Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Tips Marrakech; kledingadvies

Tips Marrakech; kledingadvies van Sophie

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik fietsgids in Marrakech. Wat ik bijna elke dag als vraag krijg: “wat is het beste kledingadvies voor Marrakech”? Ik begeleid groepen toeristen per fiets* door de stad en ik vertel dan leuke wetenswaardigheden over deze bijzondere stad. Tijdens de tour mogen de klanten natuurlijk ook vragen stellen. Een vraag die ik vaak hoor, met name van vrouwen en meisjes, is: “Wat mag ik nou wel en niet aan in Marokko?”

Dit zijn de woorden van Sophie; stagiaire bij Maroc Travel. Een zomer lang werkte zij als Nederlandse fietsgids in Marrakech. En dit was de vraag die wel heel erg vaak gesteld werd: “wat mag er wel en wat mag er niet” als kleding als je in als westerse vrouw in Marrakech rondloopt.

* Wil je ook een leuke fietstocht in Marrakech maken? Niet meer met Sophie, zij is terug naar Nederland, maar met één van onze andere leuke Nederlandstalige gidsen? Kijk op de pagina Marrakech excursies.

Wat mag wel en wat mag niet als kleding in Marrakech

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; in principe ‘mag’ je alles dragen wat je wil. Dat is het belangrijkste kledingadvies voor jouw bezoek aan Marrakech. Marokko staat bekend als tolerant islamitisch land. En er gelden hier geen regels zoals bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië waar je als vrouw verplicht een abaya (lang, zwart ‘gewaad’) over je kleding moet dragen. Gelukkig maar; want voor op de fiets is dit niet heel erg handig. Op straat zie je wel vaak dat vrouwen en mannen iets over hun kleding dragen; een djellaba.
Een djellaba is een lang los-vallend gewaad met lange mouwen en vaak een soort capuchon. Het gewaad wordt tot op de enkels gedragen. Naast de traditionele djellaba’s in het straatbeeld zie je echter ook heel veel mensen in ‘gewone’ (voor ons ‘Europeanen’) westerse kleding. En dan bedoel ik niet shorts en spaghettibandjes, maar eerder casual spijkerbroeken en bloesjes.

Voor kleding in Marokko: geen verplichtingen

In Marokko zijn er dus geen verplichtingen qua kleding. Echter er is wel verschil in de waardering. Rekening houden met de andere cultuur toont een mate van respect. Het is daarom, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Vooral blote schouders en een laag decolleté zijn wat minder passend. Je hoeft dus niet van top tot teen bedekt te zijn, maar van je schouders tot aan je knieën is netjes. Je zult ook merken dat je waarschijnlijk je best ongemakkelijk voelt als je dit niet doet; bijna iedereen bedekt zich, ook toeristen passen zich over het algemeen redelijk goed aan. Een enkeling loopt in een kort, strapless jurkje of een korte broek die eigenlijk net iets té kort is, maar in Nederland word ik daar ook niet blij van.

Marrakech in de zomer: wat draag ik zelf als kleding

Zelf draag ik over het algemeen een lange broek en een t-shirt. Alleen wanneer het kwik stijgt tot boven de 40 graden is dat voor een kaaskop als ik echt niet te doen, zeker niet als ik dan een fiets-tour heb. Dan trek ik toch echt een korte broek aan, maar wel in combinatie met een hoog gesloten shirt met mouwtjes. Ik weet dat dat niet helemaal gepast is, maar als Europees meisje wordt er hoe dan ook naar je gekeken en geroepen. Dat wordt echt niet minder als je er wel bedekt bij loopt. Maar het is niet zo dat je niet gerespecteerd wordt als je in je shorts over straat gaat, Toeristen zijn heilig in Marokko, bedekt of onbedekt.

Dit is een bijdrage van Maroc Travel stagiaire Sophie – ook gepubliceerd op blogspot onder de titel dresscode Marokko op 23 mei 2017

kledingadvies Marrakech, fietsen in Marrakech