Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

bouwsteen Marokko Toubkal Trek – in 3 dagen naar de top

 • Duur vanaf 3 dagen
 • Prijs vanaf
  € 285 (group) / 375 (private) p.p.
Uitgelicht:
 • Jebel Toubkal 4.167m. / 13.671 ft.
 • "feeling as on top of the world" - hoogste top van Marokko en heel Noord Afrika
 • voor iedereen die van een uitdaging houdt; je moet er wel wat voor doen
 • in de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken
 • samen met een kleine (soms internationale) groep
 • start elke woensdag
Inbegrepen:
 • transfers vanaf Marrakech
 • begeleiding door ervaren lokale gids
 • met bagagevervoer en alle maaltijden
 • 2x overnachting in berghut 'refuge du Toubkal'
Niet inbegrepen:
 • mineraalwater, (fris)drankjes
 • fooi (in Marokko zeer gebruikelijk)
 • slaapzak (kan worden gehuurd incl. lakenzak € 25 p/p)

In 3 dagen naar de top van de Toubkal

Wandelen in Marokko door het Toubkal nationaal park is een adembenemende ervaring. Letterlijk en figuurlijk. Lever een bijzondere prestatie en wandel naar de hoogste top van Marokko: de Jebel Toubkal (4.167m). In de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken. Met deze individuele Marokko bouwsteen sluit je aan bij onze wekelijkse groepsreis met trektocht van 6 dagen waarvan je de laatste 3 dagen meeloopt naar de allerhoogste top van Marokko. Een langere aanloop door de kleurrijke Berbervalleien kunnen wij overigens van harte aanbevelen: om goed te acclimatiseren en om extra te genieten. Natuurlijk kan je deze bouwsteen ook privé reserveren (minimaal 2 personen). Dan is de vertrek dag naar eigen keuze. En de prijs € 325 per persoon (inclusief vervoer vanaf Marrakech!).

Toubkal trek volledig verzorgd

Bij deze bouwsteen gaat het om een volledig verzorgd pakket waarbij je vervoer vanaf Marrakech is geregeld en je aansluit bij een groep. Vertrek op woensdag vanuit Marrakech voor een trektocht van 3 dagen.
Je hebt een eigen slaapzak nodig voor de overnachtingen in de berghut.
Slaapzak (inclusief lakenzak) kan eventueel worden gehuurd (€ 25,- p/p).

Toubkal trek individueel en/of meer dan 3 dagen

Deze 3 daagse trek naar de top van de Toubkal kan ook privé zonder dat je met een groep(je) meeloopt.
Dan is de vertrekdag niet persé op woensdag maar naar eigen keuze.
Prijs bij 2 of 3 personen € 375 p/p – inclusief 2x privé transfer Marrakech – Imlil / Imlil – Marrakech.
Bij 4 personen of meer privé, inclusief transfers vanaf Marrakech € 285 p/p.

Ben je zelf al in Imlil en wil je aansluiten bij de groepsreis op woensdag (3 dagen) € 285 p/p.
Ben je zelf al in Imlil en wil je privé op pad; bij 2 of 3 personen € 375 p/p, vanaf 4 personen € 285 p/p

Aansluiten voor meer wandeldagen kan ook:

prijzen 2023 aansluiten bij groep individueel 2 of 3 pers. individueel > 4p.
4 dagen € 335 € 450 € 350
5 dagen € 385 € 525 € 500
6 dagen € 435 € 550 € 525

 • Het is de hoogste top van Noord-Afrika en verdient alle respect;
  neem de voorbereidingen qua kleding serieus – het weer kan altijd omslaan!
 • Deze beklimming is ‘hurry up’ in slechts 3 dagen vanuit Marrakech;
  je loopt al snel alle Berberdorpjes en het gebied met de laatste bomen en struiken voorbij. Extra wandeldagen door de kleurrijke Berbervalleien kunnen wij van harte aanbevelen. Dat maakt wandelen in Marokko juist zo bijzonder.
 • In de zomer een wandelberg; met voldoende doorzettingsvermogen voor iedereen die graag wandelt goed te doen. Enige ervaring met wandelen in de bergen, vooral voor het afdalen, komt zeker van pas.
 • In de winter komt er meer bij kijken. Dan ligt er sneeuw, zeker boven de 3.000m., en ga je ’s morgens vroeg met stijgijzers over de bevroren sneeuw naar boven. Ook kan het dan zijn – afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw – dat voor het vervoer van de bagage voor het laatste stuk naar de hut dragers nodig zijn. Veel sneeuw is te lastig voor de muildieren.

Dag 1Dag 1 - bouwsteen Marokko Toubkal Trek - in 3 dagen naar de top

Transfer naar de bergen (ca. 1u30). Je wordt afgehaald in de buurt van je hotel of op het plein Jemaa el Fna. Vanaf daar gaat de reis over een steeds meer kronkelende bergweg naar het Berberdorpje Imlil (1.740m.). Daar staan de muildieren al te wachten voor de bagage. De eerste dag gaat het alleen maar omhoog. Het pad is niet moeilijk. Maar het hoogte verschil zal je wel gaan merken. Lunch onderweg bij het pelgrimsoord Sidi Chamharouch.

Wandelen ca. 5 uur.
Overnachting: berghut (3.200m. / 10.499 ft.)

Dag 2Dag 2 - bouwsteen Marokko Toubkal Trek - in 3 dagen naar de top

Vandaag is dé dag en ga je van de Refuge du Toubkal (3200m.) helemaal naar de top (4.167m. / 13.671 ft). Je start al heel erg vroeg in de ochtend, als het nog donker is. Hoofdlampje meebrengen. Door vroeg op pad te gaan heb je de meeste kans op mooi uitzicht op de top. In het begin is het pad erg steil en op sommige plekken een beetje klauteren. Daarna wordt het wat minder steil, maar dan begin je ook de hoogte te voelen. Wees niet verbaasd als je een kleine inzinking krijgt als je bijna bij het zadel bent – daar ben je op bijna 4.000 meter hoogte. Sommigen hebben hier wat last van hoofdpijn of misselijkheid. Een paracetamol kan helpen; neem die dus mee in je dagrugzak! Belangrijkste advies: loop rustig en langzaam. Dat is de beste manier om aan de hoogte te wennen en zo hou je het het langste vol. Want op de top wacht de beloning: een fantastisch uitzicht over alle andere toppen heen. Bij heel helder weer kun je zelfs de Sahara woestijn ver weg zien liggen.
Omhoog lopen duurt ongeveer 4,5 tot  5 uur. Naar beneden ca. 2,5 uur. Of langer als je nog niet zo’n ervaren afdaler bent. Vooral het laatste stuk is nog best lastig. Blijf geconcentreerd en kijk goed waar je je voeten neerzet. Beneden wacht de geurende muntthee en een welverdiende (late) lunch.

Wandelen ca. 7 uur.
Overnachting: Toubkal berghut ‘ (3200m./ 10.499 ft.)

Voor geoefende afdalers is het ook mogelijk om na de lunch nog verder af te dalen naar Berberdorp Aremd (1900m). Dan maak je op dag 3 nog een mooie uitloop-wandeling langs Berberdorpjes en naar een mooie pas ‘met uitzicht’ over de achterliggende vallei.

Dag 3Dag 3 - bouwsteen Marokko Toubkal Trek - in 3 dagen naar de top

Afdaling naar Imlil (1740m.) – transfer terug naar Marrakech. Als je nog voldoende energie over hebt, kun je ’s morgens eerst nog een extra klim maken naar de hoge pas Tizi Ouanoums (3.685m.) voor een mooi uitzicht op het steeds kleiner wordende bergmeer “Lac d’Ifni”, ver beneden. Extra: omhoog ongeveer 2,5 uur en terug afdalen tot de berghut ca. 1 uur. Zonder deze extra klim is het een ontspannen wandeling naar beneden. Nog nagenietend van je prestatie van gisteren waarbij je op de hoogste top van Noord-Afrika stond. In Imlil wacht het transport om je terug te brengen naar Marrakech.

Wandelen ca. 5 uur.
Transfer naar Marrakech: 1u15min.

Als je ook via ons een hotel hebt geregeld, dan brengen wij je naar een leuk, klein Riadhotel in het oude stadsgedeelte vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. Daar zal het wel even wennen zijn aan alle drukte; met alle straatartiesten, muzikanten en eetstalletjes. Marrakech (450m. / 1467 ft.)

 • Vertrek vanuit Marrakech is om 08.30u
 • Half november t/m half april rekening houden met sneeuw op de Toubkal (gebruik stijgijzers nodig / te huur in Imlil).
 • Na boeking ontvang je een paklijst en onze tips voor Marrakech.
 • Onze fietstocht door de stad is een erg leuke kennismaking.
 • Wij kunnen ook een leuk Riad hotel in Marrakech reserveren of een package met 2x airport transfer en 2x hotelovernachting in Marrakech (1 nacht voor de trek en 1 nacht na de trek) voor € 140,- p.p. (bij 4 personen of meer € 90 p.p.)
 • Meer dagen in de bergen blijven kan ook op aanvraag (incl. gids, maaltijden en de overnachting); er liggen nog voldoende andere 4.000 toppen die er om vragen om beklommen te worden; o.a. Ras-n-Ouanakrim  (4.083m.), Timesguida (4.089m.) en de Akioud (4.030m.).
 • Week-package met 6 dagen trektocht, 2 nachten Marrakech en (vliegveld) transfers – als groepsreis € 525 p.p.
  Vlucht zelf boeken: zie
  vlucht boeken en vroegboekkorting.

zie ook: google reviews

De Toubkal beklommen begin April met Maroc Travel. Goed georganiseerd; het klopte allemaal, van het ophalen in Marrakesh tot het weer behouden afleveren. Behulpzame begeleiders, een goede lokale gids Omar, die er plezier in had en iedereen onderweg kende. De Toubkal is voor bergwandelaars met een goed conditie prima te doen. Ik raad voor het verblijf de Netlerhut aan. Ziet er misschien niet zo chique uit maar het is er goed toeven en warm!

We hebben een hele goede tijd gehad tijdens de trekking. Het was allemaal goed verzorgd.

De gids, Omar, vonden wij fantastisch: hij gaf veel info over het gebied, de cultuur; hij sprak goed Engels; voelde zich verantwoordelijk voor ons; hij nam ook gepaste afstand (was niet opdringerig of zoiets); hij wilde graag Nederlandse woordjes leren; hij had humor. Onze complimenten!

Je kan deze reis eventueel met een 6 daagse trektocht ook helemaal privé met het eigen gezin maken.
Zie hieronder het prachtige fotoboek van de familie De Bakker van Juni 2018.
Of mee gaan met onze Toubkal weekly – onze groepsreis met een kleine (soms internationale) groep, elke week van zaterdag t/m zaterdag, met een 6 daagse wandeltrektocht van zondag t/m vrijdag.

Link naar TOUBKAL fotoboek

of bekijk deze VIDEO

 • Duur vanaf 3 dagen
 • Prijs vanaf
  € 285 (group) / 375 (private) p.p.
Uitgelicht:
 • Jebel Toubkal 4.167m. / 13.671 ft.
 • "feeling as on top of the world" - hoogste top van Marokko en heel Noord Afrika
 • voor iedereen die van een uitdaging houdt; je moet er wel wat voor doen
 • in de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken
 • samen met een kleine (soms internationale) groep
 • start elke woensdag
Inbegrepen:
 • transfers vanaf Marrakech
 • begeleiding door ervaren lokale gids
 • met bagagevervoer en alle maaltijden
 • 2x overnachting in berghut 'refuge du Toubkal'
Niet inbegrepen:
 • mineraalwater, (fris)drankjes
 • fooi (in Marokko zeer gebruikelijk)
 • slaapzak (kan worden gehuurd incl. lakenzak € 25 p/p)

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | 08h30 Transfer vanaf Marrakech naar Imlil - start trekking naar refuge du Toubkal (3.200m.)
 • Dag 2 | beklimming Toubkal - 4.167m
 • Dag 3 | afdaling naar Imlil - 1.740m
In deze reis
 • Avontuur
 • Wandelen