Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

 • Duur 15 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1550 p.p.
Uitgelicht:
 • De vier koningssteden van Marokko in één rondreis; Rabat, Fez, Meknes en Marrakech
 • Met ook Chefchaouen de blauwe parel van Noord-Marokko in deze rondreis
 • Sahara woestijn met een kamelenrit en bivouac overnachting; cultuur, natuur en een beetje avontuur
Inbegrepen:
 • Nederlandstalige of Engelstalige reis(bege)leiding
 • 14x overnachtingen met ontbijt (toeristenbelasting incl.)
 • 5x diner (dag 01 - welkom diner, dag 14 afscheid en dag 09, 10 en 11 in het zuiden)
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Kamelenrit in de Sahara woestijn (niet verplicht)
 • Vliegveld-transfers in Casablanca en Marrakech; ook als je op een andere dag vliegt
Niet inbegrepen:
 • Vliegticket naar Marokko - kijk bij vlucht boeken en Transavia (meerdere bestemmingen)
 • Niet genoemde excursies en entrees
 • Overige maaltijden (9x diner, 15x lunch)
 • Mineraalwater, andere drankjes, persoonlijke uitgaven en souvenirs
 • Toeslag eenpersoonskamer € 210,-
 • FOOIEN - in Marokko zeer gebruikelijk; reserveer hiervoor minimaal € 50,- p/p)

Marokko rondreis langs de koningssteden net even anders

Dit is een meer dan prachtige rondreis Marokko langs alle koningssteden; maar dan net een tikkeltje anders. Naast al het moois van Rabat, Fez, Meknès en Marrakech bezoeken we ook de blauwe parel in het noorden: Chefchaouen. In de woestijn maak je een kamelen-rit en slaap je een nacht in een nomaden-bivaque tussen de zandduinen. Deze Marokko rondreis kent veel variatie en heeft ook voldoende rustmomenten. Onderweg geniet je niet alleen van de bijzondere cultuur maar ook van de prachtige natuur die Marokko te bieden heeft.

Marokko rondreis koningssteden met Nederlandstalige reisleiding

Bij deze rondreis door Marokko is alles al geregeld en er reist bij groepen vanaf 8 personen ook een Nederlandstalige reisleid(st)er met je mee. Daarnaast is er steeds ook een lokale Engelssprekende gids die de reis meer inhoud geeft met zijn verhalen en kennis. Zo hoef je zelf alleen maar te ontspannen en te genieten. En zo zie je vanzelf ook veel meer dan alleen de toeristische buitenkant.

Verlengen van je Marokko rondreis: in Marrakech of Essaouira

De vlucht boek naar Marokko boek je zelf. Transavia vliegt vanaf Amsterdam naar Casablanca en Marrakech. Klik op op de website van Transavia bij meerdere bestemmingen als je combi-ticket wil. Je kan ook heen en terug op Casablanca of naar Marrakech vliegen. Dan reis je het stuk tussen beide steden 1x met de trein. Ook leuk. Vanaf Marrakech naar vliegveld Casablanca is dat ca. 3u40. Kijk op www.oncf.ma voor de exacte treintijden. Het vliegveld-station bij Casablanca heet Aéroport Med V (en dus niet Casablanca).
Deze Marokko rondreis kun je op diverse manieren verlengen. Bijvoorbeeld met extra nachten in Marrakech of nog een bezoek aan Essaouira; het charmante vissersdorpje aan de Atlantische kust. Extra nachten in Essaouira of Marrakech:
€ 75 per nacht voor een tweepersoonskamer;
€ 55 per nacht voor een eenpersoonskamer.
Genoemde kamerprijzen zijn inclusief ontbijt en inclusief toeristenbelasting.
De vliegveld transfers in Casablanca en Marrakech zijn inbegrepen. Ook als je op een andere dag of met andere vlucht arriveert of vertrekt.

Dag 1Dag 1 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Aankomst in Casablanca

Voor Transavia-reizigers: vertrek Amsterdam 09u30u – aankomst Casablanca 13u10. Na de paspoort & douane controle (helaas, dit duurt soms erg lang) – rijden we eerst naar de Corniche – de boulevard aan zee – waar op een terrein van 9 hectare de allergrootste moskee van Marokko staat. De Hassan II moskee. Naast de moskee in Tinmel (Hoge Atlasgebergte) is dit de enige moskee in Marokko die niet-moslims van binnen mogen bezoeken;  open 09.00u -16.00u, entree ca. € 12,- (niet inbegrepen), alleen de buitenkant is al indrukwekkend.
Even verderop aan de Boulevard Sidi Mohamed Ben Abdellah nemen we een kijkje bij Rick’s café uit de klassieker onder de films: “Casablanca” met Humphry Bogart. Na een kort bezoek aan de oude binnenstad van de economische hoofdstad van Marokko nemen we intrek in ons Moroccan style hotel.

Overnachting in een comfortabel 3 sterren hotel

Dag 2Dag 2 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Van Casablanca naar Rabat

Langs de haven en de kust rijden we op ons gemak naar het noorden richting Rabat. Bij Skhirat nemen we de nieuwe snelweg A5 om zo over de spectaculaire nieuwe brug Mohamed VI onze eerste van de vier koningssteden binnen te rijden: Rabat. Hier bezoeken we eerst de graftombe van de eerste koning van Marokko. Sultan Mohamed V die in 1957 – na een jaar onderhandelen toen het land onafhankelijk verklaard door de Fransen – afstand deed van de titel sultan en voortaan door het leven zou gaan als koning van Marokko. Hij overleed in 1961 en werd opgevolgd door zijn zoon Hassan II die inmiddels in 1999 is opgevolgd door zijn zoon Mohamed VI. Waar zijn vader de grootste moskee op zijn naam heeft gekregen, heeft Mohamed VI nu de grootste brug.  Rabat is de laatste van de koningssteden die eigenlijk sultan-steden zouden moeten heten. Dit is de residentie van de koning en de politieke en bestuurlijke hoofdstad van Marokko; het “Den Haag van Marokko”. We verblijven in een sfeervol Riad hotel midden in de ‘medina’; het oude deel van de stad – met kleine steegjes en straatjes waar je alleen te voet kan komen. Hier bezoeken we natuurlijk de Kasbah Oudaya.

Overnachting in een sfeervol Riad hotel in Rabat

Dag 3Dag 3 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Van Rabat naar Chefchaouen

Wij verlaten Rabat via de weg langs de kust en het zusterdorp Salé. Vanaf Kénitra gaan we landinwaarts en komen bij Ouezzane in een verrassend berglandschap terecht. Dit is de meest noordelijke bergketen van Marokko: het Rif gebergte. Als een pareltje verborgen vinden we hier het sfeervolle stadje Chefchaouen. Een zeer karakteristiek plaatsje met huizen in diverse tinten blauw gecombineerd met wit. Het stadje ligt aan de voet van twee puntige bergen; vandaar de naam. Chefchaouen betekent ‘kijk naar de hoorns of de pieken’. Hier verblijven we twee nachten.  

Overnachting in een sfeervol hotel in Chefchaouen

Dag 4Dag 4 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

De blauwe parel van Marokko: Chefchaouen of natuurwandeling

Vandaag hebben we alle tijd om dit leuke stadje in alle rust te verkennen. Natuurlijk bezoeken we ook de gerestaureerde kasba waar de vrijheidsstrijder Abdelkrim heeft vastgezeten. De Nederlandse Sietske de Boer schreef er een boek over. In de kasba is tegenwoordig een leuk museum met o.a. foto’s van verschillende Imazigh (Berber) klederdrachten. Voor wie graag een dagje de natuur in gaat is er de optie om met een lokale gids een mooie wandeling te maken in de bergen rondom Chefchaouen. Neem dan wandelschoenen met een goed profiel mee in je bagage.

Overnachting in een sfeervol hotel in Chefchaouen

Dag 5Dag 5 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Van Chefchaouen naar Fès

Vandaag gaat de tocht dwars door het Rifgebergte naar Ketama, waar we naar het zuiden afbuigen om uit te komen bij de oudste koningsstad Fès. Hier liggen de roots van de allereerste sultans. Fès was in de lange historie van de sultans zelfs meerdere keren de hoofdstad van het grote Moorse rijk dat zich soms tot ver in Andalusië uitstrekte. Vandaar de oudste binnenstad Fes el Bali en de voornamelijk pracht en praal en het koninklijk paleis van de ‘nieuwere’ kasbah (in 1276 gebouwd) van Fes el Jdid. Ook in Fès verblijven we twee nachten en hebben we zo volop de tijd om deze bijzondere koningsstad te ontdekken.

Overnachting in een Riad hotel in Fès

Dag 6Dag 6 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Bezoek Fès

Fès is de aller oudste koningsstad in 789, gesticht door Idriss I, omdat zijn hoofdstad Qualili (Volubilis) te klein was. Zijn zoon Idriss II maakte het werk af door twintig jaar later een tweede stad op de andere oever te bouwen. Het riviertje Oued Sebou snijdt de stad nog steeds in tweeën. Dit is niet overal even zichtbaar, omdat het water grotendeels ondergronds is verdwenen. Voor uw oriëntatie in deze middeleeuwse stad met kronkelende steegjes en straatjes: als het naar beneden gaat, dan loopt u naar de rivier toe. In Fès is het ronddwalen door de steegjes en straatjes van de oude stad op zichzelf al een bezienswaardigheid. Daarnaast zijn er verschillende monumentale gebouwen waarvan u de Medressa – de eeuwenoude koranschool – zeker niet mag missen. Net als de fotogenieke verfbaden van de leerlooierijen.

Overnachting in een Riad hotel in Fès

Dag 7Dag 7 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Via Volubilis en Moulay Idriss naar Meknès

Vandaag reizen we verder. Eerst naar de heuvel van de pottenbakkers met mooi uitzicht over Fès. Vervolgens naar de ruïnes van de oude Romeinse nederzetting Volubilis en het graf van de oprichter van Fès, verbogen in het kleine dorpje Moulay Idriss, bovenop een heuvel. Vanaf daar rijden we naar Meknès – het Versailles van de Marokkaanse koningssteden.

Overnachting in een Riad hotel in Meknès

Dag 8Dag 8 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Ontdekkingstocht Meknès

Meknès is misschien wel het meest verrassend van de Marokkaanse koningssteden. De sfeer in de stad is er veel rustiger dan in Fès of Marrakech. Meknès ligt aan de voet van het Midden-Atlas gebergte dat voor de watervoorziening zorgt van dit belangrijke landbouwgebied dat al sinds de oudheid een graanschuur is; eerst voor de Romeinen en later voor het Moorse rijk en Marokko. Het centrale plein in Meknès is het plein Place El-Hedim. De naam betekent “plein van de afbraak en de wederopbouw” en is symbolisch voor het werk van sultan Moulay Ismail die andere plaatsen, waaronder Volubilis en het Badi Paleis in Marrakech, leeghaalde om zijn eigen nieuwe hoofdstad verder te verfraaien. De grote en mooie stadspoort Bab Mansour is de mooiste van Meknès en misschien wel de mooiste van heel Marokko. Achter het mausoleum van Moulay Ismail ligt de wijk Dar el Kebira – de “wijk van het grote huis” waar Moulay Ismail zijn grootste paleizencomplex bouwde dat uit wel twaalf paviljoens bestond. Daar is als gevolg van een aardbeving in 1755 niets meer van over. Het laatste paleis Dar El Makhzen staat nog wel overeind en is nu ook nog in gebruik door de koning. Hier tegenover vindt u het Dar el-Ma (Waterhuis) en de Heri es Souani (Graanopslag). Een deel van het plafond is verwoest door de aardbeving uit 1755 – een deel is inmiddels weer gerestaureerd. Tussen de dikke muren, met een ingenieus onderaards watersysteem, lag ooit de graanvoorraad voor niet alleen de duizenden manschappen van het leger van de sultan, maar ook voor de duizenden paarden die daar bij hoorden.

Overnachting in een Riad hotel in Meknès

Dag 9Dag 9 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Van Meknès door de Midden Atlas naar Midelt

Voor vandaag staat er een prachtige rit op het programma; dwars door het Midden Atlasgebergte met zijn altijd groene cederbossen. We nemen de tijd voor deze prachtige rit en voorbij Azrou kiezen we voor de secundaire weg die ons via het dorp Aïn Leuh naar nog kleinere dorpjes brengt. Tot we uiteindelijk aankomen bij de bronnen van de rivier Oum Er-Rbia. Hier gaan we de benen strekken om deze bron verstopt in de heuvels te bezoeken. Daarna blijft het landschap sfeervol en groen totdat we bij Zeida de verlaten hoogvlaktes van het oosten bereiken. In de buurt van het aan een riviertje gelegen stadje Midelt gaan we in een sfeervol hotel overnachten.

Overnachting in een sfeervol hotel in Midelt

Dag 10Dag 10 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Midelt – zandduinen van Merzouga

Vandaag gaan we nog verder naar het zuiden. Door de prachtige Gorges du Ziz komen we via Er Rachidia uiteindelijk uit bij Erfoud. Nog voorbij Erfoud stoppen we aan de voet van de zandduinen van Erg Chebbi. Dit is de woestijn! Hier gaan we op de kamelen (het zijn dromedarissen met maar één bult) voor onze overnachting tussen de grote zandduinen in een bedoeïenen-kamp. Sommige zandduinen zijn hier wel 200 meter hoog. Dat vraagt om een fikse klim in het mulle zand om van een bijzondere zonsondergang te genieten. En vergeet ook ’s nachts niet om even naar de sterren te kijken!

Diner en overnachting in kamp met bedoeïenen-tenten
Tweepersoons ‘privacy’ door afscherming van de kamers met kleden (bedden met lakens/dekens, handdoek zijn aanwezig).

Dag 11Dag 11 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Merzouga naar de vallei van de 1000 Kasbah’s

Na een zonsopgang – bij voorkeur vanaf een hoge zandduin – genieten we van een rustig ontbijt. Daarna gaan we per kameel over de zandduinen naar de herberg waar ons vervoer alweer klaar staat. Voor wie dat wil is er gelegenheid om te douchen. En als de gorpe dat wil maken we nog een stop bij een werkplaats / atelier van de ‘fossielen-steenhouwers’. Daarna gaan we op weg naar de vallei van de 1000 Kasbah’s in de zuidelijke uitlopers van het Hoge Atlasgebergte. Hier vinden we niet alleen de vele Kasbah’s als een lemen fort tussen een kleine oase van groen en palmbomen maar ook indrukwekkende natuur met indrukwekkende kloven uitgesleten door de Todra en de Dadès rivier. We gaan overnachten in een Kasbah style hotel. rivierbedding.

Diner en overnachting in een Kasbah stijl hotel – Vallei van de 1000 Kasbah’s

Dag 12Dag 12 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Vallei van de 1000 Kasbah’s  – Marrakech

Vandaag een lange en indrukwekkende rit om terug in Marrakech te komen. Eerst nemen we bij Ouarzazate de tijd voor een bezoek aan het meest bijzondere kasbah dorp Aït Benhaddou. Hier passeerden in vroegere tijden de karavanen van Fès naar Tombouctou. Daarna rijden we  dwars door het Hoge Atlas gebergte over de hoge pas Tizi n’Tichka naar Marrakech.

Overnachting in een Riad hotel in Marrakech.

Dag 13Dag 13 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Ontdekkingstocht Marrakech

Na een heerlijk ontbijtje op het dakterras van ons Riad hotel gaan we op stap om Marrakech te ontdekken. Eerst langs de historische monumenten uit de rijke geschiedenis van de rode koningsstad Marrakech. Zo krijgen we inzicht in het verleden en het heden van deze bruisende stad. We lunchen vlakbij het centrale plein Jemaa el Fna om in de middag vooral de oude ambachten en (kunst)nijverheid in de smalle straatjes van de souks van Marrakech te gaan ontdekken. Waarbij we ook verhalen horen over het gewone leven in Marrakech; vol met geloof en bijgeloof. Het leven van alle dag doordrenkt met de geur van thee van munt en andere verse kruiden. Net als de kruiden en andere bijzondere attributen van de natuurgeneeswijzers die in Marrakech zo talrijk zijn. Zo zien we meer van Marrakech dan alleen de toeristische buitenkant. Samen met de gids ontdekken we stukjes van Marrakech ook achter de schermen.

Overnachting in een Riad hotel in Marrakech

Dag 14Dag 14 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Bezoek Marrakech Jardin Majorelle of dagexcursie Berberdorpjes

Na het ontbijt staat een bezoek aan de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent op het programma. Een oase van tropische planten. Daar is het gerust een hele middag goed toeven. Voor wie dat wil is er ook de mogelijkheid van een dagexcursie naar de Berberdorpjes.  Als je liever (nog meer) oude paleizen en musea bezoekt of de tijd wil nemen om souvenirs te gaan kopen in de souks; dat kan en mag natuurlijk ook. ’s Avonds in ons eigen Riad hotel genieten we gezellig van het gezamenlijke afscheidsdiner. Na het diner lopen we nog een laatste rondje over het centrale plein van de oude stad: het plein Jemaa El Fna met al zijn geuren, geluiden en elke avond weer een spektakel met straatartiesten, muzikanten, verhalenvertellers en zijn vele eetstalletjes. 

Overnachting in een Riad hotel in Marrakech

Dag 15Dag 15 - Rondreis koningssteden Marokko met Chefchaouen en woestijn

Marrakech – transfer naar het vliegveld

Afhankelijk van de tijd waarop u terugvliegt is er vandaag nog gelegenheid voor een laatste bezoek aan deze magische stad. Voor uw persoonlijke transfer naar het vliegveld wordt gezorgd. Wij zorgen dat u daar 2 uur voor vertrek van uw vlucht weer aanwezig bent.
Het is ook mogelijk om deze reis te verlengen met meer nachten in Marrakech of bijvoorbeeld nog een bezoek aan Essaouira – het charmante vissersplaatsje aan de Atlantische Kust. Kijk bij bijzonderheden.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Transfers van- en naar het vliegveld;
 • Compleet verzorgde rondreis met eigen chauffeur/gids en Nederlandstalige begeleiding door de in Amsterdam opgegroeide Marokkaanse reisleidster Mina;
 • 14x comfortabele overnachting in comfortabel hotel of Riad inclusief ontbijt en toeristenbelasting;
 • Kamelentocht in de woestijn met overnachting in bedoeïenenkamp;
 • 5x diner (dag 01 welkomst-diner, dag 09 op weg naar het zuiden in Midelt, dag 10 in de woestijn, dag 11 op weg naar Marrakech in Agdz – Tamnougalte en dag 14 het afscheidsdiner in Marakech)

Niet bij de prijs inbegrepen:

 • Intercontinentale vlucht naar Casablanca en terug vanaf Marrakech (kijk bij vlucht boeken);
 • Alle niet genoemde diners, lunches, drankjes, souvenirs en fooien;
 • (Verplichte) reis- en, eventueel ook, annuleringsverzekering.

 • Duur 15 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1550 p.p.
Uitgelicht:
 • De vier koningssteden van Marokko in één rondreis; Rabat, Fez, Meknes en Marrakech
 • Met ook Chefchaouen de blauwe parel van Noord-Marokko in deze rondreis
 • Sahara woestijn met een kamelenrit en bivouac overnachting; cultuur, natuur en een beetje avontuur
Inbegrepen:
 • Nederlandstalige of Engelstalige reis(bege)leiding
 • 14x overnachtingen met ontbijt (toeristenbelasting incl.)
 • 5x diner (dag 01 - welkom diner, dag 14 afscheid en dag 09, 10 en 11 in het zuiden)
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Kamelenrit in de Sahara woestijn (niet verplicht)
 • Vliegveld-transfers in Casablanca en Marrakech; ook als je op een andere dag vliegt
Niet inbegrepen:
 • Vliegticket naar Marokko - kijk bij vlucht boeken en Transavia (meerdere bestemmingen)
 • Niet genoemde excursies en entrees
 • Overige maaltijden (9x diner, 15x lunch)
 • Mineraalwater, andere drankjes, persoonlijke uitgaven en souvenirs
 • Toeslag eenpersoonskamer € 210,-
 • FOOIEN - in Marokko zeer gebruikelijk; reserveer hiervoor minimaal € 50,- p/p)

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | Marokko rondreis - Aankomst Casablanca
 • Dag 2 | Marokko rondreis - Casablanca naar Rabat - koningsstad nr. 04
 • Dag 3 | Marokko rondreis - Rabat naar Chefchaouen
 • Dag 4 | De blauwe parel van Marokko Chefchaouen - natuurwandeling
 • Dag 5 | Marokko rondreis - Chefchaouen naar Fès
 • Dag 6 | Marokko Fès - koningsstad nr. 01 - de oudste
 • Dag 7 | Marokko rondreis: Fès naar Meknès - Volubilis en Moulay Idriss
 • Dag 8 | Marokko Meknès - koningsstad nr. 03
 • Dag 9 | Marokko rondreis - Meknès naar Midelt door Midden Atlas
 • Dag 10 | Marokko rondreis - Midelt naar Merzouga - zandduinen Sahara
 • Dag 11 | Marokko rondreis - Merzouga naar vallei 1000 Kasbah's
 • Dag 12 | Marokko rondreis - 1000 Kasbah vallei naar Marrakech
 • Dag 13 | Marokko - Marrakech - koningsstad nr. 02
 • Dag 14 | Marokko - Marrakech - dagexcursie Berberdorpjes
 • Dag 15 | Marokko - Marrakech - transfer naar vliegveld
In deze reis
 • Cultuur
 • Koningssteden
 • Marrakech
 • Rondreis