Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Fietsen in Marrakech met Nederlandse gids – elke dag 09h30 – whatsapp M.0031655277235

Op de pedalen door de rode koningsstad

door: Mariëtte van Beek

Als je gaat fietsen in Marrakech zul je wel een armoedzaaier zijn. Dat was tot voor kort het idee van veel Marokkanen over fietsen in Marrakech. Langzaam verandert die gedachte en dat komt mede door de toeristen die zo enthousiast zijn over fietsen in Marrakech. Want de fiets is meer dan alleen milieu vriendelijk. Op de fiets in Marrakech is super handig en een leuke belevenis om de rode koningsstad Marrakech te verkennen. Ga fietsen met een gids in Marrakech en je ziet veel meer dan de toeristische buitenkant. Ontdek Marokko van binnenuit! Lees dit artikel van Mariëtte van Beek over de (in het Nederlands) begeleide fietstocht ‘Highlights van Marrakech’.
Wil jij ook zo’n leuke fietstocht in Marrakech?
Meer informatie: excursies in Marrakech.
Of reserveer direct –  via whatsapp;
Toubkal Adventure (Ghita) M.00212673116665
Maroc Travel (Helma) M.0031655277235
Start elke dag 09h30
Op aanvraag ook 14h30

Startpunt voor fietsen in Marrakech

Het startpunt voor fietsen in Marrakech is het kantoor van Morocco Toubkal Adventure in de voormalige Franse wijk Guéliz. Alles oogt hier modern, met hippe winkels, bars en restaurants. “Ik verblijf in een Riad hotel in de oude medina. Het is leuk om ook deze kant van Marokko te zien”, is direct het commentaar van een deelneemster aan de tocht. “Op de fiets voel je meer van de dynamiek van de stad”, begint onze fietsgids Amber. Gezien de hectiek van het verkeer lijkt dat niet overdreven. Gelukkig geeft ze een puike veiligheidsinstructie. Zo krijgen we een oranje veiligheidsvestje en wat logica achter de verkeerschaos: “Iedereen anticipeert hier voortdurend en let vooral op het verkeer voor hem. Het is het beste dat ook te doen. Lokale gids Omar sluit onze rij, zodat zeker is dat niemand achterop raakt. Yallah! (we gaan).”

Geen publiek voor de opera

Op deze middag in april schijnt een vrolijk lentezonnetje en waait het zelfs een beetje. Over de brede Avenue Hassan II suizen we stoer langs auto’s en voorbij stoplichten, over Marrakech Plaza (hé, een McDonald’s!), richting het treinstation van Marrakech, een fraai staaltje moderne architectuur met een Marokkaanse touch. De Opéra ertegenover, met zijn markant gele koepel boven een zuilengalerij, is van Italiaanse design. Erg veel gebeurt hier niet, vertelt Amber tijdens de eerste stop. Zelfs de elite heeft weinig met westers aandoende theatervoorstellingen. Het zit niet in de cultuur en bovendien besteedt men zijn geld liever aan een auto of een ander statussymbool waarmee dagelijks gepronkt kan worden. Een huis in dit stadsdeel bijvoorbeeld. Verder fietsend langs de Avenue Mohamed VI, ‘de langste straat van Marrakech’, zijn we omgeven door luxe hotelresorts, banken, trendy terrassen en nachtclubs. In de Menara Mall kun je zelfs schaatsen. Alles kan in Marrakech.

Marrakech: een oase voor verstofte reizigers

Tijd voor een historisch perspectief, aldus Amber. Voor ons liggen de besneeuwde bergen van de Atlas en het is precies hier vandaan dat de eerste Marokkaanse sultans via een knap buizensysteem het water lieten aanvoeren. Het water werd opgevangen in het bassin van de Ménara tuinen. Een groot water bassin dat nog altijd functioneert. Het was die watervoorziening die het tot goed toeven maakte in de medina. Al eeuwenlang is Marrakech een verademing voor vermoeide en verstofte karavaanreizigers. Precies in hun voetsporen fietsen wij nu het oude hart van de oase-stad Marrakech in. Voorbij kamelen (eigenlijk dromedarissen, want voorzien van twee bulten) fietsen we naar de oude stadsmuur met daarachter de Koutoubia moskee met de hoogste minaret van de stad. Een klaterende fonteinen in de tuin van deze grote moskee is een heerlijke afwisseling; op de hitte en het drukke verkeer. Bovenop de minaret blinken bollen van goud met elk hun eigen verhaal. Verder, achter hoge muren, ligt het koninklijk paleis, tegenover de fraaie oude stadspoort Bab Agnaou. Voorbij die extra verstevigde poort ligt de Kasbah wijk. Daar ligt het verleden van de sultans. We passeren de Saadische koningsgraven en dwars door de medina neemt Amber ons mee naar het ‘oude’ koninklijke paleis. Dat werd gebruikt door wijlen Hassan II, de vader van de koning, en is nu het verblijf voor gasten. “Pas op”, waarschuwt Amber, “foto’s nemen mag hier niet.” Langs muren, poorten en doorgangetjes fietsen we naar de ruïnes van – het ooit majestueuze – El Badi paleis.

Berber lipstick

De Mellah, de voormalige joodse wijk, is hier om de hoek. Er wonen tegenwoordig nog zo’n 125 joden in Marrakech, vroeger een veel grotere gemeenschap met een eigen wijk waar de huizen balkons en ramen aan de straatkant hebben. Slenterend langs de winkeltjes van de kruidenmarkt trekken onze oranje fietsvestjes vanzelfsprekend de aandacht van de handelaren. Ze bestoken ons met quizvragen. Weten we wat dit of dat is? Of waartoe het dient? Bruine zachte gelei is zeep, gedroogde venkelbloemen zijn tandenstokers, een rood kleitabletje is Berber lipstick én rouge. Goedkoper dan bij de Etos, als je een beetje kunt afdingen tenminste. We fietsen verder langs het Bahia Paleis (vol rijk versierde kamers voor vroegere haremvrouwen) en door de nauwe straatjes richting het centrale plein Jemaa el-Fna. Dit plein behoort tot UNESCO’s Werelderfgoed, en in de namiddag loopt het hier vol met mobiele restaurantjes, waarzegsters, verhalenvertellers, muzikanten en slangenbezweerders.

Als we terug fietsen naar Guéliz is iedereen voldaan: “op deze manier krijg je snel een goede indruk van de bijzondere stad Marrakech”.

Wil je ook fietsen in Marrakech?

Kijk bij de Marrakech excursies van Maroc Travel. Whats app Helma M. 0031 6 55 27 72 35 (tijdelijk buiten gebruik), Omar M.0031623266519
Of neem direct contact op met hun kantoor in Marrakech / Gueliz: Morocco Toubkal Adventure. Whats app Ghita M. 00212 6 73 11 66 65

Lees ook
– Marrakech  – wat je vooraf moet weten
– Marrakech tips – wat te doen in Marrakesh
– Tips Marrakech – kledingadvies
– Tips Marrakech – persoonlijke tips van Helma