Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Marrakech en Atlasgebergte: update hoe is de situatie nu na de aardbeving

Marrakech en Atlasgebergte: update hoe is de situatie nu na de aardbeving

door: Helma Matthijssen – Wereldstadgids in Marrakech

Nu de noodhulp echt goed gestart is even tijd voor een update vanuit de stad Marrakech. De aardbeving heeft veel kapot gemaakt, maar zeker in Marrakech staat er ook heel veel nog gewoon overeind. Al lijkt er in elke straat in de medina, de oude binnenstad, wel een huis of een gevel beschadigd. In het Hoge Atlasgebergte blijft de situatie nog onduidelijk. Een aantal dorpen is enorm getroffen. In andere dorpen lijkt de schade aan de buitenkant mee te vallen, maar bijna alle huizen hebben wel ergens schade. Iedereen in de bergen lijkt niet meer in zijn eigen huis te durven slapen. De ANGST is groot. 

Voor reserveren van een excursie in Marrakech of voor vragen?
Meer informatie: excursies in Marrakech.
Of reserveer direct –  via whatsapp;
Toubkal Adventure (Ghita) M.00212673116665
Maroc Travel (Helma) M.0031655277235

Marrakech; veel is beschadigd en veel staat nog fier overeind

In de stad Marrakech en vooral in de medina, zoals de oude binnenstad hier genoemd wordt, is de schade op een aantal plekken groot. De minaret van een kleine moskee direct naast het plein Jemaa el Fna is ingestort; de beelden van deze plek zijn al de hele wereld overgegaan. Ook de vaak al oude huizen met (veel) achterstallig onderhoud zijn (deels) ingestort of er zijn stukken van de gevel afgebrokkeld. De eerste dagen waren veel van de smalle straatjes en steegjes geblokkeerd door ergens een hoop met puin. Er wordt echter keihard gewerkt om alles straten weer doorgankelijk te maken. Een aantal van de musea zijn tijdelijk gesloten. Het museum Dar Si Said en het museum Dar el Bacha moeten eerst worden geïnspecteerd en gerestaureerd voordat bezoekers weer veilig naar binnen kunnen. Palais Bahia en de Saadische graven zijn ook nog niet heropend. De oude koranschool Madrassa Ben Youssef, met net een aantal jaren van grondige renovatie achter de rug, is open voor bezoek net als het ernaast gelegen Musee de Marrakech. Ook de Jardin Majorelle en de oude tuin de Jardin Secret zijn open voor bezoek.

Wel of niet nu naar Marrakech en Marokko gaan?

Zelfs de Marokkaanse minister van toerisme Fatim-Zahra Ammor roept op het Marokkaanse ministerie van toerisme
Behalve bijdragen aan de hulp in de afgelegen gebieden is het nu ook een belangrijke actie om:

– de inspanningen van het Marokkaanse Nationale Toerismekantoor voort te zetten om tourorganisatoren en internationale luchtvaartmaatschappijen gerust te stellen en aan te moedigen om hun reizen naar Marokko te handhaven
Voor iedereen die gehoor geeft aan deze oproep; wij gaan door met onze dagelijkse fietstocht in Marrakech met Nederlandse gids; juist nu !

Dagexcursie naar het Hoge Atlasgebergte, kan dat nog?

Op dit moment is het advies om niet naar Imlil te gaan. Niet dat je naar nu niet zou kunnen wandelen of omdat het daar zo gevaarlijk is, maar vooral om de weg naar de Tizi-n-Test pas zo veel mogelijk vrij te houden voor alle verkeer met hulpgoederen.
Een alternatieve optie is nu om een dagje naar de Ourika vallei te gaan.

Op dit moment geen wandeltrektochten in het Atlasgebergte of naar de Toubkal

Op dit moment is het ook niet mogelijk om de allerhoogste berg de Jebel Toubkal (4.167m.) te beklimmen. Vooral omdat niemand nu het gevaar van vallende stenen goed kan inschatten en er nog steeds lichte aardschokken worden waargenomen. Ook durft de overheid nu geen mensen te laten slapen in de berghut en de Berberguesthouses onderweg om te voorkomen dat er ook maar iets met een toerist zou gebeuren. Het is deze week echt veiligheid boven alles en veel is er nu nog onduidelijk. Zodra het weer mogelijk is zullen wij deze informatie zo snel als mogelijk delen.

Excursie Marrakech; op maat en voor groepen

Wil je alvast plannen maken voor een bezoek aan Marrakech?
Met alle kennis van Marrakech en de omgeving denkt Wereldstadgids in Marrakech Helma Matthijssen graag met je mee voor een programma en Marrakech excursies op maat. Ook voor grotere groepen zijn er volop kleinschalige mogelijkheden. Voor ideeën kijk ook bij de Marrakech excursies van Maroc Travel.
Whats app Helma M. 0031 6 55 27 72 35 / Omar M.0031623266519
Of neem direct contact op met hun kantoor in Marrakech / Gueliz:
Morocco Toubkal Adventure Whats app Ghita M. 00212 6 73 11 66 65

Lees ook
– Marrakech  – wat je vooraf moet weten
– Marrakech tips – wat te doen in Marrakesh
– Tips Marrakech – kledingadvies
– Tips Marrakech – persoonlijke tips van Helma