Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

 • Duur 15 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1590 p.p.

Een bijzondere Marokko combinatie rondreis met Marrakech en Marokko specialiste Mariëtte van Beek. De reis begint met 8 dagen Marrakech achter de schermen inclusief een driedaagse excursie naar het Atlasgebergte met verblijf in een klein Berberdorpje. Dan maakt u vanuit het magische Marrakech, de parel van het zuiden, een gevarieerde rondreis nog verder naar het zuiden, tot aan de woestijn. Deskundige en plezierige begeleiding door Arabist en reisjournaliste Mariëtte van Beek. Vertrek in 2020 op maandag 09 maart. Aansluiten op dinsdag, woensdag of donderdag in Marrakech kan ook; zie het reisschema bij bijzonderheden. De reis heeft gegarandeerd vertrek. Beperkt aantal plaatsen (max. 12). In het najaar van 2020 vertrekt deze reis op zaterdag 07 november. Vroegboekkorting t/m 30/11/2019 voor de combinatiereis van 15 dagen = € 90 p/p.

Met deze combinatie rondreis Zuid Marokko en Marrakech achter de schermen krijgt u in slechts twee weken een zeer complete indruk wat Marokko allemaal te bieden heeft. De eerste week ontdekt u Marrakech achter de schermen en maakt u een driedaagse excursie naar het Atlasgebergte met verblijf in een klein Berberdorpje. Dan maakt u vanuit het magische Marrakech, de parel van het zuiden, een gevarieerde rondreis nog verder naar het zuiden, tot aan de woestijn. U doorkruist de kleurrijke bergen van het Hoge Atlasgebergte en rijdt langs de oude karavaanroute en door de vallei van de 1000 Kasbah’s. Na een kamelen-‘safari’ in de zandduinen van de Sahara voert de weg door droge uitlopers van de Anti-Atlas naar de Draa Vallei met duizenden palmbomen.

 • Een prachtige combinatie van Marrakech achter de schermen, het Atlasgebergte en een rondreis vanuit Marrakech naar het zuiden.
 • We passeren de kleurrijke bergen van de Hoge Atlas en zien oases met dadelpalmen tijdens de reis naar de Sahara woestijn.
 • Kamelenrit in de woestijn.
 • U gaat op pad met eigen chauffeur/gids en deskundige reisbegeleiding zodat uw heerlijk ontspannen kunt genieten van historie, cultuur en het indrukwekkende landschap dat aan u voorbij trekt.
Hotel Ouarzazate
Goed om te weten

 • Plezierige begeleiding door Arabist en reisjournaliste Mariëtte van Beek.
 • Naar keuze maakt u een kamelenrit en slaapt u een nacht in een bedoeïenen-bivak midden tussen de zandduinen van de Sahara woestijn.
 • Deze bijzondere combinatie rondreis Zuid Marokko & Marrakech achter de schermen is slechts enkele keren per jaar. Zie ook onze reiskalender. Het aantal deelnemers is beperkt (max. 12 deelnemers).
 • Directe vluchten naar Marrakech o.a. met Transavia vanaf Amsterdam-Schiphol en Eindhoven, met Ryanair vanaf Düsseldorf-Weeze, Eindhoven, Brussel-Charleroi en Parijs-Beauvais en TUIfly.be vanaf Brussel.
 • Extra nachten in Marrakech € 75 per nacht voor een 2-persoonskamer en € 55 per nacht voor een 1-persoonskamer. Inclusief ontbijt en toeristenbelasting.
 

Kamelentrektocht

Dag 1Dag 1 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Aankomst in Marrakech

Bij aankomst in Marrakech transfer naar de medina (ca. 20 min). Welkom in ons sfeervolle Riad hotel; een oase van rust en toch midden in de oude binnenstad op steenworp afstand van het centrale plein Jemaa el Fna. Dit “rariteitenplein” Jemaa el Fna is niet voor niets door de UNESCO aangewezen als cultureel erfgoed. U vindt er artiesten van allerlei soort, van waarzeggers tot travestieten, van slangenbezweerders tot Berbertroubadours. Op het plein krijgt u uitleg over de historie en het bestaansrecht van het plein. En natuurlijk drinken we hier een glaasje vers geperste jus d’orange en gaan we net als de lokale bewoners en de talrijke bezoekers lekker eten bij één van de vele eetstalletjes op het plein. 

Dag 2Dag 2 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Highlights van Marrakech – op een andere manier …

Ochtend in Marrakech. Bij zonsopgang kunt u de mooiste foto’s maken en geven de overdag zo overvolle straatjes van de medina een hele andere sfeer. Na een lekker ontbijtje op het dakterras van onze Riad gaan we langs een aantal ‘highlights’ van Marrakech. Zo lopen we langs de Koutoubia en de Kasbah moskee, de Saadische graven, de ruïnes van het Palais el Badi en het prachtig gedecoreerde Palais el Bahia met prachtige mozaïeken en houtsnijwerk …

Tussendoor komen we ook op minder bekende plekken om ‘van alles’ over lokale gebruiken en gewoonten te ontdekken. Laat u verrassen. Het zal u zeker nieuwsgierig maken naar meer .… Juist die leuke weetjes over het gewone dagelijkse leven in deze bruisende stad maken dat u de koningsstad Marrakech op een bijzondere manier van binnenuit ontdekt.

Dag 3Dag 3 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Jardin Majorelle

We hebben nog lang niet alles van Marrakech gezien. Vandaag staat o.a. de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent op het programma. Een oase van tropische planten. We doorkruisen de stadswijk rondom Bab Doukkala. ‘s Middags verkennen we de moderne wijk Gueliz met ter afsluiting een bezoek aan het Ensemble Artisanal, het centrum van kunstnijverheid waar u even heerlijk niet hoeft af te dingen.

Dag 4Dag 4 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Sidi Bel Abbès & Bab el Khemis

Het heiligdom van Sidi Bel Abbès is één van de zeven meeste bekende heiligengraven van Marrakech. In de hele stad zijn er – al dan niet verborgen – overal graven van heiligen te vinden met elk hun eigen ritueel en verhaal. En op donderdag gaan we natuurlijk ook naar de stadspoort Bab el Khemis. Hier is elke donderdag – de vijfde dag van de week – vijf = khemsa – een grootse rommelmarkt waar u werkelijk ‘van alles’ zult tegenkomen …. behalve toeristen. Om bij deze stadspoort aan de noordkant te arriveren doorkruisen we de hele medina; de oude ommuurde binnenstad. Via drukke handelsstraatjes met souvenirs en oude ambachten komen we in de steeds rustigere woonstraatjes.

Dag 5Dag 5 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Transfer naar het Atlasgebergte

Vandaag gaan we naar het majestueuze Atlasgebergte. De weg naar de bergen is adembenemend. Via een bijzondere route langs het mooi gelegen stuwmeer Lalla Takerkoust komen we uit in het pelgrimsdorpje Moulay Brahim. Hier hebben we alle tijd voor een bezoekje aan dit steil gelegen dorpje en horen we waarom gelovigen speciaal vanuit Marrakech naar dit heiligdom reizen. Wij reizen daarna nog wat verder naar het hoger gelegen Imlil. In één van de kleine Berberdorpjes vlakbij Imlil overnachten we in een prachtig gelegen en comfortabel Berber guesthouse ‘with a view’. Zo genieten we optimaal van de rust en kalmte in de bergen.

Dag 6Dag 6 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Wandeling langs Berberdorpjes

In de bergen maken we kennis met de traditionele cultuur van de gastvrije Berberbevolking. We maken een leuke wandeling langs de kleine Berberdorpjes. De reisleiding vertelt u leuke wetenswaardigheden over hoe de bergbewoners hier in alle eenvoud maar met veel saamhorigheid hun bestaan hebben opgebouwd. In één van de kleine dorpjes gaan we lunchen bij de bewoners waarbij we natuurlijk ook worden getrakteerd op ‘Berber whiskey’ – de muntthee die op elk moment van de dag gastvrij wordt aangeboden. ‘s Avonds klinkt er tussen de bergen misschien wel traditionele trommelmuziek met gezang die ons laat weten dat er een bruiloft wordt gevierd.

Dag 7Dag 7 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Ontspannen in de bergen en transfer naar Marrakech

De ochtend heeft u lekker voor u zelf. Om te genieten van de rust in de bergen of om nog een kleine wandeling door het gezellige bergdorp Imlil te maken. Na de lunch nemen we afscheid van de bergen en rijden we terug naar Marrakech om daar ’s avonds weer te genieten van het spektakel op het Jemaa el Fna plein. Onderweg kunnen we een bezoek brengen aan een lokale boeren weekmarkt.

Voor de liefhebbers is het ook mogelijk het verblijf in Marrakech in te ruilen voor een tweedaags bezoek aan het kustplaatsje Essaouira. Zij worden dan in Marrakech naar het busstation gebracht. Vertrek: 14.30u Aankomst Essaouira om 17.45u. Of vertrek 17.00u met aankomst in Essaouira om 20.00u.

Dag 8Dag 8 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Verblijf Marrakech

Deelnemers die slechts een week met ons mee reizen vertrekken vandaag naar het vliegveld. Na een eerste bijzondere week met heel veel verschillende indrukken is er vandaag alle tijd om even rustig bij te komen. Met bijvoorbeeld een bezoek aan de hammam of lekker luieren met een boekje op het dakterras van ons Riad hotel.

Deelnemers die terugkomen uit Essaouira worden van het busstation afgehaald om 20.00u (vertrek uit Essaouira 17.00u). Deelnemers die alleen de tweede week mee reizen worden afgehaald van het vliegveld.

Dag 9Dag 9 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Start rondreis: Marrakech – Ait Ben Haddou over de Hoge Atlas; langs oude kasbahs en karavaanroutes

Na het ontbijt vertrekken we in onze eigen comfortabele wagen / minibus met chauffeur via een kronkelende bergweg brengt naar de hoge pas Tizi n’Tichka (2.260m). Let op: het kan hier fris en koud zijn! Over een secundaire weg dalen we af naar het dorp Telouet met de ruïne van een oud Kasbah paleis. Langs een eeuwenoude karavaanroute reizen we verder door de vallei van Oumnila met kleine Berberdorpjes en een fascinerend berglandschap. Tot aan de Kasbah of Ksar (verstevigd dorp) van Ait Ben Haddou. In dit bijzonder fraaie lemen dorp zijn diverse films opgenomen.

Overnachting net buiten Ouarzazate (spreek uit: Warzazet) in het dorpje Tarbounte in een Kasbah style hotel met zwembad.

Dag 10Dag 10 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Ouarzate – Gorges de Dadès – Gorge du Todra

Vandaag bezoeken we de diep, uitgesneden kloven (gorges) in de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas. Langs de route van de 1000 kasbah’s; de talrijke als fort gebouwde woonvormen. Omgeven door tuinen met dadelpalmen (Skoura) en kleine akkertjes voor gerst, groenten, munt, henna en luzerne. In de Rozen vallei bij El-Kelaâ M’Gouna zien we hagen van rozen rond de akkers. In mei is het hier groot feest. Dan worden de rozenblaadjes geoogst voor de rozenolie, rozencrème en rozenwater. Met rozenwater verfrissen Marokkanen hun gasten en geven ze extra smaak aan verfijnd gebak. Vanaf Boulmalne verlaten we de hoofdweg voor een mooi uitzicht over de grillig gevormde rotsen van de Dadès-kloof. Daarna reizen we via Tinghir naar de kloof met bijna verticale wanden van wel 300 meter hoog; de Gorge du Todra.

Diner en overnachting in een sfeervol hotel bij de Gorge du Todra.

Dag 11Dag 11 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Gorge du Todra – zandduinen van Merzouga

Langs de Todra rivier en zijn smalle vruchtbare vallei dalen we weer af naar het stadje Tinghir. De reis gaat verder langs de hoofdroute naar het zuidoosten; hier worden uitgestrekte vlaktes afgewisseld met een enkele palmentuin. Voorbij het stadje Erfoud stoppen we aan de voet van de zandduinen. Dit is de woestijn! Hier maken we een rit op de rug van een kameel (het zijn dromedarissen met maar één bult) om te gaan slapen tussen de grote zandduinen in een kamp met bedoeïenententen. De zandduinen zijn wel 200 meter hoog; een fikse klim in het mulle zand, maar ook een fantastische basis om van de zonsondergang te genieten. Vergeet ’s nachts niet ook naar de sterren te kijken!

Diner en overnachting in kamp met bedoeïenen-tenten. Tweepersoons ‘privacy’ door afscherming van de kamers met kleden (bedden met lakens/dekens, handdoek aanwezig).

Dag 12Dag 12 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Merzouga – Alnif – Tazzarine – Agdz

Na een zonsopgang – bij voorkeur vanaf een hoge zandduin – genieten we van een rustig ontbijt voordat we op de kameel over de zandduinen naar de herberg waar ons vervoer al weer klaar staat. Voor wie dat wil is er gelegenheid om te douchen. Onze reis gaat verder naar Rissani met werkplaatsen en ateliers voor ‘fossielen-steenhouwers’. Na het doorkuisen van een woestijnige vlakte gaat we verder naar Tazzarine; dit is het decor van de film Babel. Niet ver van Agdz, in de vallei van de rivier de Draa, vindt u bij Tamnougalt nog een oude kasbah in een grote palmentuin, omgebouwd tot een hotel. Is dit de plek die Jeffrey Tayler beschrijft in zijn boek ‘Het dal van de Kasba’s’ ?:

“.. zagen we tussen de palmen door de poorten van Tamnougalt. Het lemen fort bestond uit verschillende verdiepingen en een flink aantal torens. De kasba deed denken aan een oud Arabisch kasteel maar ook aan een versgebakken koekhuisje. Onder aan de kasba stroomde de glinsterende groene Dra. Voorbij het dorp lag in de verte de meedogenloze roestbruine Jbel Asal.”

Diner en overnachting in een Kasbah style hotel nabij Tamnougalt.

Dag 13Dag 13 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Agdz – Ouarzazate – Marrakech

Vandaag een lange en indrukwekkende rit om terug in Marrakech te komen. Over twee hoge berpassen. Eerst klimmen we omhoog langs fraaie rotspartijen naar de pas Tizi n’Tinififft om de Draa Vallei te verlaten. Vanaf Ouarzazate rijden we weer dwars door het Hoge Atlas gebergte over de hoge pas Tizi n’Tichka terug naar Marrakech.

Overnachting in een Riad hotel in Marrakech.

Dag 14Dag 14 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Vrij te besteden in Marrakech

Een hele dag om oude paleizen en musea te bezoeken. Verder kunt u ronddwalen in de steegjes van de souks om (nog meer) souvenirs te kopen. Een bezoek aan de fraai gedecoreerde azuur blauwe tuinen van de ‘Jardin Majorelle’ mag u niet missen. Evenals een laatste avond op het centrale plein van de oude stad: het Jemaa El Fna met al zijn geuren, geluiden en spektakel.

Dag 15Dag 15 - Combinatie Rondreis Zuid-Marokko & Marrakech achter de schermen met Atlasgebergte

Marrakech – transfer naar het vliegveld

Afhankelijk van de tijd waarop u terugvliegt is er vandaag nog gelegenheid voor een laatste bezoek aan deze magische stad. Voor uw persoonlijke transfer naar het vliegveld wordt gezorgd. Wij zorgen dat u daar 2 uur voor vertrek van uw vlucht weer aanwezig bent.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Transfers van- en naar het vliegveld.
 • Compleet verzorgde rondreis met eigen chauffeur/gids en deskundige Nederlandstalige begeleiding door arabist en reisjournaliste Mariëtte van Beek.
 • Tijdens de eerste week:
  – 5 nachten sfeervol Riad hotel in medina (oude stad) van Marrakech inclusief ontbijt;
  – 3 dagen excursie Atlasgebergte incl. alle maaltijden & 2 nachten verblijf in authentiek Berber guesthouse;
  – welkomstdiner bij één van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el Fna;
  – alle genoemde excursies & transfers volgens het programma (inclusief de entrees bij de monumenten volgens het programma)
 • Tijdens de tweede week:
  – 5 dagen rondreis inclusief overnachtingen met diner en ontbijt;
  – kamelentocht in de woestijn met overnachting in bedoeïenenkamp;
  – 2x overnachting in Marrakech met ontbijt in een leuk klein Riad hotel in de medina;
  vlakbij het beroemde plein en toch lekker rustig.

Niet bij de prijs inbegrepen:

 • Intercontinentale vlucht naar Marrakech (kijk bij vlucht boeken).
 • Lunches in Marrakech (4x; dag 2, 3, 7 en 8).
 • Diner naar eigen keuze Marrakech (3x; dag 2, 3, 6 en 7).
 • Entrees bij de niet genoemde bezienswaardigheden in het programma (bijna overal is de entree ca. € 7,-)
 • Drankjes, souvenirs en fooien.
 • Tijdens de tweede week:
  lunches (5x) onderweg en in Marrakech lunches en diner (3x) en fooien, drankjes, souvenirs.
 • (Verplichte) reis- en, eventueel ook, annuleringsverzekering;
 • Toeslag éénpersoonskamer € 225 (twee weken).

‘Dag Helma en Omar,

Mijn man en ik hebben een fantastische vakantie achter de rug dankzij jullie vlekkeloze organisatie en het prachtige programma. We begonnen in Marrakesh vanuit de  heel  aangename Riad Todra, van een buitengewoon sympathiek  en behulpzaam echtpaar.  De kamers zijn sfeervol en de verzorging optimaal, de ligging in de Medina dichtbij Jemaa el Fna en al het moois van Marrakesh.. (en niet vlak naast een Moskee).
De kookcursus hadden we niet willen missen ! Onder de deskundige begeleiding van Aïsna (heb ik het goed onthouden ?) hebben we inkopen gedaan op plaatsen waar je anders nooit zou komen.. Super ! En na de gezellige voorbereiding hebben we ’s avonds ( bijna) alles buiten opgepeuzeld op het dakterras van de prachtige Riad Maud.
 
En  toen begon de excursie: met de prima chauffeur gids Mohammed door het land. Ik spreek liever Frans dan Engels en dat was geen enkel probleem. We vielen van de ene verbazing in de  andere. Prachtige Atlas-bergen met sneeuw ( heel goed georganiseerd hoor!), overal aardige “zonnige “mensen , dromedarissen langs de weg, geiten in de struiken, de ondergaande zon op Erg Chebbi , de bijzondere belevenis om over een weekmarkt te lopen (Agdz) .. en wat wij iedere dag weer zo geweldig vonden waren  de “Sprookjes van duizend -en één-nacht slaapplaatsen”. We voelden ons telkens heel erg verwend. Ook de lunch plekken waren prima trouwens. Alles liep op rolletjes en het weer werkte ook mee, want het was tamelijk helder in de woestijn en in de loop van de week werd het  steeds warmer.  Wij hebben het heel erg gewaardeerd dat jullie zo flexibel waren om ons, toen we deze reis boekten,  in het begin in de steeds wisselende plannen te volgen (en het is nergens fout gegaan).  Hartelijk dank  en ik zou bijna vergeten te schrijven dat wij zeker terugkomen omdat we Marokko een fijn land vinden met heel aardige mensen. We sturen hierbij een paar van onze foto’s mee..
 
We hebben genoten !
 
Conny en Leo.

PS. Zou ik ook kunnen leren om Marokkaanse ontbijtpannenkoekjes te bakken? Van die vierkante ?

Met het recept van het Berber-guesthouse in Imlil?..

Of is dat strikt geheim..

Groet, Conny’

‘Beste Helma en Omar,
We zijn inmiddels al weer een paar dagen thuis en willen jullie bedanken voor het verzorgen van een onvergetelijke vakantie in Marokko. We hadden hoge verwachtingen van deze reis maar dat het zo mooi zou zijn hadden we niet kunnen bedenken. Een chauffeur en gids wat een luxe, ze hebben ons op de mooiste plekjes gebracht  en een hoop verteld. De zorg die ze aan ons besteed hebben was overweldigend we voelde ons de koning te rijk. We hebben warme herinneringen aan deze reis over gehouden.
Met vriendelijke groet,
Annet en Henk
PS
Naar aanleiding van deze onvergetelijke rondreis is het idee geboren om samen met onze 2 zonen een 5 daagse wandeling naar de top van de Toubkal te gaan maken.’

 • Duur 15 dagen
 • Prijs vanaf
  € 1590 p.p.

Wij maken graag een voorstel op maat!

Offerte aanvragen

Of neem vrijblijvend contact met ons op

In deze reis
 • Cultuur
 • Koningssteden
 • Rondreis
 • Woestijn