Marrakech achter de schermen + Atlasgebergte

Ontdek de geheimen van koningsstad Marrakech en ga mee met deze wel heel bijzondere Marokko reis met veel diepgang; historie, markten en oude ambachten. Plezierige begeleiding door Marrakech deskundige en arabist Mariëtte van Beek voor veel kijkjes achter de schermen en leuke verhalen. De reis kan worden verlengd tot 15 dagen met aansluitend een cultuur-/ natuurreis Zuid-Marokko tot aan de Sahara. Zelf verlengen met een 3-daags bezoek aan Essaouira aan de Atlantische Kust kan ook. Vertrek in 2020 alleen op zaterdag 07 maart (aansluiten op zondag en zelfs nog op maandag of dinsdag) kan ook. Beperkt aantal plaatsen (max. 12 ! deelnemers) Op aanvraag kan deze reis ook worden gereserveerd voor uw eigen privé groep. In het najaar van 2020 vertrekt deze reis op zaterdag 07 november. Vroegboekkorting t/m 30/11/2019 is € 50 p/p.

Een bijzondere Marokko reis met Marrakech specialiste bij uitstek: Mariëtte van Beek. Zij is reizend journaliste en schrijfster van o.a. de Dominicus gids van Marrakech. Deze reis is slechts enkele keren per jaar. Kijk ook bij de Maroc Travel reiskalender.  Aansluiten van zondag t/m zondag kan ook bij deze prachtige Marokko reis Marrakech achter de schermen & geheimen van het Atlasgebergte. Vooraf verlengen in Essaouira kan ook. Of u kunt achteraf aansluiten bij de rondreis langs de highlights van Zuid Marokko (8 daagse reis). Dan maakt u een combinatiereis van 15 dagen.

Het programma kan in volgorde wijzigen, afhankelijk van de aankomstdag in Marrakech. Op verzoek van deelnemers kunnen bijzondere aandachtspunten of speciale bezoeken in het programma worden opgenomen. In overleg met Mariëtte van Beek van de V van Ver.

In Marrakech gaat u natuurlijk langs de prachtige paleizen en de oude koranschool – al is de laatste de komende tijd gesloten wegens een uitgebreide restauratie. En er is ook tijd om ook de minder geijkte en toeristische plekken te bezoeken. Zo maakt u van binnenuit kennis met lokale gebruiken en tradities. Laat u verrassen. Het zal u zeker nieuwsgierig maken naar meer. Reisjournaliste en Arabist Mariëtte van Beek is schrijfster van o.a. de Dominicus gids van Marrakech en van vele artikelen in het boekje ‘Te gast in Marokko’. Mariëtte vertelt graag en met humor over de cultuur en over het gewone leven. Als Arabist deed ze onderzoek in Marrakech naar verhalen en tradities rondom heilige graven. En ze weet als ervaringsdeskundige hoe het is om als jonge moeder in de oude binnenstad van Marrakech te wonen met je schoonmoeder om de hoek.

 • Naast alle ‘standaard’ highlights zoals het plein Jemaa el Fna, de Saadische graven en de gedecoreerde oude paleizen El Badi en El Bahia neemt Maroc Travel u mee naar nog vrijwel onontdekte plekjes die een heel andere kant van Marrakech laten zien. Het Marrakech zoals de lokale bevolking dat beleeft. Zo staat u het ene moment in de historische theologische hogeschool Medersa Ben Youssef en het volgende moment bij de wijkbakker of de stoker van de hammam; het Marokkaanse traditionele badhuis.
 • Kiest u voor de reis ‘zonder Mariëtte’ dan verzorgt onze lokale Marokkaanse equipe de begeleiding met vooral ook veel uitleg over de gewone dingen van het dagelijkse leven. Die voor ons veel minder gewoon zijn.
 • De vele gezichten van Marrakech en de bijzondere excursie naar het kleurrijke Atlas gebergte maken deze reis compleet.
 • Ook vertellen we leuke verhalen over de geschiedenis van Marrakech en rondom de rituelen, tradities en verhalen van een aantal van de – al dan niet verborgen – heiligen graven in Marrakech. Verhalen die al eeuwen lang van mond op mond worden door verteld. En wat is nou eigenlijk geloof en wat is bijgeloof?
 • U zult verrast worden over alle leuke weetjes over de bijzondere koningsstad Marrakech die veel meer is dan alleen maar pracht en praal. En u zult zeker verrast worden door de kleurrijke natuur en cultuur in het nabijgelegen Atlasgebergte. Voor velen wordt juist deze aanvulling op het bezoek aan Marrakech als onvergetelijk ervaren.
 • In slechts 8 dagen beleeft u een Marokko ervaring die helemaal past bij wat wij vanuit Maroc Travel graag met u delen: REIS EN ONTDEK MAROKKO VAN BINNENUIT.
 • deze reis is te combineren met de 8 daagse cultuurreis Highlights van Zuid Marokko met ook nog een mogelijke 3d. verlenging voor een bezoek Essaouira.

een reis met Mariëtte of een vergelijkbaar programma kan ook voor uw eigen privé groep – zelfs al vanaf 4* personen is deze reis ‘op aanvraag” ook privé te boeken. Ook het aantal dagen kan in overleg; vanaf 5 dagen. Leuk voor bijvoorbeeld met uw eigen vriendinnenclub.
* bij 4 personen is er wel een toeslag € 90 p/p.

ook groepsreis met alleen lokale (Engelssprekende) Maroc Travel begeleiding: 690 p/p

 • zie kalender voor alle reisdata
  2020 met lokale Engelstalige begeleiding
  za 04 april  – za 11 april
  za 11 april  –  za 18 april
 • za 17 okt. – za 24 okt.
Heiligen van MarrakechRode straten van Marrakech
Goed om te weten

 • Vliegt u liever op een andere dag?
  verlenging in Marrakech kan ook heel eenvoudig voor of na uw reis.
  1-persoonskamer € 55 per nacht, 2-persoonskamer € 75 incl. ontbijt en toeristenbelasting. Wij regelen de extra vliegveld transfer.
 • Toeslag voor een éénpersoonskamer € 125.
 • Het exacte programma van dag tot dag wordt flexibel ingevuld en afgestemd op de wensen van de groep. De volgorde van de bezienswaardigheden onderweg kan afwijken van het hier beschreven programma van dag tot dag.
 • Maroc Travel organiseert deze bijzonder Marokko reis slechts een paar keer per jaar. Speciaal voor echte liefhebbers van wat meer diepgang in het ontdekken van cultuur, historie en niet te vergeten de prachtige natuur net buiten Marrakech. In Marrakech nemen en hebben we ook tijd om de minder geijkte en toeristische plekken te bezoeken. Zo maakt u ook kennis met de verhalen en tradities rondom de vele heilige graven (m/v) in de medina – oude ommuurde binnenstad – van Marrakech.
 • Tijdens deze ‘Marokko achter de schermen’ reis komt u terecht op de meest bijzondere plekken en ‘uithoeken’ van de oude en de ook de nieuwe stad. Zo lopen we ongemerkt flink wat kilometers. Makkelijke schoenen zijn een aanrader. Voor de bergen heeft u wandelschoenen nodig met een goed profiel!
 • Voor wie dat wil is het ook mogelijk de wandeling in het Atlasgebergte mee te doen op een rug van een muildier.
Mariette van Beek
Dag 1

Aankomst in Marrakech

Bij aankomst in Marrakech transfer naar de medina (ca. 20 min). Welkom in ons sfeervolle Riad hotel, vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. Een oase van rust en toch midden in de oude binnenstad op steenworp afstand van het centrale plein Jemaa el Fna. Dit “rariteitenplein” Jemaa el-Fna is niet voor niets door de UNESCO aangewezen als cultureel erfgoed. U vindt er artiesten van allerlei soort, van waarzeggers tot travestieten, van slangenbezweerders tot Berbertroubadours. Op het plein krijgt u uitleg over de historie en het bestaansrecht van het plein. En natuurlijk drinken we hier een glaasje vers geperste jus d’orange en gaan we net als de lokale bewoners en de talrijke bezoekers lekker eten bij één van de vele eetstalletjes op het plein. 

Dag 2

Highlights van Marrakech – op een andere manier …

Ochtend in Marrakech. Bij zonsopgang maak je de mooiste foto’s en geven de overdag zo overvolle straatjes van de medina een hele andere sfeer. Na een lekker ontbijtje op het dakterras van onze Riad gaan we langs een aantal ‘highlights’ van Marrakech.

Zo loopt u langs de grootste moskee de Koutoubia, de Saadische graven, de Kasbah-moskee, de ruïnes van het Palais el Badi, het nog steeds prachtig gedecoreerde Palais el Bahia met fraaie mozaïeken en houtsnijwerk …
Tussendoor komen we ook op allerlei minder bekende plekken om meer van lokale gebruiken en gewoonten te ontdekken. Laat u verrassen. Het zal u zeker nieuwsgierig maken naar meer .…
Eén van die bijzondere plekken waar we naar toe gaan is het heiligdom van Sidi Bel Abbès; één van de zeven meeste bekende heiligengraven van Marrakech. In de hele stad zullen we zien dat er – al dan niet verborgen – overal graven te vinden zijn met hun eigen rituelen en verhalen. Samen met de leuke weetjes over het gewone dagelijkse leven in deze bruisende en historische stad maken dat u de koningsstad Marrakech op een bijzondere manier van binnenuit gaat ontdekken.

Dag 3

Jardin Majorelle

We hebben nog lang niet alles van Marrakech gezien. Vandaag staat o.a. de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent op het programma. Een oase van tropische planten. We doorkruisen de stadswijk rondom Bab Doukkala. ‘s Middags verkennen we de moderne wijk Gueliz met ter afsluiting een bezoek aan het Ensemble Artisanal, het centrum van kunstnijverheid waar u even heerlijk niet hoeft af te dingen.

Dag 4

Bab el Khemis

Vandaag gaan we naar de stadspoort Bab el Khemis. Hier is elke donderdag een grootse rommelmarkt waar u werkelijk ‘van alles’ zult tegenkomen …. behalve toeristen. Om bij deze stadspoort aan de noordkant te arriveren doorkruisen we de hele medina; de oude ommuurde binnenstad. Via drukke handelsstraatjes met souvenirs en oude ambachten komen we in de steeds rustigere woonstraatjes. En natuurlijk onderweg voldoende bijzondere plekken met een mooi verhaal. En de kleuren en geuren van de leerlooierijen zullen zeker een blijvende indruk maken.

Dag 5

Transfer naar het Atlasgebergte

Vandaag gaan we naar het majestueuze Atlasgebergte. De weg naar de bergen is adembenemend. We nemen een bijzondere route via het mooi gelegen stuwmeer Lalla Takerkoust komen en het pelgrimsdorpje Moulay Brahim. Hier hebben we alle tijd voor een bezoekje aan dit steil gelegen dorpje. En horen we waarom gelovigen speciaal vanuit Marrakech naar dit heiligdom reizen. Wij reizen daarna nog wat verder naar het hoger gelegen Imlil. In één van de kleine Berberdorpjes vlakbij Imlil overnachten we in een prachtig gelegen en comfortabel Berberguesthouse ‘with a view’. Zo genieten we optimaal van de rust en kalmte in de bergen.

 

Dag 6

Wandeling langs Berberdorpjes

In de bergen maken we kennis met de traditionele cultuur van de gastvrije Berberbevolking. We maken een leuke wandeling langs de kleine Berberdorpjes. De reisleiding vertelt u leuke wetenswaardigheden over hoe de bergbewoners hier in alle eenvoud maar met veel saamhorigheid hun bestaan hebben opgebouwd. In één van de kleine dorpjes gaan we lunchen bij de bewoners waarbij we natuurlijk ook worden getrakteerd op ‘Berber whiskey’ – de muntthee die op elk moment van de dag gastvrij wordt aangeboden. ‘s Avonds klinkt er tussen de bergen misschien wel traditionele trommelmuziek met gezang die ons laat weten dat er een bruiloft wordt gevierd.

Dag 7

Ontspannen in de bergen en transfer naar Marrakech

De ochtend heeft u lekker voor u zelf. Om te genieten van de rust in de bergen of nog een kleine wandeling door het gezellige bergdorp Imlil te maken. Na de lunch nemen we afscheid van de bergen en rijden we terug naar Marrakech om daar ’s avonds weer te genieten van het spektakel op het Jemaa el Fna. Onderweg kunnen we een bezoek brengen aan een lokale boeren week markt.

Dag 8

Vertrek uit Marrakech

Een laatste vroeg ontbijt en dan is het alweer tijd voor vertrek. Na een bijzondere week met heel veel verschillende indrukken.

Ook inbegrepen:

 • 2x vliegveld transfer
 • 5 nachten sfeervol Riad hotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt
 • 3 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 2 nachten verblijf in een comfortabel Berberguesthouse ‘with a view’
 • welkomst diner in een mooi paleis tuin restaurant
 • afscheidsdiner bij één van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el Fna
 • Alle excursies en transfers
 • Maroc Travel reisleiding ondersteund door onze lokale ‘Berber-equipe’.

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer € 125,-
 • Lunches in Marrakech (4x; dag 2, 3, 7 en 8)
 • Diner naar eigen keuze Marrakech (3x; dag 2, 3 en 6)
 • Entrees bij de diverse bezienswaardigheden zoals de historische monumenten in Marrakech; die prijzen zijn inmiddels verhoogd naar € 7,- per monument.
  Als je alles wilt bezoeken reken dan daarvoor totaal op ca. € 50 pp
 • Drankjes, souvenirs en fooien  – reken voor dat laatste ook € 30 to € 50 p/p.

In Marrakech kunt u voor ca. € 10 gemakkelijk een lunch vinden. Voor een diner betaald u eventueel wat meer. En er is – als u dat liever wil – ook volop keuze in wat duurdere restaurants. Daar kunt u ook terecht als u graag van een glaasje wijn bij het eten geniet… Mariëtte kent de leukste plekjes.

Hallo Helma en Omar,
Heel veel dank voor de geweldige reis die jullie hebben georganiseerd! Ik ben zo blij dat Helma me gerustgesteld heeft over Marrakech en het kleine gezelschap en dat ik daardoor wel durfde te gaan. De reis was van begin tot eind echt helemaal fantastisch. Alles was leuk en fijn: de stad, de bergen, de uitstapjes, de hotels, het eten, en vooral de begeleiding door Mariette. Wat een genot om daar te zijn met iemand die gewoon van Marokko en de Marokkanen houdt. Ze heeft me leren kijken en het land en de mensen leren ervaren op een manier die zo goed voelt. Ik heb geprobeerd een kleine beoordeling voor tripadvisor te schrijven, maar die is, geloof ik, bij de fietstours terecht gekomen. Als ik uitvogel hoe het werkt zal ik het opnieuw proberen op de goeie plek. Maar voor nu vooral: heel heel veel dank! Groeten, Anna  (maart 2019)

‘Lieve Mariëtte, met jou willen we zeker nog eens thee drinken. Dank je wel voor je bijzondere verhalen en je magische tochten.’

Stella, Asja, Harrie, Nelleke, Petra, Norbert & Claire

‘We hebben het een prachtige reis gevonden, met niets anders te vergelijken. Mariëtte van Beek als gids was uniek en ieders enthousiasme en openheid hartverwarmend.’

Han & Miep

‘Bedankt voor alles, ik heb genoten! Kom hier terug.’

– Mariëtte

‘Bedankt voor een hele fijne week & misschien ooit eens tot ziens in Marokko.’

Tamara

‘Wat hebben we genoten van ‘jouw’ Marrakech! Wat een heerlijke stad, en de bergen niet te vergeten. We willen je hartelijk bedanken voor je vrolijke verhalen en alle goede zorgen! We hopen dat nog veel meer mensen op deze manier Marokko mogen leren kennen.’

– Hans & Jiska

‘Zo’n goed georganiseerde, leuke reis, waarbij je kennis maakt met het échte Marokko…..Het stadsleven van Marrakech, alle uithoeken gezien onder begeleiding van Mariëtte van Beek die de stad door en door kent en er interessante dingen over weet te vertellen. Wandelend door de rijke buurten, arme buurten, genieten van de hectiek, de muziek, de geuren en het eten, van de gastvrijheid van de mensen. En dan wandelen in de bergen, gezellige dorpjes waar verleden en heden samensmelten.

‘Een onvergetelijke week in Marokko gehad! Een week die wel een maand duurde! Zoveel gezien, zoveel beleefd. Mijn ogen hebben wel een maand nodig om tot rust te komen na al dit geweldigs. Eerst een paar dagen dwalen door het sprookjesachtige Marrakech, onder enthousiaste en zeer kundige begeleiding van Mariëtte van Beek, de auteur van de Dominicusgids Marrakech. Maar ook een paar dagen het pure Marokko beleefd in het Atlasgebergte. Een absolute aanrader! Wordt zeker vervolgd!’

– Theo & Marleen