El Badi paleis |
Vroeger, toen de Saadische sultan Ahmed el-Mansour het rijk regeerde, woonde hij met zijn familie onder andere in paleis El Badi. De bouw van dit paleis werd gestart in 1578 en werd voltooit in 1602. Alleen de duurste materialen waren goed genoeg om het paleis te versieren: goud, marmer en talloze mozaïeken sierden het paleis. Helaas is daar vandaag de dag niet zoveel van over gebleven. Sultan Moulay Ismael liet het paleis na de dood van el- Mansour leeg plunderen om zijn eigen paleis in Meknès op te vrolijken. Met de graftombes, waar de sultan familie begraven ligt, durfde hij dit niet aan. Hij liet deze Saadische graven ommuren, waarna ze pas jaren later weer ontdekt werden door de Fransen in 1917. Het bijzondere verhaal van deze ontdekking lees je in de boeiende blog van mij collega Helma Matthijssen – wereldstadgids Marrakech
Saadische graven |
Zowel de ruïne van het Badi paleis als de graftombes zijn nu opengesteld voor publiek. Je kunt ze dagelijks voor 70 dirham (ca. € 6,50) per persoon bezoeken, van 09h00 tot 16h30.
Zelf vond ik de graven niet zo fantastisch. Het hoort bij de highlights, dus ik wilde ze graag bezoeken, maar Marrakech heeft mooiere plekjes. Het verhaal er achter is wel heel boeiend en moet je zeker gelezen hebben. Het El Badi paleis vond ik indrukwekkender. De binnenplaats is enorm en het heeft een ondergronds gangenstelsel en een soort van uitkijkpunt. Vanaf dit uitkijkpunt heb je aan de ene kant uitzicht over Marrakech en aan de andere kant over de ruïne van het paleis zelf en zie je hoe groot het vroeger moet zijn geweest.