Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marokko vakantie

Vakantie in Marokko; het hele jaar door

Marokko is het kruispunt van Europa en Afrika met slechts de straat van Gibraltar er tussen. Het land is enorm groot; bijna 20x zo groot als Nederland. De afstand van Tanger naar Agadir is 800km, van Tanger naar Fez 400km en van Marrakech naar de woestijn is het meer dan 500km. De wegen gaan vaak door en over de bergen waardoor de snelheid niet hetzelfde is als wij in Nederland gewend zijn. Hou daar rekening mee als je een vakantie naar Marokko plant. Het land wordt doorkruist door verschillende bergketens waarvan de Hoge Atlas het meest bekend met de hoogste top Jebel Toubkal 4.167m. Achter de laatste bergketen, de Anti Atlas, begint de Sahara woestijn. In het noorden is er de Middellandse zee. En de Atlantische kust van noord naar zuid, van Tanger naar Dakhla, is meer dan 2.000km. Door die grote variatie in landschap en klimaat is Marokko het hele jaar door een prima vakantie bestemming. De zon schijnt er driehonderd dagen per jaar. Dat maakt Marokko een prachtig land om te ontdekken.  

Veelzijdig op vakantie in Marokko 

Een vakantie in Marokko is voor velen een vakantie in het land van mysterie en de sprookjes van 1001 nacht. Dat maakt dat Marokko een korte of langere vakantie meer dan waard is. Met koningssteden, cultuur, historie, bergen, woestijn en de langgerekte kust is Marokko ideaal voor een veelzijdige vakantie; met voldoende variatie en voor elk wat wils. Er is zoveel variëteit in natuurschoon en bezienswaardigheden dat het moeilijk kiezen is. Weet daarom vooraf dat veel reizigers die het land bezoeken nog wel een keer terug komen. Het is ook zo dichtbij en toch heel anders en exotisch. De Marokkaanse cultuur is kleurrijk en interessant en trekt veel mensen aan die graag dit land willen leren kennen. De majestueuze toppen van de Hoge Atlas met daartussen de kleurrijke en groene Berbervalleien met terrasakkertjes met have en gerst geven deze regio niet voor niets de bijnaam “klein Nepal”. En op een kameel genieten van de zonsondergang in de Sahara woestijn, wie wil dat nou niet?  

Marokko koninkrijk en koningssteden

Velen willen naar Marokko op vakantie omdat ze gehoord hebben van de koningssteden. Sinds 1956 heeft Marokko een koning. Voor dat de Fransen kwamen werd het land geregeerd door sultans die het land op elkaar veroverden en steeds een nieuwe hoofdstad stichtten met veel pracht en praal. Zo ontstonden Fez, Marrakech, Meknes en als laatste Rabat als de vier koningssteden die dus eigenlijk sultan steden zouden moeten heten. Marokko is politiek stabiel. De huidige koning van Marokko is Mohammed VI die in 1999 de troon besteeg. Sinds zijn troonsbestijging is het een modern land. De toen relatief jonge koning met zijn hoogopgeleide vrouw Lalla Salma heeft het imago van Marokko als tolerant en vooruitstrevend islamitisch land nog verder doen stijgen. De huidige bestuurlijke hoofdstad is Rabat, gelegen aan de rivier Bou Regreg. De grootste en economische hoofdstad is Casablanca. Voor het toerisme trekt het veel zuidelijkere Marrakech de meeste bezoekers. Nog verder naar het zuiden ligt Agadir aan de Atlantische kust en daardoor aantrekkelijk voor het strand toerisme. Al kun je in Marrakech bij de grote hotels met zwembad misschien nog wel beter ‘chillen’; voor wie dat tijdens een vakantie in Marokko graag wil.

Marokko; Berbers en Arabieren

De bevolking met inmiddels bijna 35 miljoen bestaat voornamelijk uit Arabieren (veelal in en rond de steden) en Berbers, met daarnaast ook minderheden van Afrikaanse, Joodse en Europese afkomst, waaronder veel Fransen. De officiële landstaal is Marokkaans Arabisch. Daarnaast spreekt een groot deel van de bevolking 1 van de 3 Berber talen: Tarafiyt in het noorden, Tasselhiyt rondom Marrakech en in de Hoge Atlas en het Tamazirt in de regio van Fès en vanaf daar naar het zuidoosten. Daarnaast wordt er in Marokko veel Frans gesproken, dat ook in de officiële administraties nog veel wordt gebruikt. Marokko is een land met een rijke en eeuwenoude geschiedenis. De tijden van de wereldveroveraars en de sultans zijn al lang voorbij. Marokko is nu een vredelievend land waar het moderne leven vermengd is met traditionele normen en waarden. De Marokkaanse samenleving is op een tolerante manier in staat om een bloeiende cultuur te behouden. Dat maakt Marokko een fijn land om tijdens je vakantie kennis te maken met een andere cultuur. 

Inspiratie op doen om jouw reis naar Marokko samen te stellen? Lees ook deze blogs op Triptalk.nl
– onze reis door Marokko
zien en doen in Marokko

Wat moet je weten voordat je op vakantie gaat

Paspoort en visum Reizigers uit Europa hebben voor  een vakantie in Marokko alleen een paspoort nodig. Let op dit moet na vertrek uit Marokko nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Europeanen hebben geen visum nodig.

Inentingen Voor Marokko zijn er gen verplichte inentingen. Aangeraden wordt DTP en Hepatitis A. Kijk bij vaccinatiesopreis.nl

Elektriciteit Een aparte stekker is niet nodig. Ook in de bergen zijn de meeste dorpen inmiddels aangesloten op elektriciteit en kun je er bijv. batterijen opladen.

Water In de steden is er een goede drinkwatervoorziening en wordt het water gezuiverd met chloor. In de bergen wordt het water vaak afgetapt van natuurlijke bronnen. Wees altijd voorzichtig met drinken van water en kies bij gevoelige darmen liever voor flessen water. Flessen mineraalwater zijn vrijwel overal te koop; ook in de bergen. 

Geld De munteenheid van Marokko is de Dirham (DH). 1 DH is ongeveer 11 eurocent; voor het gemak rekent u 1 op 10. Dat is ook de koers die op straat gehanteerd wordt als u direct met euro’s wilt betalen. Op veel plekken kan dit, zeker bij wat grotere aankopen (souvenirs).

Pinnen Pinnen kan op het vliegveld en in alle grote steden. In de stad en ook op het vliegveld vind je ook banken en loketten waar je euro’s kunt wisselen.

Losse munten Zorg dat je altijd wat losse munten op zak hebt voor fooien, straatartiesten, aalmoezen en kleine aankopen. Kleingeld is de motor van de Marokkaanse economie. Een glas vers geperst sinaasappelsap op het beroemde plein in Marrakech kost 4 DH, ca. € 0,35 (€ 1 = DH 11) Grote biljetten van 100 en 200 Dirham zijn makkelijker te wisselen bij aankoop in een ‘echte’ winkel (waar je bijvoorbeeld flessen water koopt) dan bij een marktkraam.

Fooien Het is in Marokko zeer gebruikelijk om fooi te geven. Met name in restaurants, cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke.

Feestdagen Er zijn een aantal nationale feestdagen waarop banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn: 1 januari, 11 jan. (onafhankelijkheids – manifest), 3 mrt (nationale feestdag), 1 mei, 9 juli (jongeren), 14 aug. Wadi-Eddahab, 20 aug. (revolutie dag), 6 nov. (groene mars), 18 nov. (onafhankelijkheidsdag).

Ramadan en offerfeest Veel belangrijker zijn de islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag zijn. De Ramadan is de jaarlijkse vastenperiode van 28 dagen met aan het einde het Suikerfeest. Het Offerfeest is elk jaar ca. 10 weken daarna. Ramadan en offerfeest schuiven elk jaar ca. 10 dagen naar voren vanwege het rekenen met het aantal manen in plaats van maanden. In Marokko beginnen beide feesten vaak 1 dag later dan in Nederland.

Ramadan en offerfeest In 2021 begint de vastenperiode in Marokko waarschijnlijk op dinsdag 13 april en op woensdag 12 mei begint het Suikerfeest, dat officieel 3 dagen duurt. Islamitische gelovigen mogen tijdens het vasten niet eten en niet drinken – tussen zonsopgang en zonsondergang. Toeristen en bezoekers worden overigens tijdens de Ramadan goed verzorgd. Het Offerfeest – Eid el Kebir (het grote feest) is in 2021 waarschijnlijk van maandag 19 juli tot en met woensdag 21 juli. De exacte dag is, net als bij de Ramadan, afhankelijk van de precieze stand van de maan. De eerste dag van het offerfeest kun je vergelijken met eerste Kerstdag in Nederland. Bij het geven van fooi / fooien; wat tijdens een Marokko vakantie heel gebruikelijk is, mag je daar best rekening mee houden. Het Suikerfeest en het Offerfeest wordt het liefst met de eigen familie thuis gevierd.

Tijdverschil Voor je vakantie in Marokko hoef je in de winter geen rekening meer te houden met een tijdsverschil. Tijdens onze zomertijd is het wel in Marokko 1 uur later dan bij ons. Tijdens de Ramadan wordt de klok vaak een uur aangepast. Aankomst en vertrektijden van vluchten worden altijd aangegeven in de LOKALE tijd!

Bergen, kust en woestijn Voor het plannen van jouw vakantie in Marokko is het goed te weten Marokko dat achter de langgerekte kust er dwars door het land lopen een aantal grote bergketens lopen. De langgerekte bergketens doorsnijden het land van west naar oost. In het noorden, niet ver van de Middellandse Zee het Rif gebergte; verder naar het zuiden de drie afzonderlijke ketens van het Atlasgebergte die vanaf de kust naar het westen uitstrekken tot ver in het oosten. En helemaal daarachter, in het diere en verre zuiden – 800 km vanaf Tanger – kom je terecht in de grootse Sahara woestijn. Het binnenland op weg naar die woestijn bestaat dus grotendeels uit bergen. Het Hoge Atlasgebergte is met zijn hoge toppen van 4.000m hoger dan de Pyreneeën en bijna even hoog als de AlpenZie ook bergwijzer.nl. En ook al ligt Marokko een stuk zuidelijker; in de winter ligt er op de hoogste toppen van in de Marokkaanse bergen sneeuw. De sneeuwgrens in de Hoge Atlas ligt veelal net boven de 2.000m. Tot op die hoogte liggen de meeste Berber-dorpjes liggen. Ski-liften vindt je in de Midden Atlas bij Mischlifen en in de Hoge Atlas bij het bijzondere dorpje Oukaïmeden. Op 2600m. vindt je hier de bijzondere combinatie van een klein en voor Marokkaanse begrippen luxe ski-resort . Met aan de andere zijde van de beek een zogenaamde ‘azib’ = het zomerverblijf van herders uit de Berberdorpen vanaf de andere zijde van Jebel Oukaimeden. Zij trekken in de zomer met hun kuddes van gieten en schapen naar deze alpen weiden; waarbij ze de onderlinge afspraak hebben dat pas na half augustus te doen. Zodat het gras de kans krijgt om te groeien. Circulaire landbouw in een notendop. 

Het oudste gebergte de Anti Atlas is tevens de laatste afscheiding voor de Sahara woestijn. In Marokko vindt je voor al in het verre zuidoosten grootse zandduinen van wel meer dan 150 meter hoog o.a. bij Merzouga het Erg Chebbi en ver onder M’hamid het Erg Chagaga. Zie ook: wikipedia/Erg_Chebbi Het grootste deel van de bevolking woont in het relatief vlakke en vruchtbare noordwesten van Marokko. Hier vindt je ook de grote steden: Casablanca, Rabat, Tanger, Fes en Meknes. Marrakech ligt zo’n 600 km vanaf de Middellandse Zee, grofweg in het midden van Marokko en wordt in de volksmond de ‘parel van het zuiden’ genoemd. Ook wel ‘de rode’ (stad) omdat oorspronkelijk de huizen en de oude stadsmuur zijn gebouwd met rode leem. Vanuit Marrakech zie je bij helder weer het Hoge Atlasgebergte omhoog rijzen; met tot ver in mei de wit besneeuwde toppen. In iets minder dan 1,5 uur rijdt je vanuit Marrakech naar het bergdorp Imlil of het kleine ski-resort Oukaïmeden. Wat is er nou leuker in een bijzondere wintervakantie; eerst op een kameel in de woestijn en dan nog een dagje op de skies in het Hoge Atlasgbergte. In Marokko kan het allemaal

Toubkal

Jbel (= berg) Toubkal is met 4.167m. de hoogste top van Noord Afrika. Te midden van andere majestueuze toppen. In de zomer is de beklimming ‘slechts’ een stevige wandeltocht. In de winter komt er meer bij kijken; o.a. stijgijzers om over de bevroren sneeuw naar boven te klimmen. Ook voor tourskiërs is het dan een aantrekkelijk gebied. Door de Hoge Atlas lopen ontelbare vele wandelpaden die de dorpen, soms over grote afstand, met elkaar verbinden. Dus ook als je op zoek bent naar en sportieve vakantie is Marokko een bijzondere bestemming. Om te wandelen in Marokko is het goed om te weten dat er in de bergen nog veel muildieren zijn; een kruising tussen paard en ezel, die voor het vervoer van bagage worden ingezet. Bij de wandeltochten reist er ook een kok mee die voor eenvoudige maaltijden zorgt. De Berberhuizen waar geslapen wordt zijn eenvoudig. Bij sommige tochten ga je zelfs kamperen midden in de natuur. De verzorging tijdens jouw wandelvakantie in Marokko is luxueus met o.a. heerlijke picknick lunches.

Wandelen

Wandelen in het Atlasgebergte laat je een grote variatie zien. Over steeds wat hogere passen steek je eenvoudig over van de ene groene vallei met terrasakkertjes en walnotenbomen naar een volgende kleurrijke vallei met kleine Berber dorpjes. Aan de zuidelijke en meer droge zijde van het Hoge Atlasgebergte vindt je de diep ingesneden kloven (Gorges) van de Dadès en de Todra. Het landschap varieert enorm en dat maakt het ook hier een aantrekkelijk wandelgebied. De steile rotswanden zijn geliefd bij rotsklimmers. Door deze streek liepen ook de eeuwenoude karavaanroutes met hun ‘kamelen’ (het zijn dromedarissen met 1 bult; internationaal heten ze kamelen). In de zuidelijke valleien met oasen van dadelpalmen vindt je nog veel verstevigde oude lemen burchten (Kasbah’s) en dorpen (Skour) die tegen vreemde indringers moesten beschermen. Uiteindelijk voert de weg langs de zuidkant van de Hoge Atlas naar de woestijn en het veel oudere en drogere Anti Atlas gebergte. Hier liggen de ‘droge bergen’ = Jbel Saghro. Voor een wandelvakantie in Marokko kun je het hele jaar door wel ergens goed terecht.

Klimaat en temperatuur

Marokko is een land van grote verschillen; ook in het klimaat. In het noorden langs de kust is het mediterraan, verder naar het zuiden wordt het subtropisch. In de bergen en het binnenland is er sprake van een landklimaat met strenge winters en warme zomers. Van november tot april kan het daar regenen en/of sneeuwen. Verder naar het zuiden en verder naar het oosten neemt de hoeveelheid neerslag af. De maximale temperatuur in Marrakech ligt in de winter rond de 20°C. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot flink in de 40°C. Gelukkig is de luchtvochtigheid er laag en vaak staat er (vooral ’s avonds) wel een windje. De gevoels-temperatuur is daardoor nog aangenaam. Al zal het een eerste dag en zeker net na aankomst in de zomer even wennen zijn. Op het heetst van de dag zoek je dan liever de schaduw en is een rustig tempo of een siësta aan te raden. In de bergen loop je boven de 1.000 meter en juist in de zomer is het daar meer aangenaam. In de lagere delen kan het daar ook flink warm zijn, zeker als in de zon en uit de wind omhoog loopt naar een hogere pas. In de zomer begin je daarom al vroeg met wandelen en hou je ’s middags een lange pauze om te lunchen. In de winter moet je vooral ’s nachts en in de namiddag zodra de zon ondergaat er rekening mee houden dat het flink afkoelt. Temperaturen in de bergen zijn dan ’s nachts onder het vriespunt. Ook in de woestijn kan het dan erg koud zijn. Zowel in de zomer als in de winter is een goede bescherming van je huid, ogen en lippen tegen de felle zon zeker nodig. Voor alle wandeltochten geldt: je gaat naar de bergen en het weer kan altijd veranderlijk zijn. Regenkleding, jas én broek, zijn altijd nodig! Ook bij koude / harde wind kun je daar veel plezier van hebben. Bij de jeeptochten is een licht (winddicht) jack voldoende. In combinatie met een lekkere warme fleece voor ’s avonds als het, juist ook in de woestijn, flink afkoelt.

Taal en cultuur

De officiële taal in Marokko is Arabisch. De meest gesproken taal is het Berbers dat in Marokko drie verschillende varianten kent; in het noorden het Tarifiyt, in het zuiden Tachelhiyt en in het midden en oosten Tamazight (spreek uit Tamazirt). Naar schatting spreekt zo’n 60% van de totale bevolking Berbers, in sommige gebieden is dat meer dan 80%. Het percentage van de bevolking dat uitsluitend Berbers spreekt (en geen Arabisch) is nooit onderzocht, maar schommelt waarschijnlijk rond de 25% en neemt snel af met de komst van plattelandscholen waar in het Arabisch les wordt gegeven. Sinds kort is er een opleving van het Berbers en is er zelfs een aparte tv zender. Doordat in Marokko naast het Berber al sinds de 7e eeuw Arabisch wordt gesproken, zijn er veel woorden uit overgenomen. Op dezelfde manier heeft het Marokkaans Arabisch veel overgenomen uit het Berber. In structuur en basiswoordenschat zijn de twee talen echter totaal verschillend. Ook wordt in Marokko nog steeds veel Frans gebruikt. Tot 1956 was het land een Franse kolonie met in het noorden delen die door Spanje werden bestuurd.

Islamitisch geloof

De Marokkaanse cultuur is doordrenkt met het islamitische geloof. Sinds de troonsbestijging van Mohamed VI in 1999 is het land politiek stabiel en deze moderne koning heeft het imago van Marokko als vooruitstrevend en tolerant islamitisch land versterkt. Ook de economie is de laatste tien jaar sterk gegroeid. Hoewel de grote steden snel westers worden, overheersen vrouwen met hoofddoekjes en mannen in djellabahs het straatbeeld. Man en vrouw zul je niet snel hand in hand of gearmd over straat zien lopen. Vrouwen onderling gaan wel innig gearmd over straat en ook voor mannen is het onderling niet ongebruikelijk om hand in hand te lopen. Een handdruk geven ter kennismaking is bij voorkeur juist níet al te stevig. En iemand daarbij (langer) recht in de ogen kijken is eigenlijk zelfs een beetje onbeleefd. In de zomer is lichte en luchtige kleding aan te raden. Houdt bij uw kledingkeuze rekening met respect voor de lokale bevolking. In vrijwel geheel Marokko wordt schaarse kleding als aanstootgevend gezien. Voor zowel mannen als vrouwen is het netjes om schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken.

Muntthee

Muntthee is dé nationale drank. In de bergen wordt het niet voor niets ‘Whisky Berbères’ (Berberwhisky) genoemd. Ze drinken het veel en met veel suiker. De (vrijwel niet geraffineerde) suiker voor de thee wordt verkocht in taps toelopende kegels die ‘pain du sucre’ worden genoemd. Alcohol wordt alleen geschonken in restaurants en bars met een speciale vergunning. En nooit direct in het zicht vanaf de straat of op een terras. Het bereiden van een goed glaasje muntthee en het inschenken van de thee (vanaf hoog voor het schuim) is een belangrijk ritueel. Aan gasten wordt vaak gevraagd dit ritueel ‘aan tafel’ uit te voeren. En … van een goed glaasje thee mag je best een beetje slurpen. Een smaakvolle Marokkaanse thee drink je natuurlijk op zijn Marokkaans met veel suiker. Als je écht liever geen suiker wilt vraag dan om: ‘atai, blas soekar, afak’. (of afakum tegen een vrouw).