Maroc Travel https://www.reisbureaumaroctravel.nl Ontdek Marokko van binnenuit Fri, 15 Feb 2019 05:02:22 +0000 nl hourly 1 Tips Marrakech https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/tips-marrakech/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/tips-marrakech/#respond Fri, 15 Feb 2019 04:45:39 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=15196 Ga je naar Marrakech en zoek je goede en leuke tips? Onze fietsgids Rachid laat je graag meegenieten van al zijn leuke weetjes en deelt graag zijn tips voor Marrakech; de meest zuidelijk van de Marokkaanse koningssteden. Zijn ouders komen uit Marokko, zelf is hij opgegroeid in Hollandse Kaas stad Alkmaar. Daar leerde hij natuurlijk […]

Het bericht Tips Marrakech verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
Ga je naar Marrakech en zoek je goede en leuke tips?
Onze fietsgids Rachid laat je graag meegenieten van al zijn leuke weetjes en deelt graag zijn tips voor Marrakech; de meest zuidelijk van de Marokkaanse koningssteden. Zijn ouders komen uit Marokko, zelf is hij opgegroeid in Hollandse Kaas stad Alkmaar. Daar leerde hij natuurlijk fietsen en dat maakt hem nu zo enthousiast om juist aan Hollanders op de fiets zijn stad Marrakech te laten zien en de leukste tips te geven.

Onze tip voor Marrakech no 01?

Doe de fietstour met Rachid of één van zijn super enthousiaste collega’s aan het begin van je bezoek aan Marrakech.
Dan hoor je ter plekke van Rachid de laatste en meest actuele tips voor Marrakech.
Ga naar: de beste Marrakech tips
Ook op de website van Maroc Travel vind je leuke weetjes en tips wat te bezoeken – kijk bij Tips Marrakech

Fietsen in Marrakech?
Je boekt 24/24 online via Bajabikes.eu of telefonisch of per whats app via ons kantoor in Marrakech:

Morocco Toubkal Adventure
Rue Oum Er Rabia 22 – Building Nakhil – 5th floor
40000 Marrakech – Gueliz
Phone: +212 (0) 524 45 79 56

Office manager: Mrs. SARDI, Ghita (pronounce Rita)
M./whats app: +212 (0) 6 73 11 66 65Het bericht Tips Marrakech verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/tips-marrakech/feed/ 0
Marokko vier koningssteden in een reis, of niet … https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-vier-koningssteden-in-een-reis-of-niet/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-vier-koningssteden-in-een-reis-of-niet/#respond Tue, 12 Feb 2019 02:57:23 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=15178 Een Marokko reis langs de vier koningssteden Rabat, Meknes, Fez en Marrakech. Waarom zou je dat niet doen en kiezen voor het slow travel concept van de kleinschalige touroperator Maroc Travel uit De Zilk. Een slow travel reis in de sfeer van met onze reisleiders zie je meer. % dagen Koningsstad Marrakech onderbroken door twee nachten verblijf in een Berberhuis in een klein dorpje in het Hoge Atlasgebergte. Met deskundige reis(bege)leiding van Arabist en reisjournaliste Mariëtte van Beek, schrijfster van de Dominicus gids van Marrakech.

Het bericht Marokko vier koningssteden in een reis, of niet … verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
De kleine touroperator Maroc Travel uit De Zilk organiseerde in de beoogde periode een reis met de titel ‘Geheimen van Marrakech en het Atlasgebergte’. Vijf nachten in één koningsstad, onderbroken door een tweedaags verblijf aan de voet van de Toubkal, een 4167 meter hoge berg met een besneeuwde top. Toen we er vervolgens achter kwam dat de reis zou worden geleid door Mariëtte van Beek die de gids over Marrakech schreef, was het pleit beslecht. Dat gaan we doen!

Dit maakte waarom Gert Jan Jansen en zijn vrouw kozen voor de 8 daagse reis Marrakech achter de schermen en Geheimen van het Atlasgebergte. En niet in 8 of 15 dagen langs alle 4 de Marokkaanse Koningssteden. Die overigens eigenlijk Sultan-steden zouden moeten heten. Het waren immers de diverse sultans als Mouley Idrissi, Mouley Ismael en Mouley El Mansour die achter elkaar dat grote Moorse Rijk op elkaar veroverden en de grenzen soms doortrokken tot in Andalusië in Spanje en tot aan het zuidelijke Tombouctou. Die laatste in vroegere tijden – o.a. vanwege de verkrijgbaarheid van zout – de belangrijke handelsstad beneden de Sahara woestijn.
Met in al die Marokkaanse koningssteden fraai gedecoreerde paleizen, een mooie Koran school met kalligrafie en houtsnijwerk, en elke dag een andere mooi hotel. Met een zwembad waarbij je echt geen tijd hebt om zelfs maar je zwembroek aan te doen. Als ik dat al zou willen met mijn pré-pensioen leeftijd. Zo zou het voelen; van hot naar haar, met vier koningssteden in één reis. En ik bedacht me dat je in Nederland toch ook niet een bezoek brengt aan Amsterdam, Utrecht, Den Haag én Rotterdam in één en dezelfde week. Ook hier is het dan leuk om bijv. plekken als het Zuiderzee museum in Enkhuizen, het voormalig eilandje Marken, de molens van Kinderdijk of Zaanse Schans en de kleurrijke velden in de Bollenstreek aan je bezoek aan Amsterdam toe te voegen. Toch?
En in Amsterdam dan ook iets meer tijd te hebben dan slechts die halve dag in het van ‘hot naar haar’ programma waarbij van die halve dag ook nog eens 2 uur in de rij staan bij het Rijksmuseum of het Anne Frank huis ….

Marokko en de koningssteden
Het was niet mijn idee om op reis te gaan naar Marokko. Laat ik met die bekentenis beginnen. Een islamitisch land, oppassen met eten en drinken, hitte, dat waren zo een paar aspecten die bij mij voor de nodige reserves zorgden. Maar mijn vrouw had wel de lokroep ervaren van de ‘oriëntaalse droom’ en de bijzondere cultuur en natuur van dit land. Daar kwam nog bij onze wens om te gaan kijken in het moederland van onze van oorsprong Marokkaanse hulp in de huishouding. Als we gaan, dan gaan we wel met een – liefst niet al te grote – groep, zo’n eerste keer naar voor ons een vreemd land. Daarover waren we het wel over eens. Maar toen ik het reisaanbod ging doornemen kwam bij mij de twijfel weer naar boven. Een busreis doorheen Marokko langs de zogenaamde koningssteden. Al of niet met afsluiting in het vissersplaatsje Essaouira aan de Atlantische kust wordt door meerdere reisbureaus en tour-operators aangeboden. Maar wat gaan we onszelf aandoen, dacht ik, wanneer we bijna elke dag ons honderden kilometers moeten verplaatsen en in de bus moeten zitten om daarna slechts kort een blik te kunnen werpen op de hoogtepunten van Fes, Meknes, Rabat en Marrakech. Met, zoals ik later ook van Marrakech en Marokko deskundig arabist Mariette van Beek bevestigd kreeg, in elke koningsstad weer een bezoek aan het mooiste paleis van de koning, of eigenlijk de sultan, die dan in het verleden de stad tot zijn hoofdstad maakte. Met natuurlijke in elke van die vier koningssteden
– een oude ommuurde binnenstad – de medina –
– met een fraai gedecoreerd paleis van de ‘koning’ (sultan)
– een bezoek aan de oudste theologische hogeschool – in de volksmond de Koran school genoemd
– met daarachter de de souks – straatjes vol met kleine winkeltjes en oude ambachten
– en ook veel verplichte bezoekjes aan tapijten-weverijen en leerlooierijen. Met bij voorkeur ook de aankoop van zo’n ambachtelijk gemaakt en daardoor toch wel wat prijzig artikel maar bijzonder en uniek vanwege handgemaakte kwaliteit.
Hadden we daar nou zin in?

Marokko achter de schermen met Mariëtte van Beek; met een uitgebreid bezoek aan Marrakech zodat je meer ziet dan alleen de toeristische buitenkant, onderbroken door een bezoek van 3 dagen in het Atlasgebergte.
 

De kleine touroperator Maroc Travel uit De Zilk organiseerde in de door ons beoogde periode een reis met de titel ‘Geheimen van Marrakech en het Atlasgebergte’. Vijf nachten in één koningsstad, Marrakech. De meest zuidelijk koningsstad en daardoor ook dicht bij het Hoge Atlasgebergte en relatief dicht bij de Sahara woestijn. Waarbij die vijf nachten in de stad onderbroken worden door twee nachten in een klein Berberdorpje in de bergen. Gelegen in een kleurrijke vallei aan de voet van de Toubkal, een 4167 meter hoge berg met zelfs een besneeuwde top. Wie had dat gedacht; sneeuw in Marokko. Cultuur, natuur en een beetje avontuur.
Toen we er vervolgens achter kwamen dat de reis zou worden begeleid door schrijfster, reisjournalist en arabist Mariëtte van Beek die de Dominicus gids over Marrakech schreef, was het pleit gemakkelijk beslecht. Dat gaan we doen!
Onze Marokkaanse hulp vond dit ook een erg leuk plan en spontaan kregen we van haar 200 dirham mee. Zodat we niet bij aankomst onmiddellijk naar een pinautomaat zouden hoeven. Hoe lief en attent. Wij waren er klaar voor en onze reis kon beginnen. En na afloop kan ik niet anders zeggen dan dat het een superervaring is geworden! Hieronder de link naar het volledige verslag van deze bijzondere reis van 8 dagen. Die je het gevoel geeft misschien wel 15 dagen op reis te zijn geweest. Zoveel afwisseling. En zoveel leuke ervaringen. Quality time.

Op reis in Marokko met Mariëtte van Beek

Reisverslag door Gert Jan Jansen – Marrakech achter de schermen en Geheimen van het Atlasgebergte 2015

Het bericht Marokko vier koningssteden in een reis, of niet … verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-vier-koningssteden-in-een-reis-of-niet/feed/ 0
Geheimen van Marrakech en bijzondere weetjes speciaal voor vrouwen https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/geheimen-van-marrakech-en-bijzondere-weetjes-speciaal-voor-vrouwen/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/geheimen-van-marrakech-en-bijzondere-weetjes-speciaal-voor-vrouwen/#respond Thu, 10 Jan 2019 06:47:19 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=15026 Hoe is het om je als vrouw door Marrakech te bewegen? Deze vraag wordt vaak gesteld aan arabist en reisjournaliste Mariëtte van Beek. Haar antwoord is dan steevast: vrouw-zijn heeft zeker ook zijn voordelen. Zo ben je vaak meer dan welkom bij Marokkaanse vrouwen thuis of in de keuken. Om op een praktische manier meer […]

Het bericht Geheimen van Marrakech en bijzondere weetjes speciaal voor vrouwen verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>

Hoe is het om je als vrouw door Marrakech te bewegen? Deze vraag wordt vaak gesteld aan arabist en reisjournaliste Mariëtte van Beek. Haar antwoord is dan steevast: vrouw-zijn heeft zeker ook zijn voordelen. Zo ben je vaak meer dan welkom bij Marokkaanse vrouwen thuis of in de keuken. Om op een praktische manier meer te leren over het dagelijkse leven van alledag.

Beleef een kookworkshop met Fatima, Malika of Sádia
Eén van de leukste manieren om meer te leren over het leven van vrouwen en hun kunsten in de keuken is een kookworkshop. Eerst doe je inkopen in de souks; waar een deel van het ingewikkelde handwerk – zoals het maken van het bijzondere filodeeg voor de pastilla – al door een vakspecialist is voorbereid. Ook zie je hoe één van de Marrakech specialiteiten in een stenen kruik bij de stoker van de hammam langzaam en kruidig wordt gaar gestoofd. En met al die nieuwe weetjes kijk je daarna met andere ogen om je heen. Zie je ‘s morgens vrouwen met een door een theedoek afgedekte plank door de steegjes snellen? Zij zijn op weg naar de gemeenschappelijke oven om daar hun deeg te laten bakken. En ligt er ergens een stapel hout voor de deur dan weet je nu dat daar een badhuis schuilt. Tijdens het koken leer je natuurlijk ook hoe lang een goede tajine moet pruttelen en welke ingrediënten en kruiden daar in samen gaan. Met Fatima, Malika of Sádia ga je na het shoppen in de keuken aan de slag. Dat levert niet alleen veel smaak maar ook gegarandeerd gezelligheid!  

Verken de stad op de fiets met een vrouwelijke gids.
Wat is er leuker dan een stad ook op de fiets te verkennen. Via Baja Bikes boek je 24/24 online. De ook vrouwelijke fietsgidsen zullen je vertellen dat kleding die minimaal je schouders en ook je knieën bedekt het meest respectvol is. Al zijn er in het hedendaagse Marokko ook genoeg lokale dames die zich daar niets van aantrekken. Zo leer je direct ook over de grote diversiteit waar met name Marrakech om bekend staat. Oud en nieuw, traditioneel en zeer modern, gaan hier hand in hand. Je maakt het allemaal mee met een fietstocht die je zowel door de nieuwe stad Gueliz als door de smalle steegjes van de oude binnenstad – de medina – voert.

Volksmuziek en vrouwen-verhalen
Een feestje vieren met lokale vrouwen? Elke zaterdag vindt je traditionele volksmuziek in Café Clock in de oude Kasbah wijk. De dames houden wel van wat schalkse teksten. En juist vanwege deze reputatie zijn ze razend populair. Je treft er dan ook zeker lokale dames – jong en oud! Dans met ze mee en je zult verbaasd zijn over het plezier dat je zo samen intercultureel beleeft. Tussen het feesten door kun je ook nog een henna-tatouage laten zetten voor een vaste prijs. De henna dames zijn hier heel wat beter dan op het ‘commerciële’ plein Jemaa el-Fna.

Voor meer informatie over al deze activiteiten kijk eens op de website van www.maroctravel.nl
Wil je samen met Mariëtte van Beek deze geheimen van Marrakech ontdekken? Een paar keer per jaar is zij reisleidster voor een bijzondere Marrakech of Zuid Marokko reis bij dit reisbureau.
Standnummer: 09.D076

Het bericht Geheimen van Marrakech en bijzondere weetjes speciaal voor vrouwen verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/geheimen-van-marrakech-en-bijzondere-weetjes-speciaal-voor-vrouwen/feed/ 0
Met een luchtballon in de hemel van Marrakech https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/met-een-luchtballon-in-de-hemel-van-marrakech/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/met-een-luchtballon-in-de-hemel-van-marrakech/#respond Sat, 22 Dec 2018 10:51:27 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=14774 door reisjournaliste en arabist Mariëtte van Beek Je vervelen kan niet in Marrakech. Zoveel uitstapjes zijn er te doen. De ballonvaart boven de Jbilat (het landelijke gebied net ten noorden van Marrakech) is zeker één van de spannendste. Reisjournaliste en arabist Mariëtte van Beek (schrijfster van o.a. de Dominicus gids) komt al meer dan dertig […]

Het bericht Met een luchtballon in de hemel van Marrakech verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
door reisjournaliste en arabist Mariëtte van Beek

Je vervelen kan niet in Marrakech. Zoveel uitstapjes zijn er te doen. De ballonvaart boven de Jbilat (het landelijke gebied net ten noorden van Marrakech) is zeker één van de spannendste. Reisjournaliste en arabist Mariëtte van Beek (schrijfster van o.a. de Dominicus gids) komt al meer dan dertig jaar in Marrakech, maar stapte pas onlangs met Maroc Travel voor het eerst in de mand van een echte luchtballon.

“Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?” Mijn enige gedachte toen ik me na afloop van de vaart onelegant uit de ballonmand hees. Echt erge hoogtevrees is mij vreemd, maar wellicht had ik me onbewust wat zorgen gemaakt over de vliegveiligheid. In Nederland ga je ervanuit dat het daarmee wel snor zit, maar hoe zit dat in Marokko? Dik in orde, zeg ik nu. De klant is duidelijk koning voor het  bedrijf dat hier de vluchten uitvoert, maar hangend onder de ballon is er maar eentje de baas: de piloot. De organisatie van de vluchten is strak en efficiënt. Hoe werkt het precies?

Ballonvaart in shifts
Een 4WD licht je vanaf circa half zes ’s ochtends van je bed. Sliep je in de medina van Marrakech dan arriveer je na zo’n drie kwartier op de centrale startplaats van de ballonvaart. Daar stond ik dan; sippend aan mijn bekertje koffie op een frisse ochtend in april. Onder de stralen van de opgaande zon kozen meerdere groen-rode ballonnen het ruim en met de wit besneeuwde toppen van het Atlasgebergte op de achtergrond was dat direct een magnifiek gezicht. Toegegeven, onder mijn ballonvaart reisgenotes ontstond wel enige onrust. Want waarom zaten wij niet al in een van die ballonnen? Was het niet de bedoeling geweest de zonsopgang vanuit de ballon te beleven? Wat bleek? Het ballonbedrijf werkt met twee shifts. Wij stonden op de lijst voor de tweede ronde. De ballonnen zouden alleen niet terugkomen. Dat kan simpelweg niet vanwege thermiek en windrichting. Wij moesten dus achter ‘onze’ ballon aan. Omdat het altijd een verrassing is waar die neerkomt, wachtte de 4WD op uitsluitsel van de piloot.

Zegen van Sidi Ben Sassi
Ruim voor de landing van ‘onze’ ballon stonden we een stuk verder in de velden. De rustige afdaling van de groen-rode ballon over het gouden graan tegen een blauwe lucht maakte dat ik totaal tevreden was met mijn vlucht in de tweede shift. Bij de eerste shift zou ik dit beeld gemist hebben. Ook stelde de zachte landing direct gerust. Een achttal mannen verliet de mand en wij vrouwen vulden hem weer. Per tweetal stonden we snel paraat in een vakje naast het centrale vak, de cockpit van piloot Caroline en bijvlieger Jonathan. Na wat vuurspuwen in de ballon (bam, je voelt de hitte) zweefden we weg, stil, zacht en elegant. Met de zegen van Sidi Ben Sassi, een lokale heilige waarvan de witte mausoleumkoepel boven op een nabije heuvel prijkte.

Laagvliegers en hoogvliegers
Duidelijk een nieuweling had ik niet helemaal in de gaten dat we laag bleven vliegen. De schaduw van de ballon streek over een herder met zijn schapen in de velden. Licht gemopper van mijn reisgenotes schudde me uit de genietstand: “Piloot, kunnen we niet hoger?” Caroline maakte snel duidelijk waarom ze dat niet deed. Vanwege de nabijheid van het vliegveld van Marrakech mogen de ballonnen tot maximaal 1000 meter klimmen binnen een strikt afgebakend gebied. Als we nu al verder zouden stijgen dan zouden we zo aan de grens van het gebied zitten en binnen vijf minuten moeten landen. We zouden daarom pas naar het einde van de vlucht naar hogere sferen gaan.

Kermistouwtjes van de piloot
Ondertussen was ik totaal gefascineerd door de kermistouwtjes waarmee de piloot regelmatig de doekklepjes aan de binnenzijde van de ballon openzette: “Dan ontsnapt hete lucht naar buiten en draaien we rond.” Zo kreeg iedereen de kans om van alle kanten selfies te scoren. Met boerendorpjes als decor, de palmoase Palmeraie en de rivier Tensift. De Koutoubia, Marrakech’ hoogste minaret, vormde een baken van herkenning in de verte. Maar liepen er nu geiten of honden beneden ons? Onherkenbare stipjes waren het. Zonder dat we er erg in hadden gehad, waren we op 300 meter hoogte geraakt. Hoger zouden we niet gaan. De grondmannen werden telefonisch gemobiliseerd voor de landing. We moesten zelf in de veiligheidsstand: met onze rug naar de vliegrichting, twee handen op de handgreep voor ons. Als de mand bij de landing zou kieperen, kwamen we rustig op onze rug terecht, niet met onze neus in het zand. Zover kwam het niet. Na een schurende aanvaring met een doornenstruik hing een viertal mannen aan de mandrand. Een kwartier later zaten we in een tent aan ons Berberontbijt van pannenkoeken, honing en olijfolie. Een dame schreef in sierlijk Arabisch onze voornaam op een ‘vliegbrevet’. Het bijschrift vermeldde dat een admiring crowd getuige van de ballonvlucht was geweest. Admiring crowd? Hilarisch. Die bestond vooral uit mekkerende schapen. 😉

Wil je ook zo’n fantastisch ballonavontuur beleven? Neem contact op met ons kantoor Morocco Toubkal Adventure in Marrakech Gueliz. Of reserveer via Maroc Travel in het Nederlandse De Zilk en stuur een mailtje naar info@maroctravel.info.

Het bericht Met een luchtballon in de hemel van Marrakech verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/met-een-luchtballon-in-de-hemel-van-marrakech/feed/ 0
Bijzondere Marokko reizen met bijzondere begeleiding https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/bijzondere-marokko-reizen-met-bijzondere-begeleiding/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/bijzondere-marokko-reizen-met-bijzondere-begeleiding/#respond Wed, 25 Jul 2018 17:10:38 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=14314 Naast onze ‘gewone’ bijzondere reizen naar Marokko mogen we vanaf 2018 ook Liesbet Joris van Resett.be regelmatig in Marokko ontvangen in het Hoge Atlas gebergte en in de woestijn met haar groepen van jongeren en ouders van jongeren met bijzondere noden omwille van (vermoeden van) Autisme, ADHD, faalangst, hoogbegaafdheid, … Uit eigen ervaring weet Liesbet […]

Het bericht Bijzondere Marokko reizen met bijzondere begeleiding verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
Naast onze ‘gewone’ bijzondere reizen naar Marokko mogen we vanaf 2018 ook Liesbet Joris van Resett.be regelmatig in Marokko ontvangen in het Hoge Atlas gebergte en in de woestijn met haar groepen van jongeren en ouders van jongeren met bijzondere noden omwille van (vermoeden van) Autisme, ADHD, faalangst, hoogbegaafdheid, …

Uit eigen ervaring weet Liesbet hoe de fysieke inspanning door de adembenemende Marokkaanse overweldigende natuur en landschappen je een innerlijke rust geeft die leidt tot nieuwe inzichten die je eigen kracht (terug) naar boven haalt.

Liesbet Joris is Bezieler/jongerenbegeleider/(auti)coach. Zelf moeder van drie zonen met bijzondere noden omwille van autisme, ADHD en hoogbegaafdheid. Naast een levenlang leren is het Liesbet haar passie om mensen (vooruit) te helpen, hun krachten te helpe ontdekken en hen van daaruit oplossingen te laten ontdekken voor moeilijkheden die ze zelf ondervinden.
Voor meer informatie kijk op haar website www.resett.be

 

 

 

 

Ontdek de overweldigende kracht van het Marokkaanse Atlasgebergte tijdens de speciale back to basic-reizen voor personen met ADHD, HSP en ASS.

Tot rust komen en jezelf (her)ontdekken, dat gebeurt er tijdens een week wandelen in het Atlasgebergte waar geen auto’s rijden, geen lichtreclames zijn, geen internetconnectie aanwezig is, de mensen leven op het ritme van de natuur of hun muildier en hun klok soms langzamer lijkt te slaan dan de onze…

Al heel snel neem je dit ritme en de rust over. Hierdoor komt er ruimte vrij in je hoofd om onder begeleiding van (auti)coach en jongerenbegeleider Liesbet Joris, van ResetT VZW, jezelf terug te vinden, stil te staan bij datgene waar je in onze hectische maatschappij niet toekomt of een weg uit te stippelen die je in de toekomst wil gaan volgen om de onrust in je hoofd en lichaam beter de baas te kunnen.

Daarnaast is het genieten van de eerste tot de laatste dag, samen met maximum 7 andere deelnemers en een super professioneel lokaal team bestaande uit gids, kok en dierendrijver.

In de wintermaanden zoeken we deze rust en kracht op in de Sahara.

 

Het bericht Bijzondere Marokko reizen met bijzondere begeleiding verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/bijzondere-marokko-reizen-met-bijzondere-begeleiding/feed/ 0
Marokko Toubkal wandelreis met kamperen ‘voor diehards’ juni 2018 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/reiservaringen/marokko-toubkal-wandelreis-met-kamperen-voor-diehards-juni-2018/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/reiservaringen/marokko-toubkal-wandelreis-met-kamperen-voor-diehards-juni-2018/#respond Sun, 08 Jul 2018 16:22:06 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=14292 Hoi Helma en team, via deze weg willen wij jullie enorm bedanken voor de geweldige trip en ervaring. Het was elke dag prachtig weer en super mooi om in juni deze trip te maken, alles stond mooi in bloei! Alles ging goed, we hadden gelukkig goede schoenen (b/c is wel aan te raden ;-)) en […]

Het bericht Marokko Toubkal wandelreis met kamperen ‘voor diehards’ juni 2018 verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
Hoi Helma en team,

via deze weg willen wij jullie enorm bedanken voor de geweldige trip en ervaring.
Het was elke dag prachtig weer en super mooi om in juni deze trip te maken, alles stond mooi in bloei!
Alles ging goed, we hadden gelukkig goede schoenen (b/c is wel aan te raden ;-)) en hebben de top bereikt! Daarnaast een geweldig mooie route voorafgaand aan de Toubkal, waarin we weinig mensen zagen en op een zeer mooie en pure manier Marokko hebben leren kennen.
De gids en team waren geweldig, ondanks dat hij niet heel goed Engels kon, hebben we het goed gered, wilde hij veel uitleggen en hebben we veel leuke en grappige momenten gehad.
Ook het contact met jullie was altijd snel, prettig en met korte lijntjes.
We willen jullie daarvoor danken en graag een fotoverslag / recensie voor jullie maken/schrijven?!
Indien gewenst natuurlijk?!
Ook namens Wiebe, nogmaals dank, en wellicht tot een volgende trip!
Met vriendelijke groet,

Edwin Gels

Het bericht Marokko Toubkal wandelreis met kamperen ‘voor diehards’ juni 2018 verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/reiservaringen/marokko-toubkal-wandelreis-met-kamperen-voor-diehards-juni-2018/feed/ 0
Marokko – explosie van kleur https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-explosie-van-kleur/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-explosie-van-kleur/#respond Sun, 27 May 2018 17:43:29 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=14203 Ook al is het meestal ons advies om niet alle vier de koningssteden in één en dezelfde reis te bezoeken; voor Guus en Martina maakten wij graag een uitzondering. Als je nl. maar één keer naar Marokko komt en daar een complete multi-vision show over wilt samenstellen is het toch een noodzakelijk kwaad om daarin alle koningssteden te betrekken. Daarom speciaal voor Guus en Martina een programma op maat met alle vier de koningssteden en daartussen ook heel veel andere kleuren vanuit de Atlas bergen (Hoge Atlas, Anti Atlas en de Midden Atlas) en de woestijn. Terechte samenvatting van deze prachtige reis: Marokko kleurexplosie !

Het bericht Marokko – explosie van kleur verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
Kleurexplosie Marokko

Dat is heel terecht de samenvatting van een prachtige reis door Marokko die fotograaf Guus Reinartz met zijn vrouw Martina in april 2018 hebben gemaakt. Het was voor Reisbureau Maroc Travel en onze chauffeur Ibrahim Isouktan een groot genoegen om een mooi en passend programma samen te stellen. In 4 weken tijd doorkruisten zij Marokko van Noord tot Zuid en lieten wij hen de mooiste plekjes zien.

Koningssteden, Atlas bergen en woestijn

Ook al is het meestal ons advies om niet alle vier de koningssteden in één en dezelfde reis te bezoeken; voor Guus en Martina maakten wij graag een uitzondering. De koningssteden – of eigenlijk zou de naam sultan steden moeten zijn – zijn immers allemaal op een vergelijkbare manier tot stand gekomen. Nadat een sultan het grootse rijk dat uitstrekte van Timboektoe tot ver in Spanje had veroverd werd steeds een nieuwe stad tot hoofdstad gekozen en verrijkt met veel pracht en praal. Zo zijn Fes, Marrakech, Meknes en als laatste Rabat in de geschiedenis allemaal hoofdstad van Marokko geweest. En net zoals je in Nederland ook niet Amsterdam, Den Haag, Utrecht en bijvoorbeeld ’s Hertogenbosch achter elkaar wilt gaan bezoeken zo is het ook met de koningssteden van Marokko. Als je echter maar één keer naar Marokko komt en daar een complete multi-vision show over wilt samenstellen is het toch een noodzakelijk kwaad om daarin alle koningssteden te betrekken. Daarom speciaal voor Guus en Martina een programma op maat met alle vier de koningssteden en daartussen ook heel veel andere kleuren vanuit de Atlas bergen (Hoge Atlas, Anti Atlas en de Midden Atlas) en de woestijn.

Tipje van de sluier

Wil je alvast een eerste indruk krijgen van de kleurexplosie van Marokko zoals door Guus en Martina vastgelegd. Neem een kijkje op de website van fotograaf Guus Reinartz

Het bericht Marokko – explosie van kleur verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-explosie-van-kleur/feed/ 0
Marrakech achter de schermen – een tipje van de sluier https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marrakech-achter-de-schermen-een-tipje-van-de-sluier/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marrakech-achter-de-schermen-een-tipje-van-de-sluier/#respond Fri, 25 May 2018 14:14:22 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=14180 Bijzondere reis Marokko – Marrakech & Hoge Atlas Als je mee gaat met de bijzondere Marokko reis die Maroc Travel slechts één of twee keer per jaar organiseert samen met Marrakech deskundige Mariëtte van Beek zie je zoveel meer dan alleen de toeristische hoogtepunten. Zij geeft je ook een blik achter de schermen en neemt […]

Het bericht Marrakech achter de schermen – een tipje van de sluier verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
Bijzondere reis Marokko – Marrakech & Hoge Atlas

Als je mee gaat met de bijzondere Marokko reis die Maroc Travel slechts één of twee keer per jaar organiseert samen met Marrakech deskundige Mariëtte van Beek zie je zoveel meer dan alleen de toeristische hoogtepunten. Zij geeft je ook een blik achter de schermen en neemt je mee langs gewone, alledaagse bijzonderheden in Marrakech en ook langs bijzonderheden waar bijna niemand iets van weet.

Bij elke stap ligt een heilige, luidt een gezegde in Marrakech

En dat is bijna letterlijk zo. Alleen hebben de meeste toeristen er geen erg in.
Zie jij de twee heiligengraven op de foto?

Het bericht Marrakech achter de schermen – een tipje van de sluier verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marrakech-achter-de-schermen-een-tipje-van-de-sluier/feed/ 0
Marokko Kruidenreis: van Harry Potter-markten tot smulkaravanserai* https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-kruiden-reis/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-kruiden-reis/#respond Fri, 25 May 2018 07:53:16 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=14168 Kruidenspecialist Mira Roosenburg begeleidt in september een bijzondere kruidenreis naar Marrakech en het Atlasgebergte. Nieuwsgierig hoe zij een vakantie in Marokko op smaak brengt? Heel eenvoudig! Wij triggeren je met een lijstje kruidige hotspots & pittige wetenswaardigheden!

Het bericht Marokko Kruidenreis: van Harry Potter-markten tot smulkaravanserai* verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
* een karavanserai was in vroegere dagen een opslag/overslag plaats voor de kamelenkaravanen van Timboektoe naar Fez. Tegenwoordig zijn het vaak gezellige binnenpleintjes met diverse winkeltjes er omheen.

door: reisjournaliste Mariëtte van Beek

Marokko kruiden reis met Mira Roosenburg

Kruidenspecialist Mira Roosenburg begeleidt in september een bijzondere kruidenreis naar Marrakech en het Atlasgebergte. Nieuwsgierig hoe zij een vakantie in Marokko op smaak brengt? Heel eenvoudig! Wij triggeren je met een lijstje kruidige hotspots & pittige wetenswaardigheden!

 1. Harry Potter-markten

  Vraag een Merrakchi naar de beste kruidenmarkt van Marrakech en hij noemt de markt in de voormalige joodse wijk Mellah. Waarom? Omdat het van oudsher de plek is waar moslims méér dan alleen remedies tegen ziektes gingen ophalen. Ze lieten de joodse kruidenhandelaar ook hokuspokus doen. Tovenarij, zwarte magie, iets dat ze zelf niet mochten. Tegen hun baas, de minnares van hun man of die lastige kinderen. De joden zijn grotendeels vertrokken maar de wonderlijke ingrediënten van magische elixers hangen nog boven de toonbanken. Van gedroogde hagedissen tot (volstrekt verboden!) horens van de rinoceros. Als je Harry Potter en consorten in levenden lijve zou kunnen tegenkomen, dan was dit de uitgelezen plek.

 2. Saffraan bij de juwelier

  Natuurlijk is de kruidenmarkt met zijn vele geurige specerijen ook een walhalla voor koks. Een paar jaar terug probeerde zelfs Jamie Oliver hier ras-el-hanout, het meest bekende kruidenmengsel van de Marokkaanse keuken. In de ongemalen variant zijn nog mooi de ingrediënten te herkennen, onder meer kaneel, steranijs, kruidnagel en peper. Ook saffraan is populair. De gele meeldraden van de saffraankrokus zijn prijzig in Nederland, maar in Marokko evenmin goedkoop. Potjes met saffraan prijken daarom zelfs tussen het zilver en goud van de juwelier.

 3. Kruidenbroodovens op het platteland

  Voor verse groene kruiden moet je op het platteland nabij Marrakech zijn. Je vindt ze eenvoudig in het wild, midden in de natuur, tijdens een rustige wandeling in de bergen, maar ook in de drukte van boerenmarkten zoals die van Tnine en Asni. In de Ourikavallei, tussen de Berberdorpjes, is het ook heerlijk om kookles te volgen in een aromatische kruidentuin. De Berberjuffen spreken geen Engels, maar doen voor wat je moet doen: uien fijn snijden of wat koriander. Zodra de stoofpotjes (tajines) pruttelen, leren ze je brood met kruiden kneden en in de traditionele kleioven schuiven.

 4. Dampende voetenbaden

  Eén minpuntje van de kruidenmarkt: de beautyproducten bevatten nauwelijks kruiden of planten. Goed, de vezels van de sawakstruik werken uitstekend als natuurlijke tandpasta. De steeltjes van venkelbloemen doen dienst als tandenstokers. Henna, in blad- of poedervorm, ligt er ook, om haar, handen en voeten mee te verfraaien. Maar daar blijft het bij. Gelukkig gaan de vrouwen van de kruidentuin in Ourika verder. Ze zijn vermaard om de gloeiendhete kruidenbaden die ze voor je vermoeide voeten bereiden. De zeepjes, shampoos, crèmes en lotions in hun winkeltje bevatten kruiden uit de omringende tuin.

 1. Kruidenhoekjes in stadsparadijsjes

  Tuinen hebben in Marokko meer religieuze betekenis dan je misschien weet. Met hun kabbelende beekjes en geurige groen geven ze vrome moslims een voorproefje van het paradijs. Marrakech kent vele fraaie paradijsjes, alleen liggen ze relatief ver uit elkaar. Een fietstocht langs al dat hemelse groen ligt dus voor de hand. De kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent mag je niet missen, maar is wel dé toeristenmagneet. In Jardin Harti in de nieuwe stad Guéliz geniet iedereen van de rust. Dit openbare park is een van de meest diverse tuinen van de stad. Naast cactussen en rozen heeft het een speciaal kruidenhoekje. In de oude stad is kun je bij de plantenverkopers op het beroemde plein Jemaa el-Fna gezellig speuren naar fijne kruidenstekkies.

 2. De muntverkoper en de smulkaravanserai

  Tijdens zinnenprikkelende excursies is het altijd fijn bijkomen met een pot thee met verse kruiden. Inderdaad, er is zoveel meer dan alleen verse munt. Wie bij de muntverkoper een bos gemengde kruiden koopt, kan ook eens een ander smaakje proberen. Citroenverbena bijvoorbeeld of ‘onze’ citroengeranium. Heel lekker bij de thee zijn qrishlat, anijspepernootjes, vermengd met gedroogde zuidvruchten zoals dadels en vijgen, rozijnen en nootjes. Allemaal verkrijgbaar in een smulkaravanserai nabij Bab El Ftouh. Ook yammie als souvenirs!

  Zin in al deze kruidige uitstapjes maar niet in je eentje?
  Ga dan mee met kruidenspecialist Mira Roosenburg.
  Natuurlijk neemt zij je ook mee naar meer bekende hoogtepunten van Marrakech zoals de grote Koutoubia-moskee, de Saadische graven, de ruïnes van het Palais El Badi en het met fraaie mozaïeken en houtsnijwerk gedecoreerde Palais El Bahia. Meer informatie: www.reisbureaumaroctravel.nl/reis/kruidenreis-marokko/

 

[/tab]

 

 

Het bericht Marokko Kruidenreis: van Harry Potter-markten tot smulkaravanserai* verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marokko-kruiden-reis/feed/ 0
Marrakech – plein Jemaa el Fna https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marrakech-plein-jemaa-el-fna/ https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marrakech-plein-jemaa-el-fna/#respond Tue, 22 May 2018 16:49:54 +0000 https://www.reisbureaumaroctravel.nl/?p=14165 Als je naar Marrakech gaat moet je natuurlijk het beroemde plein Jemaa el Fna bezoeken. In de avonduren is het hier een waar spektakel; met mobiele restaurantjes en diverse straatartiesten. Hoe anders is het plein Jemaa el-Fna in de vroege ochtenduren. Weg zijn de mobiele restaurantjes, de theater- en muziekmakers. Kalm en blinkend schoon ligt […]

Het bericht Marrakech – plein Jemaa el Fna verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
Als je naar Marrakech gaat moet je natuurlijk het beroemde plein Jemaa el Fna bezoeken. In de avonduren is het hier een waar spektakel; met mobiele restaurantjes en diverse straatartiesten. Hoe anders is het plein Jemaa el-Fna in de vroege ochtenduren. Weg zijn de mobiele restaurantjes, de theater- en muziekmakers. Kalm en blinkend schoon ligt het klaar voor de nieuwe dag.
Daarom onze tip: maak ook eens een vroege ochtend wandeling door Marrakech. Dan zien de straten in de souks en ook het plein Jemaa el Fna er heel anders uit!

Het bericht Marrakech – plein Jemaa el Fna verscheen eerst op Maroc Travel.

]]>
https://www.reisbureaumaroctravel.nl/blog/marrakech-plein-jemaa-el-fna/feed/ 0