Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marrakech stedentrip in het kwadraat

Marrakech: stedentrip in het kwadraat

Een stedentrip naar Marrakech is als een oriëntaalse droom die werkelijkheid wordt. Dat zijn de woorden waarmee reisjournalist Mariëtte van Beek haar reisgids voor Marrakech introduceert. Wie heeft er niet gehoord over de verhalen van de sprookjes van 1001 nacht? Dat de koningsstad Marrakech een van de pareltjes in Marokko is voor een  stedentrip is inmiddels wijd en zijd bekend. Dat Marrakech, of ‘Merraksj’ voor de locals, daarbij geen gemakkelijke stad is om je weg te vinden, zullen velen ook beamen.

Een Marrakech stedentrip van een week met afwisseling

Omdat er zoveel te zien en te beleven is in Marrakech heeft Marokko specialist Maroc Travel een bijzondere stedentrip naar Marrakech samengesteld. Door toevoeging van een excursie naar het nabijgelegen Atlasgebergte wordt dit een stedentrip naar Marrakech in het kwadraat. In voor- en najaar met begeleiding door niemand minder dan arabist en Marrakech kenner bij uitstek: Mariëtte van Beek.

Slow travel Marokko reis: Marrakech achter de schermen

De speciale ‘slow travel’ Marokko reis: “Marrakech achter de schermen en de geheimen van het Atlasgebergte” is daadwerkelijk een stedentrip in het kwadraat. Met deze bijzondere Marokko reis van precies een week is er voldoende tijd om de koningsstad Marrakech van binnen en van buiten te ontdekken. Zo zie je veel meer dan alleen de geijkte bezienswaardigheden. En je komt op plekken die je zelf niet gevonden zou hebben. Als bijzonder extra is er dan ook nog een prachtige excursie naar Berberdorpjes in het Atlasgebergte. Hier gaat nog weer een hele andere wereld voor je open. En dat maakt deze Marrakech stedentrip zo compleet.

Marrakech Riad hotel en Berberhuis in Atlas bergen

In Marrakech verblijf je tijdens zo’n Marrakecgh stedentrip in het kwadraat natuurlijk in zo’n prachtig Riad hotel dat haast een klein paleisje lijkt. Een Riad (Arabisch: رياض) is een traditioneel Marokkaans huis met een binnenin gelegen tuin of binnenplaats. Het woord Riad komt van het Arabische “ryad” en betekent tuin. Feitelijk zijn het grote herenhuizen in de oude binnenstad van Marrakech vergelijkbaar met de Amsterdamse grachtenpanden. Tegenwoordig zijn veel van deze oude herenhuizen omgetoverd in kleinschalige hotels waar het heerlijk toeven is. Door de akoestiek van de dikke muren aan de buitenkant en de ramen naar de binnenplaats of tuin (vanwege de privacy) zijn het midden in de drukke stad heerlijke oasen van rust. In het Atlasgebergte is er voldoende gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten. Het verblijf is daar in een Berberhuis; bijna bij de bewoners thuis.

Meer dan alleen de toeristische buitenkant

Een Marrakech stedentrip in het kwadraat om Marrakech van binnenuit te ontdekken. Vanuit een leuk Riad hotel midden in de oude, ommuurde, binnenstad: de medina. Ook is je Riad hotel niet ver van het bijzondere plein Jemaa el-Fna en de souks met alle winkeltjes, markten en ambachten. Natuurlijk is er tijdens deze Marrakech stedentrip ook tijd om historische monumenten te  bezoeken en zo het verleden van de sultans te beleven. Maar tussendoor neemt Maroc Travel je ook mee langs de gewone dingen van het dagelijkse leven zoals de publieke brood-bak-ovens en het traditionele badhuis – de hammam – met de aparte stookruimte voor het hout.

Volksverhalen in Marrakech met Mariëtte van Beek

In voor- en najaar is deze Marrakech stedentrip in het kwadraat onder begeleiding van Mariëtte van Beek; Marrakech deskundige en schrijfster van de Dominicus gids van Marrakech. Mariëtte vertelt je volksverhalen die in bijna elke steeg en straat  voor het ‘oprapen’ liggen. Tenminste als je Marrakech door en door kent, zoals Mariëtte.
In de dagen die je in het Atlasgebergte doorbrengt, gaat er nog weer een heel andere wereld voor je open. Op sommige plekken lijkt het alsof de tijd even heeft stil gestaan; in de kleine lemen Berberdorpjes tegen de hellingen aangekleefd, omgeven door indrukwekkende en kleurrijke bergreuzen.
Hierdoor is deze Marrakech stedentrip in het kwadraat veel meer dan alleen een stedentrip. Het is een bijzondere, slow travel Marokko reis met veel afwisseling en nieuwe indrukken. Hierdoor zal het lijken alsof je veel langer op reis bent dan slechts een week. “Quality time” met een “quality” reisleidster eerste klas. Een zeer bijzondere en misschien wel de mooiste Marrakech stedentrip waar we bij Maroc Travel oprecht heel trots op zijn.

Beleef Marokko van binnenuit: maak kennis met ‘de locals’

Op reis met Maroc Travel is ook een Marokko reis om in contact te komen met de lokale bevolking. Wij kennen Marokko, het land, de bergen en de Berbers als onze eigen familie, het is onze familie. In de Berberdorpjes nemen wij je mee om ook de gewone mensen te ontmoeten. Zo krijg je ook een indruk van het gewone dagelijkse leven waarbij veel dingen heel anders zijn dan bij ons.

Leuke weetjes over Marrakech en meer

Een stedentrip naar Marrakech met Maroc Travel staat ook garant voor leuke wetenswaardigheden. Wist je bijvoorbeeld waarom de moskeeën en heiligdommen in Marokko niet toegankelijk zijn voor toeristen terwijl dat in andere islamitische landen zoals Turkije wel het geval is? Deze regel is in Marokko ingevoerd tijdens de periode van het Franse protectoraat met Generaal Lyautey. Hij had gezien dat zijn Franse soldaten nogal boers en lomp konden zijn. Voor de goede verstandhouding en te voorkomen dat soldaten met hun soldatenlaarzen zomaar bij moskeeën binnen te stappen leek het deze generaal maar beter om alle gebedshuizen tot verboden terrein voor niet-moslims te verklaren. Om zo de mogelijk boze reacties van gelovigen te mijden en de nodige trammelant voor zijn onbeleefde manschappen te voorkomen. Maak je deze Marrakech stedentrip onder begeleiding van Mariëtte van Beek dan zal zij je met nog meer weetjes gaan verrassen. Mariëtte heeft als jonge moeder in de oude binnenstad van Marrakech gewoond en daar onderzoek gedaan naar tradities en verhalen rondom de vele heiligen graven in Marrakech. Mariëttes kennis van het Arabisch en van het gewone dagelijkse leven gevuld met de vele volksverhalen en tradities maken dat je veel meer gaat zien dan alleen de toeristische buitenkant van Marrakech. Zo wordt jouw stedentrip naar Marrakech oprecht een Marrakech stedentrip in het kwadraat.

Bijzondere Marokko reizen; kleine groepen, slechts enkele keren per jaar

De bijzondere Marokko reizen van Maroc Travel zijn altijd individueel (privé) of in een kleine groep. Het aantal deelnemers is nooit meer dan 15; meestal maximaal 12. De reizen met arabist, reisjournalist en Marrakech deskundige Mariëtte van Beek zijn slechts enkele keren per jaar.
Data 2020
– 09/03/2020 – Marrakech en Atlasgebergte
– 16/03/2020 – Marrakech en het zuiden incl. woestijn

07/11/ 2020 – Marrakech en Atlasgebergte
14/11/2020 – Marrakech en het zuiden incl. woestijn

21/11/2020 – Marrakech pelgrimage – meer informatie binnenkort op onze site