Vragen / advies voor jouw Marokko reis?

Geheimen van Marrakech en bijzondere weetjes speciaal voor vrouwen


Hoe is het om je als vrouw door Marrakech te bewegen? Deze vraag wordt vaak gesteld aan arabist en reisjournaliste Mariëtte van Beek. Haar antwoord is dan steevast: vrouw-zijn heeft zeker ook zijn voordelen. Zo ben je vaak meer dan welkom bij Marokkaanse vrouwen thuis of in de keuken. Om op een praktische manier meer te leren over het dagelijkse leven van alledag.

Beleef een kookworkshop met Fatima, Malika of Sádia
Eén van de leukste manieren om meer te leren over het leven van vrouwen en hun kunsten in de keuken is een kookworkshop. Eerst doe je inkopen in de souks; waar een deel van het ingewikkelde handwerk – zoals het maken van het bijzondere filodeeg voor de pastilla – al door een vakspecialist is voorbereid. Ook zie je hoe één van de Marrakech specialiteiten in een stenen kruik bij de stoker van de hammam langzaam en kruidig wordt gaar gestoofd. En met al die nieuwe weetjes kijk je daarna met andere ogen om je heen. Zie je ‘s morgens vrouwen met een door een theedoek afgedekte plank door de steegjes snellen? Zij zijn op weg naar de gemeenschappelijke oven om daar hun deeg te laten bakken. En ligt er ergens een stapel hout voor de deur dan weet je nu dat daar een badhuis schuilt. Tijdens het koken leer je natuurlijk ook hoe lang een goede tajine moet pruttelen en welke ingrediënten en kruiden daar in samen gaan. Met Fatima, Malika of Sádia ga je na het shoppen in de keuken aan de slag. Dat levert niet alleen veel smaak maar ook gegarandeerd gezelligheid!  

Verken de stad op de fiets met een vrouwelijke gids.
Wat is er leuker dan een stad ook op de fiets te verkennen. Via Baja Bikes boek je 24/24 online. De ook vrouwelijke fietsgidsen zullen je vertellen dat kleding die minimaal je schouders en ook je knieën bedekt het meest respectvol is. Al zijn er in het hedendaagse Marokko ook genoeg lokale dames die zich daar niets van aantrekken. Zo leer je direct ook over de grote diversiteit waar met name Marrakech om bekend staat. Oud en nieuw, traditioneel en zeer modern, gaan hier hand in hand. Je maakt het allemaal mee met een fietstocht die je zowel door de nieuwe stad Gueliz als door de smalle steegjes van de oude binnenstad – de medina – voert.

Volksmuziek en vrouwen-verhalen
Een feestje vieren met lokale vrouwen? Elke zaterdag vindt je traditionele volksmuziek in Café Clock in de oude Kasbah wijk. De dames houden wel van wat schalkse teksten. En juist vanwege deze reputatie zijn ze razend populair. Je treft er dan ook zeker lokale dames – jong en oud! Dans met ze mee en je zult verbaasd zijn over het plezier dat je zo samen intercultureel beleeft. Tussen het feesten door kun je ook nog een henna-tatouage laten zetten voor een vaste prijs. De henna dames zijn hier heel wat beter dan op het ‘commerciële’ plein Jemaa el-Fna.

Voor meer informatie over al deze activiteiten kijk eens op de website van www.maroctravel.nl
Wil je samen met Mariëtte van Beek deze geheimen van Marrakech ontdekken? Een paar keer per jaar is zij reisleidster voor een bijzondere Marrakech of Zuid Marokko reis bij dit reisbureau.
Standnummer: 09.D076