Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marrakech – de 10 beste tips van Mariëtte van Beek

Ben je nieuwsgierig genoeg voor Marrakech? 

Check het even!
door reisjournaliste en Marrakech deskundige Mariëtte van Beek

Een vlucht naar Marrakech boeken is tegenwoordig heel eenvoudig. Jij hebt misschien ook plannen in die richting. Maar…heb je je ooit afgevraagd of je wel nieuwsgierig genoeg bent voor die stad? Er is zoveel te ontdekken, vooral buiten de gebaande paden. Check de moet-je-doen-lijst van reisjournalist Mariëtte van Beek om te zien of je er écht voor wilt gaan!

1. Op het beroemde centrale plein Jemaa el-Fna proef je alle gerechtjes in een van de vele mobiele restaurantjes, speel je na afloop een hengelspel (hoofdprijs: een fles cola) en bewonder je dansende travestieten, samen met de locals.

2. Vergaap je aan de grote Koutoubia-moskee en struin de vier heiligengraven rondom af. Eén vrome man ligt letterlijk op de stoep. De witte koepel voor de Koutoubia is van een heilige vrouw, Lalla Zehra bent al-Kush. Probeer in deze omgeving vooral een duif te spotten! Het kan de heilige zelf zijn…Wellicht is een passant bereid je een wonderverhaal over haar te vertellen.

3. Ga naar de Souk Laghzal, een voormalige slavenmarkt, de enige plek in het doolhof van de souk waar vrouwen de alleenheerschappij hebben. Kies een kaftan uit hun tweedehands kledingstapels. Ding af voor je betaalt!

4. Breng een bezoek aan een echte volkshamam in de medina. Huur een emmer en koop wat zeep en haarklei (natuurlijke shampoo) bij de badhuismedewerk(st)ers en schrob jezelf. Of betaal wat extra voor een massage. Klets met handen en voeten met de badderaars uit de wijk en drink nadien een glaasje muntthee met ze.

5. Steek je hoofd om de hoek bij de badhuisstoker. Deze man stookt de hele dag het vuur op van het badhuis. In de uitlopers van het vuur staan aardewerken potten vol vlees, olie en kruiden te pruttelen. Niet van hem, maar van omwonenden. Het is tanjiya, een gerecht dat typisch voor Marrakech is. Proef het eens!

6. Volg in de ochtend mannen, vrouwen en kinderen die hun vers geknede broden op planken naar de gemeenschappelijke oven van hun wijk brengen. Kijk de kunsten van de bakker af die de honderden broden van zijn klanten in en uit de oven schept en ze nooit door elkaar haalt.

7. Bezoek een van Marrakech’ vele heiligen met specialisaties als je een bijzonder probleem of euvel hebt waar je graag vanaf komt. De ene heilige maakt korte metten met mensen die je onrechtvaardig behandelen, de ander geeft je net de extra discipline die je nodig hebt om van je rookverslaving of slechte eetgewoonten af te komen. Gelukkig staan er niet bij elk heiligdom verkopers van kleurige suikerbrokken…

8. Breng een bezoek aan de Mellah, de joodse wijk, met zijn kosjer slager, juweliers, synagoge en begraafplaats.

9. Laat een waarzegster je toekomst voorspellen. Met kaarten, schelpen of beter: vloeibaar tin. Ze gooit het onder je benen door in een emmer water en van de uiteengespatte vormen leidt ze álles over je leven af.

10. O ja, doe natuurlijk ook nog de ‘gewone’ attracties van Marrakech, de hotspots die je simpelweg via Google kunt vinden. Van de Medersa Ali Ben Yousef, de Saadische graven en het paleis El-Badi tot de Jardin Majorelle.

Ben je nieuwsgierig naar het grootste deel van deze moet-je-doen-lijst voor Marrakech? Wil je zelf graag alles van Marrakech ervaren? Top! Doen! Of lijkt het je super, maar in je eentje toch net iets een te groot avontuur? Dan kun je ook met Mariëtte van Beek op stap. In de video stelt ze zich alvast voor en ervaar je meteen iets van de sfeer van haar heel relaxte groepsreis naar Marrakech én het Atlasgebergte. Meer details vind je op www.reisbureaumaroctravel.nl/reis/marrakech-achter-de-schermen-en-atlasgebergte.

Bekijk de video