Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Tips Marrakech; taxi, bus en paardenkoets

Tips Marrakech; taxi, bus en paardenkoets

Als je een (steden)trip maakt naar Marrakech is een goede voorbereiding altijd handig. Daarom geven wij als Reisbureau Maroc Travel en Marokko reisspecialist regelmatig handige en praktische tips. Zoals over het vervoer in Marrakech. Hoe neem ik een taxi in Marrakech? Kan ik ook de bus nemen in Marrakech? En wat betaal ik voor een rit met de paardenkoets in Marrakech? Allemaal vragen over vervoer en taxi’s in Marrakech waarop je hier de antwoorden vindt. 

In de oude binnenstad zelf doe je alles het beste te voet in de smalle steegjes en straatjes van de medina. Andere wijken zoals Gueliz, de Hivernage en de Palmeraie zijn heel eenvoudig bereikbaar met de taxi en ook de bus is een goed alternatief. Hoe je het beste en het makkelijkste het meeting point voor onze dagelijkse fietstocht in Marrakech bereikt lees je op de pagina Fietsen in Marrakech.

Taxi’s in Marrakech; petit taxi en grand taxi

In Marrakech zijn taxi’s relatief goedkoop. Wel zijn de regels voor taxi’s in Marrakech anders dan bij ons. Zo is er het onderscheid tussen kleine taxi’s en grote taxi’s. In de kleine taxi’s mogen maximaal 3 personen mee als passagier. Voor de grotere taxi’s geldt die beperking niet; daar is het aantal toegestane passagiers afhankelijk van het aantal zitplaatsen. Ben je met 4 personen dan kan het soms net zo snel, makkelijk en bijna net zo goedkoop zijn, om je over twee petit taxi’s te verdelen. In principe hebben alle taxi’s een meter. En de meeste taxi chauffeurs zetten deze ook aan, zeker als je er expliciet een blik op werpt. Vraag er anders om als dit niet het geval is. Voor 50 MAD (Marokkaanse Dirham) kom je een heel eind. Naar de Palmerai (15 km buiten de stad) en het vliegveld moet je rekenen op ca. 100 MAD.
Overigens is het bij alle taxi’s niet ongebruikelijk dat er ook andere passagiers in stappen. Het tarief voor een zitplaats in  zo’n gedeelde taxi is een vastgesteld tarief. December 2023 is dat 7 dirham per persoon, afronden naar 10 dirham wordt gewaardeerd)

De bus in Marrakech; goedkoop en druk

In Marokko zijn de bussen erg goedkoop. Een rit kost slechts 4 MAD. De bussen in Marrakech zijn dan ook overvol, zeker tijdens de spitsuren. Alle bussen in Marrakech worden uitgevoerd door ALSA.ma. (De website wordt geactualiseerd; alle buslijnen in Marrakech zijn te vinden op de pagina Marrakech lignes.) ALSA heeft ook een speciale airport shuttle naar vliegveld Marrakech. En ALSA biedt 3 verschillende toeristische routes aan, met een open dubbeldek bus. Ook rijdt er een zeer moderne elektrische bus BRT (Bus Rapid Transit) naar het winkelcentrum Iziki van Al Massira. Doel is het aanbod van elektrische bussen nog aanzienlijk te gaan uitbreiden. Ook in het vervoer in Marrakech zie je overal de twee gezichten terug komen; van hyper modern en luxe tot heel eenvoudig zoals de paardenkoetsen en ook de handkarren die in de oude binnenstad nog steeds volop worden gebruikt.

Vanaf vliegveld Marrakech met ALSA bus 19 naar het centrum voor 30 dirham

Als je het bij aankomst niet erg vind dat je misschien lang moet wachten; tussen 06h00 en 22h30 rijdt ALSA bus nummer 19 vanaf het vliegveld naar het centrum. Elke 20 minuten volgens schema, maar dat wordt niet altijd gehaald. De bushalte is ergens midden op de parkeerplaats. Heel handig, maar niet heus. Een beetje verstopt om je voordat je die bushalte gaat vinden eerst vooral te verleiden om een taxi te nemen. Die zijn overigens ook niet heel duur. Er is zelfs een auto kiosk naast de ingang bij de aankomsthal waar je een vast tarief kunt betalen. Prijzen grofweg 150 dirham.

Voor meer info over bus 19: alle buslijnen in Marrakech zijn te vinden op de pagina Marrakech lignes.

Paardenkoets in Marrakech: leuk en als een taxi

In Marrakech kun je jezelf ook laten vervoeren met de paardenkoets. De paardenkoetsiers zijn afhankelijk van deze inkomsten en er wordt dan ook (behoorlijk) goed voor de paarden gezorgd. Op speciale plekken waar de paardenkoetsen vaak staan te wachten zijn door de gemeente speciale drinkvoorzieningen voor paarden aangebracht; zoals bij de rotonde van de Place de La Liberté (net naast de Carrefour Supermarkt La Fontaine). Ook voor de paardenkosten geldt een vast tarief. Deze tarieven staan in de koetsen aangegeven; de prijzen zijn per koets en niet per persoon (zoals de koetsier je misschien wil laten geloven).

Wil je graag goed geïnformeerd op reis naar Marokko en Marrakech? Boek dan je droomstedentrip naar Marrakech inclusief twee leuke excursies bij Maroc Travel: