Tips Marrakech: El Badi Paleis en de Saadische graven

El Badi paleis

Vroegâh, toen de Saadische sultan Ahmed al-Mansur het rijk regeerde, woonde hij met zijn familie onder anderen in paleis El Badi. De bouw van dit paleis werd gestart in 1578 en werd voltooit in 1602. Alleen de duurste materialen waren goed genoeg om het paleis te versieren: goud, marmer en talloze mozaïeken sierden het paleis. Helaas is daar vandaag de dag niet zoveel van over gebleven. Sultan Moulay Ismael liet het paleis na de dood van al- Mansur leeg plunderen om zijn eigen paleis in Meknès op te vrolijken. Met de graftombes, waar de sultan familie begraven ligt, durfde hij dit niet aan. Hij liet deze Saadische graven ommuren, waarna ze pas jaren later weer ontdekt werden door de Fransen in 1917.

Saadische graven

Zowel het paleis als de graftombes zijn nu opengesteld voor publiek. Je kunt ze dagelijks voor 10 dirham (1 euro) per persoon bezoeken, ik geloof tussen 9 uur ’s ochtends en half 5 ’s avonds.

Zelf vond ik de graven niet zo fantastisch. Het hoort bij de highlights, dus ik wilde ze graag bezoeken, maar Marrakech heeft mooiere plekjes. Het El Badi paleis vond ik juist wel heel erg tof. De binnenplaats is enorm en het heeft een ondergronds gangenstelsel en een terras. Vanaf dit terras heb je aan de ene kant uitzicht over Marrakech en aan de andere kant over het paleis zelf.

Zeker een bezoekje waard!

Sophie Hensbergen woonde als stagiaire voor Maroc Travel enkele maanden in Marrakech.
Deze blog is 2 mei 2017 eerder gepubliceerd, zie: