Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Jebel Toubkal 15 dagen

 • Duur 15 dagen
 • Prijs vanaf
  € 945 p.p.

Een bijzondere Marokko wandelreis; voor wie echt van wandelen houdt … Met een Toubkal trektocht van 12 dagen door kleurrijke en afgelegen Berber valleien. Deze trektocht is alleen in de zomer. Tijdens de tocht wordt er ook midden in de natuur gekampeerd. Vertrekdatum naar keuze voor jouw eigen groepje vanaf 4 personen. Of sluit aan bij één van onze (soms internationale) groepen. In 2019 vertrek op woensdag 26 juni. Er is ook een speciale editie voor ‘met kinderen’. In 2019 vertrekt de speciaal ‘met kinderen reis’ op woensdag 10 juli. Voor kinderen tot 16 jaar is er dan een korting van 50% !!

Met deze Marokko wandelreis van 15 dagen maak je een rustige Jebel Toubkal trektocht met alle tijd om lekker te genieten van de natuur. En ook van de cultuur. Je trekt over hoge en minder hoge passen. En elke pas brengt je naar een nieuw, mooi uitzicht. Je loopt door groene valleien met kleine, lemen dorpjes in dezelfde kleur als de omliggende bergen. Hellingen vol met kleine terrasakkertjes voor wat gerst en haver. Met een grote lus lopen we door het Nationale Park van de Toubkal. En ook door meer afgelegen valleien waar we alleen nog een herder met zijn kudde geiten en schapen tegen komen. Door de gevarieerde aanloop is er alle tijd om aan de hoogte te wennen. Daardoor is de hoogste top van Marokko – Jebel Toubkal – voor iedereen bereikbaar. Doe het vooral rustig aan, dat biedt de beste garantie op succes. En als je dan éénmaal boven bent: wat een ervaring “on top of the world” met uitzicht over alle andere toppen! 

Op verzoek met NL reisbegeleiding:
Bij voldoende belangstelling organiseren we deze reis in JULY ook met Nederlandse reisbegeleiding. Speciaal voor ouders met kinderen.
Prijs € 1.045 p/p; kinderen tot 16 jaar 50%.

Vlucht zelf boeken: zie vlucht boeken en vroegboekkorting.
Eventuele extra nachten in Marrakech: vanaf € 75 per nacht (voor een 2-pers.kamer incl, ontbijt en toeristenbelasting).

 • Jebel Toubkal 4.167m./13.671 ft.; de hoogste top van Noord Afrika en verdient alle respect.
 • Als je wandelen leuk vindt is deze tocht echt iets voor jou. Het programma is goed opgebouwd met een goede hoogte acclimatisatie.
 • Voor iedereen die van een uitdaging houdt; je moet er wel wat voor doen.
 • Deze trektocht van 12 dagen heeft een prachtige route door kleurrijke en afgelegen Berber valleien. Zo ontdek je Marokko daadwerkelijk van binnenuit.
 • Met een lange lus door het Nationaal Park van de Toubkal en langs het bergmeer Lac d’Ifni maak je kennis met de vriendelijke Berber bevolking en de kleurrijke natuur. Waarbij er nog veel meer hoogtepunten zijn dan alleen de Toubkal.
 • De wandeling naar de top is niet verplicht – je kunt ook gezellig in het basiskamp blijven met de lokale equipe (muildiermannen / kok). De allerhoogste top is wel een bijzondere uitdaging en de extra beloning is uitzonderlijk: dit voelt als “on top of the world“. Ook zonder mee te gaan naar de allerhoogste top is dit een prachtige wandelreis.
Toubkal

Day 1Day 1 - Jebel Toubkal 15 dagen

Aankomst vliegveld Marrakech. Transfer (ca. 20 min.) naar de oude ommuurde binnenstad van Marrakech. Verblijf in een leuk klein Riad hotel vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. Daar is het elke avond een bijzonder spektakel met straatartiesten van allerlei pluimage en rijen vol met eetstalletjes en kraampjes met vers geperste jus d’orange.

Overnachting: klein Riad hotel – Marrakech medina Alt. 450m.

Day 2Day 2 - Jebel Toubkal 15 dagen

Een hele dag om in Marrakech de historische bezienswaardigheden van deze koningsstad met een rijk verleden te bezoeken of lekker rond te dwalen in de smalle steegjes van de souks met allerlei ambachten en winkeltjes. Ook leuk om de reis mee te beginnen is een fietstocht langs de highlights van Marrakech of een kookworkshop waarbij je samen met de kokkin eerst inkopen gaat doen op de lokale markt (souk). Kijk bij excursies.

Overnachting: Riad hotel – Marrakech medina Alt. 450m.

Day 3Day 3 - Jebel Toubkal 15 dagen

Transfer naar de bergen (ca. 1h30). Start trektocht in het kleine dorpje Aguersioual (1500m.). De muildiermannen staan al te wachten om de bagage op te laden. En daar gaan we dan. Met onze kleine karavaan gaan we eerst omhoog naar de pas Tizi -n- Aguersioual (2.050m.). Dan dalen we af in de afgelegen Imenane vallei met piepkleine Berberdorpjes als Ikkiss, Tinerghourine, Tamguist en Ouaneskra. Net buiten het allerhoogste dorpje Tacheddirt (2.400m.) maken we ons eerste bivaque.

Wandelen 4 – 5 uur
Overnachting: Bivaque nabij Tacheddirt Alt. 2400m.

Day 4Day 4 - Jebel Toubkal 15 dagen

Trekking Tacheddirt (2400m.) – Azib Likemt (2400m.) Vandaag lopen we langzaam de bewoonde wereld uit. Een steile zig-zag brengt ons al snel tot grote hoogte – de pas Tizi Likemt (3555m.) die ons naar de volgende vallei brengt. Een plezierige afdaling voert ons naar het zomerdorp Azib Likemt; hier verblijven de herders in de zomer met hun kuddes geiten en schapen. Vanaf daar lopen we door de verlaten vallei van het bergstroompje Asif-n-Tinzer en maken bivaque niet ver van Azib Ououraï, onder de gelijknamige pas van 3.000.

Wandelen 5 – 6 uur 
Overnachting: Bivaque Azib Ououraï Alt. 2700m.

Day 5Day 5 - Jebel Toubkal 15 dagen

Trektocht Azib Ououraï (2700m) – Amsouzart (1800m). Eerst flink stijgen naar de hoge pas. Vanaf hier kunnen we de top van de Toubkal zien liggen. Maar daar zijn we nog lang niet. Eerst gaan we naar het Berberdorpje Amsouzart. Daar verblijven we in een Berberguesthouse; bijna bij de bewoners thuis. En keuvelen we s middags wat door het gemoedelijke dorpje met nog een authentieke watermolen voor het malen van graan

Wandelen 5 – 6 uur 
Overnachting: Berberguesthouse Amsouzart – Alt. 1900m. 

Day 6Day 6 - Jebel Toubkal 15 dagen

Trektocht Amsouzart (1900m) – Lac d’Ifni (2350m). Vandaag verlaten we de bewoonde wereld weer. Eerst nog langs kleine dorpjes en een makkelijk en breed pad de vallei uit. Om uit te komen bij het verlaten en steeds kleiner wordende bergmeer Lac d’Ifni. Op de (stenige) oever van het meer maken we ons bivaque.

Wandelen 4 – 5 uur
Overnachting: Bivaque aan het meer Lac d’Ifni – Alt. 2350m.

Day 7Day 7 - Jebel Toubkal 15 dagen

De tocht vandaag gaat bijna alleen maar omhoog. We staan vroeg op om de zon een beetje voor te zijn. En we doen het rustig aan; stap voor stap. Een goede opwarmer en oefening voor morgen. Vanaf de hoge pas Tizi Ouanoums kijken we nog even achterom voor een laatste blik op het meer; ver in de diepte. Een mooie zig-zag afdaling brengt ons vervolgens naar de refuge du Toubkal. Hier maken we ons basiskamp voor de lange klim van morgen.

Wandelen ca. 6 uur
Overnachting: Bivaque nabij de ‘refuge du Toubkal’ – Alt. 3200m.

Day 8Day 8 - Jebel Toubkal 15 dagen

Trektocht vanaf het kamp bij de Toubkal hut (3.200m.) naar de top van de Jebel Toubkal (4.167m.). Vandaag is dé dag. We starten zo vroeg mogelijk (< 06u00) ; dat geeft de meeste kans op fraaie vergezichten. In het begin is het pad erg steil. Daarna wordt het pad makkelijker maar de lucht steeds ijler. Adembenemend. Soms ook aanleiding voor wat misselijkheid of hoofdpijn. Neem wat paracetamol mee in je dagrugzak. En het meest belangrijke advies: doe het rustig aan. Langzaam lopen is de beste manier om te acclimatiseren. Omhoog naar de top is het ongeveer 4 uur lopen. Afdalen terug naar de hut ongeveer 2,5 uur. Tijden kunnen erg wisselen afhankelijk van het tempo van de groep. Vooral ook bij het afdalen kan de benodigde tijd heel verschillend zijn.

Wandelen 6,5 – 8 uur
Overnachting: Bivaque nabij de ‘refuge du Toubkal’ – Alt. 3200m.

Day 9Day 9 - Jebel Toubkal 15 dagen

Een heerlijk dagje afdalen over een makkelijk pad. Lekker nagenieten van de bijzondere tocht van gisteren. Ongeveer halverwege passeren we het bijzondere pelgrimsoord Sidi Chamharouch. We slaan onze tenten op beneden het laatste dorp op weg naar de Toubkal.

Wandelen 4 – 6 uur
Overnachting: Bivaque beneden het dorp Aremd – Alt. 1850m.

Day 10Day 10 - Jebel Toubkal 15 dagen

We lopen hoog boven langs het grote dorp Imlil met daar omheen allerlei kleinere dorpjes. Via de pas Tizi-n-Mezzik steken we over naar de kleurrijke vallei van Ouïssaden (spreek uit Azaden). Niet ver voorbij het dorpje Tizi Oussem maken we bivaque.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: Bivaque net voorbij Tizi Oussem Alt. 1750m.

Day 11Day 11 - Jebel Toubkal 15 dagen

Door de uitlopers van het nationaal park van de Toubkal lopen we vandaag door het verlaten struikgewas naar de pas Tizi Tougdal. In het kleine dorpje Tizgui gaan we slapen in een Berberguesthouse. Hier blijven we twee nachten.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: Berberguesthouse Tizgui Alt. 1900m.

Day 12Day 12 - Jebel Toubkal 15 dagen

Een mooie dagwandeling naar het dorpje Ameslane staat vandaag op het programma. Als we weer terug komen in Tizgui voelt dat al bijna als thuis. Ook voor de bewoners en de kinderen uit het dorp. Zij vinden het helemaal leuk dat we voor een tweede nacht bij hen verblijven. Zo gebeurt er nog eens wat.

Wandelen 4 – 5 uur
Overnachting: Berberguesthouse Tizgui Alt. 1900m.

Day 13Day 13 - Jebel Toubkal 15 dagen

Vanaf Tizgui steken we weer over naar de vallei van Ouïssaden. Nabij het dorpje Tiziane maken we voor de laatste keer ons tentenkamp. Met trommelmuziek en gezang nemen we vanavond alvast een beetje afscheid van onze Marokkaanse begeleiders met wie we ondertussen een hechte band hebben opgebouwd. We zullen hen gaan missen.

Wandelen 4 – 5 uur
Overnachting: Bivaque nabij het dorpje Tiziane Alt. 1700m.

Day 14Day 14 - Jebel Toubkal 15 dagen

Vanaf ons bivaque dalen we eerst af naar de bergbeek om die over te steken. Dan bregnt een pittige klim ons voor de laatste keer naar een hoge pas met uitzicht. Over die prachtige vallei van Ouïssaden. Na een laatste picknick lunch in de natuur dalen we nu echt langzaam af naar de bewoonde wereld. Bij de asfaltweg staat het vervoer al klaar om ons terug naar Marrakech te brengen. Na een warme omhelzing en afscheid van onze lokale equipe. In iets meer dan een uur staan we midden in de drukte van Marrakech. Dat is behoorlijk wennen.

Wandelen 4 – 5 uur
Overnachting: Riad hotel – Marrakech medina Alt. 453m.

 

Day 15Day 15 - Jebel Toubkal 15 dagen

Aan alle mooie dingen komt ook eind. Een laatste transfer naar het vliegveld (ca. 20 min.) en de reis terug naar huis gaat beginnen. Met veel indrukken en mooie herinneringen erbij!

Overnachting:  —

 

Goed om te weten:

 • In de zomer is de Toubkal een zogenaamde wandelberg; technische klimvaardigheden zijn niet nodig. Wel stevige wandelschoenen met een goed profiel. Enige bergwandelervaring is een voordeel; vooral voor het afdalen. Wandelstokken geven vaak ook wat meer zekerheid.
 • Vertrek alleen in de zomer; onderweg ga je kamperen midden in de natuur (zonder voorzieningen). Voor tenten wordt gezorgd. Eigen slaapzak (kan evt. worden gehurd € 10) en eventueel ook eigen slaapmatje (dunne matjes beschikbaar) zelf meebrengen.
 • Je slaapt ook een aantal nachten een eenvoudig Berberhuis (gîte); bijna bij de bewoners thuis.
 • Met voldoende doorzettingsvermogen is deze tocht voor iedereen die graag wandelt goed te doen. Langzaam aan is het advies: stap voor stap; zo wen je ook beter aan de hoogte.
 • Heb altijd respect voor de bergen en onderschat de omstandigheden niet.
 • Bagagevervoer op muildieren. Een lokale gids loopt met je mee. Een kok zorgt voor alle maaltijden; inclusief lekkere picknicks onderweg.
 • Er is ook een speciale editie voor ‘met kinderen’. Dan gaat er Nederlandstalige reisbegeleiding mee. En ook een extra muildier; voor de leuk en voor als er een keer iemand moe is.
 • Voor vertrek ontvang je een trekking paklijst; om goed voorbereid op stap te gaan.
 • Ook krijg je tips voor in Marrakech en een beschrijving van een leuke rondwandeling door de stad en de souks.
 • Verlening in Marrakech of bijvoorbeeld in Essaouira aan de kust ook mogelijk.
 • Deze tocht kan ook individueel of met eigen privé groep worden gereserveerd. Vertrekdag naar eigen keuze.
lopen met een muildier


‘We hebben een hele goede tijd gehad tijdens de trekking. Het was allemaal goed verzorgd.

De gids, Omar, vonden wij fantastisch: hij gaf veel info over het gebied, de cultuur; hij sprak goed Engels; voelde zich verantwoordelijk voor ons; hij nam ook gepaste afstand (was niet opdringerig of zoiets); hij wilde graag Nederlandse woordjes leren; hij had humor. Onze complimenten!’

‘Hallo,

Graag wil ik jullie bedanken voor de geweldige week in Marokko.
Ik vond het een onvergetelijke reis en ben sinds vanavond weer in Nederland, maar denk enkel nog aan de reis!
Alle medewerkers waren erg vriendelijk en behulpzaam, in het bijzonder onze gids Hoesseen (ik schrijf het vast verkeerd). Hij deed zijn werk erg goed en heeft er voor gezorgd dat iedereen veilig en blij de hele tocht af heeft kunnen leggen. Fantastisch.
Ook was het erg leuk dat Omar ons nog even op kwam zoeken.

Nogmaals bedankt!
Ook namens de rest van de familie,
Roxanne’

 • Duur 15 dagen
 • Prijs vanaf
  € 945 p.p.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

In deze reis
 • Wandelen