Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Ontdek de ambachten van Marokko

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.

Een bijzondere Marokko reis naar Marrakech (5 nachten) en het Atlasgebergte (twee nachten). Een slow travel reis “Ontdek de ambachten van Marokko”. Samen met en onder begeleiding Caroline van Wijngaarden van “Crafting Nomad”. Caroline neemt u mee op een bijzondere ontdekkingstocht in Marrakech en bij de Berber vrouwen in het Hoge Atlasgebergte. In Marrakech struint u door de smalle straatjes van de souks (markten) op zoek naar oude ambachten en (kunst)nijverheid die in deze oude koningsstad nog volop worden beoefend. In het Hoge Atlasgebergte ontdekt u de prachtige natuur en maakt u kennis met de traditionele levenswijze van de Berbers. Zo ontdekt u Marokko daadwerkelijk van binnenuit! Voor wie dat wil is er ook gelegenheid om zelf creatief aan de slag te gaan en op ambachtelijke wijze iets moois te maken om mee naar huis te nemen. Deze unieke Marokko ambachtenreis vertrekt in 2020 op maandag 12 oktober; max. 12 deelnemers; vol= vol!

Het programma kan in volgorde wijzigen. Afhankelijk van de aankomstdag in Marrakech.
Op verzoek van deelnemers kunnen bijzondere aandachtspunten in het programma worden opgenomen. In overleg met Caroline van Wijngaarden van “Crafting Nomad“. Caroline’s eigen interesse gaat vooral ook uit naar hout en leer.

 • Maroc Travel organiseert deze ambachtsreis slechts één keer per jaar. Speciaal voor echte liefhebbers van kunstnijverheid en oude ambachten.
 • Tijdens de reis maak je ook kennis met de cultuur, de historie en natuurlijk niet te vergeten de prachtige natuur net buiten Marrakech.
 • Ook gaat u zelf creatief aan de slag om ambachtelijk iets moois te maken om mee te nemen naar uw eigen huis. Zoals de traditionele Marokkaanse huissloffen (babouches) of een krukje van eerlijke materialen.
 • Voor de excursie naar de bergen heeft u wandelschoenen nodig met een goed profiel!
 

Dag 1Dag 1 - Ontdek de ambachten van Marokko

Aankomst in Marrakech

Bij aankomst in Marrakech transfer naar de medina (ca. 20 min). Welkom in ons sfeervolle Riad hotel! Een oase van rust en toch centraal gelegen. Midden in de oude binnenstad – medina – op steenworp afstand van het centrale plein Jemaa el Fna.

Riad betekent ’tuin’ en Riad hotels zijn oude herenhuizen gebouwd rondom een koer of binnenplaats. In de Riad hotels kunt u in de badkamer al het resultaat van het ambachtelijk vakmanschap in Marokko bewonderen. Tadelakt is een traditioneel type stucwerk methode uit Marokko en werd, volgens de overlevering, een paar duizend jaar geleden door de Berbers ontdekt. Het wordt o.a. gebruikt voor het afwerken van badhuizen en stoombaden. Voordat we ons hier verder in verdiepen gaan we eerst genieten van een sfeervol welkomst diner in een mooie paleistuin. En na het diner nemen we natuurlijk een kijkje op het “rariteitenplein” Jemaa el-Fna. Niet voor niets door UNESCO aangewezen als wereld cultureel erfgoed. U vindt er artiesten van allerlei soort; van waarzeggers tot travestieten, van slangen-bezweerders tot Berber troubadours. 

Dag 2Dag 2 - Ontdek de ambachten van Marokko

Souks & bezienswaardigheden van Marrakech

Ochtend in Marrakech. Bij zonsopgang maak je de mooiste foto’s en geven de overdag zo overvolle straatjes van de medina een hele andere sfeer. Na een lekker ontbijtje op het dakterras van onze Riad gaan we van start op onze ontdekkingstocht in de souks.

Terwijl we vooral op zoek zijn naar oude ambachten en kunstnijverheid bezoeken we natuurlijk ook de klassieke bezienswaardigheden van de stad zoals de grootste moskee de Koutoubia, de Saadische graven, de ruïnes van het Palais el Badi en het nog steeds prachtig gedecoreerde Palais el Bahia met fraaie mozaïeken en houtsnijwerk … Tussendoor komen we ook op allerlei minder bekende plekken om vooral meer te weten te komen hoe al dat moois wat in de winkeltjes hangt nu eigenlijk wordt gemaakt. Laat u verrassen. Het zal u zeker nieuwsgierig maken naar meer .… Samen met de leuke weetjes over het gewone dagelijkse leven in deze bruisende en historische stad maken dat u de koningsstad Marrakech op een bijzondere manier van binnenuit gaat ontdekken. Als de reis op woensdag start gaan we vandaag – donderdag – ook naar de leukste souk van Marrakech: Bab el Khemis. Bij de stadspoort Bab el Khemis is er elke donderdag een grootse rommelmarkt waar u werkelijk ‘van alles’ zult tegenkomen …. behalve toeristen. Om bij deze stadspoort aan de noordkant te arriveren doorkruisen we de hele medina; de oude ommuurde binnenstad. Via drukke handelsstraatjes met souvenirs en oude ambachten.

’s Avonds gaan we, net als de lokale bewoners en de talrijke toeristen, lekker eten bij één van de vele eetstalletjes op het plein.

Dag 3Dag 3 - Ontdek de ambachten van Marokko

Souks & bezienswaardigheden van Marrakech

We hebben nog lang niet alles van Marrakech gezien en vervolgen onze tocht door Marrakech. Vandaag stappen we op de fiets en verkennen we eerst de moderne wijk Gueliz.  We beginnen met een bezoek aan het Ensemble Artisanal, het centrum van kunstnijverheid met vaste prijzen. Hier hoeft u even niet te onderhandelen. Wij gaan verder op de fiets de moderne wijk in. In een verscholen uithoek vinden we daar het industriële terrein Sidi Ghanem dat in talloze glossy’s en trendy magazines wordt genoemd. Alles is er design en lifestyle. Dat je niet om Sidi Ghanem heen kunt, begrijp je pas als je in een van de hippe winkels staat. Het terrein zelf is onaantrekkelijk en de winkels liggen verspreid in het gebied. Onze fietsen komen hier goed van pas. Terug in de medina gaan we nabij Bab Doukkala op bezoek bij het opleidingscentrum voor ambachten en kunstnijverheid in de Rue Kbour Chou. Hier zien we hoe met liefde en aandacht wordt geleerd om mooie producten te maken op een ambachtelijke en traditionele manier. En wij gaan er zelf ook aan de slag.

Voor wie dat wil is er vandaag ook gelegenheid voor een bezoek aan de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent. Een oase van tropische planten.

Dag 4Dag 4 - Ontdek de ambachten van Marokko

Ontdekkingstocht naar het Atlasgebergte: boerenweekmarkt in Asni

Vandaag vertrekken we naar het Atlasgebergte; daar gaat nog weer een hele andere wereld voor je open. Tussen de majestueuze hoge bergen vindt je er groene en kleurrijke Berber valleien. De weg naar de bergen is adembenemend. We nemen een bijzondere route op zoek naar ambachten en kunstnijverheid. Zo bezoeken we de lokale boeren weekmarkt waar iedereen van heinde en ver naar toe komt en nemen we een kijkje in een klein Berberdorpje waar die leuke houten krukjes worden gemaakt. Wij reizen daarna nog wat verder naar het hoger gelegen Imlil. In één van de kleine Berberdorpjes vlakbij Imlil overnachten we in een prachtig gelegen Berberguesthouse ‘with a view’. Zo genieten we optimaal van de rust en kalmte in de bergen.Vandaag vertrekken we naar het Atlasgebergte; daar gaat nog weer een hele andere wereld voor je open. In alle eenvoud tussen de imposante bergen even de Berbers hier in kleine lemen dorpjes tegen de hellingen aangekleefd. De wekelijkse ontmoetingsdag

Dag 5Dag 5 - Ontdek de ambachten van Marokko

Bezoek Berber dorpjes

In de bergen maken we kennis met de traditionele cultuur van de gastvrije Berberbevolking. We maken een leuke wandeling langs de kleine Berberdorpjes. En gaan op zoek naar Berber vrouwen die vaak gezamenlijk nog op traditionele wijze handgeknoopte tapijten maken. Met veel kleur en eigen creativiteit. U zult versteld staan hoe de bergbewoners hier in alle eenvoud maar met veel saamhorigheid hun bestaan hebben opgebouwd. Ook gaan we in één van de kleine dorpjes lunchen bij de bewoners en worden daar natuurlijk ook getrakteerd op ‘Berber whiskey’ – de muntthee die op elk moment van de dag gastvrij wordt aangeboden. ‘s Avonds klinkt er tussen de bergen misschien wel traditionele trommelmuziek met gezang die ons laat weten dat er ergens een bruiloft wordt gevierd.

Dag 6Dag 6 - Ontdek de ambachten van Marokko

Via de Ourika vallei terug naar Marrakech

Via een route binnendoor rijden we naar die andere bijzondere vallei niet ver van Marrakech: de Ourika. Hier is de weekmarkt op maandag. En … hier vinden we een prachtige kruidentuin waar we kennis maken met de ambachtelijke manier om brood te maken. En laten we onszelf lekker verwennen met een ontspannen kruiden-voeten-bad. Terug in Marrakech moeten we weer even wennen aan alle drukte van de stad. Gelukkig biedt ons sfeervolle Riad hotel een oase aan rust.

Dag 7Dag 7 - Ontdek de ambachten van Marokko

Bezoek Marrakech: de laatste souvenirs

Nog een volledige dag in Marrakech. Om een bezoek te brengen aan de historische monumenten om we gaan nog eens terug naar het opleidingscentrum voor ambachten om samen aan de slag te gaan. Invulling van deze dag stemmen we af met de wensen die er nog leven in de groep.

Dag 8Dag 8 - Ontdek de ambachten van Marokko

Vertrek uit Marrakech

Afhankelijk van de tijd van uw vlucht is er vandaag nog volop tijd om verder te snuffelen in de souks. Op zoek naar nog een mooi souvenir of nog meer inspiratie om ook zelf aan de slag te gaan.
Voor de transfer naar het vliegveld wordt gezorgd; ook als u op een ander tijdstip of op een andere dag vliegt (zie bijzonderheden voor de mogelijkheden voor verlenging). Na een bijzondere week met heel veel verschillende indrukken vliegt u weer naar huis.

 • Toeslag voor een éénpersoonskamer € 125.
 • Het exacte programma van dag tot dag wordt flexibel ingevuld en afgestemd op de wensen van de groep. De volgorde in het programma kan afwijken van het hier beschreven programma van dag tot dag.
 • Vliegt u liever op een andere dag? Verlenging in Marrakech kan ook heel eenvoudig voor of na uw reis. Tweepersoons-kamer € 75 per nacht; éénpersoonskamer € 55 per nacht (inclusief ontbijt en toeristenbelasting).

In de prijs inbegrepen:

 • 2x vliegveld transfer
 • 5 nachten sfeervol Riad hotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt
 • 3 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 2 nachten verblijf in een comfortabel Berberguesthouse ‘with a view’
 • welkom diner bij één van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el Fna
 • alle excursies inclusief entrees volgens programma
 • reis(bege)leiding door Caroline van Wijngaarden; ondersteund door onze lokale ‘Berber-equipe’.

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer € 125,-
 • Lunches in Marrakech (4x; dag 2, 3, 7 en 8)
 • Diner naar eigen keuze Marrakech (4x; dag 2, 3, 6 en 7)
 • Drankjes, souvenirs en fooien

In Marrakech kunt u voor minder dan € 10 gemakkelijk een lunch vinden. Voor een diner betaald u eventueel wat meer. Wij laten u de leukste plekjes zien. En er is – als u dat liever wil – ook volop keuze in wat duurdere restaurants. Daar kunt u ook terecht als u graag van een glaasje wijn bij het eten geniet…

 

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

In deze reis
 • Cultuur
 • Marrakech