• M'goun graan

Wandelen M’Goun en bezoek Sahara

 • Bestemming:
 • Reisduur: 13 dagen
 • Vertrekdatum: 27-09-2018
 • Datum Thuiskomst: 09-10-2018
 • Prijs: vanaf € 750

Prachtige Marokko wandelreis met een trektocht door de Oostelijke Hoge Atlas met beklimming van de hoogste top Ighil M’Goun (4.071m.). Met als kers op de taart een bijzondere afdaling door de spectaculaire kloof van de M’Goun rivier en ter afsluiting een overnachting in de Sahara woestijn. Op de terugweg naar de sprookjesstad Marrakech is er ook nog gelegenheid voor een bezoek aan de oude Kasbah Ait Ben Haddou. Hier passeerden in vroegere tijden de handelskaravanen met dromedarissen van Fez naar Tombouctou.

 • M’Goun & Aït Bouguemez – vanaf eind mei tot oktober is het prachtig wandelen in de oostelijke Hoge Atlas vanuit de groene en vruchtbare vallei der gelukzaligen; de vallei van de Aït Bouguemez.
 • Tijdens deze speciale 13-daagse reis maak je een trektocht van 7 dagen met ter afsluiting nog een kamelenrit en een bijzondere overnachting midden in de Sahara woestijn.
 • Overnachtingen soms in een Berberhuis ‘bijna bij de bewoners thuis’, hoger in de bergen maken we bivaques midden in de natuur.
 • Alle maaltijden tijdens de trektocht worden verzorgd en de bagage wordt vervoerd op muildieren. Er gaat ook een groepstent mee als ‘dinner-tent’ voor ’s avonds. Dan zit je wel op matjes op de grond.
Wandelen M'Goun
Goed om te weten

 • Voor tenten wordt gezorgd. Wel zelf een eigen slaapzak en slaapmatje meebrengen.
 • Op de hoogste kampeerplek kan het ’s nachts vriezen.
 • Voor de beklimming van de M’Goun staan we ’s morgens heel vroeg op. Dan kan het nog erg koud zijn. Handschoenen, sjaal, muts zijn dan nodig – ook in de zomer.
 • Rescpect voor de bergen is altijd belangrijk. Regenkleding mee is verplicht; het weer kan altijd omslaan.
een berberdorpje onderweg
Dag 1

Aankomst Marrakech

De vlucht naar Marrakech reserveer je zelf. Wij zorgen dat je vanaf het vliegveld wordt afgehaald. De transfer naar je Riad hotel in de oude binnenstad duurt slechts 20 minuten. Het wachten voor de paspoortcontrole duurt vaak langer dan dat. ’s Avonds kun je al direct de bruisende sfeer van de stad ervaren op het centrale plein Jemaa el Fna waar het elke avond een spektakel is met straatartiesten, muziek en overal eetstalletjes.

Dag 2

Bezoek Marrakech

Vandaag een rustige dag met gelegenheid om de bezienswaardigheden van Marrakech te bezoeken. Wil je eigenlijk alles wel zien en weet je niet te kiezen? Reserveer dan een fietstocht langs de highlights van Marrakech om een goede eerste indruk te krijgen van deze bijzondere stad.

Dag 3

Transfer naar de Oostelijke Hoge Atlas.

Per minibus reizen we vandaag naar de bergen. Onderweg nemen we de tijd voor een kort bezoek aan de grote watervallen bij Ouzoud. In de loop van de middag komen we aan in de afgelegen en groene vallei van de Aït Bouguemez. Hier gaan we slapen in een lokaal Berberguesthouse. Voor de zon ondergaat maken we nog een korte wandeling op het mooiste moment van de dag. Vrouwen nemen nu hun kleinvee mee naar buiten om wat te grazen. Ondertussen snijden ze het gras af met hun sikkel om het te drogen als voer voor de winter. Het woord onkruid heeft hier geen enkele betekenis; al het groen is waardevol. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan.

Wandelen: ca. 1,5 hrs.

Dag 4

Trektocht van Ighf-n-Ighr (1.750m.) naar Azib n Ikiss (2.300m.)

Vandaag ontmoeten we onze lokale equipe van muildierdrijvers met hun muildieren. Zij zorgen voor het vervoer van alle bagage en het kampeermateriaal. Samen met hen vormen we onze eigen karavaan. We beginnen vandaag heel rustig aan en laten de muildierdrijvers al snel voorbij gaan. Zij lopen alvast door naar de lunchplek om ons daar met een heerlijke picknick te gaan verrassen. En wij kijken onze ogen uit in deze kleurrijke bergen met piepkleine dorpjes en overal terrasakkertjes waar de natuur dat toelaat. ’s Avonds maken we ons eerste bivaque. Nabij de herdersnutten van het zomerdorp Azib n Ikiss.

Wandelen ca. 6 hrs.

Dag 5

Trektocht van Azib-n-Ikiss (2.300m.) naar het Tarkedit plateau (2.900m.)

Vandaag gaan we naar het verlaten en hooggelegen plateau waar de Tessaout rivier ontspringt. Hier hoog in de bergen tref je in de zomermaanden de nomaden van de Aït Ita stam die hier met hun schapen, geiten en ook hun kamelen in de warme en droge maanden naar toe trekken.

Wandelen ca. 6 uur

Dag 6

Trektocht vanaf Tarkedit (2900m) naar de top van de M’Goun (4.068m.); afdaling naar Oulilimt (2.700m.)

Vandaag gaan we omhoog naar de heilige berg. We starten heel vroeg in de ochtend met zo het meeste kans op mooie uitzichten. Het laatste stuk naar de top gaat over een steile kam waar het flink kan waaien. Maar al je inspanningen worden beloond met een prachtig uitzicht. Voor de afdaling kiezen we een andere route die ons verder naar het oosten brengt. Daar maken we bivaque op een plek die iedereen als Oulilimt kent.

Wandelen 7 – 9 uur

Dag 7

Trektocht van Oulilimt (2.700m) naar Talat Righan (2.500m)

Een prachtige wandeldag midden tussen de hoge en ruige bergen.

Wandelen ca. 5 uur

Dag 8

Trektocht van Talat Righan (2.500m) – Imi n Irkt (2.300m)

Door de afgelegen hoge bergen dalen we geleidelijk aan weer af naar wat meer bewoond gebied.

Wandelen ca. 5 uur

Dag 9

Trekking Imi n Irkt (2.300m) – Tighanimim (1.900m)

Vandaag gaat het echt door de kloof van de rivier de M’Goun. Afhankelijk van de hoogte van het water kan het zijn dat we grote delen door het water moeten lopen. Goede watersandalen mee in de dagrugzak dus.

Wandelen ca. 6 uur

Dag 10

Trektocht van Tighanimim (1.900m) naar Bou Thrarar (1.750m.) 

Een laatste prachtige wandeldag waarbij we langzaam terug de bewoonde wereld inlopen. “s Avonds slapen we in een eenvoudig Berberguesthouse waar de douche – al is die dan ook nog zo eenvoudig – ons goed zal bevallen.

Wandelen ca. 7 uur.

Dag 11

Vanaf Bou Thrarar via de Gorges de Dadès en de Gorge du Todra naar Merzouga

Nadat we afscheid hebben genomen van onze muildiermannen beginnen wij aan een volgend avontuur. Per minibus laten we ons vervoeren langs een aantal natuurlijke hoogtepunten aan de zuidkant van het Hoge Atlas gebergte; de prachtig geërodeerde rotsen van de Gorges de Dadès en de steile kloof van de Todra rivier. Daar nemen we natuurlijk even de tijd om de benen te strekken en te genieten van deze indrukwekkende natuur. Om daarna verder te rijden tot helemaal aan de Sahara woestijn. Daar gaan we op de kameel over de hoge zandduinen om te gaan overnachten in een nomaden bivaque ‘in the middle of nowhere’. Om vanaf een hoge zandduin te gaan genieten van een prachtige zonsondergang.

Dag 12

Zonsopgang in de woestijn en terugreis naar Marrakech

In de vroege ochtend geniet je van de stilte van de woestijn, ’s avonds sta je midden in het bruisende hart van Marrakech. Hoe verschillend kan het zijn. Tijdens de lange terugreis nemen we ook de gelegenheid voor een kort bezoek aan het oude kasbah dorp van Aït Benhaddou. Hier passeerden in vroegere tijden de karavaanroutes van Fez naar Tombouctou. Net als wij moesten ook zij over de hoge en moeilijke bergpas Tizi-n-Tichka om in Marrakech te komen.

Day 13

Marrakech

Vandaag is er nog gelegenheid voor een bezoek aan Marrakech afhankelijk van de tijd van uw terugvlucht. Wij zorgen voor de laatste transfer naar het vliegveld (ca. 20 minuten). Inchecken vanaf 3 uur voor vertrek.

 • Na boeking sturen wij een zogenaamde paklijst om goed voorbereid de bergen in te gaan.
 • Tot ver in mei kan er nog sneeuw liggen op de top van de M’Goun.
 • Extra nachten in Marrakech? Dat kan: € 65,- per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt en toeristenbelasting in een leuk Riad hotel in de oude binnenstad niet ver van het beroemde plein Jemaa el Fna.