Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.
Uitgelicht:
 • bijzondere en unieke kennismaking met Marrakech en Marokko
 • Nederlandse reisbegeleiding in samenwerking met de 'locals'
 • meer zien dan alleen de toeristische buitenkant, veel aandacht voor het 'gewone' leven
 • slow travel en diepgang; desgewenst ook ruimte voor persoonlijke bezinning (naar eigen idee)
 • unieke 8 daagse reis; vertrek 2023: 17 november t/m 24 november
Inbegrepen:
 • 2x vliegveldtransfer
 • 4 nachten sfeervol riadhotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt en toeristenbelasting
 • welkomstdiner op dag 1 bij een van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el-Fna
 • excursies en transfers volgens het programma
 • 4 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 3 nachten verblijf in een comfortabel Berber guesthouse 'with a view'
 • Nederlandstalige reisleiding ondersteund door onze lokale 'Berber equipe'
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • toeslag eenpersoonskamer € 125
 • lunches in Marrakech à ca. € 10 (dag 1, 2, 3 en 8)
 • diner naar eigen keuze in Marrakech (dag 2, 3 en 7)
 • muildier met begeleider € 15, per dag (dag 5 / dag 6) voor wie liever in het zadel pelgrimeert
 • vroegboekkorting t/m 31 december: € 50 p/p

Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en het Atlasgebergte

Tijdens deze bijzondere pelgrimsreis treed je in de voetsporen van gelovigen die al eeuwenlang op bezoek gaan bij heiligen in Marrakech en het Atlasgebergte. Het meest bekend zijn de Zeven Patroonheiligen van Marrakech waarlangs je een ommegang maakt, net als de armen die zich geen pelgrimage naar Mekka kunnen veroorloven. Tussendoor passeer je vanzelf de meer bekende highlights van Marrakech: het plein Jemaa el-Fna, de Koutoubia-moskee, de Saadische koningsgraven en de joodse wijk. Buiten Marrakech, in de bergen en de natuur rond Imlil maak je een aantal voettochten naar Berber heiligen zoals Sidi Chamharouch en Lalla Imi Taza, een vrouwelijke heilige. Je spreekt er lokale bezoekers en eet bij de mensen thuis. Een onvergetelijke ervaring!

Datum 2023:
– zaterdag 17 november t/m zaterdag 24 november

Datum 2024
– maandag 08 april t/m zaterdag 15 april

Het aantal plaatsen is zeer beperkt (max. 12), dus reserveer op tijd als je interesse hebt om mee te gaan.

Marrakech en het Atlasgebergte ontdekken op een bijzondere manier

Deze pelgrimsreis in Marokko is met Nederlandse reisbegeleiding ondersteund door het lokale Maroc Travel team. Op deze manier zie je veel meer van Marrakech en het Atlasgebergte dan alleen de toeristische buitenkant. Vanzelfsprekend nemen we ook de tijd om een aantal van de wel toeristische bezienswaardigheden te bezoeken.

 

Dag 1Dag 1 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Welkom / Marhaba / Marhababikoum in Marrakech

Na aankomst op het vliegveld van Marrakech zit je met de door Maroc Travel verzorgde transfer binnen een half uur in ons sfeervolle Riad hotel. Natuurlijk gaan we een kijkje nemen op het beroemde plein Jemaa el-Fna; vanwege de verhalenvertellers en alle andere animatie is dit plein door de UNESCO aangewezen als cultureel erfgoed. Artiesten zoals de Gnawa – muzikanten uit het diepe zuiden – en de acrobaten zijn van oorsprong verbonden aan mystieke broederschappen en heiligen. Net als de locals gaan we eten bij een van de vele eetstalletjes op het plein.

Dag 2Dag 2 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Op de fiets Marrakech ontdekken met als extra een bezoek aan de zeven heiligen van Marrakech

Na een lekker ontbijtje op het dakterras gaan we op de fiets de stad ontdekken. Zo krijg je een geode indruk wat deze koningsstad allemaal te beiden heeft. Speciaal voor deze reis gaan we ’s middags op zoek naar de zeven heiligen waarvan de belangrijkste Sidi Bel Abbès. In het verleden gingen reizigers direct bij aankomst in Marrakech om zijn gastvrijheid en bescherming vragen.

Dag 3Dag 3 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Ontdekkingstocht door de Kasbah wijk van Marrakech

De belangrijkste – en met een extra muur beveiligde – wijk van Marrakech waar de vroegere sultans met hun familie woonden. De imposante ruïne van het El Badi paleis geeft je een goede indruk van hoe groots hun rijkdom is geweest. De Saadische graven en het bijzondere verhaal van de herontdekking door de Fransen is een plek die je zeker niet mag missen. Ook nemen we een kijkje in de nog steeds bestaande joodse wijk. Zout en kruiden is waar deze wijk bekend om staat.

Dag 4Dag 4 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Pelgrimages in Marokko: naar het bedevaartsoord Moulay Brahim

Vanuit Marrakech vertrekken we voor een meerdaagse excursie naar de Berber dorpjes rond Imlil in het Atlasgebergte. De weg erheen is al fenomenaal, langs het stuwmeer van Lalla Takerkoust (een vrouwelijke heilige) en het bedevaartsoord Moulay Brahim, voorbij het Plateau de Kik. We werpen een blik op het rijk versierde graf van de heilige Moulay Brahim, maken een praatje met een van zijn afstammelingen, horen waarom gelovigen vanuit heel Marokko naar hier reizen en vergapen ons aan de vele winkeltjes met religieuze souvenirs zoals de kleurrijke wierook, kaarsjes, snoepgoed voor pelgrims en de in Marokko overal herkenbare handjes van Fatima. Wij gaan daarna verder naar het hoger gelegen Imlil. In een van de kleine Berber dorpjes vlakbij Imlil overnachten we in een prachtig gelegen en comfortabel Berber guesthouse ‘with a view’. Bij aankomst komt meteen de ‘Berber whiskey’ (muntthee) ter tafel. Het is typisch voor de gastvrijheid van de Berbers, de oorspronkelijke bevolking van Marokko.

Dag 5Dag 5 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Op het pelgrimspad naar Sidi Chamharouch en de heilige Toubkal

De wandelschoenen kunnen uit de koffer voor een wandeling over het pelgrimspad naar het heiligdom van Sidi Chamharouch, op zo’n acht kilometer van Imlil. Onderweg passeer je fraaie Berber bergdorpjes en loop je regelmatig op met pelgrims die op een muilezel onderweg zijn naar Sidi Chamharouch. In het heiligdom, gelegen naast een kleine bergstroom en waterval, vertelt de beheerder over de specialisatie van Sidi Chamharouch: het genezen van geestesziektes. Sommige patiënten blijven jaren logeren bij de heilige. Nabij de hoogste berg van Marokko, de ‘heilige’ Toubkal (4167 meter), genieten we van een heerlijk picknick, ter plekke verzorgd door onze Berber kok.

Dag 6Dag 6 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Wandelen langs twee vrouwelijke heiligen in het Atlasgebergte

Niet ver van ons guesthouse ligt het heiligdom van de heilige Berber herderin Imi Taza. Allerlei verhalen doen de ronde over haar én haar heilige zus in een nabijgelegen vallei. Helaas is er tegenwoordig weinig meer over van deze speciale plek. Gelukkig zijn er nog vrouwen in de nabij gelegen dorpen die de verhalen uit het verleden met ons willen delen; zoals onze lokale Berber gids Sarah en haar moeder. De wandeling naar het heiligdom alleen al is de moeite meer dan waard.

Dag 7Dag 7 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Terug naar Marrakech via de moskee van Tinmel

We verlaten vandaag al vroeg het Atlasgebergte, maar niet zonder de imposante moskee van Tinmel aan te doen. Tinmel gold lang als belangrijk spiritueel centrum dat bezoekers van heinde en verre aantrok. Mahdi Ibn Toumert, de strenge stichter van de Almohadendynastie, ligt er begraven. Eenmaal in Marrakech bezoeken we de rooms-katholieke kerk in Guéliz. Deze ‘église’ is zelfs de naamgever van dit nieuwere deel van de stad. Deze kerk werd tijdens het Franse protectoraat gesticht door de Franciscanen, maar kent tegenwoordig een gemengde parochie van Europeanen en West-Afrikanen.

Dag 8Dag 8 - Pelgrimsreis Marokko: Marrakech en Hoge Atlas

Afscheid van pelgrimsstad Marrakech

Pelgrimeren is loslaten, ook in Marrakech. Vandaag moeten we helaas afscheid nemen. Degenen die een latere vlucht hebben, kunnen nog snel wat (religieuze) souvenirs kopen zoals het geluk brengende handje van Fatima. Leuk zijn ook de plaatjes van heiligen die je op het plein Jemaa el-Fna kunt kopen. En als afsluiter is een lunch bij restaurant 7 Saints natuurlijk zeer gepast.

Pelgrimsreis Marokko privé op aanvraag

Schikken de reisdata niet of ga je het liefst alleen met je eigen familie of vrienden of vriendinnen pelgrimeren in Marokko? Deze bijzondere pelgrimsreis in Marokko kun je ook voor je eigen privégroep aanvragen. Het reisprogramma kan zelfs naar wens aangepast worden, vanaf 5 dagen. Het minimum aantal deelnemers is vier personen. Bij minder dan acht personen geldt er een toeslag van € 75 p.p..

 • Jemaa el Fna;
  het centrale plein in de oude binnenstad (medina) opgenomen door de reismeiden.nl
 • Alle foto’s op deze reispagina zijn gemaakt door Mariëtte van Beek; zij heeft deze reis in het verleden voor Maroc Travel begeleid. Zie hieronder de reviews over de eerder gemaakte reizen.

Zeer interessante reis (oktober 2022)

“Zeer interessante reis. Mariëtte neemt je op ontspannen wijze mee langs interessante punten in Marrakech en de Hoge Atlas en vertelt daar geanimeerd over. De combinatie van het wandelen door de stad Marrakech en de natuur in de Hoge Atlas is ook heel aantrekkelijk. Deze pelgrimsreis beveel ik van harte aan!”

Oudere reviews Marrakech groepsreis met Mariëtte van Beek

Voor 2022 heette deze reis Geheimen van Marrakech & het Atlasgebergte; ook die reis, die we ondertussen steeds verbeterden en aanpasten op de voorliefde van Mariëtte om te pelgrimeren, kreeg lovende recensies!

Hallo Helma en Omar,

Heel veel dank voor de geweldige Marrakech groepsreis die jullie hebben georganiseerd! Ik ben zo blij dat Helma me gerustgesteld heeft over de drukte van Marrakech en het kleine gezelschap en dat ik daardoor wel durfde te gaan. De reis was van begin tot eind echt helemaal fantastisch. Alles was leuk en fijn: de stad, de bergen, de uitstapjes, de hotels, het eten, en vooral de begeleiding door Mariette. Wat een genot om daar te zijn met iemand die gewoon van Marokko en de Marokkanen houdt. Ze heeft me leren kijken en het land en de mensen leren ervaren op een manier die zo goed voelt. Ik heb geprobeerd een kleine beoordeling voor tripadvisor te schrijven, maar die is, geloof ik, bij de fietstours terecht gekomen. Als ik uitvogel hoe het werkt zal ik het opnieuw proberen op de goeie plek. Maar voor nu vooral: heel heel veel dank! Groeten, Anna  (maart 2019)

Stella, Asja, Harrie, Nelleke, Petra, Norbert & Claire

‘We hebben het een prachtige reis gevonden, met niets anders te vergelijken.’

Han & Miep

‘Bedankt voor alles, ik heb genoten! Kom hier terug.’

– Mariëtte

‘Bedankt voor een hele fijne week & misschien ooit eens tot ziens in Marokko.’

Tamara

‘Wat hebben we genoten van ‘jouw’ Marrakech! Wat een heerlijke stad, en de bergen niet te vergeten. We willen je hartelijk bedanken voor je vrolijke verhalen en alle goede zorgen! We hopen dat nog veel meer mensen op deze manier Marokko mogen leren kennen.’

– Hans & Jiska

‘Zo’n goed georganiseerde, leuke reis, waarbij je kennis maakt met het échte Marokko…..Het stadsleven van Marrakech, alle uithoeken gezien onder begeleiding van Mariëtte van Beek die de stad door en door kent en er interessante dingen over weet te vertellen. Wandelend door de rijke buurten, arme buurten, genieten van de hectiek, de muziek, de geuren en het eten, van de gastvrijheid van de mensen. En dan wandelen in de bergen, gezellige dorpjes waar verleden en heden samensmelten.

‘Een onvergetelijke week in Marokko gehad! Een week die wel een maand duurde! Zoveel gezien, zoveel beleefd. Mijn ogen hebben wel een maand nodig om tot rust te komen na al dit geweldigs. Eerst een paar dagen dwalen door het sprookjesachtige Marrakech, maar ook een paar dagen het pure Marokko beleefd in het Atlasgebergte. Een absolute aanrader! Wordt zeker vervolgd!’

– Theo & Marleen

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 890 p.p.
Uitgelicht:
 • bijzondere en unieke kennismaking met Marrakech en Marokko
 • Nederlandse reisbegeleiding in samenwerking met de 'locals'
 • meer zien dan alleen de toeristische buitenkant, veel aandacht voor het 'gewone' leven
 • slow travel en diepgang; desgewenst ook ruimte voor persoonlijke bezinning (naar eigen idee)
 • unieke 8 daagse reis; vertrek 2023: 17 november t/m 24 november
Inbegrepen:
 • 2x vliegveldtransfer
 • 4 nachten sfeervol riadhotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt en toeristenbelasting
 • welkomstdiner op dag 1 bij een van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el-Fna
 • excursies en transfers volgens het programma
 • 4 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 3 nachten verblijf in een comfortabel Berber guesthouse 'with a view'
 • Nederlandstalige reisleiding ondersteund door onze lokale 'Berber equipe'
Niet inbegrepen:
 • vlucht naar Marrakech
 • toeslag eenpersoonskamer € 125
 • lunches in Marrakech à ca. € 10 (dag 1, 2, 3 en 8)
 • diner naar eigen keuze in Marrakech (dag 2, 3 en 7)
 • muildier met begeleider € 15, per dag (dag 5 / dag 6) voor wie liever in het zadel pelgrimeert
 • vroegboekkorting t/m 31 december: € 50 p/p

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

Het reisprogramma van dag tot dag
 • Dag 1 | Aankomst in Marrakech
 • Dag 2 | Op de fiets door Marrakech met als extra een bezoek aan de Zeven Heiligen van Marrakech
 • Dag 3 | Ontdekkingstocht door de Kasbah wijk van Marrakech
 • Dag 4 | Naar het bedevaartsoord Moulay Brahim in het Atlasgebergte
 • Dag 5 | Op het pelgrimspad naar Sidi Chamharouch en de heilige Toubkal
 • Dag 6 | Wandelen rondom de Berber dorpjes
 • Dag 7 | Terug naar Marrakech via de eeuwenoude moskee van Tinmel
 • Dag 8 | Afscheid van Marrakech
In deze reis
 • Cultuur
 • Marrakech
 • Natuur
 • Wandelen