Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marokko vier koningssteden in een reis, of niet …

De kleine touroperator Maroc Travel uit De Zilk organiseerde in de beoogde periode een reis met de titel ‘Geheimen van Marrakech en het Atlasgebergte’. Vijf nachten in één koningsstad, onderbroken door een tweedaags verblijf aan de voet van de Toubkal, een 4167 meter hoge berg met een besneeuwde top. Toen we er vervolgens achter kwam dat de reis zou worden geleid door Mariëtte van Beek die de gids over Marrakech schreef, was het pleit beslecht. Dat gaan we doen!

Dit maakte waarom Gert Jan Jansen en zijn vrouw kozen voor de 8 daagse reis Marrakech achter de schermen en Geheimen van het Atlasgebergte. En niet in 8 of 15 dagen langs alle 4 de Marokkaanse Koningssteden. Die overigens eigenlijk Sultan-steden zouden moeten heten. Het waren immers de diverse sultans als Mouley Idrissi, Mouley Ismael en Mouley El Mansour die achter elkaar dat grote Moorse Rijk op elkaar veroverden en de grenzen soms doortrokken tot in Andalusië in Spanje en tot aan het zuidelijke Tombouctou. Die laatste in vroegere tijden – o.a. vanwege de verkrijgbaarheid van zout – de belangrijke handelsstad beneden de Sahara woestijn.
Met in al die Marokkaanse koningssteden fraai gedecoreerde paleizen, een mooie Koran school met kalligrafie en houtsnijwerk, en elke dag een andere mooi hotel. Met een zwembad waarbij je echt geen tijd hebt om zelfs maar je zwembroek aan te doen. Als ik dat al zou willen met mijn pré-pensioen leeftijd. Zo zou het voelen; van hot naar haar, met vier koningssteden in één reis. En ik bedacht me dat je in Nederland toch ook niet een bezoek brengt aan Amsterdam, Utrecht, Den Haag én Rotterdam in één en dezelfde week. Ook hier is het dan leuk om bijv. plekken als het Zuiderzee museum in Enkhuizen, het voormalig eilandje Marken, de molens van Kinderdijk of Zaanse Schans en de kleurrijke velden in de Bollenstreek aan je bezoek aan Amsterdam toe te voegen. Toch?
En in Amsterdam dan ook iets meer tijd te hebben dan slechts die halve dag in het van ‘hot naar haar’ programma waarbij van die halve dag ook nog eens 2 uur in de rij staan bij het Rijksmuseum of het Anne Frank huis ….

Marokko en de koningssteden
Het was niet mijn idee om op reis te gaan naar Marokko. Laat ik met die bekentenis beginnen. Een islamitisch land, oppassen met eten en drinken, hitte, dat waren zo een paar aspecten die bij mij voor de nodige reserves zorgden. Maar mijn vrouw had wel de lokroep ervaren van de ‘oriëntaalse droom’ en de bijzondere cultuur en natuur van dit land. Daar kwam nog bij onze wens om te gaan kijken in het moederland van onze van oorsprong Marokkaanse hulp in de huishouding. Als we gaan, dan gaan we wel met een – liefst niet al te grote – groep, zo’n eerste keer naar voor ons een vreemd land. Daarover waren we het wel over eens. Maar toen ik het reisaanbod ging doornemen kwam bij mij de twijfel weer naar boven. Een busreis doorheen Marokko langs de zogenaamde koningssteden. Al of niet met afsluiting in het vissersplaatsje Essaouira aan de Atlantische kust wordt door meerdere reisbureaus en tour-operators aangeboden. Maar wat gaan we onszelf aandoen, dacht ik, wanneer we bijna elke dag ons honderden kilometers moeten verplaatsen en in de bus moeten zitten om daarna slechts kort een blik te kunnen werpen op de hoogtepunten van Fes, Meknes, Rabat en Marrakech. Met, zoals ik later ook van Marrakech en Marokko deskundig arabist Mariette van Beek bevestigd kreeg, in elke koningsstad weer een bezoek aan het mooiste paleis van de koning, of eigenlijk de sultan, die dan in het verleden de stad tot zijn hoofdstad maakte. Met natuurlijke in elke van die vier koningssteden
– een oude ommuurde binnenstad – de medina –
– met een fraai gedecoreerd paleis van de ‘koning’ (sultan)
– een bezoek aan de oudste theologische hogeschool – in de volksmond de Koran school genoemd
– met daarachter de de souks – straatjes vol met kleine winkeltjes en oude ambachten
– en ook veel verplichte bezoekjes aan tapijten-weverijen en leerlooierijen. Met bij voorkeur ook de aankoop van zo’n ambachtelijk gemaakt en daardoor toch wel wat prijzig artikel maar bijzonder en uniek vanwege handgemaakte kwaliteit.
Hadden we daar nou zin in?

Marokko achter de schermen met Mariëtte van Beek; met een uitgebreid bezoek aan Marrakech zodat je meer ziet dan alleen de toeristische buitenkant, onderbroken door een bezoek van 3 dagen in het Atlasgebergte.
 

De kleine touroperator Maroc Travel uit De Zilk organiseerde in de door ons beoogde periode een reis met de titel ‘Geheimen van Marrakech en het Atlasgebergte’. Vijf nachten in één koningsstad, Marrakech. De meest zuidelijk koningsstad en daardoor ook dicht bij het Hoge Atlasgebergte en relatief dicht bij de Sahara woestijn. Waarbij die vijf nachten in de stad onderbroken worden door twee nachten in een klein Berberdorpje in de bergen. Gelegen in een kleurrijke vallei aan de voet van de Toubkal, een 4167 meter hoge berg met zelfs een besneeuwde top. Wie had dat gedacht; sneeuw in Marokko. Cultuur, natuur en een beetje avontuur.
Toen we er vervolgens achter kwamen dat de reis zou worden begeleid door schrijfster, reisjournalist en arabist Mariëtte van Beek die de Dominicus gids over Marrakech schreef, was het pleit gemakkelijk beslecht. Dat gaan we doen!
Onze Marokkaanse hulp vond dit ook een erg leuk plan en spontaan kregen we van haar 200 dirham mee. Zodat we niet bij aankomst onmiddellijk naar een pinautomaat zouden hoeven. Hoe lief en attent. Wij waren er klaar voor en onze reis kon beginnen. En na afloop kan ik niet anders zeggen dan dat het een superervaring is geworden! Hieronder de link naar het volledige verslag van deze bijzondere reis van 8 dagen. Die je het gevoel geeft misschien wel 15 dagen op reis te zijn geweest. Zoveel afwisseling. En zoveel leuke ervaringen. Quality time.

Op reis in Marokko met Mariëtte van Beek

Reisverslag door Gert Jan Jansen – Marrakech achter de schermen en Geheimen van het Atlasgebergte 2015