Marokko Toubkal low budget

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 435 p.p.

Deze Marokko Toubkal budget tour is speciaal voor studenten en anderen met een beperkt budget. De reis is verzorgd vanaf Marrakech met 2 nachten (1 vóór en 1 na de trektocht) in een leuk hostel of budget Riad hotel in de oude medina. Het transport vanaf het vliegveld is op de lokale manier met de bus. Zo kun je met een beperkt budget mee doen aan deze mooie trektocht met een prachtige aanloop door de kleurrijke Berbervalleien. Absolute hoogtepunt van de trektocht is de top van Jebel Toubkal 4.167m.

Marokko Toubkal Low Budget is een reis van precies een week met een bijzondere trektocht van 6 dagen, speciaal voor studenten en anderen met een beperkt budget. Ga mee met een kleine (soms internationale) groep en beklim de berg der bergen. Op zaterdag (of eerder) kom je aan in Marrakech; de vlucht boek je zelf. De trektocht is van zondag t/m vrijdag en het vertrekpunt is Marrakech. Verlenging in Marrakech is ook mogelijk; in een leuk hostel of low budget Riad hotel in de oude medina. € 25 per nacht voor twee personen of € 15 per nacht voor één persoon.

 • Jebel Toubkal 4.167m./13.671 ft.
 • In de zomer een wandelberg; in de winter komt er meer bij kijken.
 • Het is de hoogste top van Noord Afrika en verdient alle respect.
 • Voor iedereen die van een uitdaging houdt.
 • Deze 6-daagse trektocht heeft een prachtige aanloop door kleurrijke en afgelegen Berber valleien. Zo wen je ook goed aan de hoogte.
 • De wandeling naar de top is een uitdaging, de beloning is uitzonderlijk: dit voelt als “on top of the world“.
Goed om te weten

 • Als je wandelen leuk vindt, dan is deze tocht echt iets voor jou.
  De trektocht is zeer gevarieerd en het programma is goed opgebouwd. Ook wat betreft de hoogte acclimatisatie. Je gaat wel naar > 4.000m.
 • Met wat doorzettingsvermogen is deze tocht voor iedereen die graag wandelt goed te doen.
  Langzaamaan is het advies: stap voor stap; dan wen je ook makkelijker aan de hoogte.
  Enige bergwandelervaring, vooral voor het afdalen, helpt zeker. Neem desgewenst wandelstokken mee. Dat geeft vaak wat meer zekerheid bij elke stap.
 • Heb altijd respect voor de bergen en onderschat de omstandigheden niet. Ook al is de lucht ’s morgens strak blauw; het weer kan altijd omslaan. Een regenbroek mee in je dagrugzak is echt nodig en een (slecht drogende) spijkerbroek is niet praktisch.
 • Onderweg slaap je in eenvoudige Berberhuizen en in een berghut.
  Je neemt je eigen slaapzak mee (kan eventueel worden gehuurd voor € 10).
 • Bagagevervoer op muildieren. Een lokale gids loopt met je mee.
  Een kok zorgt voor alle maaltijden; inclusief lekkere picknicks onderweg.
 • In de winter ligt er boven de 3.000m. zeker sneeuw.
  Periode grofweg tussen half november en eind april – al is dat tegenwoordig steeds lastiger te voorspellen. Voor de Toubkal klim ga je dan ’s morgens vroeg met stijgijzers onder je schoenen over de bevroren sneeuw.
 • In de winter als er veel sneeuw ligt, moet je rekening houden met extra kosten voor het huren van stijgijzers € 5 per dag (je hebt de stijgijzers voor 3 dagen nodig).
 • In de winter kan het overdag in de zon heerlijk opwarmen; als de zon achter de bergen verdwijnt, wordt het snel koud. Neem voldoende warme kleren mee. Ook voor de ochtend dat je heel vroeg – nog in de vrieskou – opstaat om aan de Toubkal klim te beginnen.

Day 1Day 1

Aankomst op vliegveld Marrakech. Je krijgt van ons een duidelijke beschrijving hoe je zelf op de goedkoopste manier met ALSA bus nr. 19 van het vliegveld naar de oude binnenstad kunt reizen. De bus vanaf het vliegveld kost 30 dirham voor een retourticket (goed bewaren!) en 20 dirham voor een enkele rit (€1 = ca. 10 dirham).

In Marrakech loop je zelf naar het budget Riad hotel dat wij voor je hebben gereserveerd. Je hebt daar een  kamer met een eigen badkamer. De locatie is geweldig – in de oude medina en vlakbij het beroemde plein. Op dit plein kun je voor minder dan € 10 een warme maaltijd bij één van de eetstalletjes nuttigen. Ben je echt op reis met een zeer beperkt budget, ga dan voor een kom stevige soep (harira) met brood voor minder dan 10 dirham.

Overnachting: Marrakech medina – budget Riad hotel

Day 2Day 2

De gids komt iedereen afhalen bij het desbetreffende hotel en neemt ons op de Marokkaanse manier, met gezamenlijke taxi’s, mee naar het bergdorpje Imlil. Afhankelijk van hoe snel de gemeenschappelijke taxi vol raakt, trekken we hier ongeveer 2 uur voor uit. In Imlil staat de kok met zijn muildier voor het bagagevervoer al op ons te wachten. De eerste dag is direct al een mooie wandeling over de Tizi Tamatert naar de achtergelegen vallei van Imenane. In het bergdorpje Tacheddirt gaan we overnachten in een Berber guesthouse.

Wandelen 4 – 5 uur
Overnachting: Berber guesthouse Tacchedirt (hoogte 2400m.)

Day 3Day 3

De tocht vandaag voert vandaag langs de klein Berberdorpjes in de Imenane Vallei. We dalen langzaam af tot aan Imsker. Daar steken we de pas Tizi el Bour over om in Imi Oughlad (1400m.) in een Berberguesthouse, niet ver vanaf de rivier, te gaan overnachten.

Wandelen 5 – 6 uur 
Overnachting: Berber guesthouse Imi Oughlad (hoogte 1400m.)

Day 4Day 4

Vandaag lopen we vanaf Imi Oughlad (1400m.) over een hoge pas naar Tizi Oussem (1850m.) in de vallei van Ouïssaden (spreek uit Azaden) Vallei. We gaan direct al omhoog en lopen de bewoonde wereld uit. Een slingerend pad brengt ons tot boven de laatste lemen huizen. Dan lopen we tussen het steeds spaarzamer struikgewas langzaam en geleidelijk omhoog naar de pas Tizi n’Techt (2.000m). Daar genieten we van het uitzicht over de kleurrijke vallei. De mineralen in de grond geven de bergruggen verschillende tinten met groen (koper) en rood (ijzer) in de grond én de lemen huizen. Vanaf de pas dalen we een stukje af en lopen we nog lang hoog boven de rivier om aan te komen in het afgelegen Berberdorpje Tizi Oussem (1850m.).

Wandelen 5 – 6 uur 
Overnachting: Berber guesthouse Tizi Oussem (hoogte 1850m.)

Day 5Day 5

Vanaf Tizi Oussem (1850m) lopen we vandaag naar Imlil (1740m.) Over de pas Tizi Mezzik (2390m). Optioneel: in de ochtend een extra wandeling naar de watervallen “Cascades Irhoulidine”. In de namiddag kunnen de kleine, nog authentieke Berberdorpjes rondom Imlil worden verkend (Targa Imoula, Tagadirt, Achein, Imlil). Het is zelfs mogelijk om een bezoek te brengen aan de dorps-hammam (verschillende openingstijden voor mannen en vrouwen). Overnachting in een Berberguesthouse in één van de kleine dorpjes rondom Imlil.

Wandelen 4 – 5 uur 
Overnachting: Berber guesthouse Imlil / Mezzik / Aremd (hoogte 1740m.) 

Day 6Day 6

Vandaag gaat het alleen maar omhoog; van Imlil (1740m) naar de refuge du Toubkal (3200m). Het pad is duidelijk en niet moeilijk. Op ongeveer een derde van de tocht passeren we het bijzondere pelgrimsoord Sidi Chamharouch. Na de lange wandeling waarbij we ook de hoogte steeds meer kunnen voelen, komen we dan eindelijk aan bij de berghut ‘refuge du Toubkal’. Gelukkig staat de thee al voor ons klaar.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’ (hoogte 3200 m.)

Day 7Day 7

Vandaag is dé dag. We gaan omhoog vanaf de Toubkal hut (3200m) naar de top van de Jebel Toubkal (4167m).  We starten zo vroeg mogelijk (< 06.00u); dat geeft de meeste kans op fraaie vergezichten. In het begin is het pad erg steil. Daarna wordt het pad wat makkelijker, maar de lucht steeds ijler. Adembenemend. Soms ook aanleiding voor wat misselijkheid of hoofdpijn. Neem wat paracetamol mee in je dagrugzak. En het meest belangrijke advies: doe het rustig aan. Langzaam lopen is de beste manier om te acclimatiseren. Omhoog naar de top is het ongeveer 4 uur lopen. Afdalen terug naar de hut ongeveer 2,5 uur. Tijden kunnen erg wisselen, dit is afhankelijk van het tempo van de groep. Vooral voor het afdalen kan de benodigde tijd heel verschillend zijn.

Wandelen ca. 6 uur
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’ (3200m.)

Voor wandelaars die makkelijk afdalen is het ook mogelijk om dezelfde dag nog verder af te dalen naar Aremd (1900m). De totale wandelduur is dan 8 tot 10 uur.

Day 8Day 8

De laatste dag alweer van een prachtige tocht met de afdaling naar Imlil (1740m) en aansluitend een transfer naar Marrakech. Wie dat wil kan ’s morgens eerst omhoog naar de hoge pas Tizi Ouanoums (3.685m) voor uitzicht op het steeds kleiner wordende bergmeer “Lac d’Ifni”, heel ver in de diepte. Extra wandeluren: ca. 2,5 uur omhoog en 1 uur dalen. Zonder die extra klim is het een ontspannen wandeldagje om na te genieten van de prachtige klim van gisteren met een makkelijke afdaling naar Imlil. In Imlil gaan we op zoek naar een gezamenlijke taxi waarmee we terug naar Marrakech reizen.

Wandelen ca. 5 uur + transfer ca. 2h.
Overnachting: Marrakech – Budget Riad hotel

In Marrakech slaap je weer in een leuk hostel of budget Riad hotel niet ver van hét plein. Daar ga je ’s avonds natuurlijk weer kijken en (sfeer) proeven.

 • 8-daagse reis inclusief vliegveld transfers en 2 nachten in een leuk budget Riad hotel.
  Pakket prijs 8 dagen = € 435 p.p.
 • Alleen 6-daagse trektocht (start op zondag) vanaf Marrakech kan ook: € 395 p.p.
 • Overnachtingen in de bergen zijn eenvoudig: je brengt zelf een eigen slaapzak mee
  (kan eventueel worden gehuurd voor € 10,-)
 • In de bergen zijn ook alle (eenvoudige) maaltijden inbegrepen;
  met leuke picknicks in de natuur.
 • Vertrek vanuit Marrakech is op zondag om 08.30u,
  vrijdag in de namiddag ben je weer terug in Marrakech.
 • Je krijgt van ons een paklijst met advies wat mee te nemen tijdens de trektocht in de bergen.
 • Ook krijg je tips voor je bezoek aan Marrakech en een beschrijving van een leuke rondwandeling door de medina en de souks.
 • Op de topdag is het eventueel ook mogelijk verder af te dalen naar Imlil / Aremd. Dat is een stuk lager en daar slaapt het prettiger met ook wat meer comfort. De laatste dag in de bergen maak je dan nog een mooie wandeling over de pas Tizi Aguersioual.
 • Verlening in Marrakech voor of na de tocht is altijd mogelijk: € 25 per nacht voor 2 personen,  € 15 voor één persoon. Zelf betaal je dan de toeristenbelasting (bijna overal ca. € 2,50 per nacht per persoon) en het ontbijt. Bijna overal in de oude binnenstad van Marrakech kun je voor een beperkt bedrag ergens een ontbijtje eten.

‘We hebben een hele goede tijd gehad tijdens de trekking. Het was allemaal goed verzorgd.

De gids, Omar, vonden wij fantastisch: hij gaf veel info over het gebied, de cultuur; hij sprak goed Engels; voelde zich verantwoordelijk voor ons; hij nam ook gepaste afstand (was niet opdringerig of zoiets); hij wilde graag Nederlandse woordjes leren; hij had humor. Onze complimenten!’

‘Hallo,

Graag wil ik jullie bedanken voor de geweldige week in Marokko.
Ik vond het een onvergetelijke reis en ben sinds vanavond weer in Nederland, maar denk enkel nog aan de reis!
Alle medewerkers waren erg vriendelijk en behulpzaam, in het bijzonder onze gids Hoesseen (ik schrijf het vast verkeerd). Hij deed zijn werk erg goed en heeft er voor gezorgd dat iedereen veilig en blij de hele tocht af heeft kunnen leggen. Fantastisch.
Ook was het erg leuk dat Omar ons nog even op kwam zoeken.

Nogmaals bedankt!
Ook namens de rest van de familie,
Roxanne’

Wil je prachtige foto’s zien van een van onze Toubkal tochten van juni 2018?
klik dan op deze link voor een mooi fotoboek

Of kijk deze VIDEO van zomer 2018

 • Duur 8 dagen
 • Prijs vanaf
  € 435 p.p.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

In deze reis
 • Wandelen