Yoga en wandelen vanaf Marrakech met Toubkal

 • Bestemming: ,
 • Reisduur: 8 dagen
 • Vertrekdatum: 23-09-2018
 • Datum Thuiskomst: 30-09-2018
 • Prijs: vanaf € 740

In de bijzondere sfeer van het traditionele bergleven gaan we 6 dagen pittig wandelen en genieten van yoga oefeningen in het midden van de natuur. Begeleiding door Tim Schipper. Met ontspannen Kundalini Yoga voor elk niveau. Ook ter ondersteuning en begeleiding van jouw tocht naar de top van Marokko’s hoogste berg. Een pittige tocht die zeker het nodige van je vraagt, maar waar je veel voor terug krijgt. Unieke reis – 1 keer per jaar met vertrek in september. Deze reis gaat altijd door. Vluchten zijn al beschikbaar – en nu nog (erg) goedkoop. Boek en reserveer dus op tijd.

In de traditionele sfeer van het Marokkaanse Hoge Atlas gebergte gaan we 6 dagen pittig wandelen. Met als extra cadeautje ontspanningsoefeningen en Kundalini yoga midden in de natuur en deze bijzondere cultuur. Vanaf elk niveau kun je meedoen met de yoga van Tim Schipper. En alles naar eigen keuze; niets is verplicht. De omgeving maakt dat je volop geniet. Kleurrijke bergen en Berber gastvrijheid. In al haar eenvoud bijzonder en warm. Ook krijg je de kans om mee omhoog te klimmen naar de allerhoogste top van Marokko. Een hele uitdaging. Blijf vooral rustig ademen en doe het stap voor stap. En … wat een beloning; ‘feeling on top of the world’ met uitzicht over alle toppen heen. Dat vergeet je nooit meer.
Wil je graag naar de Toubkal maar kun je niet in deze week? Kijk dan bij onze Toubkal elke week reis met lokale gids. Wil je graag yoga en wandelen in Marokko maar minder pittig en uitdagend? Kijk dan bij onze andere Yoga reizen.

 • Bergwandelen met extra geniet momenten om ‘af te dalen’ in het nu. Met Tim Schipper als professionele yoga docent voor kundige en sympathieke begeleiding. Niets is verplicht.
 • Yoga voor elk niveau; ook beginners. Is yoga beoefenen bijna helemaal nieuw? Of ben je juist al zeer ervaren. Bij deze Kundalini yoga met focus op het bewustzijn kan vanaf elk niveau worden ingestapt. Tim zorgt dat een ieder voldoende oefening krijgt.
 • Natuur & Cultuur: naar Marokko ga je niet alleen voor de overweldigende bergen. Bij deze reis maak je ook kennis met de gastvrije Berberbevolking. Overnachtingen zijn in kleine dorpjes bijna bij de bewoners thuis in (zeer) eenvoudige guesthouses.
 • En als je wilt kun je mee wandelen naar de allerhoogste top: Jebel Toubkal 4.167m. Ook hiervoor geldt niets is verplicht. Voor velen is het wel een extra dimensie en fantastisch gevoel als blijkt dat ook jij deze wandelberg kunt ‘bedwingen’.
Goed om te weten

 • Alle maaltijden in de bergen zijn inbegrepen. Er reist een kok met ons mee die op de meest bijzondere plekken voor een heerlijke maaltijd zorgt met veel verse groenten. Ook het welkomstdiner in Marrakech is ook inbegrepen.
 • We verblijven 6 dagen / 5 nachten in het Hoge Atlas gebergte + 2 nachten in een rustig, kleinschalige Riad hotel in Marrakech; midden in de oude medina vlakbij het bruisende plein Jemaa el Fna. Zodra je binnen bent of op het dakterras is er een onverwachte oase van rust en stilte.
 • De vlucht boek jezelf. Directe vluchten naar Marrakech vindt je bij Transavia (vanaf Amsterdam), Ryanair (vanaf Eindhoven, Düsseldorf-Weeze, dat is net over de grens bij Nijmegen, Charleroi, Frankfurt-Hahn en Paris-Beauvais), Thomas-Cook & Tui Fly.be (beiden vanaf Brussel).
 • Je wordt afgehaald en weer weggebracht naar het vliegveld van Marrakech; ook als jouw vlucht op een andere dag dan de zaterdag is.
 • Eventuele extra nachten in Marrakech in het heerlijk rustige Riad hotel midden in de medina, vlakbij het beroemde plein en alle bezienswaardigheden:
  € 65 per nacht voor een 2-persoonkamer;
  € 45 per nacht voor een 1-persoonskamer.
  De prijs is inclusief ontbijt en inclusief toeristenbelasting.
couscous
Dag 1

Bezoek Marrakech

Bij aankomst op het vliegveld van Marrakech is er een directe transfer naar ons kleine en sfeervolle Riad hotel in het oude centrum van de stad, de “medina” van Marrakech. Afhankelijk van de aankomst tijd van de vlucht is er gelegenheid om deze bijzondere koningsstad te bezoeken en te genieten van de eerste Kundalini ontspanningsoefeningen met Tim op het dakterras van ons Riad hotel of ergens in een mooie tuin in Arabische sfeer.

Dag 2

Transfer naar de bergen; start wandelen

Vandaag reizen we af naar het bijzondere ski-resort Oukaïmeden waar in de zomer de herders met hun kuddes schapen en geiten naar toe trekken. Onze bagage geven we daar af aan de muildierdrijvers met hun muildieren. Wij lopen met alleen onze dagrugzak naar de eerste hoge pas met indrukwekkend uitzicht. Vanaf daar dalen we af naar het kleine afgelegen Berberdorpje Tacheddirt. Hier verblijven we in een mooi gelegen eenvoudig Berber guesthouse. Om te genieten van ontspannen yoga oefeningen, prachtig uitzicht en een indrukwekkende zonsondergang.

Dag 3

Yoga & wandelen in de bergen

Nog voor het ontbijt genieten we van yoga met uitzicht of uitzicht met yoga. Na het ontbijt maken we een flinke acclimatisatie wandeling naar de hoge pas Tizi Tacheddirt. Op de terugweg genieten we van een heerlijke picknick midden in de natuur. Na deze heerlijke ontspanning dalen we verder af naar ons Berberguesthouse. Om op onze grootse terras nog yogaoefeningen te doen terwijl de zon prachtig ondergaat – in sha’allah. En vergeet vooral ’s nachts ook niet om even uit je slaapzak te komen om de prachtige sterrenhemel te bewonderen.

Dag 4

Yoga & wandelen in de bergen

Vandaag pakken we onze spullen in die met het bagagevervoer – op muildieren – naar onze volgende overnachtingsplek wordt gebracht. Wij lopen daar zelf heen. En doen dat rustig aan met alle tijd om volop te genieten. Bovenop de pas Tizi Tamatert met uitzicht over twee valleien is er vast een mooie plek voor een extra geniet moment. We verblijven de hele dag in de natuur en aan het eind van de middag arriveren we in ons volgende Berberguesthouse; net beneden het kleine dorpje Aït Souka.

Dag 5

Yoga & wandelen in de bergen

Vandaag wandelen we verder omhoog helemaal tot aan de Toubkal berghut op 3.200 meter. Dit is onze uitvalsbasis om de Toubkal ‘aan te vallen’. Natuurlijk doen we aan het einde van de middag nog wat ontspannen yoga oefeningen om ons voor te bereiden op de grote dag van morgen.

Dag 6

Yoga & wandelen – de top van Jebel Toubkal

Vandaag staan we heel vroeg op om naar de hoogste top van Marokko te wandelen. Door vroeg te beginnen vergroten we de kans op indrukwekkende vergezichten. Soms zelfs tot bijna aan de Sahara woestijn. Terwijl we omhoog lopen gaat er zeker een moment komen waarop je denkt waar ben ik aan begonnen en waarom. Dat moment van desinteresse wordt vooral veroorzaakt door de hoogte. Gelukkig zijn Tim en de lokale gids voorbereid op dit demotivatie moment en zij zullen je stimuleren om dit moeilijke moment te overwinnen. Want deze hoge wandelberg is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Doet het vooral langzaam aan, stap voor stap. En als je dan de top bereikt zul je daar zeker geen spijt van hebben. Na het genieten van de mooie uitzichten en jouw ‘top of the world’ gevoel gaan we langzaam aan weer voorzichtig naar beneden. Afhankelijk van de aankomsttijd en de conditie van alle groepsleden slapen we nog een extra nacht in de hut of dalen we verder af naar het Berberdorpje Aremd.

Dag 7

Afscheid Hoge Atlas Bergen – terug naar Marrakech

Vandaag is het alweer onze laatste dag in de bergen. Afhankelijk van waar we gisteren zijn geëindigd is er eerst nog de afdaling naar Aremd/Imlil waar het transport voor ons klaar staat. Of we genieten nog een rustig dagje van het bergleven met een ontspannen wandeling langs de kleine Berberdorpjes. Bij aankomst in Marrakech verblijven we weer in ons kleine en centraal gelegen Riad hotel. Als je nog behoefte hebt aan materiële souvenirs is dit het moment om die in de souks te gaan kopen. Voor hen die dat willen is er ook de mogelijkheid om een hammam (Marokkaans badhuis) te bezoeken en te genieten van een verfrissende ontspannen scrub-massage. De kosten van deze extra ‘excursie’ zijn voor eigen rekening. niet inbegrepen.

Dag 8

Transfer naar het vliegveld

Het verfrissende en inspirerende verblijf van slechts 8 dagen in Marokko lijkt veel langer te duren. ‘Quality time’ met zoveel nieuwe indrukken en hernieuwde energie om mee naar huis te nemen. Voor hen die dat willen; het is ook mogelijk om extra nachten in Marrakech te verblijven; aan het begin of aan het einde van de tocht. Geef dit dan door op het moment dat je voor deze reis reserveert. Extra nachten in Marrakech kosten € 65 per nacht voor een twee-persoonskamer en € 45 per nacht voor een éénpersoonskamer. Ontbijt en toeristenbelasting zijn inbegrepen.

In Marrakech verblijft u in een mooi klein Riad hotel vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. Het ontbijt en welkomstdiner zijn hier inbegrepen. In de bergen verblijven we in eenvoudige, maar prettige Berberguesthouses en in een berghut. Alle maaltijden zijn inbegrepen, behalve de (eventuele) lunches in Marrakech en het diner op de laatste avond. Alle Kundalini yoga instructies en de persoonlijke begeleiding door Tim Schipper zijn ook inbegrepen.

“De combinatie yoga & bergwandelen naar de hoogste top van het Atlas gebergte is uitstekend. Goed verzorgd met goede yogaleraar en reisleider/gids. Pittig, maar met enige ervaring in bergwanden kom je er wel. En zonder ervaring: dan is de uitdaging nog mooier. Beloning: bovenop de Toubkal!”  — Wibe van Gent
“De yoga/wandelreis met Tim is een geweldige reis geweest. Tim weet de mensen te stimuleren, activeren en begeleiden. Zijn lessen vormen een uitstekende toevoeging aan de schitterende wandeling naar de Toubkal.” — Peter
“Aan de ene kant zou ik Maroc Travel willen adviseren om in de omschrijving van deze Toubkal beklimming enige ervaring te vragen van de reiziger; maar, aan de andere kant ook weer niet! Het is het beruchte steentje die in de rivier verlegd wordt. Helemaal goed zo. Een hele bijzondere reis. Chapeau Tim!” — Liesbeth van Haperen
“De trip naar Marokko en de beklimming van de Toubkal was voor mij een deep dive into Kundalini Yoga. De combinatie met het wandelen was perfect aangezien ik mij enorm thuis voel in de bergen en de overweldigende natuur bergen me energie geeft 😉 De reis bood een pad waarop ik mijn thema’s uit heb kunnen laten vergroten. Het botst soms, wringt en piept hier en daar. Maar in een veilige omgeving, wandelend in verbinding was daar de ruimte voor. Ruimte voor confrontaties, liefde, pijn en een lach. En dat met het beste uitzicht ever. Sat Nam!” — Melanie

bekijk ook het online fotoboek van één van de deelnemers
of lees het artikel ‘vind jezelf op een hard matje’ met o.a. Tim Schipper

tim_schipper_met_hoge_atlas_bergen tim_schipper_in_de_bergen tea_time_wandelen_hoge_atlas take_your_sheep_skin_everywhere mountainview_hapiness sunset_yoga early_morning_hiking bergwandelen_met_tim_schipper arriving_in_tacheddirt