Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marrakech en Atlasgebergte: hoe is het NU na de aardbeving

Marrakech en Atlasgebergte: hoe is het NU na de aardbeving

door: Helma Matthijssen – Wereldstadgids in Marrakech

Op 8 september 2023 was er een hevige aardbeving in het zuiden van Marokko. De eerste schrik was groot. En het dodental met name in enkele zeer zwaar getroffen kleine bergdorpjes groot. De grootste materiele, emotionele en fysieke schade is dan ook met name geconcentreerd in die bergdorpjes. In Marrakech was de aardbeving ook goed te voelen. Op veel plekken in Marrakech zijn oude gevels naar beneden gekomen. Ook zijn er oude, met name slecht onderhouden huizen ingestort. Het is zeker niet zo dat de hele medina, de oude binnenstad, is ingestort. Het puin is opgeruimd en de lege plekken van ingestorte huizen zijn incidenteel. Juist het traditionele bouwen in leem is een nadeel bij slecht onderhoud. Dat vraagt wel om onderhoud dor de jaren heen. Die dikke lemen muren zijn dan wel weer ideaal tegen de hitte in de zomer en tegen de kou in de winter.
In die dorpjes in het Atlasgebergte met de grootste schade moet de echte wederopbouw nog goed op gang komen. De noodhulp was overal groots. En financieel geeft de Marokkaanse overheid ook flinke steun aan de getroffenen. Maar daar mee zijn de problemen nog niet opgelost. Gelukkig zijn er ook veel kleinschalige al in het gebied aanwezige hulporganisaties zoals Education for All en The High Atlas Foundation die heel concreet aan her- en nieuwbouw zijn begonnen. Helaas zijn er ook nog teveel mensen nog steeds in tenten.
In de stad Marrakech is de materiele schade al bijna overal hersteld; al zal het volledig herstel op alle plekken en in de gevallen gaten nog wel even duren. Het toerisme draait in de stad Marrakech al bijna weer als vanouds. De festivals en congressen gaan er gewoon door en vrijwel alle bezienswaardige monumenten en musea zijn open. En wat inmiddels meer dan duidelijk is; wil je Marokko helpen met volledig herstel na de aardbeving kom dan vooral nu als toerist naar Marokko. Voor je eerste leuke dag in Marrakech: zie onze 3 uur fietstocht – in de winter om 10h00 en ’s middags om 17h00.

Wees niet bang dat je aan iets van ramptoerisme zou doen; in tegendeel!
Ook in de bergen is het (dagjes) toerisme een belangrijke inkomstenbron voor veel mensen. De Berberdorpjes rondom Imlil en ook in de Ourika vallei zijn blij met elke bezoeker. En voor wie het sportiever wil: het Toubkal Nationaal Park heeft prachtige wandel en mountainbike routes. Ook de hoogste berg Jebel Toubkal en andere hoge bergtoppen van > kunnen weer bewandeld worden. Een dagje naar de Berberdorpjes in het Atlasgebergte is oprecht echt een van de leukste dagexcursies die je buiten Marrakech kunt maken. Er is een wereld van verschil tussen Europa en de stad Marrakech en ook nog weer een wereld van verschil tussen de drukke stad Marrakech en de rust en de natuur in de kleine Berderdorpjes tussen de steile berghellingen als in de Alpen. Dus wees allen vooral heel erg welkom in Marokko – Marhaba / Marhababikoum
Voor directe vluchten naar Marrakech, Fez en ook Essaouira; kijk op onze pagina vlucht Marokko. En voor de CO2 compensatie van je vlucht … Je kunt ook extra doneren aan het Groene Hoge Atlas Fonds. Zij zorgen naast hulp bij de wederopbouw van huizen ook voor her-aanleg van terras-akkertjes, struiken en bomen. Zo belangrijk om erosie tegen te gaan en de grond en regenwater op de steile berghellingen vast te houden.

Marrakech en de Koutoubia staan nog fier overeind

In de stad Marrakech en vooral in de medina, zoals de oude binnenstad hier wordt genoemd zijn er plekken met schade. Opvallend is dat het vooral gevels en gebouwen zijn met (veel) achterstallig onderhoud of met een slechte constructie. En misschien nog wel het meest opvallende is, dat juist het hoogste gebouw van Marrakech, de Koutoubia moskee die al in de 12-de eeuw werd gebouwd, nog steeds staat als een huis. Hetzelfde geldt voor de fraaie oude stadspoort Bab Agnaou (zie afbeelding). Eeuwenoude gebouwen met een degelijke constructie en goed onderhouden. Een aantal musea was tijdelijk gesloten voor uitvoering van controles en wat herstel. De meesten zijn inmiddels al weer open. De oude Koranschool Madrassa Ben Youssef, met net een aantal jaren van grondige renovatie achter de rug, is de hele tijd open gebleven voor bezoek, net als het ernaast gelegen Musee de Marrakech. Ook de populaire Jardin Majorelle en de oude tuin met de naam Jardin Secret zijn gewoon open voor bezoek.

Ook in het Atlasgebergte is er voortvarend gewerkt om toeristen weer gewoon te ontvangen. De overheidsinspecteurs de huizen en gastenverblijven geïnspecteerd. Nu kan vastgesteld worden via voor welke vergoeding van de overheid in aanmerking komt en is er begonnen met herstel daar waar nodig.

Wel of niet naar Marrakech en Marokko gaan?

De Marokkaanse minister van toerisme Fatim-Zahra Ammor roept op om vooral te blijven komen. In een land waar zoveel mensen direct of indirect van het toerisme afhankelijk zijn wordt het pas echt een ramp voor miljoenen als toeristen nu massaal weg gaan blijven.
Dus als je graag de mensen in Marokko wilt helpen is dat misschien nog wel het beste wat je kunt doen. Juist nu een reis naar Marokko boeken.

Dagexcursie naar het Hoge Atlasgebergte, ja dat kan!

Heel kort was er een officieel reisadvies om niet naar Imlil te gaan. Niet dat je daar nu niet zou kunnen wandelen of omdat het daar zo gevaarlijk is, maar vooral om de allereerste dagen de belangrijke weg naar de Tizi-n-Test vrij te houden voor het verkeer met alle hulpgoederen. Inmiddels is het reisadvies aangepast en wordt Imlil weer volop bezocht.

Er zijn weer wandeltrektochten in het Atlasgebergte, ook naar de Toubkal

De eerste toeristen hebben de allerhoogste berg de Jebel Toubkal (4.167m.) al weer beklommen.
De hut op 3200 meter is weer open en ook in diverse dorpjes zijn de Berberguesthouses geïnspecteerd. Er zijn voldoende Berberhuizen waar je gewoon kunt overnachten.