vaak omgeven door tuinen met dadelpalmen met in hun schaduw kleine akkertjes met irrigatiekanalen voor de kleinschalige teelt van wat gerst, groenten, munt, henna en luzerne. Even voorbij het stadje Tinerhir vormen de bijna verticale wanden van wel 300 meter hoog de spectaculaire kloof Gorge du Todra. “s Middags sta je hier al naast de rots!

Dag 3 en 4Dag 3 en 4 - Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

Rotsklimmen of wandelen Gorge du Todra

De behaakte wanden in en rondom de Todra gorge zijn voor rotsklimmers een heus El Dorado. Zelfs midden in de winter kun je hier in je T-shirtje je techniek beproeven met routes van 4+ tot 8b+. En er is hier volop keuze; niet alleen in moeilijkheidsgraad en touwlengtes; ook het feit of routes in de schaduw dan wel in de zon kunnen worden geklommen is bepalend voor de keuze die past bij het moment van de dag. Samen met onze kliminstructeur Jan-Willem gaan we op zoek naar nieuwe uitdagingen en routes die bij ons passen. En tussendoor worden we haast als ‘sultans’ verzorgd door de lokale crew die zorgt voor muntthee en lekkere picknicks ‘on the spot’.
Aan het eind van middag genieten we vanaf het terras van ons Berberguesthouse van de bijzondere en voor ons ongewone omgeving. Maar niet alles is hier anders; kijk “die Murmeltiere ….”.
Voor de wandelaars is er elke dag een mooie dagwandeling met een lokale gids. Soms beginnen we hiervoor met een kleine transfer of we laten ons aan het einde ergens ophalen.

Dag 5Dag 5 - Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

Rotsklimmen Todra Gorge & transfer naar Gorges d’Imiter

Vandaag is het alweer de laatste dag dat we dit unieke gebied al klimmend verkennen. Dus maak je keuze en ga voor de multi pitch route die je altijd al een keer had willen doen!
In de namiddag verplaatsen we ons naar het volgende klimgebied. Ca. 1u30 verder in de bijna verlaten kloof van Imiter. Via dorpen met mooie namen als Tamtatouchte, Aït Hani en Assoul rijden we dwars door de bergen van de Aït Mobrhad. Aït = zonen van .., volk van ..
Onderweg zien we misschien wel nomaden met hun donkere tenten van kamelenhaar. 
Bij de rotsen van het gehucht Imiter is het landschap indrukwekkend. Even verder arriveren we in het Berberdorpje Amellago bij de sfeervolle en sympathieke gîte ‘Bonjour le calme’. Dit is de komende twee nachten onze uitvalsbasis voor mooie klimroutes.

Dag 6Dag 6 - Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

Klimmen Gorges D’Imiter

Ook de rotsen rondom Imiter zijn inmiddels geopend en diverse routes zijn van haken voorzien. De topografie is nog wat beperkt. Het klimgebied is hierdoor nog bijna maagdelijk en vrijwel onontdekt. In het februari/maart nummer 2010 van het franse blad ‘Grimper’, le magazine d’escalade staat een uitgebreid artikel over dit klimgebied. Ook Niek de Jonge heeft een mooi (foto)verslag gemaakt Marokko: klimmen tussen de palmbomen. En vergeet niet: klimmen in Marokko is zoveel meer dan alleen maar klimmen …  De gastvrijheid en de bijzondere sfeer in Berberguesthouse “Bonjour le calme” bij Ahmed en Moha Ousri is haast even indrukwekkend.
Zo ontdek je Marokko van binnenuit: natuur, cultuur en een beetje avontuur.

Dag 7Dag 7 - Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

Afscheid Amellago – retour naar Marrakech

Aan alle mooie dingen komt een eind. Vandaag is het al weer tijd om afscheid te nemen van deze prachtige plek. Een mooie rit over de Hoge Atlas brengt ons terug naar Marrakech. Hier zijn de souks en winkeltjes nog tot laat geopend als je op zoek bent naar een bijzonder souvenir. Je kunt ook ‘gewoon’ ergens een plaatsje zoeken op een mooi dakterras en genieten van het bijzondere spektakel op het centrale plein Jemaa el Fna.

Dag 8Dag 8 - Klimmen Zuid Marokko 8 dagen

Visit Marrakech – transfer naar vliegveld

Afhankelijk van de tijd voor je vlucht naar huis is er vandaag tijd om op zoek te gaan naar souvenirs in de souks, een paleis of museum te bezoeken of een leuke fietstocht door Marrakech te maken. Gewoon helemaal lekker niks of je laten verwennen bij een hammam voor een heerlijk scrub- en massage kan natuurlijk ook. Een nacht verlenging in Marrakech kan ook – kijk bij bijzonderheden.
Deelnemers die vandaag terug vliegen worden 3 uur voor vertrek van hun vlucht naar het vliegveld gebracht. Dit is het einde van je bijzondere Marokko reis en bezoek aan magische Marrakech.
Hier ga je vast nog een keer terug komen.

Bij de prijs inbegrepen:

 • begeleiding door een ervaren kliminstructeur van Crux Outdoor;
 • een praktisch en verzorgd klim avontuur met vervoer naar de rotsen, overnachtingen en ALLE maaltijden tijdens de klimdagen;
 • in Marrakech 2x overnachting in een leuk hotel in de medina – de oude binnenstad – inclusief ontbijt en toeristenbelasting;
 • Korting voor niet-klimmers of hen die pas in het zuiden aansluiten € 100 pp

Niet bij de prijs inbegrepen:

 • alle niet genoemde maaltijden, drankjes, souvenirs en fooien;
 • optioneel: ook annuleringsverzekering.
 • € 7,50 p/p vrijwillige bijdrage voor ons Groene Hoge Atlas Fonds
 • € 2,50 per boeking verplichte bijdrage voor het Calamiteitenfonds.nl
  (alleen voor boekingen uit Nederland)

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 765 p.p.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

In deze reis
 • Klimmen & Toerski