Tuinen van Marrakech per fiets

Op de fiets langs de tuinen van Marrakech is de uitgebreide versie van onze Marrakech Highlights Fietstour. Een leuke en uitgebreide kennismaking met de oude (Medina) en de nieuwe stad (Guéliz) en de mooiste tuinen van Marrakech. Je start in de nieuwe wijk Guéliz; met moderne architectuur van het koninklijk theater en het nieuwe treinstation. Over de statige boulevard Mohamed VI fiets je naar de olijventuin van de Menara met het eeuwenoude waterpaviljoen. Om vervolgens via de Koutoubia moskee af te dwalen naar de smalle straatjes in de souks. Langs alle highlights zoals de Saadische graven, het koninklijk paleis, de ruïne van het Palais El Badi, de pracht en praal in het Palais El Bahia en de historie van de oude theologische hogeschool Medersa Ben Youssef. Dan fietsen we de stad uit naar de exotische palmen in de Palmeraie en sluiten we af met de prachtige kleuren in de botanische tuin Jardin Majorelle. De (picknick) lunch zit inbegrepen bij de prijs, de entreegelden niet.

Een hele dag fietsen langs zowel de highlights en de mooiste tuinen van Marrakech. Een uitdagende tocht die je door de Medina (oude binnenstad) voert en je ook meeneemt naar de nieuwe wijk: Guéliz. Het is de uitgebreide versie van de Marrakech Highlights Fietstour. Naast dat je door de smalle straatjes en steegjes van de souks (markten) fietst, kom je ook in het meer moderne Marrakech; in de historische Menara tuin en de exotische Palmeraie. Inclusief lunch. Optioneel: bezoek aan de Jardin Majorelle (entree van 70 dirham p.p. zit niet inbegrepen bij de prijs).

  • Fietsen door de Medina en de souks van Marrakech;
  • langs de Koutoubia moskee naar de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle;
  • Ook fiets je door het modernere deel van de stad en is er gelegenheid voor een bezoek aan de historische Menara Tuin met waterpaviljoen en de exotische palmen in De Palmeraie;
  • goede kwaliteit fietsen met versnellingen;
  • Nederlands- / Engelssprekende gids;
  • inclusief (picknick) lunch.

Vertrek: Elke dag (09.30u) – verzamelen bij Toubkal Adventure Office (Rue Oum Errabia)
Taal: Nederlands / Engels
Duur: 6 uur

Wat is er leuker dan een stad op de fiets te gaan ontdekken? In de Medina van Marrakech met alle kleine steegjes en smalle straatjes is dat een hele uitdaging. Wij hebben daarom een prachtige route uitgezet die je de verschillende gezichten van Marrakech laat zien en je langs haar mooiste tuinen leidt. Een best wel pittige tocht van een hele dag die we beginnen in de ‘nieuwe stad’ Guéliz.  Door de Fransen aangelegd in de koloniale tijd met brede boulevards en open lanen als tegenhanger van de hoekige en smalle steegjes in de Medina: de ommuurde oude binnenstad. Als eerste fietsen we naar de uitgestrekte olijfbomen tuin van de Menara – ooit het zomerpaviljoen van Marokkaanse sultans met het strategisch zo belangrijke waterbassin dat met een ingenieus systeem met sluisjes en irrigatiekanalen de hele boomgaard van water voorziet. Vanaf de Menara loopt de brede en weidse boulevard Avenue de Menara in een rechte lijn naar Le Jardins de la Koutoubia, met daarachter de grote moskee met hoge vierkante minaret (Koutoubia). Bij binnenkomst door de stadspoort doorkruist de boulevard het 13 hectare grote park Les Jardins de La Mamounia rondom het sjieke vijfsterrenhotel. De allergrootsten der aarde, waaronder Sir Winston Churchill, mochten hier verblijven. Het is een prachtig art deco paleis in Arabisch Moorse stijl dat doet terugdenken aan de tijden van weleer; toen in de 18de eeuw Mamoun – zoon van Sidi Mohamed Ben Abdallah – dit deel van de stad als huwelijksgeschenk cadeau kreeg. De tuinen – een groot park met palmen, sinaasappelbomen, bougainvillea en rozen – zijn tussen 11.00u en 16.00u voor niet-hotelgasten toegankelijk. Maar dan wel netjes gekleed; dus geen korte broek/rok en slippers.

Wij fietsen er langs tijdens onze uitdagende fietstocht dwars door de oude en nieuwe stad. Vanaf de Koutoubia gaan we letterlijk dwars door de oude stad. Door de souks met zijn smalle straatjes en steegjes. Voor iedereen die dit meemaakt is dit een geweldige ervaring.

Tijdens de tocht steken we ook de rivier Oued Issil over naar de originele palmenoase “Le Palmeraie”. Nu bevinden zich hier voornamelijk (ommuurde) hotel resorts en luxe vakantiecomplexen. En kamelen (dromedarissen) voor een leuke foto. Na een relaxte (picknick) lunch beginnen we aan de terugtocht. De fietstocht eindigt bij de tropische en botanische tuin die alweer 100 jaar geleden ontworpen is door de Franse schilder Jaques Majorelle. Lange tijd was dit privé bezit van (wijlen) mode-ontwerper Yves Saint Laurent. Entree optioneel. Entreegeld (70 dirham) niet inbegrepen.

Niets leuker dan een stad verkennen op de fiets! Dat geldt zéker ook voor Marrakech. Onze gids van Maroc Travel nam ons mee door de smalle straatjes van de Medina, echt een fantastische belevenis! Faisal wist er veel leuke en interessante dingen over te vertellen. Daarna stonden Menara en de Majorelletuin van Yves St.Laurent op het programma, maar die hadden we een dag eerder al wandelend bezocht… Aangezien onze ‘groep’ uit twee personen bestond (wij 😉 kon dit simpel worden aangepast. We hebben extra veel van de omgeving van de stad gezien en fantastisch door de Palmerai gefietst. Gezellig samen gepicknickt en gebabbeld. Op de fiets zie je veel meer, is alles dichterbij, het is bovendien een levendige ervaring om deel te nemen aan het veelzijdige verkeer… Hartstikke leuk dus. Echt een aanrader!
Ger en Ria