Toer Ski Toubkal – voorjaarsvakantie

 • Bestemming: , ,
 • Reisduur: 8 days
 • Vertrekdatum: 24-02-2019
 • Datum Thuiskomst: 03-03-2019
 • Prijs: vanaf € 850

Skiën in Marokko? Ja, dat kan! Voor ervaren toerskiërs is toerskiën in Marokko een onvergetelijke ervaring. Niet alleen de indrukwekkende bergen, maar ook de totaal andere cultuur maken het zo bijzonder. Eind februari is de kans op voldoende sneeuw het grootst. Begeleiding door lokale gids. Deelname beperkt (max. 8 personen) en alleen mits voldoende ervaring. Neem ook wandelschoenen mee. De verplaatsing tussen Tacheddirt en Imlil op dag 3 is te voet en op die hoogte (tot 2.000m.) ligt er hoogstwaarschijnlijk geen sneeuw.

Toer Ski in Marokko is een onvergetelijke ervaring. Niet alleen de indrukwekkende bergen ook de andere cultuur maken het zo bijzonder. Voor iedereen die graag zijn grenzen zelfstandig verlegt. Begeleiding alleen lokale gids. Alleen voor deelnemers mét ervaring !!!
Voor sneeuwcondities zie: http://nl.snow-forecast.com/resorts/Oukaimeden of kijk bij http://www.mountain-forecast.com/peaks/Toubkal

 • Toer Ski in Marokko is een echt avontuur. Niet alleen de bergen maken indruk; ook de zo andere cultuur, met muntthee en djellaba’s maken het een onvergetelijke ervaring.
 • Je gaat naar het hoogste dorp en vanaf daar naar de hoge pas Tizi Likemt 3.555m. ter voorbereiding op de allerhoogste ….
 • Jebel Toubkal 4.167m. en niet de eenvoudigste berg om met toerski’s te beklimmen.
 • Als toetje doen we nog een mooie pas vanuit de berghut refuge du Toubkal (en hebben we zo een reserve dag voor de Toubkal mocht het weer ons parten spelen)
berbergezin in de sneeuw
Goed om te weten

 • Veel toppen & passen in het Toubkal massief zijn hoger dan 3000m.;
  in de ‘couloirs’ ligt al snel voldoende sneeuw.
 • Het verblijf is in eenvoudige Berber-huizen (gîtes) en een berghut; een eigen slaapzak breng je zelf mee.
 • Neem ook wandel-schoenen mee; de verplaatsingen tussen de bergdorpjes en de berghut doen we te voet.
 • Onverhoopt onvoldoende sneeuw? Dan maken we een mooie winter-wandel-trektocht.
 • Voor deze reis van 8 dagen kunt u mee in de voorjaars-vakantie:
  – 2018: Noord en Midden van 24 februari t/m 4 maart
  let op: begeleiding alleen door een lokale gids
 • Ben je minder ervaren en wil je meer kundige begeleiding in de week van  04 t/m 11 maart is dezelfde reis met een internationale UIAGM gids.
 • De vlucht boek je zelf; wie vroeg boekt heeft een aantrekkelijk prijs.
  Directe vluchten naar Marrakech met Transavia vanaf Schiphol en Eindhoven. Ryanair vanaf Eindhoven, Charleroi of Düsseldorf-Weeze.
  Thomas Cook en TUIFLY.be vanaf Brussel en/of Brussel-Charleroi.
 • Vluchten goedkopere op een andere vertrekdag? Ook dan verzorgen wij zonder extra kosten je airport transfer. Alleen voor de extra nachten in Marrakech betaal je extra. Extra nachten in een leuk Riad hotel in Marrakech: 1-pers. kamer € 45 per nacht, tweepersoons € 65 per nacht. Inclusief ontbijt (op het dakterras).
berber in de sneeuw
Dag 1

Aankomst vliegveld Marrakech

Vanaf het vliegveld in Marrakech bent u in ca. 20 min. in de medina, de oude ommuurde binnenstad. Soms is het wat lang wachten bij de paspoorten controle: Marhababikoum – welkom in Marokko. Het Riad hotel is vlakbij het beroemde plein en toch heerlijk rustig. ’s Avonds gaan we daar een kijkje nemen om te genieten van dit bijzondere spektakel.

Dag 2

Transfer (1u30m.) naar Oukaïmeden (2.600m)

Nog voor zonsopgang wordt je al wakker van de muezzin die oproept voor het eerste gebed. Wij gaan ook vroeg ontbijten. Vandaag gaan we naar de bergen. Bij helder weer kun je de witte toppen al zien vanuit Marrakech. Zodra we de stad verlaten komen we in een andere wereld terecht; het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan. Het leven van alle dag is hier heel eenvoudig; kleine terassakkertjes tegen de berghellingen aangekleefd en muildieren om in het voorjaar de akkertjes met een handploeg te bewerken. Over een prachtige bergweg rijden we langzaam hoger en hoger. Tot aan het einde van het asfalt. Hier in het bijzondere bergdorp Oukaïmeden vindt je zomers de herders met hun kuddes schapen en geiten. In de winetr wordt er geskied. Wij testen hier onze vaardigheden vanaf de hoge top Jebel Oukaïmeden met mooi uitzicht op de Toubkal. In de namiddag lopen we over de pas Tizi-n-Eddi naar de volgende vallei. Hier gaan we slapen in het hoog gelegen bergdorpje Tacheddirt (2.400m.). In een eenvoudig Berber-guesthouse. In de namiddag genieten we vanaf het terras van ons Berberguesthouse van het winterse gebeuren. Het leven van alle dag in een klein en geïsoleerde bergdorpje. Zelfs het bereik voor je mobiele telefoon is hier nog niet gearriveerd. Wel een prachtige zonsondergang. En bij helder weer ’s nachts duizenden sterren.

Dag 3

Beklimming Tizi Likemt (3.555m)

Vandaag een fikse klim naar de pas Tizi Likemt. Met uitzicht over de verlaten vallei van Assif-n-Tinzer. Daar vindt je slechts afgelegen zomer-dorpen (Azib’s) met hutten van herders voor een tijdelijk verblijf. Wij gaan weer terug naar de bewoonde wereld. Met een heerlijke ski-afdaling gaat het 1.000 meter naar beneden; hiervoor zijn we naar Marokko gekomen. En wie had dat nou echt verwacht, toer-skiën in Marokko ….
Na een lekkere picknick aan de voet van de pas gaan we te voet over de pas Tizi Tamatert 2.279m. naar de ‘drukke’ Berbervallei van Mizane. Hier ligt het dorpje Imlil vanwaar de meeste ‘expedities’ naar de Toubkal vertrekken.Je vindt er winkeltjes, kleine café’s, herbergen en tegwoordig zelfs … luxe hotels, een hammam (Marokkaanse badhuis) en … WiFi.
Wij gaan overnachten in Berberdorp Aremd, op 1.900m., het laatste dorpje op weg naar de Toubkal.

Dag 4

Aremd – Sidi Chamharouch – Toubkal hut (3.200m)

Vandaag lopen we alleen maar omhoog. Te voet naar de sneeuwgrens. Soms is dat al op 2.300m. bij het pelgrimsoord Sidi Chammharouch. Vanaf daar gaan we nog 900m. verder omhoog. Muildieren vervoeren onze bagage, hoger nemen dragers het over. In de drukke berghutten op 3.200m. – ‘basecamp Toubkal’ – wacht ons een houtvuurtje met een glaasje … muntthee. Blijf voldoende drinken en laat de warme maaltijd je smaken. Die energie kun je morgen goed gebruiken. Wees niet verbaasd als je een beetje hoofdpijn krijgt en/of de eetlust wat minder is; je bent boven de 3.000m. ’s Avonds gaan we op tijd slapen; ook in Marokko hutten-nachtrust.

Dag 5

Beklimming Toubkal (4.167m)

Vandaag is de grote dag. Met de lichtjes op ons hoofd gaan we de vrieskou in. Zo’n steile beklimming met toerski’s vraagt behoorlijke vaardigheid. Volge hte voorbeeld van de (lokale) gids. En hoe hoger we komen hoe meer we ook de hoogte gaan voelen. Stap voor stap. Rond de 4.000m. heb je misschien even een dip en vraag je je af waarom je dit nou zo graag wilde. Praat elkaar wat moed in als dit nodig is of neem een paracetamol voor wat extra energie. Want … als je dan eindelijk op de top staat is daar de beloning. Wat een uitzicht. En wat een super afdaling. Ook al gaat die altijd weer te snel voorbij.

Dag 6

Laatste toerski tocht + afdaling naar Aremd

Na de voldoening van de top van gisteren heb je vandaag de gelegenheid om nog een mooie skitocht te maken. Een lekker toetje met nog een beklimming richting de hoge pas Tizi Ouagane of nog een andere top .. Akioud (4.030m.) of Ras-n-Ouanakrim (4.083m.). Er is keuze genoeg.

In de middag dalen we – zo ver de sneeuw reikt – op onze ski’s weer af naar Aremd. Voor een laatste sfeervolle overnachting in de bergen.

Dag 7

Afscheid van de bergen & terug naar Marrakech

Vandaag verlaten we de bergen. Voor hen die vandaag al weer terug vliegen is de transfer direct naar het vliegveld. Anders is het vervoer naar je Riad hotel in Marrakech. Om daar nog even heerlijk rond te dwalen en voor een laatste avond op het sfeervolle plein Jemaa el Fna. Of ga je eerst nog even lekker ontspannen in één van de vele hammam’s ….

Dag 8

Transfer naar het vliegveld

Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht terug is er vandaag misschien nog een moment om de souks in te duiken op zoek naar een laatste souvenir. Anders is het direct na het (vroege) ontbijt naar het vliegveld en weer terug naar huis. Na een bijzondere week in een compleet andere wereld.

Bij de prijs inbegrepen:

 • transfers van- en naar het vliegveld;
 • compleet verzorgde skitocht inclusief overnachting, maaltijden, bagagevervoer (muildieren of dragers)
 • begeleiding: lokale gids
 • overnachting in Marrakech (2x) in een leuk Riad hotel in de medina inclusief ontbijt;

Niet bij de prijs inbegrepen:

 • intercontinentale vlucht naar Marrakech; (kijk bij vlucht boeken)
  vergeet niet je ski-uitrusting als aparte extra bagage te reserveren!
 • fooien, drankjes, souvenirs
 • lunch en diner in Marrakech;
 • verplichte bergsport reisverzekering
  optioneel: ook annuleringsverzekering.