Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marokko Kruidenreis: van Harry Potter-markten tot smulkaravanserai*

* een karavanserai was in vroegere dagen een opslag/overslag plaats voor de kamelenkaravanen van Timboektoe naar Fez. Tegenwoordig zijn het vaak gezellige binnenpleintjes met diverse winkeltjes er omheen.

door: reisjournaliste Mariëtte van Beek

Marokko kruiden reis met Mira Roosenburg

Kruidenspecialist Mira Roosenburg begeleidt in september een bijzondere kruidenreis naar Marrakech en het Atlasgebergte. Nieuwsgierig hoe zij een vakantie in Marokko op smaak brengt? Heel eenvoudig! Wij triggeren je met een lijstje kruidige hotspots & pittige wetenswaardigheden!

  1. Harry Potter-markten

    Vraag een Merrakchi naar de beste kruidenmarkt van Marrakech en hij noemt de markt in de voormalige joodse wijk Mellah. Waarom? Omdat het van oudsher de plek is waar moslims méér dan alleen remedies tegen ziektes gingen ophalen. Ze lieten de joodse kruidenhandelaar ook hokuspokus doen. Tovenarij, zwarte magie, iets dat ze zelf niet mochten. Tegen hun baas, de minnares van hun man of die lastige kinderen. De joden zijn grotendeels vertrokken maar de wonderlijke ingrediënten van magische elixers hangen nog boven de toonbanken. Van gedroogde hagedissen tot (volstrekt verboden!) horens van de rinoceros. Als je Harry Potter en consorten in levenden lijve zou kunnen tegenkomen, dan was dit de uitgelezen plek.

  2. Saffraan bij de juwelier

    Natuurlijk is de kruidenmarkt met zijn vele geurige specerijen ook een walhalla voor koks. Een paar jaar terug probeerde zelfs Jamie Oliver hier ras-el-hanout, het meest bekende kruidenmengsel van de Marokkaanse keuken. In de ongemalen variant zijn nog mooi de ingrediënten te herkennen, onder meer kaneel, steranijs, kruidnagel en peper. Ook saffraan is populair. De gele meeldraden van de saffraankrokus zijn prijzig in Nederland, maar in Marokko evenmin goedkoop. Potjes met saffraan prijken daarom zelfs tussen het zilver en goud van de juwelier.

  3. Kruidenbroodovens op het platteland

    Voor verse groene kruiden moet je op het platteland nabij Marrakech zijn. Je vindt ze eenvoudig in het wild, midden in de natuur, tijdens een rustige wandeling in de bergen, maar ook in de drukte van boerenmarkten zoals die van Tnine en Asni. In de Ourikavallei, tussen de Berberdorpjes, is het ook heerlijk om kookles te volgen in een aromatische kruidentuin. De Berberjuffen spreken geen Engels, maar doen voor wat je moet doen: uien fijn snijden of wat koriander. Zodra de stoofpotjes (tajines) pruttelen, leren ze je brood met kruiden kneden en in de traditionele kleioven schuiven.

  4. Dampende voetenbaden

    Eén minpuntje van de kruidenmarkt: de beautyproducten bevatten nauwelijks kruiden of planten. Goed, de vezels van de sawakstruik werken uitstekend als natuurlijke tandpasta. De steeltjes van venkelbloemen doen dienst als tandenstokers. Henna, in blad- of poedervorm, ligt er ook, om haar, handen en voeten mee te verfraaien. Maar daar blijft het bij. Gelukkig gaan de vrouwen van de kruidentuin in Ourika verder. Ze zijn vermaard om de gloeiendhete kruidenbaden die ze voor je vermoeide voeten bereiden. De zeepjes, shampoos, crèmes en lotions in hun winkeltje bevatten kruiden uit de omringende tuin.

  1. Kruidenhoekjes in stadsparadijsjes

    Tuinen hebben in Marokko meer religieuze betekenis dan je misschien weet. Met hun kabbelende beekjes en geurige groen geven ze vrome moslims een voorproefje van het paradijs. Marrakech kent vele fraaie paradijsjes, alleen liggen ze relatief ver uit elkaar. Een fietstocht langs al dat hemelse groen ligt dus voor de hand. De kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent mag je niet missen, maar is wel dé toeristenmagneet. In Jardin Harti in de nieuwe stad Guéliz geniet iedereen van de rust. Dit openbare park is een van de meest diverse tuinen van de stad. Naast cactussen en rozen heeft het een speciaal kruidenhoekje. In de oude stad is kun je bij de plantenverkopers op het beroemde plein Jemaa el-Fna gezellig speuren naar fijne kruidenstekkies.

  2. De muntverkoper en de smulkaravanserai

    Tijdens zinnenprikkelende excursies is het altijd fijn bijkomen met een pot thee met verse kruiden. Inderdaad, er is zoveel meer dan alleen verse munt. Wie bij de muntverkoper een bos gemengde kruiden koopt, kan ook eens een ander smaakje proberen. Citroenverbena bijvoorbeeld of ‘onze’ citroengeranium. Heel lekker bij de thee zijn qrishlat, anijspepernootjes, vermengd met gedroogde zuidvruchten zoals dadels en vijgen, rozijnen en nootjes. Allemaal verkrijgbaar in een smulkaravanserai nabij Bab El Ftouh. Ook yammie als souvenirs!

    Zin in al deze kruidige uitstapjes maar niet in je eentje?
    Ga dan mee met kruidenspecialist Mira Roosenburg.
    Natuurlijk neemt zij je ook mee naar meer bekende hoogtepunten van Marrakech zoals de grote Koutoubia-moskee, de Saadische graven, de ruïnes van het Palais El Badi en het met fraaie mozaïeken en houtsnijwerk gedecoreerde Palais El Bahia. Meer informatie: www.reisbureaumaroctravel.nl/reis/kruidenreis-marokko/

 

[/tab]