Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marokko wandelen Hoge Atlas met bagagevervoer op muildieren

Marokko wandelen Hoge Atlas met bagagevervoer op muildieren

door: Helma Matthijssen

Als reisleidster heb ik in veel landen gewandeld. Wandelen in de Hoge Atlas in Marokko is vooral speciaal vanwege het bagagevervoer op muildieren. Niet alleen omdat het heerlijk ontspannen is om niet al je bagage zelf te hoeven dragen, maar vooral ook omdat er muildier mannen meegaan met zo’n wandeltocht waardoor je direct contact hebt met échte locals. En juist door die lokale begeleiding maak je ook weer makkelijk contact met bewoners in de Berberdorpjes. Zo ontdek je Marokko van binnenuit!
In de video van Fransman Marc – zelf muildier man in de Franse Pyreneeën om bagage te vervoeren voor wandeltoeristen – prachtige beelden van het landschap en van de lokale bevolking met hun vakmanschap.

Majestueuze bergen in Marokko in de Hoge Atlas

Bij Marokko denken veel mensen aan zon, zee, strand en de koningssteden. Het grootste deel van het enorme binnenland (van west naar oost > 600 km en van noord naar zuid >> 1000 km) bestaat echter uit bergen. In het noorden de Rif, tegen de woestijn de Anti Atlas, onder Fez de Midden Atlas en in het midden van Marokko, onder Marrakech, de majestueuze bergketen van de Hoge Atlas. In die Hoge Atlas bergen van Marokko kun je prachtig wandelen met bagagevervoer op muildieren. De bergketen strekt zich uit over meer dan 1000 km; vanaf de Atlantische kust boven Agadir tot ver in het oosten. Het is een belangrijke waterscheiding met toppen van boven de 4.000 meter. De berg – Jebel – Toubkal met 4.167 meter is de hoogste top, in de winter met sneeuw bedekt en bij helder weer vanuit Marrakech te zien. Tussen die ruige bergen lopen snelstromende bergbeken door groene valleien waar terrasakkers zijn aangelegd rondom de kleine Berberdorpen. Muildieren worden er gebruikt om te helpen bij het werk op het land. En voor het vervoer van bagage van de wandeltoeristen. Daardoor kun je in Marokko in de Hoge Atlas wandelen met bagagevervoer op muildieren. Om de hoogste top te beklimmen maar ook voor een cultuur-natuur wandeltocht langs de Berberdorpjes in de groene valleien. Er zitten veel mineralen in het gebergte waardoor de kleuren van de bergen bijna overal een rode gloed over zich hebben. Het okerkleurige rood dat ook zo herkenbaar is voor de stad Marrakech. opgetrokken uit het leem van de omliggende bergen.

Een wandeltocht in Marokko met muildieren en bagagevervoer

Dat maakt wandelen in de Hoge Atlas in Marokko echt bijzonder en speciaal; de muildier mannen die met hun muildieren het vervoer van bagage verzorgen. Dat het gaat om vakmanschap zie je in de video van Marc. Zonder gebruik van een weegschaal en zonder te wikken en te wegen hoe ze de bagage zullen gaan verdelen maken ze gebruik van handige manden waarin ze snel en met het blote oog de bagage verdelen met het juiste evenwicht. Zodat de bagage niet gaat draaien en kan vallen. En die manden gaat niet alleen de bagage mee maar ook een complete keukenuitrusting en als je gaat kamperen ook de tenten. Met die keukenspullen worden ook de maaltijden voor jou verzorgt. De diners en het ontbijt in de Berberhuizen waar je ’s avonds slaapt. Maar het mest verrassende aan wandelen in de Hoge Atlas van Marokko met bagagevervoer op muildieren zijn de overweldigende picknicks onderweg, midden in de natuur bij een kabbelende bergbeek of andere waterbron met heerlijke salades met veel verse groenten. En …. altijd voorafgegaan door eerst een glaasje verkwikkende thee met verse munt. Voor alle wandelaars is dat een geweldige ervaring waardoor je extra kunt genieten van een bijzondere wandeltocht.

Op stap met een lokale equipe van gids, kok en muildier mannen

Sommige wandelaars geven aan dat zij liever zelfstandig gaan wandelen in Marokko. Dat is in de Hoge Atlas best lastig vanwege de vele kleine paadjes die niet gemarkeerd zijn. En juist als je op pad gaat met een lokale equipe laten zijn je de mooiste paden zien. Ook zijn de (meeste) Berberhuizen onderweg waar je kunt overnachten ingericht voor bezoekers die zelf hun keukenmateriaal en eten mee brengen. Ook je eigen slaapzak trouwens, maar die kun je vaak bij de lokale organisatie huren. En als je met zijn tweeën gaat wandelen gaat er één lokale gids mee die Frans of Engels spreekt en één muildier man voor het vervoer van bagage, het eten en de keukenspullen. Samen zorgen zij n dan ook voor de maaltijden. De sociale intelligentie van deze lokale equipe moet je niet onderschatten, zij zijn al veel met wandel-toeristen op pad geweest en voelen vaak feilloos en zonder woorden aan of jij als bezoeker liever op afstand een eindje achter hun loopt om in alle rust en stilte te genieten van de natuur. Het is dus echt niet zo dat er de hele tijd iemand naast je loopt als je gaat wandelen in de Hoge Atlas in Marokko en daarbij kiest voor vervoer van bagage op muildieren. Wel wordt alles praktisch gezien voor jou verzorgt, maak je op een leuke en ontspannen manier kennis met de lokale bevolking en, het meest belangrijk, zij nemen je mee langs de mooiste routes over kleine wandelpaden ook door de authentieke Berberdorpjes, paden die je echt niet zelf gevonden zou hebben.

Duurzaam toerisme – steun aan de lokale bevolking in de Hoge Atlas van Marokko

Juist ook door te kiezen voor wandelen met bagagevervoer op muildieren steun je direct de lokale bevolking. Zoals je kunt zien op de prachtige beelden in de video van Fransman Marc is het voor de lokale bevolking in de Hoge Atlas in Marokko hard werken voor een karig en eenvoudig bestaan. Door te betalen voor de dienstverlening van bagagevervoer op muildieren maak je het vaak voor deze muildier mannen die een muildier hebben omdat zij eenvoudige boeren zijn met kleine terrasakkers mogelijk om net iets extra’s te kunnen doen; zoals bijvoorbeeld het internaat betalen voor hun kinderen als die naar de middelbare school gaan of de kosten voor het transport naar die middelbare school. Door te kiezen voor wandelen in de Hoge Atlas van Marokko met bagagevervoer op muildieren laat je dus vooral zien dat je niet alleen voor je eigen plezier komt maar ook dat je hart op de goede plaats zit en dat je anderen, die het heel wat minder breed hebben dan jij, ook wat gunt. Zo combineer je je eigen vakantieplezier met het plezier voor anderen, maak je direct contact met de lokale bevolking en ontdek je Marokko van binnenuit

Prachtige beelden van wandelen in de Hoge Atlas met vervoer van bagage op muildieren

Fransman Marc kwam in 2017 naar Marokko voor een wandeltocht. Marc, zelf muildier man in de Pyreneeën kwam naar de Hoge Atlas om te wandelen en vooral ook om te kijken hoe in Marokko het bagagevervoer op muildieren wordt uitgevoerd. Met een deskundige en technische blik is hij als vakman zwaar onder de indruk. Hij maakte er een prachtige video van waardoor je tot het besef komt dat het waarachtig vakmanschap is dat de Marokkaanse muildier mannen laten zien. Zonder weegschaal en zonder ingewikkeld passen en meten weten ze het evenwicht te bereiken; evenwicht dat o zo belangrijk is om te zorgen dat de bagage niet naar beneden draait. En ze doen veel meer dan alleen het transporteren van bagage. Ze zijn hulpvaardig en vriendelijk voor iedereen, ze helpen mee met het klaar maken van alle maaltijden en zodra er een pauze is staan ze als eerste voor jou klaar met een glaasje verkwikkende munt thee. Wat een verrassing. Kijk naar de video met prachtige beelden van de natuur en het eenvoudige leven van de Berber bevolking in de Hoge Atlas waar bijna al het werk op het land nog met de hand wordt gedaan. Dan zie je ook wie je helpt door te gaan wandelen in de Hoge Atlas in Marokko met vervoer van bagage op muildieren.
Individueel, met een groep of naar de allerhoogste berg Jebel Toubkal.
Welkom – Marhaba bij onze wandeltochten in Marokko.