Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.
Uitgelicht:
 • bijzondere en unieke kennismaking met pelgrimeren en heiligenverering in Marokko
 • deskundige en prettige reisleiding door Mariëtte van Beek, arabist, Marrakechkenner en 'beroepspelgrim'
 • meer zien dan alleen de toeristische buitenkant, veel aandacht voor het 'gewone' leven
 • slow travel en diepgang; desgewenst ook ruimte voor persoonlijke bezinning (naar eigen idee)
 • een leuk en persoonlijk aandenken: pelgrimspaspoort met symbolische stempels
 • unieke 8 daagse reis; vertrek 2023: 15 mei of 16 oktober
Inbegrepen:
 • 2x vliegveldtransfer
 • 4 nachten sfeervol riadhotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt en toeristenbelasting
 • welkomstdiner op dag 1 bij een van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el-Fna
 • excursies en transfers volgens het programma
 • 4 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 3 nachten verblijf in een comfortabel Berber guesthouse 'with a view'
 • Nederlandstalige reisleiding ondersteund door onze lokale 'Berber equipe'
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • toeslag eenpersoonskamer € 125
 • lunches in Marrakech à ca. € 10 (dag 1, 2, 3 en 8)
 • diner naar eigen keuze in Marrakech (dag 2, 3 en 7)
 • muildier met begeleider € 15, per dag (dag 5 / dag 6) voor wie liever in het zadel pelgrimeert
 • vroegboekkorting t/m 31 december: € 50 p/p

Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en het Atlasgebergte

Tijdens deze bijzondere pelgrimsreis treed je in de voetsporen van gelovigen die al eeuwenlang op bezoek gaan bij heiligen in Marrakech en het Atlasgebergte. Het meest bekend zijn de Zeven Patroonheiligen van Marrakech waarlangs je een ommegang maakt, net als de armen die zich geen pelgrimage naar Mekka kunnen veroorloven. Je leert hoe je heiligdommen waar je normaal ongemerkt aan voorbijloopt kunt herkennen, wat de kleurrijke waarzeggers en muzikanten er doen, wat populaire religieuze souvenirs zijn en nog veel meer. Tussendoor passeer je vanzelf de meer bekende highlights van Marrakech: het plein Jemaa el-Fna, de Koutoubia-moskee, de Saadische koningsgraven en de joodse wijk. Buiten Marrakech, in de bergen en de natuur rond Imlil maak je een aantal voettochten naar Berber heiligen zoals Sidi Chamharouch en Lalla Imi Taza, een vrouwelijke heilige. Je spreekt er lokale bezoekers en eet bij de mensen thuis. Een onvergetelijke ervaring!
Data 2023:
“voorjaar”:
– maandag 15 mei t/m maandag 22 mei (Hemelvaarts-reis)
“najaar”:
– maandag 16 oktober t/m maandag 23 oktober
Het aantal plaatsen is zeer beperkt (max. 12), dus reserveer op tijd als je interesse hebt om mee te gaan.
datum 2024
– maandag 25 maart t/m maandag 01 april (Pasen 31 maart)

Pelgrimeren langs heiligen in Marrakech

Deze pelgrimsreis in Marokko wordt prettig begeleid door Mariëtte van Beek; Marrakechexpert en arabiste. Zij deed onderzoek in de heiligdommen van koningsstad Marrakech en tekende er de wonderverhalen van pelgrims op. Voor elke kwaal of euvel kan ze je met veel humor een heilige aanbevelen. Omdat ze ook jarenlang deel uitmaakte van een Marokkaanse familie in de medina, de oude binnenstad van Marrakech, weet ze ook wat er zich privé onder de Merrakchi’s afspeelt. Ze schreef daarover onder meer verhalen voor Te Gast In Marokko. Last but not least: Mariëtte is een grote fan van het beroemde (katholieke) pelgrimspad Camino de Santiago. Dat maakt haar extra enthousiast over deze nieuwe pelgrimsreis in Marokko: “Uiteindelijk zijn mensen overal hetzelfde. Ze gaan op pad, met hun vreugde en verdriet. Dat zullen de ervaringen onderweg heel duidelijk maken.”

Op pelgrimsreis in Marokko voor stempels vol ‘baraka’

Net als bij andere pelgrimspaden krijg je bij elk volbracht traject in Marrakech en rond Imlil een stempeltje op een wandelkaart die speciaal door Mariëtte is ontworpen. Een innovatie voor Marokko, maar wel in lijn met wat lokale pelgrims ‘baruk’ noemen. Prachtige herinneringen voor thuis waaraan zegenende kracht (baraka) verbonden is. Aan elk stempelsymbool zit een heiligenverhaal vast.

Dag 1Dag 1 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Pelgrimeren in Marrakech vanaf de eerste stap

Na aankomst op het vliegveld van Marrakech zit je met de door Maroc Travel verzorgde transfer binnen een half uur in ons sfeervolle riadhotel. Vanaf het dakterras wijst Mariëtte je meteen al wat moskeeën en heiligdommen. “Bij elke stap ligt een heilige”, zeggen de locals, dus je weet je direct beschermd. Natuurlijk is onze eerste gang naar het befaamde plein Jemaa el-Fna, dat nabij de riad ligt. Vanwege zijn bonte stoet levenskunstenaars is dit plein door de UNESCO aangewezen als niet-tastbaar cultureel erfgoed. Artiesten zoals de Gnawa – muzikanten uit het diepe zuiden – en de acrobaten zijn van oorsprong verbonden aan mystieke broederschappen en heiligen. Net als de locals gaan we eten bij een van de vele eetstalletjes op het plein. Voor wie de slakkensoep aandurft, is er als beloning een verhaal over een heilige slakkenman.

Dag 2Dag 2 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Rondgang langs de Zeven Patroonheiligen van Marrakech

Na een lekker ontbijtje op het dakterras van onze riad ondernemen we meteen de belangrijkste pelgrimage van Marrakech: de rondgang langs de Zeven Heiligen. We beginnen bij Sidi Yousouf ben Ali buiten de stadsmuren in het zuidoosten en eindigen bij Imam Souhaili in het zuidwesten. Onderweg kloppen we onder meer aan bij Sidi Bel Abbès, de ‘baas’ van de Zeven Heiligen. In het verleden gingen reizigers direct bij aankomst in Marrakech om zijn gastvrijheid en bescherming vragen. Bij elk van de zeven heiligdommen vertelt Mariëtte over legendes, rituelen en specialisaties van de heilige in kwestie. Ook hoor je over twee concurrerende groepen van zeven heiligen.

Dag 3Dag 3 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Heiligen rond de Koutoubia en de Saadische koningsgraven

Met de Zeven Heiligen hebben we nog lang niet alle heiligen van Marrakech gehad. Honderden liggen er begraven in de stad. Met pelgrimeren in Marrakech ben je dus wel even zoet. Mariëtte voert je langs een aantal rond de Koutoubia. Zo bezoek je onder meer het graf van Lalla Zehra Bent al-Koush die populair is onder vrouwen die graag kinderen krijgen. Tussen de Saadische koningsgraven ligt het graf van Lalla Masouda, de heilige koningin-moeder van Ahmed al-Mansour. Mariëtte vertelt hoe haar legende verband houdt met granaatappels en de ramadan. Een bezoek aan de joodse wijk, de synagoge en begraafplaats, leert ook over joodse heiligen en hun heiligenfeesten (hiloula’s). Joden met Marokkaanse roots komen nog altijd pelgrimeren in Marrakech.

Dag 4Dag 4 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Pelgrimages in Marokko: naar het bedevaartsoord Moulay Brahim

Vanuit Marrakech vertrekken we voor een meerdaagse excursie naar de Berber dorpjes rond Imlil in het Atlasgebergte. De weg erheen is al fenomenaal, langs het stuwmeer van Lalla Takerkoust (een vrouwelijke heilige) en het bedevaartsoord Moulay Brahim, voorbij het Plateau de Kik. We werpen een blik op het rijk versierde graf van de heilige Moulay Brahim, maken een praatje met een van zijn afstammelingen, horen waarom gelovigen vanuit heel Marokko naar hier reizen en vergapen ons aan de vele winkeltjes met religieuze souvenirs zoals de kleurrijke wierook, kaarsjes, snoepgoed voor pelgrims en de in Marokko overal herkenbare handjes van Fatima. Wij gaan daarna verder naar het hoger gelegen Imlil. In een van de kleine Berber dorpjes vlakbij Imlil overnachten we in een prachtig gelegen en comfortabel Berber guesthouse ‘with a view’. Bij aankomst komt meteen de ‘Berber whiskey’ (muntthee) ter tafel. Het is typisch voor de gastvrijheid van de Berbers, de oorspronkelijke bevolking van Marokko.

Dag 5Dag 5 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Op het pelgrimspad naar Sidi Chamharoush en de heilige Toubkal

De wandelschoenen kunnen uit de koffer voor een wandeling over het pelgrimspad naar het heiligdom van Sidi Chamharoush, op zo’n acht kilometer van Imlil. Onderweg passeer je fraaie Berber bergdorpjes en loop je regelmatig op met pelgrims die op een muilezel onderweg zijn naar Sidi Chamharoush. In het heiligdom, gelegen naast een kleine bergstroom en waterval, vertelt de beheerder over de specialisatie van Sidi Chamharoush: het genezen van geestesziektes. Sommige patiënten blijven jaren logeren bij de heilige. Nabij de hoogste berg van Marokko, de ‘heilige’ Toubkal (4167 meter), genieten we van een heerlijk picknick, ter plekke verzorgd door onze Berber kok.

Dag 6Dag 6 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Wandelen langs twee vrouwelijke heiligen in het Atlasgebergte

Niet ver van ons guesthouse ligt het heiligdom van de heilige Berber herderin Imi Taza. Allerlei verhalen doen de ronde over haar én haar heilige zus in een nabijgelegen vallei. De Berber mannen weten nauwelijks wat er in hun heiligdommen gebeurt of van de speciale wensen waarmee vrouwen en meisjes ze bezoeken. Onze lokale gids Sara (en haar moeder) verklappen wat geheimen terwijl we van het ene naar een ander heiligdom lopen. Enne… we vertrouwen erop dat alles tussen ons blijft.

Dag 7Dag 7 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Terug naar Marrakech via de moskee van Tinmel

We verlaten vandaag al vroeg het Atlasgebergte, maar niet zonder de imposante moskee van Tinmel aan te doen. Tinmel gold lang als belangrijk spiritueel centrum dat bezoekers van heinde en verre aantrok. Mahdi Ibn Toumert, de strenge stichter van de Almohadendynastie, ligt er begraven. Eenmaal in Marrakech bezoeken we de rooms-katholieke kerk in Guéliz. Deze ‘église’ is zelfs de naamgever van dit nieuwere deel van de stad. Deze kerk werd tijdens het Franse protectoraat gesticht door de Franciscanen, maar kent tegenwoordig een gemengde parochie van Europeanen en West-Afrikanen. Suggestie voor het diner ’s avonds: het café-restaurant op de plek van een oude protestantse kerk in de medina. Iets meekrijgen van interreligieuze tolerantie hoort ook bij pelgrimeren in Marrakech.

Dag 8Dag 8 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Afscheid van pelgrimsstad Marrakech

Pelgrimeren is loslaten, ook in Marrakech. Vandaag moeten we helaas afscheid nemen. Degenen die een latere vlucht hebben, kunnen nog snel wat relisouvenirs scoren. Leuk zijn de plaatjes van heiligen die je op het plein Jemaa el-Fna kunt kopen. Fijn is een lunch bij restaurant 7 Saints, ook op het plein. Inmiddels weet je: het is allemaal ‘baraka’.

Pelgrimsreis in Marokko privé op aanvraag

Schikken de reisdata niet of ga je het liefst alleen met je eigen familie of vrienden of vriendinnen pelgrimeren in Marokko? Deze pelgrimsreis in Marokko begeleid door Mariëtte van Beek kun je ook voor je eigen privégroep aanvragen. Het reisprogramma kan zelfs naar wens aangepast worden, vanaf 5 dagen. Het minimum aantal deelnemers is vier personen. Bij minder dan acht personen geldt er een toeslag van € 75 p.p..

 • Jemaa el Fna;
  het centrale plein in de oude binnenstad (medina) opgenomen door de reismeiden.nl
 • Alle foto’s op deze reispagina zijn van de hand van Mariëtte van Beek
  zie ook haar website speciaal over pelgrimeren Mirakelz wonderreizen

Zeer interessante reis (oktober 2022)

“Zeer interessante reis. Mariëtte neemt je op ontspannen wijze mee langs interessante punten in Marrakech en de Hoge Atlas en vertelt daar geanimeerd over. De combinatie van het wandelen door de stad Marrakech en de natuur in de Hoge Atlas is ook heel aantrekkelijk. Deze pelgrimsreis beveel ik van harte aan!”

Oudere reviews Marrakech groepsreis met Mariëtte van Beek

Voor 2022 heette deze reis Geheimen van Marrakech & het Atlasgebergte; ook die reis, die we ondertussen steeds verbeterden en aanpasten op de voorliefde van Mariëtte om te pelgrimeren, kreeg lovende recensies!

Hallo Helma en Omar,

Heel veel dank voor de geweldige Marrakech groepsreis die jullie hebben georganiseerd! Ik ben zo blij dat Helma me gerustgesteld heeft over de drukte van Marrakech en het kleine gezelschap en dat ik daardoor wel durfde te gaan. De reis was van begin tot eind echt helemaal fantastisch. Alles was leuk en fijn: de stad, de bergen, de uitstapjes, de hotels, het eten, en vooral de begeleiding door Mariette. Wat een genot om daar te zijn met iemand die gewoon van Marokko en de Marokkanen houdt. Ze heeft me leren kijken en het land en de mensen leren ervaren op een manier die zo goed voelt. Ik heb geprobeerd een kleine beoordeling voor tripadvisor te schrijven, maar die is, geloof ik, bij de fietstours terecht gekomen. Als ik uitvogel hoe het werkt zal ik het opnieuw proberen op de goeie plek. Maar voor nu vooral: heel heel veel dank! Groeten, Anna  (maart 2019)

Stella, Asja, Harrie, Nelleke, Petra, Norbert & Claire

‘We hebben het een prachtige reis gevonden, met niets anders te vergelijken.’

Han & Miep

‘Bedankt voor alles, ik heb genoten! Kom hier terug.’

– Mariëtte

‘Bedankt voor een hele fijne week & misschien ooit eens tot ziens in Marokko.’

Tamara

‘Wat hebben we genoten van ‘jouw’ Marrakech! Wat een heerlijke stad, en de bergen niet te vergeten. We willen je hartelijk bedanken voor je vrolijke verhalen en alle goede zorgen! We hopen dat nog veel meer mensen op deze manier Marokko mogen leren kennen.’

– Hans & Jiska

‘Zo’n goed georganiseerde, leuke reis, waarbij je kennis maakt met het échte Marokko…..Het stadsleven van Marrakech, alle uithoeken gezien onder begeleiding van Mariëtte van Beek die de stad door en door kent en er interessante dingen over weet te vertellen. Wandelend door de rijke buurten, arme buurten, genieten van de hectiek, de muziek, de geuren en het eten, van de gastvrijheid van de mensen. En dan wandelen in de bergen, gezellige dorpjes waar verleden en heden samensmelten.

‘Een onvergetelijke week in Marokko gehad! Een week die wel een maand duurde! Zoveel gezien, zoveel beleefd. Mijn ogen hebben wel een maand nodig om tot rust te komen na al dit geweldigs. Eerst een paar dagen dwalen door het sprookjesachtige Marrakech, maar ook een paar dagen het pure Marokko beleefd in het Atlasgebergte. Een absolute aanrader! Wordt zeker vervolgd!’

– Theo & Marleen

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.
Uitgelicht:
 • bijzondere en unieke kennismaking met pelgrimeren en heiligenverering in Marokko
 • deskundige en prettige reisleiding door Mariëtte van Beek, arabist, Marrakechkenner en 'beroepspelgrim'
 • meer zien dan alleen de toeristische buitenkant, veel aandacht voor het 'gewone' leven
 • slow travel en diepgang; desgewenst ook ruimte voor persoonlijke bezinning (naar eigen idee)
 • een leuk en persoonlijk aandenken: pelgrimspaspoort met symbolische stempels
 • unieke 8 daagse reis; vertrek 2023: 15 mei of 16 oktober
Inbegrepen:
 • 2x vliegveldtransfer
 • 4 nachten sfeervol riadhotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt en toeristenbelasting
 • welkomstdiner op dag 1 bij een van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el-Fna
 • excursies en transfers volgens het programma
 • 4 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 3 nachten verblijf in een comfortabel Berber guesthouse 'with a view'
 • Nederlandstalige reisleiding ondersteund door onze lokale 'Berber equipe'
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • toeslag eenpersoonskamer € 125
 • lunches in Marrakech à ca. € 10 (dag 1, 2, 3 en 8)
 • diner naar eigen keuze in Marrakech (dag 2, 3 en 7)
 • muildier met begeleider € 15, per dag (dag 5 / dag 6) voor wie liever in het zadel pelgrimeert
 • vroegboekkorting t/m 31 december: € 50 p/p

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | Aankomst in Marrakech
 • Dag 2 | Pelgrimage langs de Zeven Heiligen van Marrakech
 • Dag 3 | Heiligen rond de Koutoubia-moskee en de Saadische graven
 • Dag 4 | Naar het bedevaartsoord Moulay Brahim in het Atlasgebergte
 • Dag 5 | Op het pelgrimspad naar Sidi Chamharoush en de heilige Toubkal
 • Dag 6 | Wandelen naar Sidi Itnine & Imi Taza rondom Aït Souka & Tamatert
 • Dag 7 | Terug naar Marrakech via de eeuwenoude moskee van Tinmel
 • Dag 8 | Afscheid van Marrakech
In deze reis
 • Cultuur
 • Marrakech
 • Natuur
 • Wandelen