• Toubkal afdaling

10 daagse Toubkal reis – privé 2 personen

Individuele Marokko wandelreis naar de top van de Toubkal. Geheel verzorgd vanaf het vliegveld van Marrakech. Met 2 keer een vliegveld transfer en 3 overnachtingen in een leuk Riad hotel in Marrakech. Onze ‘klassieke’ 6 daagse Toubkal trek met een extra dag in de bergen en een extra nacht in Marrakech. Let op: ook al onze andere Marokko wandelreizen kunnen individueel worden gereserveerd!

Inbegrepen: transfer van/naar vliegveld en de bergen, lokale gids, bagagevervoer (muildieren), overnachtingen in berberguesthouses en berghut. In de bergen ook alle maaltijden inbegrepen. In Marrakech (3 nachten) verblijf in leuk Riad hotel met ontbijt. Voor 2 personen of meer. Vertrekdatum naar eigen keuze.

 • Lever een bijzondere prestatie en wandel naar de hoogste top van Marokko.
 • De trektocht is zo opgebouwd dat je goed aan de hoogte kunt wennen en tegelijkertijd volop kunt genieten van een prachtige aanloop door de kleurrijke Berbervalleien.
 • Zo is het voor iedereen die van wandelen houdt goed te doen om deze 4.000 top te bereiken: Jebel Toubkal 4.167m.
 • Na deze bijzondere uitdaging heb je nog een extra dag in de bergen om ontspannen na te genieten en de Berber cultuur van dichtbij te ervaren in een klein gasthuis bijna bij de bewoners thuis.
 • Ook in Marrakech heb je ruim de tijd om deze bijzondere stad te ontdekken.
Toubkal Wegwijzer
Bijzonderheden

 • Voor iedereen met een goede wandelconditie is het mogelijk om naar deze hoge top te wandelen. In de zomer is het een zogenaamde ‘wandelberg’. Doe het vooral rustig aan, stap voor stap. De lokale gids zal je laten zien hoe je juist door heel rustig te lopen toch gewoon boven komt.
 • Wat een ervaring: feeling on top of the world!
  Het is de hoogste top van heel Noord Afrika.
 • De bagage tijdens de trekdagen wordt vervoerd op muildieren. Alle maaltijden onderweg worden verzorgd met o.a. heerlijke picknicks midden in de natuur.
toubkal
Dag 1

Aaankomst vliegveld Marrakech.

Transfer naar de oude binnenstad (ca. 20 minuten) naar je Riad hotel. Bezoek Marrakech.

Dag 2

Transfer naar de bergen (ca. 1u30) – start trektocht.

De gids haalt jullie af bij jullie Riad hotel en samen gaan jullie op weg naar het Atlasgebergte. In het kleine ski dorpje Oukaïmeden (2600m.) staat het muildier met zijn begeleider al op jullie te wachten. De eerste dag gaat het vooral naar beneden door de prachtige en afgelaten vallei van Oussertek langs afgelegen Berberdorpjes. Einddoel van vandaag is het dorpje Imsker (op the Toubkal wandelkaart geschreven als Imska). Het Berberhuis in dit piepkleine dorpje is heel erg eenvoudig. Voor wie een beetje meer comfort wil is er de mogelijkheid om door te lopen naar Imi Oughlad; over de kleine pas Tizi el Bour.

Wandelen 4 – 5 uur.
Overnachting: (heel eenvoudig) Berberhuis; Imsker (Imska) / Hoogte: 1600m.

Dag 3

Trektocht Imsker (1600m.) – Tizi Oussem (1850m.)

Eerst gaan we over de kleine pas Tizi el Bour met mooi uitzicht over de Mizane vallei. Na de oversteek van de MIzane rivier gaat het alleen nog maar omhoog tot aan de pas Tizi-n-Tacht (2.000m). Daar hebben we uitzicht over de vallei van Ouïssaden (spreek uit: Azaden). Een kleine afdaling gevolgd door nog een stevige maar eenvoudige wandeling tot aan het afgelegen dorp.

Wandelen ca. 5,5 uur.
Overnachting: Berberhuis; Tizi Oussem / Hoogte 1850m.

Dag 4

Trektocht Tizi Oussem (1850m) – Imlil – Mezzik (1780m) over de pas Tizi Mezzik (2390m).

Voor wie een extra pittige wandeldag wil is er de mogelijkheid om via de watervallen van Irhoulidene te lopen.
Extra wandeltijd ca. 2,5 uur. Zowel de korte als de lange variant gaan over de pas Tizi Mezzik met uitzicht op het grotere bergdorp Imlil met daaromheen de piepkleine dorpjes tegen de hellingen aangekleefd: Mezzik, Argane, Aït Souka, Targa Imoula, Tagadirt, Acheim). In Imlil is er ook een lokale hammam (Marokkaans badhuis)>
Let op: de openingstijden voor mannen en vrouwen zijn niet gelijk!

Wandelen ca. 4,5 uur (extra eventueel 2,5 uur).
Overnachting: Berberhuis. Imlil – Mezzik / Hoogte 1780m.

Dag 5

Trektocht Mezzik (1780m) – Toubkal berghut (3200m.)

Vandaag gaat het over een makkelijk pad heel geleidelijk omhoog. We passeren het pelgrimsoord Sidi Chamharouch. En dan duurt het nog wel even voordat we uiteindelijk in de verte de berghut zien liggen.

Wandelen ca. 5 uur.
Overnachting: Toubkal berghut / Hoogte 3200m.

Dag 06

Toubkal berghut (3200m.) naar de top van de Toubkal (4.167m.)

Vandaag is de grote dag. Je gaat al heel vroeg op pad (< 06u00) zodat de kans op mooi uitzicht optimaal is. In het begin is het pad erg steil. Verderop wordt het minder steil maar zul je ook de hoogte goed voelen. Letterlijk ook adembenemd. Sommigen hebben last van wat misselijkheid of hoofdpijn. Ook desinteresse en gelatenhied kan daarbij horen. Neem wat paracetamol mee in je dagrugzak. En neem er gerust twee als je er zo rond de 4.000 meter even helemaal doorheen zit. En het allerbelangrijkste advies: doe het rustig aan, dat is de allerbeste manier om aan de hoogte te acclimatiseren. Reken voor de tocht omhoog zo’n 4 uur en naar beneden 2,5 uur. Snelle lopers en zeker snelle afdalers zullen er minder lang over doen. Voor hen is er ook de optie om na de lunch verder af te dalen naar Aremd (1900m.). Dan heb je wel een hele lange wandeldag van in totaal 8 tot 10 uur!

Wandelen ca. 6,5 uur.
Overnachting: Toubkal berghut / Hoogte 3200m.

Dag 07

Ontspannen afdaling van de berghut naar Imlil

Vandaag is een ontspannen wandeldag over het eenvoudige pad weer naar beneden. Lekker nagenieten van je bijzondere prestatie van gisteren en ook alle tijd om in één van de kleine Berberdorpjes ‘af te kicken’ van deze bijzondere sfeer.

Wandelen ca. 4,5 uur.
Overnachting: Berberhuis (Aremd of Mezzik ‘chez les habitants’)

Dag 8

Transfer naar Marrakech

In de ochtend geniet je nog even van het rustige dorpsleven en een laatste ontbijt in de bergen. En dan is het alweer tijd om afscheid te nemen en terug te keren naar de hectiek van Marrakech. Gelukkig is er in je Riad hotel ook een heerlijk rustig dakterras als die drukte je nog net iets te veel is. Of breng een bezoek aan de botanische tuin van de Jardin Majorelle; dé plek om aan de drukte van Marrakech te ontsnappen.

Overnachting: Riad hotel – Marrakech medina / Hoogte 450m.

Dag 9

Marrakech

Een laatste dag om deze bruisende stad te ontdekken. Heb je al genoeg paleizen en historische gebouwen van binnen gezien? Maak dan een fietstocht langs de tuinen van Marrakech. Of schrijf je in voor een kookworkshop om lekker te gaan kokkerellen nadat je eerst samen inkopen gaat doen in de souks.

Day 10

Transfer naar vliegveld

Wij zorgen dat je weer op tijd op het vliegveld bent voor je vlucht naar huis. Transfer ca. 20 minuten. Inchecken vanaf 3 uur voor vertrek.

 • Je ontvangt voor de bergen een zogenaamde pak-lijst en voor je bezoek aan Marrakech onze tips en een beschrijving voor een leuke rondwandeling.
 • Na de klim naar de top van de Toubkal kan je er voor kiezen om diezelfde dag nog af te dalen naar Imlil. De laatste dag maak je dan nog een wandeling langs de Berberdorpjes of bijvoorbeeld naar de pas Tizi Aguersioual.
 • Extra nachten in Marrakech: tweepersoonskamer € 65,- per nacht inclusief ontbijt voor twee personen.
 • Meer dagen in de bergen kan ook; dan loop je nog een extra lus.
  € 50,- per persoon per dag inclusief begeleiding, overnachting en maaltijden.

Hallo Omar en Helma,

We zijn alweer een paar dagen thuis en willen jullie nog even laten weten dat we met veel plezier terugkijken op een onvergetelijke reis! Het was een goede combinatie van inspanning en ontspanning, eenvoudige berber guesthouses met de luxe begeleiding van een goede enthousiaste gids en kok. Door hen zijn we weer een heleboel meer te weten gekomen over ons favoriete vakantieland Marokko. Hamid was een fijne gids die al veel weet en kan vertellen, maar je ook lekker met je gedachten alleen kon laten lopen. Mohammed liep ook vaak stukken met zijn ezel met ons mee en verzorgde heerlijke thee (soms onderweg geplukt) en elke dag andere salades en tajineschotels. Echt helemaal naar onze zin. De rust, stilte en landschap was fantastisch. De beklimming van de Toubkal toch wel zwaar, maar de beloning maakte alles goed; adembenemend! We hadden geluk dat het mooi weer was en ver konden kijken en doordat de wind even wegviel was het op de top ineens niet koud. Bedankt voor deze fijne vakantie, we zullen jullie organisatie zeker bij anderen aanbevelen,
Vriendelijke groeten, Yvonne en Leo